Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Post autor: kolpaw »

Witajcie, czy ktoś może używał tych drożdży? Głównie pytam o DistilaMax SR czyli do cukrówek.

Na stronie producenta nie widzie maksymalnego stężenia alkoholu/cukru jakie te drożdże wytrzymują i jak szybko przerabiają cukier.

Szybkie info o rodzajach:
SR - drożdże do cukrówek i melasy różnego rodzaju
DS - do zbożówek lub cukrówek
HT - uniwersalne, odporne na wysokie temperatury nawet do 37stC
LS - do produkcji tequili oraz owocowych brandy
GW - do produkcji whisky z kukurydzy lub pszenicy
MW - do produkcji whisky jęczmiennej


Mile widziane wszelkie informacje.

Obrazek
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Zygmunt »

Lallemnad nie udostępnia informacji o tolerancji dla SR, za to dla GW i MW wynosi ona 15%, dla HT 16%, a dla LS 18%. LSy oprócz brandy i tequili nadają się do restartów, mają wysoką tolerancje na alkohol, niskie zapotrzebowanie na tlen i działają przy niskich temperaturach.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Kamal »

Czyli polecasz Zygmunt te drożdże? :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Zygmunt »

Dostałem próbkę RM, drożdży wyizolowanych wg. producenta w rejonie tropikalnym z melasy trzcinowej. Wydajność na melasie koziej była normalna, tempo pracy początkowo nie zachwyciło, ale suma summarum zeszły poniżej 10 BLG.

Obrazek
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Kolpaw - kupiłem tę pakę drożdży i podzieliłem się z kolegami. Główne przeznaczenie to fermentacja melasy i cukru trzcinowego. Sam na razie stanąłem z produkcją rumu i nie mogę nic o nich powiedzieć.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Kamal »

@wawaldek11 a jak fermentowały? Szybko/wolno? :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: kolpaw »

Może sprecyzuję na czym mi zależy: przerobić 7kg(lub ewentualnie 6kg) cukru (25l nastaw) w max 5 dni. Dadzą radę?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Kamal pisze:@wawaldek11 a jak fermentowały? Szybko/wolno? :-)
Ja na nich nic nie fermentowałem. Może koledzy, którzy dostali/kupili te drożdże ode mnie coś powiedzą?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

No, to chyba jako pierwszy przetestuję te grzybki :)
Właśnie wczoraj nastawiłem sobie melasę i cukier na rum.
Składniki;
1,5 litra melasy trzcinowej
5 kg cukru trzcinowego
DAF - 30 g
woda - ilość do uzyskania Blg ok. 25.
drożdże DistilaMax SR - 20 g

Drożdże uwodniłem (15 minut) i wlałem do nastawu o temperaturze 28oC.
Czekałem 6 godzin i po tym czasie nie zauważyłem oznak życia w fermentatorze. Zdeczka wkurzony poszedłem spać z myślą, że rano zaszczepię nastaw innymi drożdżakami, ale gdy po przespanej nocy uchyliłem wieko, moim oczom ukazał się pięknie pracujący nastaw :ok: Piany na trzy palce i szum bąbelków :lol:
Tak wygląda nastaw po 24 godzinach. Na ściance widać poziom piany jaki był rano :ok:
DSC_0201.jpg
Kolejną relację zdam, gdy grzybki będą kończyć pracę. Ciekaw jestem do jakiego poziomu Blg zejdą?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Kamal »

I jak szybko przerobią cukier w nastawie? ;) Bo dla mnie to bardzo ważne. :)
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Jak czysta, dobra melasa, to obstawiam, że zejdą do +2*Blg.
Trochę mnie pocieszyłeś informacją o późnym starcie tych drożdży bo mam ich trochę, a robiąc próbę pracy na małej (0,5l) ilości wydawało się, że są martwe. Już rozglądałem się za nowymi, ale sprawdzę ponownie i dłużej.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

Grzybki dzielnie walczą z przeważającymi siłami wroga :mrgreen: Trup (alkohol) pada gęsto :D
Pomiar w sobotę rano - 20 Blg, dzisiaj - 16 blg
Temperatura nastawu - 22oC
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

Wtorek rano. Grzybki dostają lekkiej zadyszki po kilkudniowej walce, ale nie poddają się :ok: Blg - 10
unnamed (1).jpg
Edyta;
Czwartek rano - Blg 5. Grzybki bardzo niemrawe, ledwo zipią :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

No i grzybki zakończyły pracę. Równo w tydzień, plus parę godzin na zastanawianie się; ruszyć czy pokazać właścicielowi nastawu :fuckyou: Blg końcowe, tak jak przewidywał wawaldek11 ( :poklon; ), zatrzymało się na wartości +2. Ogólnie jestem z tych drożdżaków zadowolony. Pracują spokojnie i przerabiają melasę do końca. Zaraz po łykendzie będę z tego czarnego gówienka tworzył napój piratów :pije: Pozdrawiam tych, co na morzu :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Zmierz Blg dundru.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Kamal »

Czyli nie są to drożdże do rumu light, ani rumu "ciężkiego". :D
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Skąd taki wniosek?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

Też jestem ciekaw na podstawie jakich przesłanek kol. Kamal wysnuł takie twierdzenie :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Kamal »

Do rumu ligt drożdże wyrabiają się przeważnie bardzo szybko. W ciągu 4,5 dni nastaw już kończy pracę. Jak miałem cobre
to do pięciu dni się nastaw się wyrabiał. Ale destylat był ostry.
Drożdże z Dominikany też zasuwały na samej melasie do 5 dni. Później jak Blg dundru wzrosło, to już trochę dłużej, ale już wtedy wstawiłem je do niższych temp. jakieś 14*C.
A drożdże do rumu ciężkiego fermentują nawet do 21 dni. I takich szczepów poszukuje. Używałem winnych, i czas fermentacji jakieś 60 dni. Ale nastaw musiał zostać wzmocniony kilkoma suchym ananasami. Bo inaczej to musi być cierpliwość, jak cholera. Bo na tydzień spadło 1blg. Może nawet dłużej niż przez tydzień. Ale to było przed dodaniem owoców.
A teraz używam narazie g995, (choć w lodówce czekają inne drożdże do testów) i nastaw pracuje już około 2 tygodni (nastaw z cukru sursurowego, i cukru ciemnego trochę innego niż u nas w Polsce). Fermentacja przebiega wolno (co jest zamierzonym celem) bo nastaw stoji w temp. Około 14,15*C.
K.
Edit:
Ale to trochę bez sensu napisałem. :oops:
Przecież Radius robił nastaw z cukru i melasy, a nie samej melasy. To czas fermentacji przebiega dłużej.
Obrazek
Awatar użytkownika

Szymciu
30
Posty: 47
Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Szymciu »

Witam!!
Drugie podejście do tematu :)
Chciałem podzielić się swoim doświadczeniem z kontaktu z DistillaMAX LS. Zakupiłem produkt właśnie w wersji LS ze względu na ich uniwersalność oraz wysoką tolerancję na alkohol. Pierwsze użycie odbyło się przy ŁKZWJ. Dałem 4 kg kurydzy śrutowanej, 4 kg cukru, 10 g pożywki no i 10 g DMAX LS ( całkowita objętość 23 litry). Czas działania to niecałe 3 doby, po czym poszło na rurki. W międzyczasie do pozostałej kukurydzy dodałem 3 kg cukru, ok. 0,5 kg świeżej kukurydzy i 4 l dundru - całkowita objętość 25 l. Czas działania 3 dni i na rurki (tempo mnie zaskoczyło)
W 2 przypadku sporządzałem zacier ze słodu jęczmiennego na whisky. Proporcje: 4kg słodu, 1kg kukurydzy, 20 l wody, 10g pożywki, 7g kwasku cytrynowego oraz 5g DMAX LS. Po 3 dniach blg=-1.
Podsumowując dotychczasowe doświadczenia z tymi drożdżami - moc większa niż jakiekolwiek TURBO (w stosunku masy zastosowanej do czasu działania). Jeżeli chodzi o zapach nastawów w porównaniu do drożdży turbo - brak jakichkolwiek aromatów drożdżaków.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

wawaldek11 pisze:Zmierz Blg dundru.
Zmierzyłem Blg dundru, jak i jego pH :ok:
Blg = +6
pH = 3,5
Nie omieszkałem w ramach eksperymentu, zamoczyć również w nim dzioba ;) Kwaśne toto i nic nie słodkie :) Wychodzi więc na to, że takie a nie inne Blg, wynika z zawartości pozostałych składników melasy :shock:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Masz jeszcze melasę i cukier?
Chodzi mi po głowie taki eksperyment:
Zrobić kolejny nastaw na dundrze pomijając Blg dundru - czyli na 31*Blg lub troszkę mniej gdyby konieczny był dodatek wody do wymaganej ilości nastawu.
Sprawdzimy czy drożdże prawidłowo pracują przy starcie z wyższego *Blg - powinno zejść do ok. 8*Blg, a dunder ok. 12*Blg.
I jeszcze jeden i jeszcze raz! ;)
Wyniki mogą nam dać pogląd czy te drożdże poradzą sobie z nastawem (z melasy z Glinojecka) o Blg początkowym na poziomie 40 - 50% - bo w nastawie będzie tylko ok. 50% cukrów fermentowalnych. Czy ciśnienie osmotyczne za bardzo im nie zaszkodzi?
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

Te parę kilo cukru, to by się znalazło, ale melasy zużyłem ostatki, więc na razie :dupa: blada :(
Ale dunder zostawiłem na przyszłość... :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Dzisiaj puściłem na SR trzy fermentatory po 25l na dundrze melasowym. BLG przed dodaniem dundru było 26 (Nastaw wymieszany w dużym i rozlany do fermentatorów 14 kg demerary i 3,8 kg melasy) Na każdy fermentator dałem 15 gr fostoranu dwuamonu i po 15 gr wcześniej uwodnionych (15 min) drożdzy. Po 4h od zapodaniam na powierzchni już robi się ładna pianka zobaczymy jak szybko pracują i na jakim blg zakończą.

Edycja :
Po 24h nastaw ładnie pracuje i dalej na powierzchni ładna piana. Blg zmierzone w fermentatorze 24.Obrazek

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Dzisiejszy pomiar pokazał 20 blg. Idą dość wolno ale fermentacja w temperaturze otoczenia max 16 stopni.

CDN...

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Mierzyłeś Blg dundru i nastawu po jego dodaniu?
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Niestety nie mierzyłem dundru ale nie było go dużo bo wyszło zaledwie 2l na fermentator (przypomniałem sobie o dundrze jak już przygotowałem nastaw i dorabiałrem żeby były 3 pełne pojemniki) więc nie sądze żeby ta ilość jakoś znacząco wpłyneła na blg.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Dwa litry na wiadro, to niewiele.
U mnie dunder po melasie glinojeck ma kilkanaście Blg. I trzeba pamiętać, że dodając go do nastawu ładnie sobie podnosimy gęstość.
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Teraz zostawię sobie cały dunder i wykorzystam w całości do następnego nastawu. Tylko czy najpierw zmierzyć blg dundru i dopiero robić nastaw uwzględniając właśnie to blg? Jak nastaw ma mieć np: 25 blg a dunder ma 10 to robić nastaw 35?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: wawaldek11 »

Tak by matematycznie wychodziło. Ale czy drożdże będą się tam dobrze czuły :bezradny:
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Dzisiejszy pomiar 15 blg...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: gr000by »

Nastawy na dundrze słabo pracują przy BLG startowym powyżej 30, a powyżej 35 trzeba już używać świeżo otwartych Fermioli i G995 w dobrym stanie, bo inne drożdże będą się ociągały ze startem, produkując sporo niezbyt ładnie pachnących estrów. Dobrym sposobem jest dodawanie cukru/melasy do uzyskania 180-230 g/l cukru w nastawie na dundrze, nie bawiąc się w pomiary BLG, ale wtedy łatwo dobić do 40-45 BLG startowego w 3cim nastawie na tej samej wodzie (2gi na tym samym dundrze) gdy drożdże porzucą pracę przedwcześnie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: boxer1981228 »

Moje nastawy tak jak pisałem stały w nieogrzewanej murowanej szopce i niestety grzybki odmówiły pracy gdy temperatura nastawu spadła do 10 stopni pomiar blg jasno pokazywał że nic się nie dzieje. Przeniosłem nastawy do ciplejszego miejsca temp otoczenia około 16 stopni i grzybki znowu zabrały się za przerabianie cukru.

Xuxes
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 13:06
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Xuxes »

Witam, nastawiłem cukrówkę 25blg 2 x 30l na DistilaMax SR po 7 dniach przerobiły do 20blg, dzisiaj po 40 dniach w temperaturze w jednym fermentatorze jest 15 bl a w drugim 10. Drożdże uwodniłem tak jak pisał producent, dodałem w temperaturze nastawu 30st, nie dodałem żadnej pożywki czy to możne być przyczyną tak wolnej fermentacji?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Kamal »

A w jakiej temp. trzymasz nastaw? Bo zbyt niska powoduje ociąganie się drożdży. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

@Xuxes, drożdże DistillaMax, nie są drożdżami turbo, więc potrzebują pożywki do prawidłowej pracy. Dodając do tego dość wysokie Blg startowe, pewnie padły już z przemęczenia i zalegają pokotem na dnie fermentatora. Nie pozostaje ci nic innego jak przepuścić to co masz przez rurki a na pozostałym dundrze nastawić kolejny nastaw nie przekraczając 22 Blg. No i pożywka (DAF) będzie konieczna :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Xuxes
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 13:06
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Xuxes »

Dzięki za odpowiedź, przy następnym nastawie na pewno dodam pożywki.
Temperatura nastawu to 13st C w powietrzu 17 do 22 ale od zimnej posadzki (pod spodem nieogrzewana piwnica) nastaw się wychłodził. Farelką trochę podgrzewam może pomoże a jak nie to zrobię jak radzi @radius, w tamtym roku robiłem tak z zatrzymanymi śliwkami przy 10blg. Może śliwowica z dundru nie wyszła prima sort ale nie dobiega od zwykłej sklepówki w niczym chyba że w tym że nie ma chemii :). Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7299
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: radius »

Xuxes pisze:od zimnej posadzki (pod spodem nieogrzewana piwnica) nastaw się wychłodził.
Następnym razem postaw beczkę na grubym kocu i po kłopocie... :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Kamal »

Albo na styropianie. :-)
K.
Obrazek

Xuxes
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 13:06
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW

Post autor: Xuxes »

Tak właśnie zrobiłem, postawilem na styropianie i jest ok. Drożdże ruszyły po ogrzaniu.
Duża różnica będzie między pożywkami DAF a Activit jeżeli ich użyje do nastawu na tych drożdżach bo cena ok 4x.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”