Zlane winko przestało pracować
-
Autor tematu - Posty: 93
- Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: ziemia łódzka
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Witam po 3 tygodniach moje wina przestały pracować, choć owoce nie opadły na dno. Zlałem wino pozbyłem się moszczu i zostało samo winko. Czy jest sens dorzucenia z połowę paczki drożdży i cukru żeby jeszcze popracowało?
Winko wyszło wytrawne choć dałem sporo cukru w 3 porcjach. Na koniec będę musiał je dosłodzić b było bardziej słodkie.
Winko wyszło wytrawne choć dałem sporo cukru w 3 porcjach. Na koniec będę musiał je dosłodzić b było bardziej słodkie.
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Zlane winko przestało pracować
Ile % ma obecnie wino i jakich drożdży użyłeś do nastawu? Teraz wszędzie temp powietrza jest wysoka przez fale upałów wiec wino mogło pracować szybciej, nie ma sensu dodawać drożdży ewentualnie sam cukier bo drozdze jeśli nie padły od ilości alkoholu ruszą od nowa bez problemu.
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Zlane winko przestało pracować
Popieram kol. Dave.
Jak sam piszesz jest wytrawne. Czyli ilości cukru są śladowe.
Zlej trochę wina, rozpuść w nim cukier. Jak nie masz alkoholomierza to musisz dać na wyczucie, może nawet w 2 partiach.
I przy przelewkach nie napowietrzaj go. Tlen źle wpływa na wino.
Jak sam piszesz jest wytrawne. Czyli ilości cukru są śladowe.
Zlej trochę wina, rozpuść w nim cukier. Jak nie masz alkoholomierza to musisz dać na wyczucie, może nawet w 2 partiach.
I przy przelewkach nie napowietrzaj go. Tlen źle wpływa na wino.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Zlane winko przestało pracować
Akurat z tym muszę się nie zgodzić, czarna porzeczka jest bardzo ekstraktywna i dodatek nawet 10% skutkuje jej posmakiem w gotowym winie. Zresztą wydaje mi się, że połączenie jakie zrobił kolega zielik93 jest bardzo dobrerozrywek pisze:...to równie dobrze mogłeś porzeczek nie dodawać w ogóle.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy