Temperatura fermentacji

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Winiak
5
Posty: 9
Rejestracja: sobota, 20 wrz 2008, 10:04

Post autor: Winiak »

W jakiej temperaturze trzymać butle z winem z jabłek. Tam gdzie teraz stoi jest 18 stopni. Wino robi sie dopiero 2 tygodnie.
Wine - probably the best alkohol in the World.
promocja
Awatar użytkownika

Alkohol
30
Posty: 34
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2008, 17:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura fermentacji

Post autor: Alkohol »

18 stopni jest wystarczające.
Ja moje winka w 1 fazie fermentacji trzymam w jak najcieplejszym pomieszczeniu.
W tym roku część stała pod folia a reszta na poddaszu.
Temperatura nastawu była w okolicach 25 stopni.
I dlatego fermentacja była bardzo szybka oraz sprawna. :)

kolak11
10
Posty: 14
Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2009, 19:33
Re: Temperatura fermentacji

Post autor: kolak11 »

A co jeżeli temp. waha się koło 16 stopni?I jaka jest granica minimalna temp. dla fermentującego wina?
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 791
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Temperatura fermentacji

Post autor: wolan »

Witaj

Tak naprawdę to dużo zależy od drożdży jakiś użyłeś, niektóre grzybki pracują nawet w temp 9st, przeciętne drożdże winiarskie najbardziej lubią temp około 18st. ( tutaj mogę się mylić), natomiast leżeli masz niższa temperaturę będzie dłużej fermentować.

Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

jouu
200
Posty: 242
Rejestracja: wtorek, 15 wrz 2009, 22:21
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: swój :D
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: bdg
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Temperatura fermentacji

Post autor: jouu »

Ja raz miałem w 16 ' i robiło ale wolniej, pamiętaj ze nastaw sam się minimalnie podgrzewa o 1-2' podczas fermentacji.
Dobry bimber nie jest zły ;]

DarekRz
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 23 lut 2009, 12:03
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Temperatura fermentacji

Post autor: DarekRz »

Drożdże najbardziej lubią tem. ok. 22-25 t.C, ale są zdolne do pracy zazwyczaj w temp. od 12 do 30 st.C. Są tez drożdże kriofilne jak np. G-995, które dobrze fermentują w temperaturach niższych (te nawet od +8 st.C). Najlepiej dla drożdży - niekoniecznie znaczy najlepiej dla wina. Wina jabłkowe lepiej fermentować w niższych temperaturach - te 18 t. jest O.K.. Zaraz po zafermentowaniu nastawu- czyli jak ruszy f. burzliwa trzeba przenieść do chłodniejszego miejsca (18 st.C) - samo zafermentowanie lepiej przeprowadzić w cieplejszym o kilka stopni miejscu (im szybsze namnożenie drożdży tym lepiej). Przy jabłkowym, niższa temperatura fermentacji to więcej aromatu i mniejsze niebezpieczeństwo nabrania posmaku rozkładającego się osadu.

Edyt: więcej http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... t2901.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”