Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?
-
Autor tematu - Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Otrzymałem taki typ śruty kukurydzianej i jestem ciekaw, czy nada się do produkcji whiskey według przepisu na Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie?
Odsyłam do tekstu na ten temat śruty kukurydzianej
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 53838.html
"Suszenie ziarna kukurydzy jest zabiegiem wysoce kosztownym. Warto zatem zastanowić się nad możliwością jego zakiszania.
Ziarno kukurydzy zbiera się w momencie, kiedy jego wilgotność niekiedy znacznie przekracza 30 proc. Tak wysoka zawartość wody sprawia, że niezbędne jest dosuszanie ziarna. Proces ten jest jednak bardzo kosztowny. W przypadku kukurydzy o wysokiej wilgotności, koszt dosuszania ziarna może stanowić nawet 1/3 jego ceny. Dlatego też w przypadku kukurydzy przeznaczanej na cele paszowe bardzo dobrym rozwiązaniem wydaje się zakiszanie śrutowanego ziarna, lub też rozdrobnionych kolb kukurydzy.
Ziarno kukurydzy zakisza się wówczas, gdy jego wilgotność waha się w granicach 35-38 proc.. Zbyt niska, lub zbyt wysoka wilgotność zakiszanej paszy może skutkować pogorszeniem jej trwałości. W praktyce, zbiór kukurydzy z przeznaczeniem na KZK przeprowadza się gdy ziarniaki znajdują się w fazie tzw. czarnej plamki. W tradycyjny sposób kukurydzę zakisza się w specjalnych silosach. Od kilku lat dostępne są również technologie umożliwiające przygotowywanie tej kiszonki w rękawach foliowych. Ziarno jest wówczas śrutowane a następnie zgniatane w specjalnej prasie i umieszczane w hermetycznym opakowaniu. Sposób ten wydaje się lepszy od tradycyjnego, gdyż mniejsze jest wówczas ryzyko pleśnienia kiszonki.
CCM z kolei jest to kiszonka z rozdrobnionych kolb kukurydzy. W żywieniu tuczników stosuje się zazwyczaj tzw. CCM-I który przygotowany jest z kolb pozbawionych liści okrywowych i znacznej części rdzenia. Kiszonki z większym udziałem liści i osadki posiadają zbyt dużą ilość włókna by mogły być stosowane w tuczu. Kukurydzę z przeznaczeniem na CCM zbiera się przy nieco wyższej wilgotności. Powinna ona wynosić około 40 proc. W praktyce zbiór przeprowadza się gdy ziarniaki znajdują się w stadium dojrzałości woskowej. W trakcie przygotowania CCM jak i KZK niezbędne jest zastosowanie specjalnych zakiszaczy i konserwantów oferowanych przez większość firm paszowych. Dodatek tych substancji zapewnia prawidłowe przechowywanie kiszonek i ogranicza ryzyko skażenia paszy mykotoksynami.
Ze względu na wyższą wilgotność i obecność fragmentów rdzeni, CCM cechuje nieco niższa koncentracja energii, białka i aminokwasów. Kiszonka ta jest za to bogatsza w włókno. Aby nie pogorszyła wyników tuczu poziom tego składnika nie powinien jednak przekraczać 6 proc..
Omówione pasze doskonale sprawdzają się w tuczu trzody chlewnej. Stanowią cenne źródło energii dla intensywnie wzrastających zwierząt. Co ważne – zakiszanie ziarna jest znacznie tańsze niż jego dosuszanie. Umożliwia to produkcje relatywnie taniej paszy. Według niemieckich zaleceń żywieniowych z 2012 roku, zarówno CCM jak i KZK może stanowić połowę dziennej dawki pokarmowej dla tuczników. Pamiętajmy tylko o podstawowych zasadach żywienia trzody kukurydzą. Należy zadbać o odpowiedni poziom białka, aminokwasów i związków mineralnych w paszy. Nie zapominajmy też, by w końcowej fazie tuczu, udział CCM lub kiszonego ziarna nie stanowił więcej niż 20 proc. ilości pobieranej paszy."
Odsyłam do tekstu na ten temat śruty kukurydzianej
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 53838.html
"Suszenie ziarna kukurydzy jest zabiegiem wysoce kosztownym. Warto zatem zastanowić się nad możliwością jego zakiszania.
Ziarno kukurydzy zbiera się w momencie, kiedy jego wilgotność niekiedy znacznie przekracza 30 proc. Tak wysoka zawartość wody sprawia, że niezbędne jest dosuszanie ziarna. Proces ten jest jednak bardzo kosztowny. W przypadku kukurydzy o wysokiej wilgotności, koszt dosuszania ziarna może stanowić nawet 1/3 jego ceny. Dlatego też w przypadku kukurydzy przeznaczanej na cele paszowe bardzo dobrym rozwiązaniem wydaje się zakiszanie śrutowanego ziarna, lub też rozdrobnionych kolb kukurydzy.
Ziarno kukurydzy zakisza się wówczas, gdy jego wilgotność waha się w granicach 35-38 proc.. Zbyt niska, lub zbyt wysoka wilgotność zakiszanej paszy może skutkować pogorszeniem jej trwałości. W praktyce, zbiór kukurydzy z przeznaczeniem na KZK przeprowadza się gdy ziarniaki znajdują się w fazie tzw. czarnej plamki. W tradycyjny sposób kukurydzę zakisza się w specjalnych silosach. Od kilku lat dostępne są również technologie umożliwiające przygotowywanie tej kiszonki w rękawach foliowych. Ziarno jest wówczas śrutowane a następnie zgniatane w specjalnej prasie i umieszczane w hermetycznym opakowaniu. Sposób ten wydaje się lepszy od tradycyjnego, gdyż mniejsze jest wówczas ryzyko pleśnienia kiszonki.
CCM z kolei jest to kiszonka z rozdrobnionych kolb kukurydzy. W żywieniu tuczników stosuje się zazwyczaj tzw. CCM-I który przygotowany jest z kolb pozbawionych liści okrywowych i znacznej części rdzenia. Kiszonki z większym udziałem liści i osadki posiadają zbyt dużą ilość włókna by mogły być stosowane w tuczu. Kukurydzę z przeznaczeniem na CCM zbiera się przy nieco wyższej wilgotności. Powinna ona wynosić około 40 proc. W praktyce zbiór przeprowadza się gdy ziarniaki znajdują się w stadium dojrzałości woskowej. W trakcie przygotowania CCM jak i KZK niezbędne jest zastosowanie specjalnych zakiszaczy i konserwantów oferowanych przez większość firm paszowych. Dodatek tych substancji zapewnia prawidłowe przechowywanie kiszonek i ogranicza ryzyko skażenia paszy mykotoksynami.
Ze względu na wyższą wilgotność i obecność fragmentów rdzeni, CCM cechuje nieco niższa koncentracja energii, białka i aminokwasów. Kiszonka ta jest za to bogatsza w włókno. Aby nie pogorszyła wyników tuczu poziom tego składnika nie powinien jednak przekraczać 6 proc..
Omówione pasze doskonale sprawdzają się w tuczu trzody chlewnej. Stanowią cenne źródło energii dla intensywnie wzrastających zwierząt. Co ważne – zakiszanie ziarna jest znacznie tańsze niż jego dosuszanie. Umożliwia to produkcje relatywnie taniej paszy. Według niemieckich zaleceń żywieniowych z 2012 roku, zarówno CCM jak i KZK może stanowić połowę dziennej dawki pokarmowej dla tuczników. Pamiętajmy tylko o podstawowych zasadach żywienia trzody kukurydzą. Należy zadbać o odpowiedni poziom białka, aminokwasów i związków mineralnych w paszy. Nie zapominajmy też, by w końcowej fazie tuczu, udział CCM lub kiszonego ziarna nie stanowił więcej niż 20 proc. ilości pobieranej paszy."
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?
Jeżeli ziarno jest zakiszone, to poddane było fermentacji mlekowej, w którym z cukrów powstaje kwas mlekowy. Taki jest cel zakiszenia- kwas mlekowy konserwuje całość. W takiej kiszonce nie ma już więc cukrów, które łatwo można przerobić na alkohol, więc z punktu widzenia gorzelniczego ziarno to (tj. kiszonka) nie ma żadnej wartości.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?
@Zygmunt
A jak wpływają bakterie kwasu mlekowego na prowadzenie fermentacji, bo pisałem na czacie koledze, że może się to nie udać, ale nie byłem pewny.
Znalazłem na wiki (nie było czasu i możliwości na lepsze źródła):
"Szkodliwe działanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym
we wszystkich przemysłach opartych na fermentacji alkoholowej (przemysł piwowarski, winiarski, gorzelniczy),"
A jeżeli chodzi o cukier w ziarnie, to ma być na wujka, w którym używa się cukru, żeby wytworzyć alko
A jak wpływają bakterie kwasu mlekowego na prowadzenie fermentacji, bo pisałem na czacie koledze, że może się to nie udać, ale nie byłem pewny.
Znalazłem na wiki (nie było czasu i możliwości na lepsze źródła):
"Szkodliwe działanie bakterii mlekowych w przemyśle spożywczym
we wszystkich przemysłach opartych na fermentacji alkoholowej (przemysł piwowarski, winiarski, gorzelniczy),"
A jeżeli chodzi o cukier w ziarnie, to ma być na wujka, w którym używa się cukru, żeby wytworzyć alko
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?
Skrobie kiszonka oczywiscie zawiera, ale pytanie jet o ŁKZWJ, a tam tej skrobi się poza małym procentem nie zużyje, bo nie ma tam zacierania. Racja, głupio to napisałem...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?
Co prawda to nie w temacie ŁKZWJ ale przy okazji może ktoś się pokusi i zastosuje.
Kolega Stratos na "białym forum" opisał swoje doświadczenia z kiszoną kukurydzą http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=90. Warto poczytać. Uzysk na poziomie 0,3l/kg więc lepszy niż osiągał Gr000by.
Kolega Stratos na "białym forum" opisał swoje doświadczenia z kiszoną kukurydzą http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=90. Warto poczytać. Uzysk na poziomie 0,3l/kg więc lepszy niż osiągał Gr000by.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kiszone ziarno kukurydzy - nadaje się na łatwy kwaśny zacier wujka Jessie?
Kwestia sposobu zacierania i destylacji. Zastanawiałem się jak zwiększyć wydajność w moim przypadku, ale dopiero jak zamontuję termometr w kegu to będę mógł określić, ile alkoholu zostaje mi w kotle po destylacji zacieru. Rekordowo uzyskałem raz 0,26l/kg, ale zacierałem prawie mąkę, a nie zwykłą śrutę kukurydzianą.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.