Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

Dział dla tych, którym nie wyszedł idealnie klarowny trunek.

Autor tematu
markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: markus383 »

Witam.
Możecie napisać czy filtracja likierów i nalewki przez ręcznik papierowy(z Pierdonki) i lejek będzie dobrym rozwiązaniem? Nie zmieni smaku nalewek i likierów? Mam jeszcze pomysł z wacikami, ale boje się o duże straty płynu(mam tylko po ok. litrze nalewek i chciałbym jak najmniej stracić).
Filtrowałbym:
- żołądkową gorzką z cukrem
- likier kawowy(bez mleka, tylko sama kawa i spirytus i cukier) - kawa mielona i powstał osad na dnie i chiałbym się właśnie tego pozbyć
- będę robił też porterówkę i ją też chciałbym odfiltrować

Pozdrawiam,
Mateusz :)
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

Post autor: Wald »

Filtrowania staram się unikać, natlenia ono trunki i po dłuższym dojrzewaniu to widać. Wolę jak osad zbierze się na dnie i wtedy ściągam co czyste.
Ale są nalewki które trzeba filtrować z zasady i są takie, gdzie osad nie "zbija się" w cienką warstwę, tylko sięga do połowy naczynia. Ściągam co czyste i to leżakuje i dojrzewa. Resztę filtruje do bieżącego spożycia.
Zamiast lejka używaj sita. W lejku filtr (np. ręcznik papierowy) przykleja się do ścianek i to nie pracuje, nie przepuszcza płynu. Na sicie cały będzie filtrował. A więc na sito ręcznik papierowy, a na niego wata. Taki zestaw oczyszcza nawet bardzo mętne płyny. Na koniec watę możesz odcisnąć i masz niemal bez strat. Oczywiście taki zestaw oczyszcza tylko z grubsza i dalej trzeba zaczekać aż matka natura poprawi po nas grawitacyjnie, ale na dnie będzie już niewiele. Można to przelać przez dużo dokładniejszy filtr do ekspresu kawowego, ale ten nadaje się tylko do prawie czystych płynów. Jest bardzo gęsty i szybko się zapycha. Czasem już po przepuszczeniu 50 ml. potrafi tak się zapchać, że już nic nie przepuści.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

Post autor: JanOkowita »

Nie wiadomo z czego ten ręcznik (oprócz celulozy) jest zrobiony. Bezpieczniej będzie użyć sączków filtracyjnych (np. https://alkohole-domowe.pl/product-pl-5 ... cyjne.html ). Można też spróbować papierowych filtrów do ekspresów przelewowych.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

Post autor: gr000by »

Polecam płatki waty kosmetycznej wciśnięte w lejek, filtruje toto bardzo dobrze, ale wolniej niż przez ręcznik papierowy czy filtr do kawy i łatwiej się zapycha.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Odp: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

Post autor: waz_2000 »

gr000by pisze:Polecam płatki waty kosmetycznej wciśnięte w lejek, filtruje toto bardzo dobrze, ale wolniej niż przez ręcznik papierowy czy filtr do kawy i łatwiej się zapycha.
Też tak filtruje.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

Autor tematu
markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

Post autor: markus383 »

dzięki za podpowiedzi :)
Zrobiłem to tak. Wziąłem sitko, wylozylem ręcznikiem papierowym i ustawiłem nad dzbankiem. Przelewalem do dzbanka, a następnie przez lejek do butelek. Płyn nie jest chyba krystalicznie czysty i lekka mgiełka utrzymuje się. Wrzuciłem do piwnicy i będę czekał na osad. Być moze wydaje mi się i nic nie opadnie. Nie czuć bylo dziwnych, chemicznych posmakow. Zobaczymy za pol roku albo przy okazji świat raczej, bo nie wiem, czy wytrzymam te ustawowe pol roku ;)

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

Post autor: wawaldek11 »

Ja korzystam ze specjalnego lejka do wkładów filtracyjnych do kawy i zakrętki słoja z wyciętym otworem na lejek.
Ustawiam kolejno słój z filtrowanym wsadem, filtr papierowy, lejek i słój z zakrętką. Energicznie odwracam o 180* i zostawiam na kilka godzin do kilku dni jak ciężko się filtruje.
(In)filtracja.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek

dzzd1
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 22 lis 2010, 19:41
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

Post autor: dzzd1 »

A co robisz by Ci płyn nie wyciekał między lejkiem
a górnym słoikiem?

dz

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Filtrowanie nalewki z jak najmniejszą stratą płynu(ręcznik)

Post autor: wawaldek11 »

Stosuję prawa fizyki :mrgreen:
A raczej stosują się same.
Nalew nie wypływa, bo w górnym słoju wytworzyło się podciśnienie. Dopiero gdy poziom w lejku obniży się poniżej szyjki słoja, to do górnego dostaje się bąbel powietrza uwalniając tyle samo płynu. Jak nie załapałeś, to pisz - postaram się szerzej.
http://brasil.cel.agh.edu.pl/~09urmastyna/barometr.html
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mętny produkt”