Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
-
- Posty: 28
- Rejestracja: środa, 29 sie 2012, 13:57
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
1.gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22.henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
Razem: 3600 kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22.henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
Razem: 3600 kg
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
1.gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22.henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
30.janik 100
Razem: 3700 kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22.henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
30.janik 100
Razem: 3700 kg
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
.gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22.henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
30.janik 100
31 Wilk400 100
Razem 3800
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22.henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
30.janik 100
31 Wilk400 100
Razem 3800
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 paź 2015, 21:48 przez wilk400, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22. henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
30. janik 100
31. Wilk400
32. seneka25 50
Razem 3850
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22. henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
30. janik 100
31. Wilk400
32. seneka25 50
Razem 3850
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
@lukaszcz
Diamant dla przykładu
Wartość energetyczna 1213 kJ/289 kcal
Tłuszcz 0,04 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 76 g
w tym cukry 76 g
Białko 0,23 g
Sól 0,03 g
http://www.diamant.pl/syrop-trzcinowy-złocisty
Albo tu ma 70g
http://www.richlandalmostrum.com/canesyrup.html
Diamant dla przykładu
Wartość energetyczna 1213 kJ/289 kcal
Tłuszcz 0,04 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 76 g
w tym cukry 76 g
Białko 0,23 g
Sól 0,03 g
http://www.diamant.pl/syrop-trzcinowy-złocisty
Albo tu ma 70g
http://www.richlandalmostrum.com/canesyrup.html
-
- Posty: 310
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
Jeżeli wyjdzie taniej niż ten dostepny na rynku to dla mnie 30kg.
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22. henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
30. janik 100
31. Wilk400
32. seneka25 50
33. jpiwek 30
Razem 3880
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22. henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
30. janik 100
31. Wilk400
32. seneka25 50
33. jpiwek 30
Razem 3880
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22. henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
30. janik 100
31. Wilk400
32. seneka25 50
33. jpiwek 30
34. kristoff 50
Razem 3930
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. Władek 300
11. exodus 100
12. koli_7 50 zaokrągliłem aby lepiej się liczyło.
13. pith 50
14. A@H@K 50
15. HomoChemicus 50
16. gas999 100
17. Szlumf 100
18. Anonimus 1300
19. radius 50 ?
20. kamal 100
21. anonimus2 50
22. henik 50
23. KS2507 50
24. Woxy 50
25. kris13 100
26. logi 100
27. bartolwino 100
28. Fiflak 50
29. Pidi 100
30. janik 100
31. Wilk400
32. seneka25 50
33. jpiwek 30
34. kristoff 50
Razem 3930
-
Autor tematu - Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 50
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
Razem 4230
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 50
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
Razem 4230
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 50
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
Razem 4330
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 50
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
Razem 4330
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 50
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
Razem 4380
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 50
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
Razem 4380
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
@gr000by apropo oj tam oj tam
https://m.youtube.com/watch?v=7wubMWGt90k
https://m.youtube.com/watch?v=7wubMWGt90k
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 50
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
38. kwik44 50
Razem 4430
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 50
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
38. kwik44 50
Razem 4430
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 100
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
38. kwik44 50
Razem 4480
Jak zaokrąglać to w górę
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 100
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
38. kwik44 50
Razem 4480
Jak zaokrąglać to w górę
-
Autor tematu - Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
Ze względu na przesunięcie czasowe utrudniona jest komunikacja i cen jeszcze nie znamy.
Ale pojawił się nowy temat: cztery rodzaje melasy - w tym jedna dająca wyśmienity rum.
Kol. Zygmunt na pewno coś wie o rodzajach melasy i na pewno nie da się długo prosić
Przy okazji transportu syropu możnaby i melasy zaczerpnąć Ale zapisów nie robimy - na razie.
Tamtejsi hobbyści rumowi polecają raczej syrop ze Stanów. Ma to być produkt kubański, ale pasteryzowany ciśnieniowo i zagęszczany na Florydzie. Pojemniki 1000l (lub kg).
Informacje docierają do mnie trochę chaotycznie, ale staram się je uporządkować i przekazać forumowiczom. Co nie znaczy, że nie powstają przekłamania, bo robię to na podstawie swojej wiedzy, a ta jest mizerna
Ale pojawił się nowy temat: cztery rodzaje melasy - w tym jedna dająca wyśmienity rum.
Kol. Zygmunt na pewno coś wie o rodzajach melasy i na pewno nie da się długo prosić
Przy okazji transportu syropu możnaby i melasy zaczerpnąć Ale zapisów nie robimy - na razie.
Tamtejsi hobbyści rumowi polecają raczej syrop ze Stanów. Ma to być produkt kubański, ale pasteryzowany ciśnieniowo i zagęszczany na Florydzie. Pojemniki 1000l (lub kg).
Informacje docierają do mnie trochę chaotycznie, ale staram się je uporządkować i przekazać forumowiczom. Co nie znaczy, że nie powstają przekłamania, bo robię to na podstawie swojej wiedzy, a ta jest mizerna
Ostatnio zmieniony czwartek, 29 paź 2015, 13:13 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 194
- Rejestracja: sobota, 21 cze 2014, 00:39
- Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
- Ulubiony Alkohol: Talisker
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
Ja też poproszę 50 kilo
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 100
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
38. kwik44 50
39. Pułkownik Dowgird 50
40. k.kolumb 50
Razem: 4580 kg
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 100
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
38. kwik44 50
39. Pułkownik Dowgird 50
40. k.kolumb 50
Razem: 4580 kg
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
-
Autor tematu - Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
Nie wiem co konkretnie chcielibyście wiedzieć, napiszę parę ogólnych informacji o melasie i syropie i potem może pociągniemy dyskusje w jakąś stronę już w innym temacie? Nie będziemy zaburzać listy
Może od początku- melasa może być produkowana (choć tak naprawdę jest produktem pobocznym, a głównym jest cukier) z wielu składników- najbardziej znana jest oczywiście buraczana oraz ta z trzciny cukrowej, da się jednak otrzymywać melasę np. z cytrusów, czy nawet… drewna. Skupimy się na trzcinowej, bo to to ona wykorzystywana jest do rumu, a to nasze główne zainteresowanie w tym temacie.
Zacznijmy od HTM- High Test Molasses, czyli w zasadzie samego, częściowo zinwertowanego syropu z trzciny cukrowej. Na tym etapie ma ona jeszcze cały cukier, a jego poziom to ok. 85 Brixów. To właśnie HTM używana jest w destylarniach rumu i jako słodzik np. w piekarnictwie. HTM może powstawać z soku klarowanego lub surowego (integral HTM).
Jej produkcja jest podobna do produkcji cukru, ale dodaje się mniej mleka wapiennego. Inwersja może przebiegać dwoma metodami. Metoda starsza, używana rzadko i w zasadzie wyprowadzona z komercyjnego użycia polega na dodawaniu kwasu siarkowego w ilości 1-2% do soku o zawartości cukru na poziomie 55 Brix, a następnie odparowywaniu wody w temperaturze 90-93 stopni. Następnie dodaje się mleczko wapienne ( w celu ustalenia pH)i odparowuje dalej, aż od zagęszczenia do ~ 85 Brix. Temperatura oraz wapno skutkowały ciemno- czerwonym kolorem i dużą lepkością, a melasa zawierała dwie trzecie inwertu i jedną trzecią sacharozy. 3 do 5% cukru niestety było niszczone poprzez obecność kwasu siarkowego.
Metoda nowocześniejsza wykorzystuje enzym- inwertazę- ze specjalnie hodowanych w tym celu szczepów drożdży. Inwersja przebiega w obecności kwasu solnego i przebiega w dużych kadziach (krystalizatorach) z mieszadłami. Po inwersji, która trwa zaledwie kilka godzin, syrop odparowywany jest w warunkach obniżonego ciśnienia. Obniżenie cisnienia pozwala na odparowywanie wody w niższej temperaturze, niż przy pierwszym sposobie. Dzięki temu melasa ma tylko lekko brązowy kolor, ma małą zawartość popiołu i nie mamy tu w/w ubytku cukru.
Kolejnymi typami melasy są melasa: A, B, oraz C. Oznaczenia alfabetyczne to nic więcej, jak kolejne, stopniowo odcukrzane "melasy".
A: ok 77% dostępnego surowego cukru ze skoncentrowanego i wyklarowanego syropu z trzciny cukrowej jest ekstrahowane podczas wirowania. Jednocześnie powstaje "pierwszy" cukier, oznaczany również literką A. Syrop A musi być zużywany lub przetwarzany na bieżąco- jeżeli ma być przechowywany musi zostać zinwertowany, inaczej skrystalizuje w tankach.
B: inaczej zwana "drugą" melasą. To też produkt pośredni, pozyskiwany ze wspólnego gotowania zarodków kryształków cukru i i melasy A, a następnie odwirowaniu cukru- ekstrahujemy kolejne 12% cukru. Na tym etapie z syropu trzcinowego odzyskaliśmy 89% dostępnego cukru. Melasa B raczej samoistnie nie krystalizuje i można ją wygodniej przechowywać bez inwertowania.
Ostatnia melasa, czyli "C" lub też końcowa (ang. blackstrap lub treacle) powstaje analogicznie jak poprzednia, wyciągamy tylko dostępny cukier do cna. Na tym poziomie melasa zawiera wprawdzie jeszcze ok. 32-42% cukru, jednak niedostępnego żadną ekonomicznie sensowną metodą ekstrakcji.
Na Kubie melasa Bi C używana jest jako pasza dla trzody- niestety dodają do niej wtedy mocznik. Odnośnie kubańskiej melasy wygrzebałem taką tabelkę:
Oznaczenia tabeli:
DM- dry matter, sucha substancja; CP- crude protein, białko; CF- crude fibre, błonnik; Ash- popiół; EE- Ether extract; NFE- Nitrogen Free Extract; Ca- Calcium, wapń; P- Potasium, potas.
Może od początku- melasa może być produkowana (choć tak naprawdę jest produktem pobocznym, a głównym jest cukier) z wielu składników- najbardziej znana jest oczywiście buraczana oraz ta z trzciny cukrowej, da się jednak otrzymywać melasę np. z cytrusów, czy nawet… drewna. Skupimy się na trzcinowej, bo to to ona wykorzystywana jest do rumu, a to nasze główne zainteresowanie w tym temacie.
Zacznijmy od HTM- High Test Molasses, czyli w zasadzie samego, częściowo zinwertowanego syropu z trzciny cukrowej. Na tym etapie ma ona jeszcze cały cukier, a jego poziom to ok. 85 Brixów. To właśnie HTM używana jest w destylarniach rumu i jako słodzik np. w piekarnictwie. HTM może powstawać z soku klarowanego lub surowego (integral HTM).
Jej produkcja jest podobna do produkcji cukru, ale dodaje się mniej mleka wapiennego. Inwersja może przebiegać dwoma metodami. Metoda starsza, używana rzadko i w zasadzie wyprowadzona z komercyjnego użycia polega na dodawaniu kwasu siarkowego w ilości 1-2% do soku o zawartości cukru na poziomie 55 Brix, a następnie odparowywaniu wody w temperaturze 90-93 stopni. Następnie dodaje się mleczko wapienne ( w celu ustalenia pH)i odparowuje dalej, aż od zagęszczenia do ~ 85 Brix. Temperatura oraz wapno skutkowały ciemno- czerwonym kolorem i dużą lepkością, a melasa zawierała dwie trzecie inwertu i jedną trzecią sacharozy. 3 do 5% cukru niestety było niszczone poprzez obecność kwasu siarkowego.
Metoda nowocześniejsza wykorzystuje enzym- inwertazę- ze specjalnie hodowanych w tym celu szczepów drożdży. Inwersja przebiega w obecności kwasu solnego i przebiega w dużych kadziach (krystalizatorach) z mieszadłami. Po inwersji, która trwa zaledwie kilka godzin, syrop odparowywany jest w warunkach obniżonego ciśnienia. Obniżenie cisnienia pozwala na odparowywanie wody w niższej temperaturze, niż przy pierwszym sposobie. Dzięki temu melasa ma tylko lekko brązowy kolor, ma małą zawartość popiołu i nie mamy tu w/w ubytku cukru.
Kolejnymi typami melasy są melasa: A, B, oraz C. Oznaczenia alfabetyczne to nic więcej, jak kolejne, stopniowo odcukrzane "melasy".
A: ok 77% dostępnego surowego cukru ze skoncentrowanego i wyklarowanego syropu z trzciny cukrowej jest ekstrahowane podczas wirowania. Jednocześnie powstaje "pierwszy" cukier, oznaczany również literką A. Syrop A musi być zużywany lub przetwarzany na bieżąco- jeżeli ma być przechowywany musi zostać zinwertowany, inaczej skrystalizuje w tankach.
B: inaczej zwana "drugą" melasą. To też produkt pośredni, pozyskiwany ze wspólnego gotowania zarodków kryształków cukru i i melasy A, a następnie odwirowaniu cukru- ekstrahujemy kolejne 12% cukru. Na tym etapie z syropu trzcinowego odzyskaliśmy 89% dostępnego cukru. Melasa B raczej samoistnie nie krystalizuje i można ją wygodniej przechowywać bez inwertowania.
Ostatnia melasa, czyli "C" lub też końcowa (ang. blackstrap lub treacle) powstaje analogicznie jak poprzednia, wyciągamy tylko dostępny cukier do cna. Na tym poziomie melasa zawiera wprawdzie jeszcze ok. 32-42% cukru, jednak niedostępnego żadną ekonomicznie sensowną metodą ekstrakcji.
Na Kubie melasa Bi C używana jest jako pasza dla trzody- niestety dodają do niej wtedy mocznik. Odnośnie kubańskiej melasy wygrzebałem taką tabelkę:
Oznaczenia tabeli:
DM- dry matter, sucha substancja; CP- crude protein, białko; CF- crude fibre, błonnik; Ash- popiół; EE- Ether extract; NFE- Nitrogen Free Extract; Ca- Calcium, wapń; P- Potasium, potas.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 56
- Rejestracja: sobota, 4 paź 2014, 09:30
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
Również piszę się na 50 kg a jak cenowo wyjdzie dobrze to wezmę więcej.
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 100
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
38. kwik44 50
39. Pułkownik Dowgird 50
40. k.kolumb 50
41. osmaro 250
42. geoon 50
Razem: 4880 kg
1. gr000by 100kg
2. boxer1981228 50
3. gary1966 50
4. Szymciu 100
5. Bubo-bubo 100
6. chprzemo 150
7. eldier 50
8. bbaarrtt 50
9. ramzol 50
10. exodus 100
11. koli_7 100
12. pith 50
13. A@H@K 50
14. HomoChemicus 50
15. gas999 100
16. Szlumf 100
17. Anonimus 1300
18. radius 50 ?
19. kamal 100
20. anonimus2 50
21. henik 50
22. KS2507 50
23. Woxy 50
24. kris13 100
25. logi 100
26. bartolwino 100
27. Fiflak 50
28. Pidi 100
29. janik 100
30. Wilk400 - 100
31. seneka25 50
32. jpiwek 30
33. kristoff 50
34. Gitis 30
35. Anonimus3 300
36. herbata666 100
37. silvio2007 50
38. kwik44 50
39. Pułkownik Dowgird 50
40. k.kolumb 50
41. osmaro 250
42. geoon 50
Razem: 4880 kg
-
Autor tematu - Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
Są wstępne ustalenia: przy zamawianej ilości 15t cena za kilogram 68 centów czyli ok. 2,65 zł. Sporo
Pakowany w pojemniki 1000kg. Była opcja w metalowych beczkach, ale sporo drożej.
Jest to syrop najwyższej klasy A, o ciężar właściwy euphorbia1 zapyta Kubańczyków przy najbliższej okazji.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania i wątpliwości, to proszę pisać w temacie.
Pakowany w pojemniki 1000kg. Była opcja w metalowych beczkach, ale sporo drożej.
Jest to syrop najwyższej klasy A, o ciężar właściwy euphorbia1 zapyta Kubańczyków przy najbliższej okazji.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania i wątpliwości, to proszę pisać w temacie.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
Plus cło, vat, transport, odprawa, odbiór w PL z portu i transport do miejsca konfekcjonowania, do tego opakowania i kurier po kraju.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Kupujemy syrop trzcinowy z Kuby?
Jeżeli nic nie ulegnie zmianie, to zabawa nie będzie się opłacać. Dochodzą jeszcze bycze koszty dowozu, zostały już wymienione, więc nie zamierzam powtarzać oczywistych treści. Gdyby tak jeszcze syrop zawierał cukier inwertowany, to można by się zastanawiać.
Pojedynczemu szarakowi zapewne odpowiedzą, aby spadał na drzewo, jeśli zgłosił by się do nich przedstawiciel jakiejś większej ekipy, to kto wie. Myślę o tej firmie:
http://www.bart.pl/produkty/przemysl_spozywczy/enzymy/
Pojedynczemu szarakowi zapewne odpowiedzą, aby spadał na drzewo, jeśli zgłosił by się do nich przedstawiciel jakiejś większej ekipy, to kto wie. Myślę o tej firmie:
http://www.bart.pl/produkty/przemysl_spozywczy/enzymy/