Zacier przestał pracować przy 5 Blg

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
zegar525
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 30 sie 2009, 13:41
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: zegar525 »

Przygotowałem następujący nastaw:
woda - 845l
cukier - 266kg
drożdże gorzelniane Cobra - 2460g
Po 6 dniach przestaje pracować a w dalszym ciągu jest słodki.
Proszę o konkretne wskazówki.
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

Post autor: Zygmunt »

Jaka temperatura? W takiej ilości (ok 1000l ,prawda?) trzeba utrzymywać bardzo ostry reżim temperaturowy, bo drożdżaki zdechną. Chłodziłeś jakoś ten pojemnik?

Jak wygląda bailing nastawu?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
zegar525
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 30 sie 2009, 13:41
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

Post autor: zegar525 »

Wczesniej robiłem nastawy w beczkach 120l - 27kg cukru + jedna paczka cobry i nigdy nie obniżałem temperatury podczas fermentacji. W tej sytuacji również nie podejmowałem żadnych kroków. Zawsze było wszystko ok. Dwa tygodnie i zacier był klarowny i gotowy do odparowania. :bardzo_zly:
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

Post autor: kwachu »

Witam.
Zegar525 .Jak już wspomniał kolega Zygmunt 845 l. to nie 120. Przy tak dużej masie nastawu fermentacja tak podniosła temp. ,że drożdże tego nie wytrzymały i zginęły .Ale muszę powiedzieć, że zazdroszczę Koledze rozmachu. :klaszcze:
POZDRAWIAM kwachu !
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

Post autor: Kucyk »

Ja nie mam doświadczenia w cukrówkach, ale może by palucha wsadzić do cieczy i posmakować czy nie nastąpił już koniec fermentacji. W sumie drożdże do cukrówek mają za zadanie działać szybko...

Zastanawiam się, czy z tym zbiorowym samobójstwem drożdży przez autorozgrzanie to nie jest jakaś legenda... Obrazek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

Post autor: Zygmunt »

Kucyku, ostatnio samych legend szukasz :)

Bez areometru dalej z tematem nie pojedziemy- tylko odczyt blg powie nam w jakim punkcie fermentacji jesteśmy.

Temperatura niejeden nastaw już załatwiła, a Cobra mają tolerancje w zakresie od 20 do ok 35 stopni.. W tak wielkiej objętości osiągnięcie temperatur powyżej 35-ciu stopni to nie problem...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
zegar525
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 30 sie 2009, 13:41
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

Post autor: zegar525 »

temperatura w trakcie fermentacji 38stopni C. Blg w obecnej chwili 5. Nie mierzyłem przed fermentacją.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

Post autor: Zygmunt »

BLG=5 świadczy, że nie jest to do końca przerobiony nastaw.

Temperatura zabiła Ci drożdże. Takie ilości nastawu chłodzi się specjalnie, trzeba o tym zawsze pamiętać...
Jeszcze jedno: jesteś pewien, że fermentacja całkiem stoi? Może coś tam się jeszcze dzieje, tylko nie tak burzliwie... Sprawdź odczyt za kilka godzin, jak nic z tego to restart, ewentualnie destyluj to co masz...
A właśnie- jak wygląda sprzęt, którym chcesz przepsocić tonę nastawu? :P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
zegar525
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 30 sie 2009, 13:41
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

Post autor: zegar525 »

Zmierzyłem zawartość cukru dziś rano i spadła prawie do 4blg - czyli coś jeszcze bombluje. A co do aparatury to keg 50l+kolumna o średnicy 50mm.

bogdan
500
Posty: 509
Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

Post autor: bogdan »

Moja rada jest taka: Jeśli już będziesz miał pewnośc, że fermatacja się skończyła, weż to na kolumnę, płynu po gotowaniu nie wylewaj, tam jest cukier, na nim zrobisz następny zacier. Tylko czy masz na to pojemnik? Restart przy tej ilości? mało prawdopodobny.

pozdrawiam Bogdan

WiniaK111
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 13 gru 2009, 22:19
Krótko o sobie: szpachlarz malarz bimbrownik hobbysta
Ulubiony Alkohol: Każdy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Jaglowo
Podziękował: 17 razy
Re: Zacier przestał pracować przy 5 Blg

Post autor: WiniaK111 »

kolego tez przerabiałem ten sam problem tylko ja miałem zacier w zbiorniku 700l zimą było spoko temperatura się wyrównywała i było git a pewnej wiosny tez mi się zacier zagotował przekroczyłem temp 40 stopni, blg stanęło na 15 stopniach. Ja zrobiłem restart na takich samych drożdzach i potem juz było ok ,blg startowe miałem 30 BLG Trzeba pilnować temp ja mam na stałe w zbiorniku termometr zamontowany :) i ja psociłem to na 2X keg 50l kolumna 180 cm wysokości. Do chłodzenia używam zamrożone banki 5l z wodą. Pzodrawiam
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Zacier przestał pracować przy 5 Blg

Post autor: radius »

Uch, po 6. latach odpowiadać na posta :o Tego jeszcze na forum nie było :)
Złota łopata z plusem :mrgreen:
złota łopata.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”