Zlane winko przestało pracować

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
zielik93
50
Posty: 93
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: zielik93 »

Witam po 3 tygodniach moje wina przestały pracować, choć owoce nie opadły na dno. Zlałem wino pozbyłem się moszczu i zostało samo winko. Czy jest sens dorzucenia z połowę paczki drożdży i cukru żeby jeszcze popracowało?

Winko wyszło wytrawne choć dałem sporo cukru w 3 porcjach. Na koniec będę musiał je dosłodzić b było bardziej słodkie.
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
promocja
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Zlane winko przestało pracować

Post autor: Dave »

Ile % ma obecnie wino i jakich drożdży użyłeś do nastawu? Teraz wszędzie temp powietrza jest wysoka przez fale upałów wiec wino mogło pracować szybciej, nie ma sensu dodawać drożdży ewentualnie sam cukier bo drozdze jeśli nie padły od ilości alkoholu ruszą od nowa bez problemu.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Zlane winko przestało pracować

Post autor: W_TG »

Popieram kol. Dave.
Jak sam piszesz jest wytrawne. Czyli ilości cukru są śladowe.
Zlej trochę wina, rozpuść w nim cukier. Jak nie masz alkoholomierza to musisz dać na wyczucie, może nawet w 2 partiach.
I przy przelewkach nie napowietrzaj go. Tlen źle wpływa na wino.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Zlane winko przestało pracować

Post autor: HomoChemicus »

W_TG pisze:Jak nie masz alkoholomierza to musisz dać na wyczucie...
Zdaje się, że miałeś na myśli cukromierz.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Zlane winko przestało pracować

Post autor: W_TG »

Przyłapałeś mnie :oops:
Oczywiście cukromierz !
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Autor tematu
zielik93
50
Posty: 93
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Zlane winko przestało pracować

Post autor: zielik93 »

pierwsze
2,2kg czerwonej porzeczki
5kg czarnej porzeczki
2kg wiśni
10l wody
5,5 kg cukru

drugie
12kg wiśni(wypestkowane)
4kg porzeczki czarnej
13l wody
8,5 kg cukru
z takich przepisów robiłem winka
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zlane winko przestało pracować

Post autor: rozrywek »

Nie jestem za mieszaniem owoców. Rozumiem że nastawiałeś z materiału jaki obecnie miałeś pod ręką. W drugim przepisie miałeś przewagę wiśni, to równie dobrze mogłeś porzeczek nie dodawać w ogóle.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Zlane winko przestało pracować

Post autor: eldier »

rozrywek pisze:...to równie dobrze mogłeś porzeczek nie dodawać w ogóle.
Akurat z tym muszę się nie zgodzić, czarna porzeczka jest bardzo ekstraktywna i dodatek nawet 10% skutkuje jej posmakiem w gotowym winie. Zresztą wydaje mi się, że połączenie jakie zrobił kolega zielik93 jest bardzo dobre ;)

Autor tematu
zielik93
50
Posty: 93
Rejestracja: czwartek, 30 lip 2015, 20:44
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: ziemia łódzka
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Zlane winko przestało pracować

Post autor: zielik93 »

Wydaje mi się,że to połączenie jest bardzo dobre, ale o gustach się nie dyskutuje :) Jeśli ktoś jest w stanie wyliczyć blg z przepisów to zobaczymy czy było dobrze dobrane.
Wódka jak wódka smakuje jednakowo, czyli wspaniale
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Zlane winko przestało pracować

Post autor: JanOkowita »

Tej osobie, co wyliczy Blg na podstawie powyższych informacji zafunduję nagrodę.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Zlane winko przestało pracować

Post autor: rozrywek »

Nie napisałem że przepisy są złe, a jedynie że ja osobiście nie mieszam owoców. Ale każdy robi jak chce.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”