Wina z Wiśni i ostrężyn

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Pawełek_Okrutny
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 17:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: "Szampan"
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 6 razy

Post autor: Pawełek_Okrutny »

Witam, mam kilka pytań odnośnie moich win, jestem początkujący dlatego nie wszystko jest jeszcze dla mnie jasne.
Pierwsze pytanie dotyczy zlewania i próbowania. Czy w ten sposób nie zepsujemy swojego nastawu, oczywiście po zbyt częstym otwieraniu gąsiora?
Drugie pytanie dotyczy dojrzewania wina, otóż zlałem wino z wiśni i w smaku niczym nie przypominało ani wina, ani wiśni. Wtedy wyczytałem, że wina powinny dojrzewać w chłodniejszym miejscu, a jako że mam piwnice, tak też zrobiłem. Czy smak się zmieni? Czy wina z wiśni po prostu tak mają? Kolega też robił z wiśni i też mówi, że smak nie bardzo.

Z Góry Dziękuje za wszystkie pomocne odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 7 wrz 2015, 13:56 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
promocja

piotrunia24
20
Posty: 23
Rejestracja: środa, 1 sty 2014, 13:19
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wina z Wiśni i ostrężyn

Post autor: piotrunia24 »

Witaj, podaj jakieś szczegóły dot wina z wiśni, ile owoców, wody, cukru? I blg końcowe? Ile razy zlewane? Jakie drożdże były użyte? Niestety z fusów nie umiem wróżyć ;-) Moje wiśniowe są naprawdę wiśniowe i można to od razu do wyczuć w smaku i zapachu a z czasem są tylko lepsze. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wina z Wiśni i ostrężyn

Post autor: radius »

Jak się robi wino wg przepisu:
"2 kg owoców + 6 litrów wody"
to wina takie wychodzą, o smaku mydlano-szmacianym :?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wina z Wiśni i ostrężyn

Post autor: inblue »

Pawełek_Okrutny pisze: Pierwsze pytanie dotyczy zlewania i próbowania. Czy w ten sposób nie zepsujemy swojego nastawu, oczywiście po zbyt częstym otwieraniu gąsiora?
Nie.
Pawełek_Okrutny pisze: Drugie pytanie dotyczy dojrzewania wina, otóż zlałem wino z wiśni i w smaku niczym nie przypominało ani wina, ani wiśni. Wtedy wyczytałem, że wina powinny dojrzewać w chłodniejszym miejscu, a jako że mam piwnice, tak też zrobiłem. Czy smak się zmieni? Czy wina z wiśni po prostu tak mają? Kolega też robił z wiśni i też mówi, że smak nie bardzo.
Oczywiście każde wino powinno leżakować,
a wiśniowe moim zdaniem najlepsze jest po 2-3 latach.

Wina z wiśni zdobywają medale na konkursach, np. tu

http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/im ... 5-21-18-02

więc podejrzewam, że troszeczkę musisz jeszcze uzbroić się w cierpliwość
lub popracować nad jego produkcją.

Napisz wg jakiego przepisu robiłeś, oraz w jaki sposób.
Nie wspomniałeś też ile to wino ma - 3 miesiące, 2 lata ?
Balon był zapełniony pod korek, czy może tylko w połowie ?
Fermentowałeś w miazdze, czy nie?
Ty takie rzeczy wiesz - ja niekoniecznie.

Wiem, że to są "oczywiste oczywistości",
ale na takich niedomówieniach zazwyczaj wykłada się później cała reszta :(
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
Pawełek_Okrutny
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 17:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: "Szampan"
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 6 razy
Re: Wina z Wiśni i ostrężyn

Post autor: Pawełek_Okrutny »

A więc wino robiłem na 9 Lipca balon 15L zapełniłem wydrylowanymi owocami ok 1/2 - 2/3 balonu do tego dodałem 3,5L wody i 3,5Kg cukru wino zlałem dopiero raz ok 3 tyg temu z 0 Blg zauważyłem też, że w rurce woda zostaje zasysana do wewnątrz balona, nie bulka ale ciśnienie bym powiedział ujemne jeśli można tak to nazwać . Drożdże Biowin
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wina z Wiśni i ostrężyn

Post autor: inblue »

Z wydrylowanych wiśni szacunkowo uzyskałeś ok. 5 litrów soku.
Po dodaniu wody wraz z cukrem - 10.
Powinieneś mieć teraz dymion zapełniony winem w ok. 2/3 objętości, które musi dojrzeć.

Bulkanie na wskutek "ujemnego ciśnienia" o którym piszesz oznacza, że w dymionie jest dużo wolnego miejsca,
ponieważ pod wpływem zmiany temperatury zmienia się objętość i to powoduje ruch wody w rurce.

Jeśli mogę coś poradzić, to rozważ zlanie tego co masz do mniejszego dymiona (pod korek),
ponieważ mniejszy kontakt z powietrzem ogranicza występowanie chorób win, oraz zapobiega utlenianiu.

Zostawienie tego tak jak jest uważałbym za błąd.

Pozostaje jeszcze tylko uzbroić się w cierpliwość, za rok lub dwa powinno być już względnie pijalne.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
Pawełek_Okrutny
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 17:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: "Szampan"
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 6 razy
Re: Wina z Wiśni i ostrężyn

Post autor: Pawełek_Okrutny »

Próbowałem wina dziś i smak znacząco się poprawił, faktycznie trochę za dużo wody wino jest mocne i słodkie natomiast wydaje mi się, że posmak wiśni powinien być bardziej wyrazisty. Pozostaje tylko czekać i zlać może 2 razy z nad osadu. Tak jak wspomniałeś przeleje je do mniejszego balona i będzie ok.
Jak na 2 wino chyba nie jest źle :D

Mod.
Nie cytuj postów poprzedzających w całości!
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wina z Wiśni i ostrężyn

Post autor: siwy1121 »

Z tego co piszesz rozumiem, że zostawiłeś owoce na rok, jeśli tak to nie dziw się złemu smakowi, owoce wywala się po tygodniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”