Witam serdecznie!
Mam problem z rozwarstwiajacym sie likierem, a raczej kremem. Zrobilismy dwa: z owocow lesnych i bazylii plus smietana lub mleko i oczywiscie alkohol. Smak wyborny, jednak po ok. 3-4 godzinach zaczynaja rozdzielac sie warstwy, jedna gesta "smietanowa" i druga przezroczysta. Po wstrzasnieciu butelka wszystko wraca do normy.
Czy istnieje jakis sposob na skuteczne wymieszanie skladnikow tak aby pozostaly jednolita ciecza?
Bedziemy bardzo wdzieczni za wszelkie wskazowki.
PS. Przepraszam za brak polskich liter.
Pozdrawiam,
J.
Problem z rozwarstwiajacym sie likierem
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Problem z rozwarstwiajacym sie likierem
Nie wspomniałaś na jakim alkoholu robiłaś te likiery/kremy oraz jakich mlek/śmietan używałaś. Jak dla mnie, najlepsze likiery wychodzą na 96% spirytusie (bez zbędnego dodatku wody). Wódka oraz bimber niespecjalnie się do tego nadają (choć są i tacy co robią likiery na bimberku).
Może w tym temacie znajdziesz jakieś wskazówki http://alkohole-domowe.com/forum/likier ... -t748.html.
U mnie zaczęły powstawać rozwarstwienia gdy zmieniłem producenta mleka skondensowanego. Po powrocie do mleka w mniejszych opakowaniach innej firmy, rozwarstwienia zniknęły równie szybko jak się pojawiły.
Może w tym temacie znajdziesz jakieś wskazówki http://alkohole-domowe.com/forum/likier ... -t748.html.
U mnie zaczęły powstawać rozwarstwienia gdy zmieniłem producenta mleka skondensowanego. Po powrocie do mleka w mniejszych opakowaniach innej firmy, rozwarstwienia zniknęły równie szybko jak się pojawiły.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Problem z rozwarstwiajacym sie likierem
Dobrym emulgatorem łączącym rozdzielające się kremy jest miód. Klasyczny krem czekoladowy wolniej rozwarstwia się po dosłodzeniu miodem zamiast używania do tego celu cukru. Dodatkowo, warto ograniczyć do minimum dodatek wody, lepiej wprowadzić ją w rozcieńczonym alkoholu (np. wódce), niż dolewać czystą wodę do kremu/likieru, a potem dolewać spirytusu...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: poniedziałek, 14 wrz 2015, 22:38