Ocieplenie keg-a

Zbiorniki do odparowywania zacierów. Budowa, adaptacje modyfikacje.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy

Post autor: Zbynek80 »

@golec ja nie czułem bimbrowych zapachów tylko smak taki troszkę bimbrowy. Wiem ze mniejsza ilość drożdży by starczyla ale bałem się aby pożywki nie brakło bo jednak moskwicze mają sporo do zjedzenia 27blg

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Ocieplenie keg-a

Post autor: golec269 »

A nie masz większej beczki żeby startować z 22blg. Wtedy 2 paczki wystarczy, a jak się boisz o pożywkę to daj z 0,5l koncentratu pomidorowego i sprawa załatwiona.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Ocieplenie keg-a

Post autor: Zbynek80 »

Nastawiam w beczce 60l i w fermentorach 33l i dlatego robie na moskwiczach aby mieć więcej alko z takiej samej ilości nastawu. Jednak w mieszkaniu w bloku nie mam za dużo miejsca na większe beczki.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Ocieplenie keg-a

Post autor: golec269 »

No to rzeczywiscie szkoda. Dwa lata temu zrobiłem nastaw 1410 cukrówkę. Tylko zmieniłem proporcje drożdży, dałem1/5. Nastaw pracował wolno i dopiero po 3 miesiącach przerobił 30kg cukru. Wtedy ptacowałem jeszcze na zimnych palcach ale smak tamtej wódeczki pamiętam do dziś. To mnie nauczyło żeby robić nastawy powiększone dwu a nawet trzykrotne na drożdżach turbo.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Ocieplenie keg-a

Post autor: Zbynek80 »

Teoretycznie mógłbym dać troszkę mniej tych drożdży ale znów trzeba koncentrat czy jakąś pożywkę i nie wiem czy faktycznie dało by to jakąś oszczędność czy lepszy efekt przy dwukrotnym gotowaniu na kolumnie. A zasyp mam całkiem solidny. Przy 27blg startowego to chcę mieć pewność, że wszystko zostanie zjedzone. I czas też ma jakieś znaczenie 3 mce to stanowczo za długo.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Ocieplenie keg-a

Post autor: jurek1978 »

Dziś zmierzyłem temperaturę na zewnątrz keg-a czyli ocieplenia.
W najcieplejszym miejscu pod koniec procesu było 39,0 stopni. Więc całkiem myślę dobrze.
Nie mam porównania bo na starym keg-u nie mierzyłem temperatury niestety :/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotły”