Wędzarnia Stronga

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
Strong
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2015, 12:59
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: Strong »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
koncentraty wina

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: Szlumf »

:respect: Ale pokazywanie takich smakowitości o tej porze powinno być karalne :D .
P.S.
Ta rybka to z jesiotrowatych?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: radius »

No, tą rybką to mnie lekko wkur...zyłeś z samego rana. Teraz będę co najmniej przez godzinę chodził ze szmatą i wycierał ślinę z podłogi :mrgreen:
Z drugiej strony, dzięki. Przez całą zimę rozmyślałem nad projektem swojej wędzarni, a tu mam gotowca w sam raz dla mnie :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: lesgo58 »

No to mam metę dla moich destylatów. Zagrycha jak się patrzy...
Mam nadzieję że moje destylaty dorównają temu co widzę.
Możesz się mnie w każdej chwili spodziewać... :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: W_TG »

Wszystko pięknie! Nawet zapach poczułem.
I te boczusie..... boczusie są naj pyśniejsze
Mam tylko podpowiedż. Gdybyś podpórki drążków miał na ściankach bocznył, łatwiej było by Ci całe kije z powieszonymi już mięsiwami wkłądać i wyjmować.
A tak chyba musisz wieszać po sztuce.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

ustianowski
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: ustianowski »

No proszę wędzarnia jak się patrzy :shock: Coś pięknego z jakich desek wykonałeś część wędzącą?
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: klodek4 »

Ło Jezu!!! To karalne tak z rana, narobiłeś człowieku smakora, jak tu po tym zjeść zwykłą kanapkę, fajna wędzarnia, można by tam zamieszkać, oczywiście z nieodłącznym destylatorem :lol:
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: ta_moko »

Wędzarnia ładna :klaszcze: , ... ale to co w niej!!!! Panie Bracie nisko się kłaniam. :poklon;
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: Pretender »

Za te fotki to chętnie j....a bym Ci urwał ! :D Zaśliniłem cały telefon.

Ps
Wedzarnia pierwsza klasa.
Awatar użytkownika

sero
250
Posty: 262
Rejestracja: środa, 12 gru 2012, 23:24
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: każdy najlepiej czysty
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: sero »

Pięknie, brawo. Podaj więcej danych. Jakie drzewo, izolacja, jaka zaprawa, odległość od paleniska.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: PETER29 »

Ładnie i pięknie. Mógłbyś napisać jaki długi jest kanał? Jak regulujesz temperaturę? Jak zakończyłeś kanał w wędzarni? A najlepiej zrób fotki.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: HomoChemicus »

Brawo. Piękna robota.

Jak dobrze pójdzie, to za miesiąc zacznę budowę swojej wędzarni. Planuje palenisko bezpośrednie z opcją całkowitego demontażu przegrody.
Wtedy będzie niezła zadyma. :-)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

rastahnu
100
Posty: 141
Rejestracja: środa, 6 lut 2013, 20:41
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: okolice Bydgoszczy
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: rastahnu »

Pięknie, kurcze pięknie :ok:
Czekamy na szczegóły budowli. Pewnie niektórym z nas się przyda dokładny opis.
rastahnu

Autor tematu
Strong
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2015, 12:59
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: Strong »

wielkie dzięki :D za dobre słowo , nie pozostaje nic innego tylko poczęstować. najlepiej wychodzi szynkowa, i karp albo jesiotr z przepisów po moich pradziadkach przypadkiem znalezionych, jakieś 5-6 lat temu i od tego czasu majstruje i udoskonalam co się da.
Wędzarnia to jest moja trzecia, 1 w beczce na 4 patyki, 2 robiona tylko po tym jak znajomi się zwiedli okazała się za mała i teraz ta jeszcze nie skończona ale 100 kg zmieszczę .
wędzarnia mojego projektu, podwójna ścianka, środek jesion, przerwa 5 cm i deska sosna na zewnątrz. palenisko zrobione na piecyk z blachą fajerki, kanał dymny 120 cm, komin z szybrem i chyba tyle .
Wędlinki wychodzą super /jak na razie!/ wędzę 3 fazy, ale główne to 60-65 stopni i podpiekanie na koniec w 80 a czas przeważnie 24 h. Bardzo bym chciał nauczyć się robić alkohol DE LUX bo ja taki już jestem, musi to być perfekcja tylko z tego co czytam to będzie ciężko. Chciałbym nie robić tego samego błędu co z wędzarniami, czyli kupić raz a dobrze. całe szczęście, że tu jest tylu zapaleńców i jakoś razem po rozrysowaniu punkt po punkcie zrobię dębową albo danielsa.
Jeszcze raz dzięki za dobre słowo, to mobilizuje a najlepiej to poczęstować chętnych! :D

Mod.
Pisz staranniej, zdania zaczynaj wielką literą.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: klodek4 »

Co do przepisów po pradziadkach, to jeśli nie jest to tajemnicą to podziel się z nami, my nie rozmawiały i nie robimy tylko trunków, do tego trzeba też zakąski :lol: więc jeśli łaska....:oops:

Autor tematu
Strong
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2015, 12:59
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: Strong »

Nie ma problemu, karpik mówię Wam miazga przechowywany w pokrzywach, zalewa 24h i jest ok. Jutro prześlę dokładnie przepisy .
Jeszcze się pochwalę przepisem na wędzoną pierś z gęsi z maślanką i żurawiną :!:

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: W_TG »

Strong pisze: pierś z gęsi z maślanką i żurawiną :!:
Coraz bardziej Cię lubię :respect:
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: klodek4 »

Czekamy na przepisy, mniam! :mrgreen:

Autor tematu
Strong
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2015, 12:59
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: Strong »

Przesyłam jeszcze kilka fotek karpia, jesiotra i piersi gęsi w żurawinie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przepisy na ryby i pierś prześlę dziś wieczorem
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: ramzol »

Masakra, człowieku. Zakładaj temat i ładuj tam przepisy. Np. Wędzone Stronga a gwarantuje ze połowa forum będzie przełykała nadmiar śliny i będzie to jeden z częściej odwiedzanych tematów. Pogratulować :respect: .
Różnica w smaku między beczką a wędzarnią drewnianą jest?? Temat zupełnie obcy, ale beczka już stoi ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: W_TG »

To u Ciebie już wiosna? ;)
Szkoda ze na tej imprezie mnie nie było
Ciekaw jeszcze jestem co miałeś w karafkach
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Autor tematu
Strong
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 9 mar 2015, 12:59
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: Strong »

Jasne wiosna :D , zdjęcia nie są on line dla reszty, będę wędził na święta to zatytułuję Wielkanoc 2015.
Awatar użytkownika

ta_moko
500
Posty: 535
Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
Lokalizacja: Południe kraju
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: ta_moko »

Jak ramzol pisze - dawaj nowy temat np. "Przepisy Stronga" a będę go pilnie śledził! :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:
.... ja pierdykam, jeszcze raz obejrzałem te foty; normalnie masakra. :D
Szacunek Szefie :respect:
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: Szlumf »

Strong.
Ogromna prośba o te przepisy pradziadków. Szczególnie na rybki. Za tydzień zaczynam przygodę z wędzeniem a to co zaprezentowałeś mnie po prostu powala.
Przy okazji pytanie do kolegów praktykujących wędzenie.
Czy można jednocześnie wędzić ryby i mięsiwa? Jeżeli tak to jakich zasad się trzymać (umiejscowienie, temperatury itp.)?
Wiem, ze te informacje znajdę na forach wędzarniczych ale nie mam teraz czasu na ich studiowanie.
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Wędzarnia Stronga

Post autor: wojs40 »

Chyba będziesz miał problem z uzyskaniem tych przepisów w ciągu tygodnia, nie dlatego żeby Strong nie chciał ci ich dać lecz dlatego że ostatnio na forum był w kwietniu.
Co do wędzenie nie jestem fachowcem, ale sądzę że nie ma przeciwwskazań do jednoczesnego wędzenie mięsa z rybami, jednak z całą pewnością ryby będziesz trzymał krócej w wędzarni i w niższej temperaturze, czyli w zależności od projektu wędzarni przy wylocie dymu będzie najniższa temperatura. Tak ja sądzę, może wypowiedzą się jeszcze bardziej doświadczeni zadymiacze.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”