Temperatura fermentacji
-
- Posty: 791
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Temperatura fermentacji
Witaj
Tak naprawdę to dużo zależy od drożdży jakiś użyłeś, niektóre grzybki pracują nawet w temp 9st, przeciętne drożdże winiarskie najbardziej lubią temp około 18st. ( tutaj mogę się mylić), natomiast leżeli masz niższa temperaturę będzie dłużej fermentować.
Pozdrawiam
Tak naprawdę to dużo zależy od drożdży jakiś użyłeś, niektóre grzybki pracują nawet w temp 9st, przeciętne drożdże winiarskie najbardziej lubią temp około 18st. ( tutaj mogę się mylić), natomiast leżeli masz niższa temperaturę będzie dłużej fermentować.
Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
Re: Temperatura fermentacji
Drożdże najbardziej lubią tem. ok. 22-25 t.C, ale są zdolne do pracy zazwyczaj w temp. od 12 do 30 st.C. Są tez drożdże kriofilne jak np. G-995, które dobrze fermentują w temperaturach niższych (te nawet od +8 st.C). Najlepiej dla drożdży - niekoniecznie znaczy najlepiej dla wina. Wina jabłkowe lepiej fermentować w niższych temperaturach - te 18 t. jest O.K.. Zaraz po zafermentowaniu nastawu- czyli jak ruszy f. burzliwa trzeba przenieść do chłodniejszego miejsca (18 st.C) - samo zafermentowanie lepiej przeprowadzić w cieplejszym o kilka stopni miejscu (im szybsze namnożenie drożdży tym lepiej). Przy jabłkowym, niższa temperatura fermentacji to więcej aromatu i mniejsze niebezpieczeństwo nabrania posmaku rozkładającego się osadu.
Edyt: więcej http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... t2901.html
Edyt: więcej http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... t2901.html