Wino z jabłek - za słodkie.

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
rafael29
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 27 lip 2014, 16:21

Post autor: rafael29 »

Zrobiłem wino z jabłek,prawidłowo przerobiło cukier , zlane znad osadu.
Po sprawdzeniu winomierzem wyszło 0blg. Dosłodziłem i problem w tym ,że za dużo.
Wino już rzadko pracuje i przeszło w stan cichej fermentacji . Obecnie ma 9blg, jak dla mnie
zdecydowanie za słodkie.Co mogę zrobić aby obniżyć poziom cukru np: do 4blg.
Proszę o radę .

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Wino z jabłek - za słodkie.

Post autor: wawaldek11 »

Nie jestem znawcą tematu, ale jeśli nie ma szansy na fermentacyjny spadek cukru, to zrobiłbym drugie winko, wytrawne i kupażował.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino z jabłek - za słodkie.

Post autor: inblue »

Jak napisał przedmówca - najłatwiej i najbezpieczniej będzie zrobić drugie wino wytrawne o zbliżonej mocy i wykonać kupaż.
Nie używaj tylko mocnych szczepów drożdży ponieważ po skupażowaniu może ponownie fermentacja ruszyć.
Restart tego przesłodzonego wina sobie odpuść, bo to zły pomysł.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Wino z jabłek - za słodkie.

Post autor: greg0004 »

Mam kuzyna starszej daty do którego nie przemawiają wyliczenia, wina dosładza na oko-na szczęście nigdy nie przesłodził. Niewiem czy wyliczyłeś dodany cukier na dosłodzenie, ale to nic prostszego, jak lubisz półsłodkie, to na początek 20-40 gr/L. Zrób eksperyment i dodaj inne wino jeśli masz mniej słodkie- jeśli nie masz zamiaru robić ponownie jabłkowego.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino z jabłek - za słodkie.

Post autor: ramzol »

Dodaj soku jabłkowego, obniżysz % wina. Jak drożdżaki są w miarę do zjedzą jeszcze trochę cukru i pozwolą na jakieś manewry. jeżeli wino ma powyżej 10% to nie restartuj.
Dodaj spirytusu podniesiesz %, nawet do 18 jak w porto i będzie git. Ugotuj a dundrem zatrzyj np. kukurydze. Odzyskasz cukier i może wyjdzie coś ciekawego.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

El Adam
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 31 gru 2014, 01:35
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Wino z jabłek - za słodkie.

Post autor: El Adam »

rafael29 pisze:Wino już rzadko pracuje i przeszło w stan cichej fermentacji . Obecnie ma 9blg, jak dla mnie
zdecydowanie za słodkie.Co mogę zrobić aby obniżyć poziom cukru np: do 4blg.
Proszę o radę .
Piszesz że rzadko pracuje, jeśli drożdże jeszcze żyją to powinny w tej cichej fermentacji zjeść jeszcze ten cukier, ale to trochę potrwa.

_Krzysztof_
10
Posty: 18
Rejestracja: piątek, 16 paź 2015, 14:41
Re: Wino z jabłek - za słodkie.

Post autor: _Krzysztof_ »

Warto poczekać 2-3 tygodni i zmierzyć ponownie cukier. Powinno o kilka punków blg spaść. Ile teraz ma % wino i jakich drożdży użyłeś chodzi o tolerancję na %

Autor tematu
rafael29
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 27 lip 2014, 16:21
Re: Wino z jabłek - za słodkie.

Post autor: rafael29 »

Do butli w której jest to wino, nie wleję nawet litra soku jabłkowego (butla 20L). Mam większą butlę, która pozwoli na manewry. Ale muszę to przemyśleć . Nie wiem ile ma % , nie potrafię tego obliczać, drożdże użyłem suche uniwersalne Biowin. Wino jest smaczne, ładne dla oka.
Dopiero kolejne wina robiłem na płynnych drożdżach przygotowując matkę (wiśniowe i jeżynowe).
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 lis 2015, 22:29 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisownia i interpunkcja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”