Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
-
- Posty: 11
- Rejestracja: niedziela, 10 lip 2011, 10:16
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Zabrze
Witam wszystkich.
Mam takie pytanko do wszystkich którzy się zapoznali z tym fajnym projektem otóż też jestem w posiadaniu podobnego sprzętu i borykam się z pewnymi problemami a mianowicie:
górna chłodnica 2,5m Zwiniętej rurki karbowanej fi 12mm W rurze fi 60,2 mm oczywiście tamka z rurką przelewową fi 8mm.
Podobno jest to bardzo wydajna chłodnica, ale nie u mnie dlaczego nawet przy dużym przepływie wody urobek leci gorący wręcz paruje,a kolumna pracuje pod pewnym ciśnieniem bo jak słabo skręcę to widać jak uchodzi z niej to co najlepsze,a nawet w jednym miejscu na spawie ujawniła się wada bo widać wybijające bąbelki.
I jeszcze jedno pytanie odnośnie tej chłodnicy Lebiega do czego ona jest potrzebna bo ja stosowałem podobny układ ze szklaną chłodnicą ale tylko po to aby dodatkowo schłodzić destylat czyli wychodzącą psotę z górnej chłodnicy wpuszczałem do szklanej a obieg wody tak jak na powyższym projekcie i wtedy miałem urobek zimny, dlaczego ta chłodnica jest połączona z kolumną jak na projekcie ok.20 cm od góry, może chodzi tu o destylacjię bez rektyfikacji.
Pozdrawiam i dziękuję za każdą pomoc.
Mam takie pytanko do wszystkich którzy się zapoznali z tym fajnym projektem otóż też jestem w posiadaniu podobnego sprzętu i borykam się z pewnymi problemami a mianowicie:
górna chłodnica 2,5m Zwiniętej rurki karbowanej fi 12mm W rurze fi 60,2 mm oczywiście tamka z rurką przelewową fi 8mm.
Podobno jest to bardzo wydajna chłodnica, ale nie u mnie dlaczego nawet przy dużym przepływie wody urobek leci gorący wręcz paruje,a kolumna pracuje pod pewnym ciśnieniem bo jak słabo skręcę to widać jak uchodzi z niej to co najlepsze,a nawet w jednym miejscu na spawie ujawniła się wada bo widać wybijające bąbelki.
I jeszcze jedno pytanie odnośnie tej chłodnicy Lebiega do czego ona jest potrzebna bo ja stosowałem podobny układ ze szklaną chłodnicą ale tylko po to aby dodatkowo schłodzić destylat czyli wychodzącą psotę z górnej chłodnicy wpuszczałem do szklanej a obieg wody tak jak na powyższym projekcie i wtedy miałem urobek zimny, dlaczego ta chłodnica jest połączona z kolumną jak na projekcie ok.20 cm od góry, może chodzi tu o destylacjię bez rektyfikacji.
Pozdrawiam i dziękuję za każdą pomoc.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
Trudno odpowiedzieć nie znając twojej kolumny. Jaką mocą grzejesz?piotrekrob pisze:...Podobno jest to bardzo wydajna chłodnica, ale nie u mnie dlaczego nawet przy dużym przepływie wody urobek leci gorący wręcz paruje,a kolumna pracuje pod pewnym ciśnieniem bo jak słabo skręcę to widać jak uchodzi z niej to co najlepsze,a nawet w jednym miejscu na spawie ujawniła się wada bo widać wybijające bąbelki.
Chodzi o schłodzenie par wychodzacych z kolumny w systemie VM...I jeszcze jedno pytanie odnośnie tej chłodnicy Lebiega do czego ona jest potrzebna bo ja stosowałem podobny układ ze szklaną chłodnicą ale tylko po to aby dodatkowo schłodzić destylat czyli wychodzącą psotę z górnej chłodnicy wpuszczałem do szklanej a obieg wody tak jak na powyższym projekcie i wtedy miałem urobek zimny
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
Masz odpowietrzenie przy skraplaczu czy szczelnie zakręcasz albo masz zaspawane?
Destylat z LM leci ciepły(nawet bardzo), bo skraplacz ma tylko skroplić opary. Możesz oczywiście dołożyć dodatkową chłodnice jeżeli przeszkadza CI temperatura urobku.
Chłodnicę Liebiega stosuje się przy VM/OVM(aktualnie bardziej polecany). Ma ona skroplić pary odbierane tymi systemami. Poczytaj http://alkohole-domowe.com/forum/post78355.html#p78355
Destylat z LM leci ciepły(nawet bardzo), bo skraplacz ma tylko skroplić opary. Możesz oczywiście dołożyć dodatkową chłodnice jeżeli przeszkadza CI temperatura urobku.
Chłodnicę Liebiega stosuje się przy VM/OVM(aktualnie bardziej polecany). Ma ona skroplić pary odbierane tymi systemami. Poczytaj http://alkohole-domowe.com/forum/post78355.html#p78355
-
- Posty: 27
- Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 11:23
- Krótko o sobie: "Jestem fajnym człowiekiem:)" Tego jeszcze nikt nie zbadał czas pokaże a Koledzy ocenią.
Psoceniem zaraził mnie znajomy szwagra, zawsze częstuje fajnym "napojem ognistym". Postanowiłem, że i ja spróbuję. Gdy zaczynałem przygodę na forum wydawało mi się, że budowa odpowiedniego sprzętu nie będzie aż tak skomplikowana. Po miesiącu czytania zagłębiania się w temat coraz częściej mam wrażenie jak bym czytał instrukcje budowy "okrętu bojowego gwiezdnej floty" wraz z instrukcją pilotażu. Ale psotnicy nigdy się nie poddają, ja też się nie poddam, "Alea iacta est." :) - Ulubiony Alkohol: Dobre Wino wytrawne, Dobra psota
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 15 razy
Re: Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
Witam Szanownych Kolegów "Psotników". Pozwolę sobie zacząć od stwierdzenia, że w sprawach psocenia jestem początkujący. Forum czytam już od ok 3 tygodni, gdy zaczynałem wydawało mi się, że psocenie to prosta sprawa, wystarczy tylko zbudować fajną psotnicę i do ataku. Dziś wiem, że to wszystko nie takie proste i że jeszcze sporo muszę przeczytać.
Ale mimo to chcę zbudować swoja psotnicę w oparciu o projekt Kolegi "Duch Wina" oczywiście za zgodą autora.
Bardzo spodobał mi się projekt Kolegi "Duch Wina", mam takie małe pytanie w projekcie "Psotnica 01" jest rozpisana rura 60,3 ANSI 304 a złącza "SMS spożywczy" dla rury 63,5. Jeśli coś pokręciłem z góry przepraszam
1. Proszę o radę czy budowę powierzyć firmie ślusarskiej (w oparciu o moje części czy powoli zrobić to samemu w domu (Tig - a posiadam i wiem jak nim walczyć).
2. Kupując Keg czy rodzaj złącza ma znaczenie? Tzn. przy którym będzie mniej zabawy z dostosowaniem do rury jak w w/w projekcie.
3. Czy mógłbym zadać niedyskretne pytanie ile "dudków" Kolega "Duch Wina" potrzebował by powstała "Psotnica 01"
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Ale mimo to chcę zbudować swoja psotnicę w oparciu o projekt Kolegi "Duch Wina" oczywiście za zgodą autora.
Bardzo spodobał mi się projekt Kolegi "Duch Wina", mam takie małe pytanie w projekcie "Psotnica 01" jest rozpisana rura 60,3 ANSI 304 a złącza "SMS spożywczy" dla rury 63,5. Jeśli coś pokręciłem z góry przepraszam
1. Proszę o radę czy budowę powierzyć firmie ślusarskiej (w oparciu o moje części czy powoli zrobić to samemu w domu (Tig - a posiadam i wiem jak nim walczyć).
2. Kupując Keg czy rodzaj złącza ma znaczenie? Tzn. przy którym będzie mniej zabawy z dostosowaniem do rury jak w w/w projekcie.
3. Czy mógłbym zadać niedyskretne pytanie ile "dudków" Kolega "Duch Wina" potrzebował by powstała "Psotnica 01"
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Alea iacta est
-
Autor tematu - Posty: 277
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 22:21
- Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: oklice W-wy
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
Ten projekt ustalałem z kolegami z forum, a bazowałem na starszych projektach. Nie mogę sobie rościć praw autorskich. Kopiuj śmiało.
Różnica średnic rury i smsa nie jest pomyłką. Rura wchodzi w smsa. Nie ma smsów 60,3 (przynajmniej ja się nie spotkałem). Wkładasz rurę w smsa i obspawujesz na zakładkę.
Spawaczy poszukaj na forum. Ja akurat spawałem u fachowca z innej branży.
Wszystkie polskie KEGi mają ten sam korek. Tak więc nie ma znaczenia jaki kupisz.
Różnica średnic rury i smsa nie jest pomyłką. Rura wchodzi w smsa. Nie ma smsów 60,3 (przynajmniej ja się nie spotkałem). Wkładasz rurę w smsa i obspawujesz na zakładkę.
Spawaczy poszukaj na forum. Ja akurat spawałem u fachowca z innej branży.
Wszystkie polskie KEGi mają ten sam korek. Tak więc nie ma znaczenia jaki kupisz.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
Kategorycznie się nie zgadzam, typów używanych kiedyś i obecnie w tylko (!) polskich browarach jest co najmniej 7, w tym takie kwiatki jak fittingi wciskane, czy wprasowane na stałe.Wszystkie polskie KEGi mają ten sam korek. Tak więc nie ma znaczenia jaki kupisz.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
Witam,
Zacząłem kompletować materiał na Psotice 01.
Musze zmieścić się w wymiarze wysokości razem z KEGIEM 210 cm.
Podpowiedzcie jak to zminiaturyzować, czy zastosować KEG 30 L ( Bo taki już mam) i wysokości zachować ? Czy może zastosować KEG 50 szerszą rurę pionową a niższą ? W sumie o wysokość tu chodzi, skoro mam KEGa 30 l nóweczke z Żywca to może ją zastosować ?
Zacząłem kompletować materiał na Psotice 01.
Musze zmieścić się w wymiarze wysokości razem z KEGIEM 210 cm.
Podpowiedzcie jak to zminiaturyzować, czy zastosować KEG 30 L ( Bo taki już mam) i wysokości zachować ? Czy może zastosować KEG 50 szerszą rurę pionową a niższą ? W sumie o wysokość tu chodzi, skoro mam KEGa 30 l nóweczke z Żywca to może ją zastosować ?
-
- Posty: 50
- Rejestracja: poniedziałek, 15 wrz 2014, 10:12
- Krótko o sobie: Bronie się przed alkoholem z całych sił, tylko ja słabiutki jestem
- Ulubiony Alkohol: Na myszach pędzone
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
Budujesz sprzęt tylko do owocówek i zboża, czy planujesz uzyskiwać również 96%?
To ważne, bo do smakowych alkoholi dobrze spisuje się aparat prosty, który wcale nie musi być wysoki, a do spirytusu już koniecznie kolumna, najlepiej dość wysoka , choć nie koniecznie. Są na forum opisane kolumny niskie, a pozwalające osiągnąć dobrą jakość.
To ważne, bo do smakowych alkoholi dobrze spisuje się aparat prosty, który wcale nie musi być wysoki, a do spirytusu już koniecznie kolumna, najlepiej dość wysoka , choć nie koniecznie. Są na forum opisane kolumny niskie, a pozwalające osiągnąć dobrą jakość.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
Jeżeli ma to być kolumna, to może keg 50l i to: http://alkohole-domowe.com/forum/ociepl ... ml#p130559
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Re: Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
Chcę stworzyć kolumnę jak najbardziej uniwersalną. Zbiornik mi wystarczy 30 l. Aż tak dużo tego nie pędzę Spokojnie nie jestem raptus. Musze się wyrobić w 2,1 m wysokości.
Głównie to robię zaciery cukrówki, ale nie pogardzę nastawem z śliwek itp. czyli opcja zapinania chłodnicy zaraz za katalizatorem u mnie na pewno będzie
Głównie to robię zaciery cukrówki, ale nie pogardzę nastawem z śliwek itp. czyli opcja zapinania chłodnicy zaraz za katalizatorem u mnie na pewno będzie
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 28 wrz 2015, 20:02 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niezbędne poprawki
Powód: Niezbędne poprawki
-
- Posty: 50
- Rejestracja: poniedziałek, 15 wrz 2014, 10:12
- Krótko o sobie: Bronie się przed alkoholem z całych sił, tylko ja słabiutki jestem
- Ulubiony Alkohol: Na myszach pędzone
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
Więc zostaje kolumna. Keg euro 30l ma ok 40cm wysokości - zostaje 160cm na rurę. Aabratek się zmieści, a jak wybierzesz niską głowicę typu puszka albo młot to zasypu może być i 140cm. Taka ilość dobrego wypełnienia będzie wystarczająca. Niestety do tak dobranego sprzętu nie zmieścisz w przyszłości np. bufora.
Co do wielkości zbiornika, mało kto z tego grona odrazu wybierał duże pojemności - sam zobaczysz za rok o co mi chodzi
Co do wielkości zbiornika, mało kto z tego grona odrazu wybierał duże pojemności - sam zobaczysz za rok o co mi chodzi
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Destylaty owocowe - jaki sprzęt?
Na początku zastanawiałem się nad kegiem 30l, bo niby po co mi większy. Finalnie kupiłem 50l. Teraz żałuję, że nie kupiłem 100l Za parę miesięcy zobaczysz o co chodzi.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein