destylacja nalewki ziołowej

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Post autor: pith »

Sprawa, którą chcę poruszyć dotyczy destylacji nalewek ziołowych lub maceratów.
Zastanawiam się ile zdrowotnej dobroci zostaje w sytuacji, kiedy destylujemy takową nalewkę.

Za przykład niech posłuży, kultowa swego czasu w Rosji wódka "Jerofieicz".

Uchodziła ona za ekskluzywną i wymagała starannego przygotowania maceratu z co najmniej 15 ziół, które powszechnie uchodzą za bardzo zdrowe. W różnych konfiguracjach lub osobno są podstawą naparów, np. tysiącznik, dziurawiec, tymianek, rdest itd.

Zabieram się za przygotowanie tego maceratu no i nie ukrywam, że mam wątpliwości czy "dobro" przejdzie do destylatu.
Może ktoś, kto jest bliżej ziół, wypowie się na ten temat.

O tej wódce przeczytałem w książce "Samogon. Historia i sposób jego przyrządzania".


Ps. Przeczytałem też w niej o rozcieńczaniu surówki do destylacji mlekiem. Ciekawe.
wiadro mleka.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
promocja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: destylacja nalewki ziołowej

Post autor: gr000by »

Czy do destylatu przejdzie "zdrowe dobro" zależy od tego, co jest składnikiem aktywnym danego naparu/maceratu. W przypadku olejków eterycznych i lotnych związków, przejdą one częściowo do destylatu i będą w nim również działały zdrowotnie, zaś gdy substancja czynna jest nielotna (ciało stałe lub ciecz o bardzo niskiej lotności) to pozostanie ona w wywarze i destylat nie będzie działał zdrowotnie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”