Zrobiłem wino z jabłek,prawidłowo przerobiło cukier , zlane znad osadu.
Po sprawdzeniu winomierzem wyszło 0blg. Dosłodziłem i problem w tym ,że za dużo.
Wino już rzadko pracuje i przeszło w stan cichej fermentacji . Obecnie ma 9blg, jak dla mnie
zdecydowanie za słodkie.Co mogę zrobić aby obniżyć poziom cukru np: do 4blg.
Proszę o radę .
Wino z jabłek - za słodkie.
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino z jabłek - za słodkie.
Jak napisał przedmówca - najłatwiej i najbezpieczniej będzie zrobić drugie wino wytrawne o zbliżonej mocy i wykonać kupaż.
Nie używaj tylko mocnych szczepów drożdży ponieważ po skupażowaniu może ponownie fermentacja ruszyć.
Restart tego przesłodzonego wina sobie odpuść, bo to zły pomysł.
Nie używaj tylko mocnych szczepów drożdży ponieważ po skupażowaniu może ponownie fermentacja ruszyć.
Restart tego przesłodzonego wina sobie odpuść, bo to zły pomysł.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 121
- Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Wino z jabłek - za słodkie.
Mam kuzyna starszej daty do którego nie przemawiają wyliczenia, wina dosładza na oko-na szczęście nigdy nie przesłodził. Niewiem czy wyliczyłeś dodany cukier na dosłodzenie, ale to nic prostszego, jak lubisz półsłodkie, to na początek 20-40 gr/L. Zrób eksperyment i dodaj inne wino jeśli masz mniej słodkie- jeśli nie masz zamiaru robić ponownie jabłkowego.
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino z jabłek - za słodkie.
Dodaj soku jabłkowego, obniżysz % wina. Jak drożdżaki są w miarę do zjedzą jeszcze trochę cukru i pozwolą na jakieś manewry. jeżeli wino ma powyżej 10% to nie restartuj.
Dodaj spirytusu podniesiesz %, nawet do 18 jak w porto i będzie git. Ugotuj a dundrem zatrzyj np. kukurydze. Odzyskasz cukier i może wyjdzie coś ciekawego.
Dodaj spirytusu podniesiesz %, nawet do 18 jak w porto i będzie git. Ugotuj a dundrem zatrzyj np. kukurydze. Odzyskasz cukier i może wyjdzie coś ciekawego.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 42
- Rejestracja: środa, 31 gru 2014, 01:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino z jabłek - za słodkie.
Piszesz że rzadko pracuje, jeśli drożdże jeszcze żyją to powinny w tej cichej fermentacji zjeść jeszcze ten cukier, ale to trochę potrwa.rafael29 pisze:Wino już rzadko pracuje i przeszło w stan cichej fermentacji . Obecnie ma 9blg, jak dla mnie
zdecydowanie za słodkie.Co mogę zrobić aby obniżyć poziom cukru np: do 4blg.
Proszę o radę .
-
- Posty: 18
- Rejestracja: piątek, 16 paź 2015, 14:41
Re: Wino z jabłek - za słodkie.
Do butli w której jest to wino, nie wleję nawet litra soku jabłkowego (butla 20L). Mam większą butlę, która pozwoli na manewry. Ale muszę to przemyśleć . Nie wiem ile ma % , nie potrafię tego obliczać, drożdże użyłem suche uniwersalne Biowin. Wino jest smaczne, ładne dla oka.
Dopiero kolejne wina robiłem na płynnych drożdżach przygotowując matkę (wiśniowe i jeżynowe).
Dopiero kolejne wina robiłem na płynnych drożdżach przygotowując matkę (wiśniowe i jeżynowe).
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 lis 2015, 22:29 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisownia i interpunkcja
Powód: Pisownia i interpunkcja