Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Witajcie, czy ktoś może używał tych drożdży? Głównie pytam o DistilaMax SR czyli do cukrówek.
Na stronie producenta nie widzie maksymalnego stężenia alkoholu/cukru jakie te drożdże wytrzymują i jak szybko przerabiają cukier.
Szybkie info o rodzajach:
SR - drożdże do cukrówek i melasy różnego rodzaju
DS - do zbożówek lub cukrówek
HT - uniwersalne, odporne na wysokie temperatury nawet do 37stC
LS - do produkcji tequili oraz owocowych brandy
GW - do produkcji whisky z kukurydzy lub pszenicy
MW - do produkcji whisky jęczmiennej
Mile widziane wszelkie informacje.
Na stronie producenta nie widzie maksymalnego stężenia alkoholu/cukru jakie te drożdże wytrzymują i jak szybko przerabiają cukier.
Szybkie info o rodzajach:
SR - drożdże do cukrówek i melasy różnego rodzaju
DS - do zbożówek lub cukrówek
HT - uniwersalne, odporne na wysokie temperatury nawet do 37stC
LS - do produkcji tequili oraz owocowych brandy
GW - do produkcji whisky z kukurydzy lub pszenicy
MW - do produkcji whisky jęczmiennej
Mile widziane wszelkie informacje.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Lallemnad nie udostępnia informacji o tolerancji dla SR, za to dla GW i MW wynosi ona 15%, dla HT 16%, a dla LS 18%. LSy oprócz brandy i tequili nadają się do restartów, mają wysoką tolerancje na alkohol, niskie zapotrzebowanie na tlen i działają przy niskich temperaturach.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Dostałem próbkę RM, drożdży wyizolowanych wg. producenta w rejonie tropikalnym z melasy trzcinowej. Wydajność na melasie koziej była normalna, tempo pracy początkowo nie zachwyciło, ale suma summarum zeszły poniżej 10 BLG.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
No, to chyba jako pierwszy przetestuję te grzybki
Właśnie wczoraj nastawiłem sobie melasę i cukier na rum.
Składniki;
1,5 litra melasy trzcinowej
5 kg cukru trzcinowego
DAF - 30 g
woda - ilość do uzyskania Blg ok. 25.
drożdże DistilaMax SR - 20 g
Drożdże uwodniłem (15 minut) i wlałem do nastawu o temperaturze 28oC.
Czekałem 6 godzin i po tym czasie nie zauważyłem oznak życia w fermentatorze. Zdeczka wkurzony poszedłem spać z myślą, że rano zaszczepię nastaw innymi drożdżakami, ale gdy po przespanej nocy uchyliłem wieko, moim oczom ukazał się pięknie pracujący nastaw Piany na trzy palce i szum bąbelków
Tak wygląda nastaw po 24 godzinach. Na ściance widać poziom piany jaki był rano Kolejną relację zdam, gdy grzybki będą kończyć pracę. Ciekaw jestem do jakiego poziomu Blg zejdą?
Właśnie wczoraj nastawiłem sobie melasę i cukier na rum.
Składniki;
1,5 litra melasy trzcinowej
5 kg cukru trzcinowego
DAF - 30 g
woda - ilość do uzyskania Blg ok. 25.
drożdże DistilaMax SR - 20 g
Drożdże uwodniłem (15 minut) i wlałem do nastawu o temperaturze 28oC.
Czekałem 6 godzin i po tym czasie nie zauważyłem oznak życia w fermentatorze. Zdeczka wkurzony poszedłem spać z myślą, że rano zaszczepię nastaw innymi drożdżakami, ale gdy po przespanej nocy uchyliłem wieko, moim oczom ukazał się pięknie pracujący nastaw Piany na trzy palce i szum bąbelków
Tak wygląda nastaw po 24 godzinach. Na ściance widać poziom piany jaki był rano Kolejną relację zdam, gdy grzybki będą kończyć pracę. Ciekaw jestem do jakiego poziomu Blg zejdą?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Jak czysta, dobra melasa, to obstawiam, że zejdą do +2*Blg.
Trochę mnie pocieszyłeś informacją o późnym starcie tych drożdży bo mam ich trochę, a robiąc próbę pracy na małej (0,5l) ilości wydawało się, że są martwe. Już rozglądałem się za nowymi, ale sprawdzę ponownie i dłużej.
Trochę mnie pocieszyłeś informacją o późnym starcie tych drożdży bo mam ich trochę, a robiąc próbę pracy na małej (0,5l) ilości wydawało się, że są martwe. Już rozglądałem się za nowymi, ale sprawdzę ponownie i dłużej.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Wtorek rano. Grzybki dostają lekkiej zadyszki po kilkudniowej walce, ale nie poddają się Blg - 10
Edyta;
Czwartek rano - Blg 5. Grzybki bardzo niemrawe, ledwo zipią
Czwartek rano - Blg 5. Grzybki bardzo niemrawe, ledwo zipią
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
No i grzybki zakończyły pracę. Równo w tydzień, plus parę godzin na zastanawianie się; ruszyć czy pokazać właścicielowi nastawu Blg końcowe, tak jak przewidywał wawaldek11 ( ), zatrzymało się na wartości +2. Ogólnie jestem z tych drożdżaków zadowolony. Pracują spokojnie i przerabiają melasę do końca. Zaraz po łykendzie będę z tego czarnego gówienka tworzył napój piratów Pozdrawiam tych, co na morzu
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2360
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Do rumu ligt drożdże wyrabiają się przeważnie bardzo szybko. W ciągu 4,5 dni nastaw już kończy pracę. Jak miałem cobre
to do pięciu dni się nastaw się wyrabiał. Ale destylat był ostry.
Drożdże z Dominikany też zasuwały na samej melasie do 5 dni. Później jak Blg dundru wzrosło, to już trochę dłużej, ale już wtedy wstawiłem je do niższych temp. jakieś 14*C.
A drożdże do rumu ciężkiego fermentują nawet do 21 dni. I takich szczepów poszukuje. Używałem winnych, i czas fermentacji jakieś 60 dni. Ale nastaw musiał zostać wzmocniony kilkoma suchym ananasami. Bo inaczej to musi być cierpliwość, jak cholera. Bo na tydzień spadło 1blg. Może nawet dłużej niż przez tydzień. Ale to było przed dodaniem owoców.
A teraz używam narazie g995, (choć w lodówce czekają inne drożdże do testów) i nastaw pracuje już około 2 tygodni (nastaw z cukru sursurowego, i cukru ciemnego trochę innego niż u nas w Polsce). Fermentacja przebiega wolno (co jest zamierzonym celem) bo nastaw stoji w temp. Około 14,15*C.
K.
Edit:
Ale to trochę bez sensu napisałem.
Przecież Radius robił nastaw z cukru i melasy, a nie samej melasy. To czas fermentacji przebiega dłużej.
to do pięciu dni się nastaw się wyrabiał. Ale destylat był ostry.
Drożdże z Dominikany też zasuwały na samej melasie do 5 dni. Później jak Blg dundru wzrosło, to już trochę dłużej, ale już wtedy wstawiłem je do niższych temp. jakieś 14*C.
A drożdże do rumu ciężkiego fermentują nawet do 21 dni. I takich szczepów poszukuje. Używałem winnych, i czas fermentacji jakieś 60 dni. Ale nastaw musiał zostać wzmocniony kilkoma suchym ananasami. Bo inaczej to musi być cierpliwość, jak cholera. Bo na tydzień spadło 1blg. Może nawet dłużej niż przez tydzień. Ale to było przed dodaniem owoców.
A teraz używam narazie g995, (choć w lodówce czekają inne drożdże do testów) i nastaw pracuje już około 2 tygodni (nastaw z cukru sursurowego, i cukru ciemnego trochę innego niż u nas w Polsce). Fermentacja przebiega wolno (co jest zamierzonym celem) bo nastaw stoji w temp. Około 14,15*C.
K.
Edit:
Ale to trochę bez sensu napisałem.
Przecież Radius robił nastaw z cukru i melasy, a nie samej melasy. To czas fermentacji przebiega dłużej.
-
- Posty: 47
- Rejestracja: wtorek, 28 kwie 2015, 10:29
- Krótko o sobie: Pokora i nauka - to czego obecnie potrzebuję :D
- Ulubiony Alkohol: To com sam spreparował - musi napawać mnie dumą do tego stopnia, że się nie będę chciał dzielić!
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Witam!!
Drugie podejście do tematu
Chciałem podzielić się swoim doświadczeniem z kontaktu z DistillaMAX LS. Zakupiłem produkt właśnie w wersji LS ze względu na ich uniwersalność oraz wysoką tolerancję na alkohol. Pierwsze użycie odbyło się przy ŁKZWJ. Dałem 4 kg kurydzy śrutowanej, 4 kg cukru, 10 g pożywki no i 10 g DMAX LS ( całkowita objętość 23 litry). Czas działania to niecałe 3 doby, po czym poszło na rurki. W międzyczasie do pozostałej kukurydzy dodałem 3 kg cukru, ok. 0,5 kg świeżej kukurydzy i 4 l dundru - całkowita objętość 25 l. Czas działania 3 dni i na rurki (tempo mnie zaskoczyło)
W 2 przypadku sporządzałem zacier ze słodu jęczmiennego na whisky. Proporcje: 4kg słodu, 1kg kukurydzy, 20 l wody, 10g pożywki, 7g kwasku cytrynowego oraz 5g DMAX LS. Po 3 dniach blg=-1.
Podsumowując dotychczasowe doświadczenia z tymi drożdżami - moc większa niż jakiekolwiek TURBO (w stosunku masy zastosowanej do czasu działania). Jeżeli chodzi o zapach nastawów w porównaniu do drożdży turbo - brak jakichkolwiek aromatów drożdżaków.
Drugie podejście do tematu
Chciałem podzielić się swoim doświadczeniem z kontaktu z DistillaMAX LS. Zakupiłem produkt właśnie w wersji LS ze względu na ich uniwersalność oraz wysoką tolerancję na alkohol. Pierwsze użycie odbyło się przy ŁKZWJ. Dałem 4 kg kurydzy śrutowanej, 4 kg cukru, 10 g pożywki no i 10 g DMAX LS ( całkowita objętość 23 litry). Czas działania to niecałe 3 doby, po czym poszło na rurki. W międzyczasie do pozostałej kukurydzy dodałem 3 kg cukru, ok. 0,5 kg świeżej kukurydzy i 4 l dundru - całkowita objętość 25 l. Czas działania 3 dni i na rurki (tempo mnie zaskoczyło)
W 2 przypadku sporządzałem zacier ze słodu jęczmiennego na whisky. Proporcje: 4kg słodu, 1kg kukurydzy, 20 l wody, 10g pożywki, 7g kwasku cytrynowego oraz 5g DMAX LS. Po 3 dniach blg=-1.
Podsumowując dotychczasowe doświadczenia z tymi drożdżami - moc większa niż jakiekolwiek TURBO (w stosunku masy zastosowanej do czasu działania). Jeżeli chodzi o zapach nastawów w porównaniu do drożdży turbo - brak jakichkolwiek aromatów drożdżaków.
-
- Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Blg = +6
pH = 3,5
Nie omieszkałem w ramach eksperymentu, zamoczyć również w nim dzioba Kwaśne toto i nic nie słodkie Wychodzi więc na to, że takie a nie inne Blg, wynika z zawartości pozostałych składników melasy
Zmierzyłem Blg dundru, jak i jego pHwawaldek11 pisze:Zmierz Blg dundru.
Blg = +6
pH = 3,5
Nie omieszkałem w ramach eksperymentu, zamoczyć również w nim dzioba Kwaśne toto i nic nie słodkie Wychodzi więc na to, że takie a nie inne Blg, wynika z zawartości pozostałych składników melasy
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Masz jeszcze melasę i cukier?
Chodzi mi po głowie taki eksperyment:
Zrobić kolejny nastaw na dundrze pomijając Blg dundru - czyli na 31*Blg lub troszkę mniej gdyby konieczny był dodatek wody do wymaganej ilości nastawu.
Sprawdzimy czy drożdże prawidłowo pracują przy starcie z wyższego *Blg - powinno zejść do ok. 8*Blg, a dunder ok. 12*Blg.
I jeszcze jeden i jeszcze raz!
Wyniki mogą nam dać pogląd czy te drożdże poradzą sobie z nastawem (z melasy z Glinojecka) o Blg początkowym na poziomie 40 - 50% - bo w nastawie będzie tylko ok. 50% cukrów fermentowalnych. Czy ciśnienie osmotyczne za bardzo im nie zaszkodzi?
Chodzi mi po głowie taki eksperyment:
Zrobić kolejny nastaw na dundrze pomijając Blg dundru - czyli na 31*Blg lub troszkę mniej gdyby konieczny był dodatek wody do wymaganej ilości nastawu.
Sprawdzimy czy drożdże prawidłowo pracują przy starcie z wyższego *Blg - powinno zejść do ok. 8*Blg, a dunder ok. 12*Blg.
I jeszcze jeden i jeszcze raz!
Wyniki mogą nam dać pogląd czy te drożdże poradzą sobie z nastawem (z melasy z Glinojecka) o Blg początkowym na poziomie 40 - 50% - bo w nastawie będzie tylko ok. 50% cukrów fermentowalnych. Czy ciśnienie osmotyczne za bardzo im nie zaszkodzi?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Dzisiaj puściłem na SR trzy fermentatory po 25l na dundrze melasowym. BLG przed dodaniem dundru było 26 (Nastaw wymieszany w dużym i rozlany do fermentatorów 14 kg demerary i 3,8 kg melasy) Na każdy fermentator dałem 15 gr fostoranu dwuamonu i po 15 gr wcześniej uwodnionych (15 min) drożdzy. Po 4h od zapodaniam na powierzchni już robi się ładna pianka zobaczymy jak szybko pracują i na jakim blg zakończą.
Edycja :
Po 24h nastaw ładnie pracuje i dalej na powierzchni ładna piana. Blg zmierzone w fermentatorze 24.
Edycja :
Po 24h nastaw ładnie pracuje i dalej na powierzchni ładna piana. Blg zmierzone w fermentatorze 24.
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Nastawy na dundrze słabo pracują przy BLG startowym powyżej 30, a powyżej 35 trzeba już używać świeżo otwartych Fermioli i G995 w dobrym stanie, bo inne drożdże będą się ociągały ze startem, produkując sporo niezbyt ładnie pachnących estrów. Dobrym sposobem jest dodawanie cukru/melasy do uzyskania 180-230 g/l cukru w nastawie na dundrze, nie bawiąc się w pomiary BLG, ale wtedy łatwo dobić do 40-45 BLG startowego w 3cim nastawie na tej samej wodzie (2gi na tym samym dundrze) gdy drożdże porzucą pracę przedwcześnie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Moje nastawy tak jak pisałem stały w nieogrzewanej murowanej szopce i niestety grzybki odmówiły pracy gdy temperatura nastawu spadła do 10 stopni pomiar blg jasno pokazywał że nic się nie dzieje. Przeniosłem nastawy do ciplejszego miejsca temp otoczenia około 16 stopni i grzybki znowu zabrały się za przerabianie cukru.
-
- Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 13:06
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Witam, nastawiłem cukrówkę 25blg 2 x 30l na DistilaMax SR po 7 dniach przerobiły do 20blg, dzisiaj po 40 dniach w temperaturze w jednym fermentatorze jest 15 bl a w drugim 10. Drożdże uwodniłem tak jak pisał producent, dodałem w temperaturze nastawu 30st, nie dodałem żadnej pożywki czy to możne być przyczyną tak wolnej fermentacji?
-
- Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
@Xuxes, drożdże DistillaMax, nie są drożdżami turbo, więc potrzebują pożywki do prawidłowej pracy. Dodając do tego dość wysokie Blg startowe, pewnie padły już z przemęczenia i zalegają pokotem na dnie fermentatora. Nie pozostaje ci nic innego jak przepuścić to co masz przez rurki a na pozostałym dundrze nastawić kolejny nastaw nie przekraczając 22 Blg. No i pożywka (DAF) będzie konieczna
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 4 wrz 2014, 13:06
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże DistilaMax SR/DS/HT/LS/GW/MW
Dzięki za odpowiedź, przy następnym nastawie na pewno dodam pożywki.
Temperatura nastawu to 13st C w powietrzu 17 do 22 ale od zimnej posadzki (pod spodem nieogrzewana piwnica) nastaw się wychłodził. Farelką trochę podgrzewam może pomoże a jak nie to zrobię jak radzi @radius, w tamtym roku robiłem tak z zatrzymanymi śliwkami przy 10blg. Może śliwowica z dundru nie wyszła prima sort ale nie dobiega od zwykłej sklepówki w niczym chyba że w tym że nie ma chemii . Pozdrawiam serdecznie
Temperatura nastawu to 13st C w powietrzu 17 do 22 ale od zimnej posadzki (pod spodem nieogrzewana piwnica) nastaw się wychłodził. Farelką trochę podgrzewam może pomoże a jak nie to zrobię jak radzi @radius, w tamtym roku robiłem tak z zatrzymanymi śliwkami przy 10blg. Może śliwowica z dundru nie wyszła prima sort ale nie dobiega od zwykłej sklepówki w niczym chyba że w tym że nie ma chemii . Pozdrawiam serdecznie