Piwo Pszeniczne

Wszelkie przepisy na piwa domowe

Autor tematu
Marmur87
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 2 mar 2011, 18:38
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Rybnik

Post autor: Marmur87 »

Widzę dział powstał a jakoś przepisów prawie brak :). Dam więc przepis na klasyczne piwo pszeniczne, dość ostatnio popularne nawet wśród browarów koncernowych.

Słody:
Słód pilzneński 1,5 kg
Słód pszeniczny 3,0 kg
Chmiel i dodatki:
Lubelski, szyszka 30 g
Drożdże:
Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen ( można użyć WB-06 po rehydracji)
Zacieranie:
W 15l wody
45°C - 15 min
55°C -15 min
62°C - 40 min
72°C - 40 min
Wysładzanie:
3x 6 l
Gotowanie:
60 min
Lubelski 30g - na początku gotowania
koncentraty wina

wicherek
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 13 sty 2014, 22:10
Re: Piwo Pszeniczne

Post autor: wicherek »

Mogą być problemy z filtracją. Trochę za dużo słodu pszenicznego. Poza tym OK piwo domowe

mjr56
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2015, 00:09
Podziękował: 24 razy
Re: Piwo Pszeniczne

Post autor: mjr56 »

Proponuję odkurzyć temat. Może ktoś zechciałby się podzielić własnymi doświadczeniami.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Piwo Pszeniczne

Post autor: manowar »

Pszeniczne to złe i podstępne piwa.
Dunkela robiłem dwa razy i dwa razy wyszedł kiepski.
Klasyczny weizen był dobry.
Robiłem też wita i również był ok.
To co mnie odrzuca od pszenicznych to zazwyczaj problem z filtracją i przypalanie się zacieru na grzałkach. Jakoś zawsze mi się ześrutuje przy pszenicy drobniej...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Piwo Pszeniczne

Post autor: maniek86 »

Mi ostatnio sypło się kaszy bulgur, żona lubi piwa kwaśne mało nachmielone. Jako że wciąż raczkuje w piwowarstwie swoje eksperymenty robie na bazie " to co zostało". Ostatnio była to wcześniej wspomniana kasza bulgur, efekt eksperymentu zaskoczył mnie bardzo pozytywnie,zasyp to 2 kg pale ale + 1 kg kaszy bulgur .
Jako że jestem fanem mocnych piw- ok 10 abv, planuje zrobić
3 kg słód pilzneński
3 kg kaszy bulgur lub płatkow pszenicznych
200 g płatków owsianych
Chmiel east kent golding
Przyprway dam skórki pomarańczy, kolendre i może delikatnie cynamonu.
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Piwo Pszeniczne

Post autor: fo11rest »

Te wysładzanie 3x6 litrów to kiepski pomysł. Wiem z doświadczenia że słód ma różną zawartość dobroci i wysładza się do odpowiedniej wartości blg.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Piwo Domowe”