Witam.
Od razu przejdę do konkretów.
Chciałem zapytać bardziej doświadczonych osób jakich drożdży użyć. Interesuje mnie typowy nastaw CUKROWY (tylko czasami dodaje jakieś jabłka albo cytrynę) o jak największej możliwej zawartości alkoholu. Nastaw ma się znajdować w STULITROWYCH beczkach które będę trzymał w piwnicy gdzie temperatura wynosi 14 stopni niezależnie od pory roku. Robiłem już taki nastaw na drożdżach piekarskich ale taki albo łatwo się psuje, albo nie wystartuje, albo nie sfermentuje do końca.
Jakie drożdże będą najlepsze w takich warunkach? (Cukrówka, beczka 100l, 14 stopni)
Będę wdzięczny jeśli ktoś napisze jakie będą najlepsze proporcję, albo udzieli innych wartościowych wskazówek bądź uwag.
Pozdrawiam serdecznie.
Jakie drożdże użyć?
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: wtorek, 17 cze 2014, 17:20
- Krótko o sobie: Pierwsze swoje wino zrobiłem z kuzynem jeszcze w podstawówce :D Nie pamiętam jak dokładnie smakowało ale było w miarę. Nie wypiliśmy go bo zrobiliśmy to tylko dla zabawy. Pierwszy bimberek zrobiłem przy pomocy puszek po brzoskwiniach kawałka dętki i rurki plastikowej w butelce z zimną wodą. Powstałego alkoholu używałem do zabawy z ogniem :) Spożywać alkohol zacząłem w liceum i od tamtej pory stworzyłem już parę aparatur. Obecnie robię bimber, piwo, wino i cały czas się dokształcam.
- Ulubiony Alkohol: Nadal poszukuje swojego ulubionego
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Łobez
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jakie drożdże użyć?
Witam kolejnego zapaleńca
W kwestii wyboru drożdży to zapraszam do lektury:http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... tacja.html
W kwestii wyboru drożdży to zapraszam do lektury:http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... tacja.html
-
- Posty: 88
- Rejestracja: środa, 12 lut 2014, 20:31
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Jakie drożdże użyć?
W tej temperaturze turbo będą "trochę" wolniejsze, zależnie jakie warunki im stworzysz - z drugiej strony każde z drożdży jakie dasz i pociągną do końca dadzą lepszy produkt końcowy ze względu na obniżoną temperaturę, a co za tym idzie wolniejszą i dłuższą pracę (zdecydowanie na plus dla smaku).
Możesz próbować startować z podwyższonego BLG na poziomie 25, czyli 25kg cukru na 100l wody dajesz wtedy np. 2 paczki drożdży turbo + trochę pokrojonych jabłek i np słoiczek koncentratu pomidorowego. Możesz także z powodzeniem użyć np. 3 paczek bayanusów winiarskich - te cholery są niebywale żywotne i powinny Ci "dociągnąć" do tych 17-18% i ok 4 paczek pożywki... ale to mówię - wszystko tak naprawdę zależy od warunków jakie będą miały. Jak walniesz 30kg cukru, 100l wody i małą paczuszkę drożdży beż żadnych pożywek, to nie dziw się, że albo to nie wystartuje, albo niedługo stanie...
To tak na szybko...
Ja ostatnio robiłem 100l wody z 25kg cukru i testowo bez żadnych "wspomagaczy" dałem jedną paczkę alkotec'ów 48 i to wszystko do temp wahającej się od 12st-18st... Pracowało to ok 1,5 tyg i przy 6 BLG już widocznie nie miało ochoty, a że nie miałem czasu bawić się w ratowanie i czekanie na efekty, to dałem jeszcze jedną paczkę 48, "trociny" z jabłek z sokowirówki (pozostałość po robieniu soku) i odgazowałem przy okazji napowietrzając nastaw - teraz ładnie pracuje i po 2 dniach zeszło do 2 BLG, myślę, że do niedzieli już będzie przerobione i zacznie się samoczynne klarowanie.
Możesz próbować startować z podwyższonego BLG na poziomie 25, czyli 25kg cukru na 100l wody dajesz wtedy np. 2 paczki drożdży turbo + trochę pokrojonych jabłek i np słoiczek koncentratu pomidorowego. Możesz także z powodzeniem użyć np. 3 paczek bayanusów winiarskich - te cholery są niebywale żywotne i powinny Ci "dociągnąć" do tych 17-18% i ok 4 paczek pożywki... ale to mówię - wszystko tak naprawdę zależy od warunków jakie będą miały. Jak walniesz 30kg cukru, 100l wody i małą paczuszkę drożdży beż żadnych pożywek, to nie dziw się, że albo to nie wystartuje, albo niedługo stanie...
To tak na szybko...
Ja ostatnio robiłem 100l wody z 25kg cukru i testowo bez żadnych "wspomagaczy" dałem jedną paczkę alkotec'ów 48 i to wszystko do temp wahającej się od 12st-18st... Pracowało to ok 1,5 tyg i przy 6 BLG już widocznie nie miało ochoty, a że nie miałem czasu bawić się w ratowanie i czekanie na efekty, to dałem jeszcze jedną paczkę 48, "trociny" z jabłek z sokowirówki (pozostałość po robieniu soku) i odgazowałem przy okazji napowietrzając nastaw - teraz ładnie pracuje i po 2 dniach zeszło do 2 BLG, myślę, że do niedzieli już będzie przerobione i zacznie się samoczynne klarowanie.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Jakie drożdże użyć?
@ Janeczka. Ja robiłem nawet w 11 * C ( pomieszczenie) na Moskwa Style, 8 kg. cukru, w 30 litrach wody wychodziło bardzo dobre, a jak nie zależy ci na jakości to te drożdże przerobią do zera nawet większe ilości cukru. Na 100 L. dasz 3 paczki na 30 kg cukru. Do cukrówek można ALE, nie powinno się dodawać żadnych jabłek, konfitur , bo zacny kolega Akas robił z tym doświadczenia i były problemy z jakością urobku, było więcej przedgonów, trudniej było ich oddzielić nawet na drogim sprzęcie i dłuższej stabilizacji. Drożdże mają wystarczającą ilość pożywki nawet na większe nastawy, ale bez przesady z ilością.
I like noble drinks.
Re: Jakie drożdże użyć?
Witam wszystkich.Nie jestem doświadczony w temacie,ale...
Jeżeli mam wtrącić swoje 5 groszy to z czystym sumieniem polecam drożdże SF Moskva Style. Podobnie jak kol. Drupi dodaję nieco więcej wody i maksymalną ilość cukru-zjedzą wszystko a po tygodniu alkoholu na poziomie 18%. U Ciebie jeszcze jest kwestia niższej temperatury, więc tylko zyskasz ze względu na to, że drożdżaki wolniej pracują i dają mniej zanieczyszczeń. Nie przesadzaj z pożywkami czy kwaskiem - one są już zawarte w paczce. Na miedziaku wychodzi bimbrozja. Pozdrawiam
Jeżeli mam wtrącić swoje 5 groszy to z czystym sumieniem polecam drożdże SF Moskva Style. Podobnie jak kol. Drupi dodaję nieco więcej wody i maksymalną ilość cukru-zjedzą wszystko a po tygodniu alkoholu na poziomie 18%. U Ciebie jeszcze jest kwestia niższej temperatury, więc tylko zyskasz ze względu na to, że drożdżaki wolniej pracują i dają mniej zanieczyszczeń. Nie przesadzaj z pożywkami czy kwaskiem - one są już zawarte w paczce. Na miedziaku wychodzi bimbrozja. Pozdrawiam
-
- Posty: 10
- Rejestracja: czwartek, 27 paź 2016, 21:23
- Krótko o sobie: Inżynier dobrej zabawy
- Ulubiony Alkohol: Johnnie Black
Re: Jakie drożdże użyć?
Jeśli chodzi o cukrówki to miałem okazję wypróbować Alcotec 23% i mogę je pochwalić. Są drogie [najtaniej udało mi się kupić w malinowynos.pl], ale wyjątkowo mocne i potrafią wypracować 23% (akurat robiłem na glukozie, nie wiem jak z sacharozą). Trzeba jedynie drobiazgowo przestrzegać temperatury nastawu, bo mocno się nagrzewają. Zawierają węgiel aktywny, co znacznie poprawia jakość fermentacji. Natomiast moim nr. 1 dla cukrówek są Alcotec 48 Turbo Pure - tanie, mocne i dają bardzo czysty produkt. No i co ważne, są bardzo wydajne, spokojnie można zwiększyć objętość nastawu na jednej paczce.