Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 392
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Postautor: inblue » środa, 18 lut 2015, 14:39

Grzego,
Nie wspominasz nic o dodaniu DAF-u - dałeś ?
Napisałeś tylko o Activit-cie;
to niestety za mało, aby zapewnić bezstresową pracę drożdżom.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: Grzego » środa, 18 lut 2015, 15:21

Dodałem Actiwit i pożywkę Kombii. DAF'u nie dawałem, bo wydawało mi się, że Kombii może zastąpić DAF. Czyli rozumiem, że byłem w błędzie?


piotrunia24
20
Posty: 23
Rejestracja: środa, 1 sty 2014, 13:19
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: piotrunia24 » środa, 18 lut 2015, 16:25

Ściągnij z nad osadu, o ile jest? Do zdezynfekowanego wiadra lub garnka i przelej kilka razy do drugiego naczynia oczywiście tez odkażonego. Do balonu możesz go zlać delikatnie wężykiem jak boisz się wzruszyć droższe z dna. Bez daf-u może być ciężko grzybkom i zwolniły, najczęściej stają w okolicach 15 Blg.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6217
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: radius » środa, 18 lut 2015, 20:44

Dokładnie tak, stało się w tamtym roku z moim trójniakiem niesyconym. Zatrzymał się na 15 Blg i zaczął zrzucać osad. Pomógł restart na bayanusach G-995 i suma sumarum skończył pracę na 8 blg. Teraz spokojnie dojrzewa w piwniczce po jednym zlaniu znad osadu. Na wiosnę kolejne zlewanie, osad pomalutku znów zbiera się na dnie :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: Grzego » środa, 18 lut 2015, 21:21

Właśnie zrobiłem tak jak napisałeś "piotrunia24". Zlałem miód i dobrze napowietrzyłem. Na dnie były drożdże, ale nie specjalnie za wiele. Dlatego też przelałem normalnie do fermentatora nie patrząc czy je podniesie, bo nastaw i tak jest dość mocno mętny. Na pewno był mocno nasycony CO2, bo strasznie się pienił przy przelewaniu. Zapach nastawu jest taki lekko miodowo ostrawy. Ale to chyba CO2. Jak przelałem to zapach się zredukował. Da się wyczuć alkohol w zapachu. Nastaw od chyba niedzieli nie drgnął ani o 1 Blg. Poczekam teraz z 2 tgodnie i jak nic się nie będzie działo z cukrem, to zagłębie się w temat restartu na Bayanusach G-995 jak pisze powyżej "radius".

"radius"
Czy mógłbyś mi opisać w miarę dokładnie jak zrobić restart na Bayanusach G-995?

Przy robieniu MD z drożdży Johannisberg, nastawiłem też MD na Bayanusach G-995 w butelce. Teraz tak patrze i widzę że cała MD na Bayanusach bardzo ładnie się wyklarowała, a Blg w tej właśnie MD wynosi dokładnie 0. Może na tym powinienem robić ...?
No nic, nastawiłem na Johannisberg'ach i teraz trzeba to jakoś ogarnąć :) Mam nadzieję że wszystko jeszcze wróci do normy.

scalone

Dziwi mnie jeszcze jedno. Czy to normalne, że ilość tych drożdży po przerobieniu ok. 10Blg jest tak mała? W brzeczce piwnej jest tego kilkadziesiąt razy więcej na dnie. Tutaj była tylko delikatna warstewka na dnie, jakby ktoś dodał 2 łyżki zwykłej mąki i to osiadło na spód. Dziwne.

[Mod] Nie pisz posta pod postem, użyj opcji 'edytuj'.
Ostatnio zmieniony środa, 18 lut 2015, 22:32 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: scalenie

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: gr000by » środa, 18 lut 2015, 21:22

DAFu (pożywki podstawowej) nie zastąpi żadna inna pożywka, ponieważ trzeba jej stosować znacznie więcej niż ilość zawarta w pożywkach wieloskładnikowych.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: Grzego » środa, 18 lut 2015, 21:26

Aha. Tego to nie wiedziałem. Ale chyba sam wprowadziłem się w błąd. Ale teraz już po ptakach. Muszę zaczekać i zobaczyć co będzie dalej.
Rozumiem że dodawanie DAF'u teraz mija się z celem?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: gr000by » środa, 18 lut 2015, 22:31

Teraz już po ptakach, drożdże nie przyjmą pożywki w zadowalającej ilości, aby poprawić ich stan. Co do ilości drożdży, to dałeś MD na 1 paczuszce suszu, a do piwa na warkę daje się zwykle 11,5g drożdży aktywnych, więc siłą rzeczy osadu jest mniej niż w piwie. Jakbyś użył G995 to miałbyś znacznie większy osad niż na szlachetnych winiarskich.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: Grzego » środa, 18 lut 2015, 22:52

Rozumiem. Czyli mam teraz czekać z nadzieją, że ruszą. Jeśli nic się nie zmieni przez najbliższe 2 tygodnie, to mam zacząć myśleć o restarcie?

Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 392
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: inblue » czwartek, 19 lut 2015, 11:10

Grzego pisze:Dodałem Actiwit i pożywkę Kombii. DAF'u nie dawałem, bo wydawało mi się, że Kombii może zastąpić DAF. Czyli rozumiem, że byłem w błędzie?


Widzę że temat stosowania pożywek stwarza w praktyce dość duże problemy,
więc postaram się napisać o tym parę zdań.

Drożdże nie potrzebują wszystkich składników odżywczych, w tym samym czasie.
Na początku podczas fazy wzrostu potrzebne są im witaminy, minerały i azot.
Azot występuje w formie nieorganicznej (jony amonowe), lub organicznej jako aminokwasy.
Obecność alkoholu lub jonów amonowych (DAF) hamuje transport aminokwasów przez błony komórkowe i zmniejsza ich zużycie.
W celu optymalizacji ich wchłaniania aminokwasy powinny być dodawane przy szczepieniu, przed solami amonowymi.
Wtedy drożdże mogą przyswoić aminokwasy i wykorzystać je do budowy zdrowych komórek, które są odporne na stres.
Po przefermentowaniu ok. 1/3 cukru, drożdże zaczynają odczuwać stres spowodowany m.in. alkoholem i przyswajanie azotu jest mniejsze.
Aby zakończyć proces fermentacji i zwiększyć ich odporność na alkohol, potrzebują wtedy szybkich i prostych składników odżywczych do wchłonięcia
(jony amonowe) oraz czynników ułatwiających przeżycie w trudnym środowisku (sterole, nienasycone kwasy tłuszczowe).
W przypadku silnego niedoboru azotu w nastawie musi być jego zawartość skorygowana przez dodanie jonów amonowych (DAF) w 24-48 godzin po zaszczepieniu (po dodaniu aminokwasów).
Pożywki powinny być podzielone na raty i stosowane pomiędzy szczepieniem i nie później niż po przefermentowaniu ok. 1/3 cukru.
Opóźnienia w podawaniu pożywek są nieskuteczne dla drożdży i mogą stymulować rozwój mikroflory powodującej psucie,
zmianę smaku oraz powstawanie biogennych amin.

Przeciętnie brzeczka trójniaka zawiera ok. 50 mg/l YAN (YAN = azot przyswajalny przez drożdże)
a pożywki mają:
Activit - ok. 5% YAN
Bioferm - 3% YAN
DAF - 21% YAN

Reżim dodawania pożywek dla 10-cio litrowego nastawu trójniaka (33blg) powinien być więc następujący:
- przy rozpoczęciu fermentacji - 12g Bioferm; po 24 godzinach 1,5g DAF
- po spadku Blg o ok. 8 jednostek - 4g Bioferm i 6g DAF
- po spadku o kolejne 4 jednostki - 4g Bioferm oraz 7,5g DAF

Wszystkie pożywki przed dodaniem rozpuszcza się w wodzie lub części pracującego nastawu.
Nie powinno dawać się DAF-u jednorazowo, lecz w kilku dawkach podzielonych,
ponieważ zbyt wysoka zawartość YAN może wywołać nadmierne rozmnożenie drożdży,
co zwiększy warunki stresu i produkcję niepożądanych cech, takich jak posmaków lub zatrzymanie fermentacji.

Na koniec jeszcze jedna ważna sprawa - brzeczka przed zaszczepieniem powinna być silnie natleniona.
Tlen rozpuszczony w nastawie jest niezbędny do prawidłowego rozmnożenia się drożdży.
Mam nadzieję, że zbytnio nie przynudzałem.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń


Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: Grzego » czwartek, 19 lut 2015, 12:13

"inblue"

Konkretnie i solidnie wytłumaczone. Nie przynudzałeś. Teraz dopiero zatrybiłem całą kolejność odżywiania nastawu i następnym razem będę się do tego dokładnie stosował. Odżywki odżywkami, ale wyjaśniło się teoretycznie o co w tych odżywkach faktycznie chodzi, kiedy i dlaczego dodawać. Przeczytałem wiele postów na wielu stronach, ale jak chciałem wszystko razem jakoś połączyć w kupę, to wychodziły strasznie chaotyczne rzeczy, niejednokrotnie wykluczając się nawzajem.
Jeszcze raz wielkie dzięki. Zaraz to drukuję i zostawiam w skoroszycie :)


wawaldek11
2000
Posty: 2291
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 26 lut 2015, 19:26

inblue pisze:...Reżim dodawania pożywek dla 10-cio litrowego nastawu trójniaka (33blg) powinien być więc następujący:
- przy rozpoczęciu fermentacji - 12g Bioferm; po 24 godzinach 1,5g DAF
- po spadku blg o ok. 8 jednostek - 4g Bioferm i 6g DAF
- po spadku o kolejne 4 jednostki - 4g Bioferm oraz 7,5g DAF...

...Nie powinno dawać się DAF-u jednorazowo, lecz w kilku dawkach podzielonych,

Czy ten rozkład jazdy z pożywkami uwzględnia już podział DAF-u na mniejsze dawki?
Pozdrawiam,
Waldek


Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: Grzego » czwartek, 26 lut 2015, 19:35

To jest dokładny opis ilościowy dodawanych odżywek do nastawu. Chyba nie bardzo rozumiem o co dokładnie pytasz. Dodając do siebie ilości dodawanych odżywek, wyjdzie ci całkowita ilość w całym procesie. Te podane wyżej, to całkowita dawka która została podzielona na porcje, a dotyczy 10-cio litrowego nastawu.
O to ci chodzi?


wawaldek11
2000
Posty: 2291
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: wawaldek11 » czwartek, 26 lut 2015, 20:26

To jest Twoja interpretacja i chyba masz rację.
Określenie: "w kilku dawkach podzielonych" dla mnie oznaczać może, że dodajemy każdą z trzech dawek dodatkowo podzielone na mniejsze. Gdyby było okreslenie:" DAF podzielony na kilka dawek" nie miałbym wątpliwości ;)
Właśnie dosypałem BIOFERM do eksperymentalnego trójniaka z miodu odsklepinowego. Co z tego wyjdzie :bezradny:
Zawsze można rozcieńczyć, dofermentować i na rurki :D
Pozdrawiam,
Waldek


wawaldek11
2000
Posty: 2291
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 2 mar 2015, 20:20

inblue pisze: /
Reżim dodawania pożywek dla 10-cio litrowego nastawu trójniaka (33blg) powinien być więc następujący:
- przy rozpoczęciu fermentacji - 12g Bioferm; po 24 godzinach 1,5g DAF
- po spadku blg o ok. 8 jednostek - 4g Bioferm i 6g DAF
- po spadku o kolejne 4 jednostki - 4g Bioferm oraz 7,5g DAF


Zrobiłem 5l eksperymentalnego trójniaka zasilając w pożywki wg powyższego przepisu i pierwsze co zauważyłem, to to, że po dodaniu kolejnej porcji pożywek fermentacja znacznie przyśpieszała. Wczoraj dodałem ostatnią dawkę i drożdże jeszcze rączo pracują - blg ok. 22.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Postautor: Wald » piątek, 6 mar 2015, 13:02

inblue pisze:Reżim dodawania pożywek dla 10-cio litrowego nastawu trójniaka (33blg) powinien być więc następujący:
- przy rozpoczęciu fermentacji - 12g Bioferm; po 24 godzinach 1,5g DAF
- po spadku blg o ok. 8 jednostek - 4g Bioferm i 6g DAF
- po spadku o kolejne 4 jednostki - 4g Bioferm oraz 7,5g DAF.

Ło matko, córko też. Nie to żebym był ortodoksem i stronił od chemii, ale to są ilości zastraszające. Sprawdziłem proszę ja Was kilku producentów i sprawę trzeba jakoś wyjaśnić. Pomińmy nastawy owocowe i zatrzymam się przy maksymalnych dawkach do restartu (tych większych). Activit przyjąłem średnio, że producent zaleca do 6 gram na 10 litrów, a DAF max: 4g na 10L. Inblue proponuje niemal czterokrotnie zwiększenie dawki, 20 i 15 gram. Czy czasami uzasadnieniem nie jest chęć uzyskania swoistego rodzaju "TURBO" w miodach? Coś jak w Kucykowym "superolu" (zobacz) ? Czy drożdże będą w stanie przeżreć to wszystko i czy z osadem usunie się te pożywki? Czy nie zostawią one śladu w smaku? Czy tak duży osad nie ma wpływu na smak gotowego miodu? A może wręcz przeciwnie, szybkie tempo gwarantuje brak posmaku drożdżowego? Pytań jest sporo i czeka nas chyba okres testów. Osobiście mam dużo czasu i jeszcze więcej cierpliwości, stąd najbliższy nastaw będzie z dawkami zalecanymi przez producentów pożywek.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 392
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Postautor: inblue » piątek, 6 mar 2015, 15:03

Wald pisze:Ło matko, córko też. Nie to żebym był ortodoksem i stronił od chemii, ale to są ilości zastraszające. Sprawdziłem proszę ja Was kilku producentów i sprawę trzeba jakoś wyjaśnić.

Parę miesięcy temu byłem zdruzgotany takimi ilościami, więc bardzo chętnie Ci w tym wyjaśnianiu pomogę.
Proszę jeszcze o troszeczkę cierpliwości. Kończę zbierać materiały i naskrobię niebawem szerzej co i jak.
Praktycznie na takich końskich dawkach odfermentowałem bezproblemowo dwa miody i...
wyglądają normalnie, smakują normalnie, co na to wątroba - nie wiem.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 392
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Postautor: inblue » środa, 11 mar 2015, 14:44

Z wielu związków jakie są wymagane do prawidłowego przebiegu fermentacji,
szczególną uwagę należy zwrócić na związki azotu jakie znajdują się w brzeczce (nastawie).
Azot znajdujący się w formie organicznej (aminokwasy) jak i nieorganicznej - jako jon NH4+ ,
jest wykorzystywany przez drożdże przede wszystkim jako materiał budulcowy do produkcji białek.
Te dwie formy azotu, które mogą być wykorzystane przez drożdże
określa się wspólnym terminem - YAN (azot dostępny dla drożdży) i oznacza w mg/l lub ppm.
Ważne są obie formy.

W przypadku azotu organicznego drożdże nie wydzielają enzymów rozkładających białka,
nie mogą więc wykorzystać białek jako źródła aminokwasów, lecz muszą mieć stworzone
środowisko bogate w wolne aminokwasy.
Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że drożdże Saccharomyces nie mogą korzystać z proliny (jeden z aminokwasów)
w warunkach beztlenowych, więc wszelkie testy takie jak oznaczenia całkowitego azotu aminowego
które mierzą m.in. prolinę dają bardzo zawyżone wyniki dostępnego azotu.

Dla azotu nieorganicznego przyswajalny jest tylko jon amonowy (NH4+),
azot zawarty w azotanach (saletra) jest dla drożdży niedostępny.

Dlatego też bez względu na to jak wysoka jest zawartość azotu ogólnego w pożywce,
drożdże można zwyczajnie "zagłodzić" jeśli nie poda się azotu w formie przyswajalnej.

Ponieważ azot dostępny jest dla drożdży w formie nieorganicznej jak i organicznej
różne są mechanizmy pobierania każdej z form.

Pobieranie aminokwasów odbywa się poprzez mechanizm tzw. aktywnego transportu.
Polega on na wnikaniu do komórki aminokwasu któremu towarzyszy jon wodoru (H+).
Ten jon wodoru jest niekorzystny i komórka pozbywa się wypompowując go na zewnątrz opłacając to chemiczną monetą (ATP).

Na początku, tuż po zaszczepieniu, znacznie ważniejszy jest azot organiczny
i to on w pierwszej kolejności powinien być dostarczony.

Dostarczenie pożywki bogatej w aminokwasy w okresie zafermentowania (1 etap fermentacji),
sprzyja syntezie białek komórkowych i stymuluje w umiarkowanym stopniu rozmnażanie się drożdży.
Jest to szczególnie pożądane w późniejszych etapach fermentacji.
W tym czasie komórka drożdżowa posiada tendencję do magazynowania aminokwasów,
które będą wykorzystane w późniejszych etapach fermentacji.

Podanie w tym czasie azotu nieorganicznego (DAF) jest niewskazane,
ponieważ hamuje on przyswajanie aminokwasów i silnie pobudza rozmnażanie co w konsekwencji
prowadzi do dużej liczby słabo odżywionych komórek drożdżowych.
W przypadku brzeczek bardzo ubogich zaleca się dodanie niewielkiej ilości azotu
nieorganiczego (ok. 15 % całej dawki DAF), dopiero po upływie 24-48 godzin od zaszczepienia.
Ma to na celu umożliwienie pobrania azotu organicznego.

W wyniku zwiększania stężenia etanolu błona komórkowa drożdży staje się coraz bardziej przepuszczalna dla jonów H+
i zaczynają one w niekontrolowany sposób przeciekać z powrotem do komórki.
W praktyce oznacza to, że komórka musi coraz więcej "płacić" za usuwanie H+ nie mając nic w zamian.
Ponieważ nie może kontrolować biernie wnikających jonów H+ blokuje transport aminokwasów,
w ten sposób oszczędza energię, a aminokwasy uprzednio pobrane ma zmagazynowane w komórce.

Gdy stężenie alkoholu osiągnie ok. 4-5% zostaje znacznie hamowane pobieranie aminokwasów
i głównym źródłem azotu dla drożdży staje się azot nieorganiczny (NH4+).
Zaprzestanie pobierania azotu amonowego następuje w późniejszych etapach fermentacji.

Rekomendowany poziom YAN dla trójniaka wynosi ok 350 mg/l,
natomiast w homogennej brzeczce miodowej piątaka (1:4) jest 35 mg/l YAN
co dla brzeczki trójniaka (1:2) daje wartość 58 mg/l YAN
i trzeba uzupełnić azot w trakcie pierwszej połowy fermentacji o wartość ok. 290 mg/l YAN

cdn.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń


Szlumf
1850
Posty: 1858
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Postautor: Szlumf » środa, 11 mar 2015, 18:14

@ inblue.
Możesz podać przykłady pożywek z azotem organicznym i nieorganicznym?
A może dasz się namówić na poradnik z harmonogramem dla różnego rodzaju nastawów (piwo, wino, cukrówka, owocówki), zacierów (zboża, ziemniaki) i różnych drożdży (piekarnicze, winiarskie suche i w płynie, gorzelniane, aktywne, turbo w powiększonych nastawach)?
Coś łopatologicznego z uwzględnieniem łatwo dostępnych pożywek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 392
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Postautor: inblue » czwartek, 12 mar 2015, 15:01

Teoretycznie sprawa jest prosta - w brzeczce należy podnieść YAN o wartość 290 mg/l
w pierwszej połowie fermentacji alkoholowej.
W praktyce wzrost zawartości azotu powoduje, że drożdże zmieniają profil smakowo-zapachowy
końcowego produktu poprzez produkcję związków ubocznych.
Jak w większości przypadków, także tutaj należy zachować umiar i wybrać wartości pośrednie.
Załączone zrzuty z badań jakie były przeprowadzone prezentują zmiany sensoryczne odfermentowanych nastawów.
Za najkorzystniejszy poziom YAN uznano wartości oscylujące w przedziale 320 mg/l.
Niski poziom YAN sprzyja produkcji prostych win w których mogą wystąpić problemy z fermentacją (zatrzymanie), natomiast umiarkowane poziomy YAN powodują, że w efekcie końcowym aromat jest czystszy i bardziej owocowy.
Wysokie poziomy YAN mogą jednak prowadzić do nadmiaru estrów, które nie zawsze są pożądane (octan etylu).

Uzupełnianie azotu w nastawie zaleca się przeprowadzać etapami i tak:

1. Podczas uwadniania drożdży (opcjonalnie) można je dokarmić stosując specjalne termohydrolizaty (np. GO-FERM), aby umożliwić im już na tym etapie przyswojenie części aminokwasów.
Nie wolno stosować równolegle związków zawierających azot nieorganiczny.
2. Przy zaszczepianiu.
Jest to główny moment w którym należy podać azot organiczny (ok. 60 % całej dawki).
W sytuacji gdy brzeczka posiada bardzo niską wartość YAN po ok. 24 - 48 godzinach podaje się 15% przewidzianej ilości DAF.
Brzeczka trójniaka jest brzeczką ubogą w azot i bogatą w cukry, więc sugerowałbym poczekać 48 godz.
żeby drożdże miały czas przyswoić aminokwasy.
3. Fermentacja w pełnym toku (aktywne wydzielanie pęcherzyków CO2 i blg spadł o ok. 3-4 jednostki).
Podanie pożywek zawierających azot organiczny (30% całej dawki), azot nieorganiczny (50% przewidzianej dawki).
4. Połowa fermentacji (spadek o około 10-12° Blg w stosunku do Blg początkowego).
Ostatni moment na podanie pożywek azot organiczny (20% całej dawki), azot nieorganiczny (35% przewidzianej dawki).
Wzrost drożdży jest już zatrzymany, ale zawartość alkoholu jest jeszcze na tyle niska, że drożdże mogą nadal pobierać azot.

Do uzupełnienia jest więc 320 mg/l - 60 mg/l = 260 mg/l YAN

Ułożenie dawkowania pożywek zależne jest od składu pożywek, czyli tego co producent w niej umieścił.
I tu pojawia się mała wątpliwość, ponieważ na odwrocie opakowania podał dawkowanie zgoła inne od tego co zostało wyliczone.
Producent podaje dawkowanie przeznaczone zazwyczaj dla moszczu gronowego
w którym są już cukry, aminokwasy, peptydy, kwasy organiczne, sole mineralne itp.
natomiast w brzeczce miodowej są cukry, cukry i... cukry.

cdn.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń


Wróć do „Miody Pitne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość