Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy

Post autor: inblue »

Grzego,
Nie wspominasz nic o dodaniu DAF-u - dałeś ?
Napisałeś tylko o Activit-cie;
to niestety za mało, aby zapewnić bezstresową pracę drożdżom.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
koncentraty wina

Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: Grzego »

Dodałem Actiwit i pożywkę Kombii. DAF'u nie dawałem, bo wydawało mi się, że Kombii może zastąpić DAF. Czyli rozumiem, że byłem w błędzie?

piotrunia24
20
Posty: 23
Rejestracja: środa, 1 sty 2014, 13:19
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: piotrunia24 »

Ściągnij z nad osadu, o ile jest? Do zdezynfekowanego wiadra lub garnka i przelej kilka razy do drugiego naczynia oczywiście tez odkażonego. Do balonu możesz go zlać delikatnie wężykiem jak boisz się wzruszyć droższe z dna. Bez daf-u może być ciężko grzybkom i zwolniły, najczęściej stają w okolicach 15 Blg.
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: radius »

Dokładnie tak, stało się w tamtym roku z moim trójniakiem niesyconym. Zatrzymał się na 15 Blg i zaczął zrzucać osad. Pomógł restart na bayanusach G-995 i suma sumarum skończył pracę na 8 blg. Teraz spokojnie dojrzewa w piwniczce po jednym zlaniu znad osadu. Na wiosnę kolejne zlewanie, osad pomalutku znów zbiera się na dnie :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: Grzego »

Właśnie zrobiłem tak jak napisałeś "piotrunia24". Zlałem miód i dobrze napowietrzyłem. Na dnie były drożdże, ale nie specjalnie za wiele. Dlatego też przelałem normalnie do fermentatora nie patrząc czy je podniesie, bo nastaw i tak jest dość mocno mętny. Na pewno był mocno nasycony CO2, bo strasznie się pienił przy przelewaniu. Zapach nastawu jest taki lekko miodowo ostrawy. Ale to chyba CO2. Jak przelałem to zapach się zredukował. Da się wyczuć alkohol w zapachu. Nastaw od chyba niedzieli nie drgnął ani o 1 Blg. Poczekam teraz z 2 tgodnie i jak nic się nie będzie działo z cukrem, to zagłębie się w temat restartu na Bayanusach G-995 jak pisze powyżej "radius".

"radius"
Czy mógłbyś mi opisać w miarę dokładnie jak zrobić restart na Bayanusach G-995?

Przy robieniu MD z drożdży Johannisberg, nastawiłem też MD na Bayanusach G-995 w butelce. Teraz tak patrze i widzę że cała MD na Bayanusach bardzo ładnie się wyklarowała, a Blg w tej właśnie MD wynosi dokładnie 0. Może na tym powinienem robić ...?
No nic, nastawiłem na Johannisberg'ach i teraz trzeba to jakoś ogarnąć :) Mam nadzieję że wszystko jeszcze wróci do normy.

scalone

Dziwi mnie jeszcze jedno. Czy to normalne, że ilość tych drożdży po przerobieniu ok. 10Blg jest tak mała? W brzeczce piwnej jest tego kilkadziesiąt razy więcej na dnie. Tutaj była tylko delikatna warstewka na dnie, jakby ktoś dodał 2 łyżki zwykłej mąki i to osiadło na spód. Dziwne.

[Mod] Nie pisz posta pod postem, użyj opcji 'edytuj'.
Ostatnio zmieniony środa, 18 lut 2015, 22:32 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: scalenie
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: gr000by »

DAFu (pożywki podstawowej) nie zastąpi żadna inna pożywka, ponieważ trzeba jej stosować znacznie więcej niż ilość zawarta w pożywkach wieloskładnikowych.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: Grzego »

Aha. Tego to nie wiedziałem. Ale chyba sam wprowadziłem się w błąd. Ale teraz już po ptakach. Muszę zaczekać i zobaczyć co będzie dalej.
Rozumiem że dodawanie DAF'u teraz mija się z celem?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: gr000by »

Teraz już po ptakach, drożdże nie przyjmą pożywki w zadowalającej ilości, aby poprawić ich stan. Co do ilości drożdży, to dałeś MD na 1 paczuszce suszu, a do piwa na warkę daje się zwykle 11,5g drożdży aktywnych, więc siłą rzeczy osadu jest mniej niż w piwie. Jakbyś użył G995 to miałbyś znacznie większy osad niż na szlachetnych winiarskich.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: Grzego »

Rozumiem. Czyli mam teraz czekać z nadzieją, że ruszą. Jeśli nic się nie zmieni przez najbliższe 2 tygodnie, to mam zacząć myśleć o restarcie?
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: inblue »

Grzego pisze:Dodałem Actiwit i pożywkę Kombii. DAF'u nie dawałem, bo wydawało mi się, że Kombii może zastąpić DAF. Czyli rozumiem, że byłem w błędzie?
Widzę że temat stosowania pożywek stwarza w praktyce dość duże problemy,
więc postaram się napisać o tym parę zdań.

Drożdże nie potrzebują wszystkich składników odżywczych, w tym samym czasie.
Na początku podczas fazy wzrostu potrzebne są im witaminy, minerały i azot.
Azot występuje w formie nieorganicznej (jony amonowe), lub organicznej jako aminokwasy.
Obecność alkoholu lub jonów amonowych (DAF) hamuje transport aminokwasów przez błony komórkowe i zmniejsza ich zużycie.
W celu optymalizacji ich wchłaniania aminokwasy powinny być dodawane przy szczepieniu, przed solami amonowymi.
Wtedy drożdże mogą przyswoić aminokwasy i wykorzystać je do budowy zdrowych komórek, które są odporne na stres.
Po przefermentowaniu ok. 1/3 cukru, drożdże zaczynają odczuwać stres spowodowany m.in. alkoholem i przyswajanie azotu jest mniejsze.
Aby zakończyć proces fermentacji i zwiększyć ich odporność na alkohol, potrzebują wtedy szybkich i prostych składników odżywczych do wchłonięcia
(jony amonowe) oraz czynników ułatwiających przeżycie w trudnym środowisku (sterole, nienasycone kwasy tłuszczowe).
W przypadku silnego niedoboru azotu w nastawie musi być jego zawartość skorygowana przez dodanie jonów amonowych (DAF) w 24-48 godzin po zaszczepieniu (po dodaniu aminokwasów).
Pożywki powinny być podzielone na raty i stosowane pomiędzy szczepieniem i nie później niż po przefermentowaniu ok. 1/3 cukru.
Opóźnienia w podawaniu pożywek są nieskuteczne dla drożdży i mogą stymulować rozwój mikroflory powodującej psucie,
zmianę smaku oraz powstawanie biogennych amin.

Przeciętnie brzeczka trójniaka zawiera ok. 50 mg/l YAN (YAN = azot przyswajalny przez drożdże)
a pożywki mają:
Activit - ok. 5% YAN
Bioferm - 3% YAN
DAF - 21% YAN

Reżim dodawania pożywek dla 10-cio litrowego nastawu trójniaka (33blg) powinien być więc następujący:
- przy rozpoczęciu fermentacji - 12g Bioferm; po 24 godzinach 1,5g DAF
- po spadku Blg o ok. 8 jednostek - 4g Bioferm i 6g DAF
- po spadku o kolejne 4 jednostki - 4g Bioferm oraz 7,5g DAF

Wszystkie pożywki przed dodaniem rozpuszcza się w wodzie lub części pracującego nastawu.
Nie powinno dawać się DAF-u jednorazowo, lecz w kilku dawkach podzielonych,
ponieważ zbyt wysoka zawartość YAN może wywołać nadmierne rozmnożenie drożdży,
co zwiększy warunki stresu i produkcję niepożądanych cech, takich jak posmaków lub zatrzymanie fermentacji.

Na koniec jeszcze jedna ważna sprawa - brzeczka przed zaszczepieniem powinna być silnie natleniona.
Tlen rozpuszczony w nastawie jest niezbędny do prawidłowego rozmnożenia się drożdży.
Mam nadzieję, że zbytnio nie przynudzałem.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: Grzego »

"inblue"

Konkretnie i solidnie wytłumaczone. Nie przynudzałeś. Teraz dopiero zatrybiłem całą kolejność odżywiania nastawu i następnym razem będę się do tego dokładnie stosował. Odżywki odżywkami, ale wyjaśniło się teoretycznie o co w tych odżywkach faktycznie chodzi, kiedy i dlaczego dodawać. Przeczytałem wiele postów na wielu stronach, ale jak chciałem wszystko razem jakoś połączyć w kupę, to wychodziły strasznie chaotyczne rzeczy, niejednokrotnie wykluczając się nawzajem.
Jeszcze raz wielkie dzięki. Zaraz to drukuję i zostawiam w skoroszycie :)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: wawaldek11 »

inblue pisze: ...Reżim dodawania pożywek dla 10-cio litrowego nastawu trójniaka (33blg) powinien być więc następujący:
- przy rozpoczęciu fermentacji - 12g Bioferm; po 24 godzinach 1,5g DAF
- po spadku blg o ok. 8 jednostek - 4g Bioferm i 6g DAF
- po spadku o kolejne 4 jednostki - 4g Bioferm oraz 7,5g DAF...

...Nie powinno dawać się DAF-u jednorazowo, lecz w kilku dawkach podzielonych,
Czy ten rozkład jazdy z pożywkami uwzględnia już podział DAF-u na mniejsze dawki?
Pozdrawiam,
Waldek

Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: Grzego »

To jest dokładny opis ilościowy dodawanych odżywek do nastawu. Chyba nie bardzo rozumiem o co dokładnie pytasz. Dodając do siebie ilości dodawanych odżywek, wyjdzie ci całkowita ilość w całym procesie. Te podane wyżej, to całkowita dawka która została podzielona na porcje, a dotyczy 10-cio litrowego nastawu.
O to ci chodzi?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: wawaldek11 »

To jest Twoja interpretacja i chyba masz rację.
Określenie: "w kilku dawkach podzielonych" dla mnie oznaczać może, że dodajemy każdą z trzech dawek dodatkowo podzielone na mniejsze. Gdyby było okreslenie:" DAF podzielony na kilka dawek" nie miałbym wątpliwości ;)
Właśnie dosypałem BIOFERM do eksperymentalnego trójniaka z miodu odsklepinowego. Co z tego wyjdzie :bezradny:
Zawsze można rozcieńczyć, dofermentować i na rurki :D
Pozdrawiam,
Waldek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Chronologiczny plan poczynania Trójniaka syconego.

Post autor: wawaldek11 »

inblue pisze: /
Reżim dodawania pożywek dla 10-cio litrowego nastawu trójniaka (33blg) powinien być więc następujący:
- przy rozpoczęciu fermentacji - 12g Bioferm; po 24 godzinach 1,5g DAF
- po spadku blg o ok. 8 jednostek - 4g Bioferm i 6g DAF
- po spadku o kolejne 4 jednostki - 4g Bioferm oraz 7,5g DAF
Zrobiłem 5l eksperymentalnego trójniaka zasilając w pożywki wg powyższego przepisu i pierwsze co zauważyłem, to to, że po dodaniu kolejnej porcji pożywek fermentacja znacznie przyśpieszała. Wczoraj dodałem ostatnią dawkę i drożdże jeszcze rączo pracują - blg ok. 22.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: Wald »

inblue pisze:Reżim dodawania pożywek dla 10-cio litrowego nastawu trójniaka (33blg) powinien być więc następujący:
- przy rozpoczęciu fermentacji - 12g Bioferm; po 24 godzinach 1,5g DAF
- po spadku blg o ok. 8 jednostek - 4g Bioferm i 6g DAF
- po spadku o kolejne 4 jednostki - 4g Bioferm oraz 7,5g DAF.
Ło matko, córko też. Nie to żebym był ortodoksem i stronił od chemii, ale to są ilości zastraszające. Sprawdziłem proszę ja Was kilku producentów i sprawę trzeba jakoś wyjaśnić. Pomińmy nastawy owocowe i zatrzymam się przy maksymalnych dawkach do restartu (tych większych). Activit przyjąłem średnio, że producent zaleca do 6 gram na 10 litrów, a DAF max: 4g na 10L. Inblue proponuje niemal czterokrotnie zwiększenie dawki, 20 i 15 gram. Czy czasami uzasadnieniem nie jest chęć uzyskania swoistego rodzaju "TURBO" w miodach? Coś jak w Kucykowym "superolu" (zobacz) ? Czy drożdże będą w stanie przeżreć to wszystko i czy z osadem usunie się te pożywki? Czy nie zostawią one śladu w smaku? Czy tak duży osad nie ma wpływu na smak gotowego miodu? A może wręcz przeciwnie, szybkie tempo gwarantuje brak posmaku drożdżowego? Pytań jest sporo i czeka nas chyba okres testów. Osobiście mam dużo czasu i jeszcze więcej cierpliwości, stąd najbliższy nastaw będzie z dawkami zalecanymi przez producentów pożywek.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Wald pisze: Ło matko, córko też. Nie to żebym był ortodoksem i stronił od chemii, ale to są ilości zastraszające. Sprawdziłem proszę ja Was kilku producentów i sprawę trzeba jakoś wyjaśnić.
Parę miesięcy temu byłem zdruzgotany takimi ilościami, więc bardzo chętnie Ci w tym wyjaśnianiu pomogę.
Proszę jeszcze o troszeczkę cierpliwości. Kończę zbierać materiały i naskrobię niebawem szerzej co i jak.
Praktycznie na takich końskich dawkach odfermentowałem bezproblemowo dwa miody i...
wyglądają normalnie, smakują normalnie, co na to wątroba - nie wiem.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Z wielu związków jakie są wymagane do prawidłowego przebiegu fermentacji,
szczególną uwagę należy zwrócić na związki azotu jakie znajdują się w brzeczce (nastawie).
Azot znajdujący się w formie organicznej (aminokwasy) jak i nieorganicznej - jako jon NH4+ ,
jest wykorzystywany przez drożdże przede wszystkim jako materiał budulcowy do produkcji białek.
Te dwie formy azotu, które mogą być wykorzystane przez drożdże
określa się wspólnym terminem - YAN (azot dostępny dla drożdży) i oznacza w mg/l lub ppm.
Ważne są obie formy.

W przypadku azotu organicznego drożdże nie wydzielają enzymów rozkładających białka,
nie mogą więc wykorzystać białek jako źródła aminokwasów, lecz muszą mieć stworzone
środowisko bogate w wolne aminokwasy.
Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że drożdże Saccharomyces nie mogą korzystać z proliny (jeden z aminokwasów)
w warunkach beztlenowych, więc wszelkie testy takie jak oznaczenia całkowitego azotu aminowego
które mierzą m.in. prolinę dają bardzo zawyżone wyniki dostępnego azotu.

Dla azotu nieorganicznego przyswajalny jest tylko jon amonowy (NH4+),
azot zawarty w azotanach (saletra) jest dla drożdży niedostępny.

Dlatego też bez względu na to jak wysoka jest zawartość azotu ogólnego w pożywce,
drożdże można zwyczajnie "zagłodzić" jeśli nie poda się azotu w formie przyswajalnej.

Ponieważ azot dostępny jest dla drożdży w formie nieorganicznej jak i organicznej
różne są mechanizmy pobierania każdej z form.

Pobieranie aminokwasów odbywa się poprzez mechanizm tzw. aktywnego transportu.
Polega on na wnikaniu do komórki aminokwasu któremu towarzyszy jon wodoru (H+).
Ten jon wodoru jest niekorzystny i komórka pozbywa się wypompowując go na zewnątrz opłacając to chemiczną monetą (ATP).

Na początku, tuż po zaszczepieniu, znacznie ważniejszy jest azot organiczny
i to on w pierwszej kolejności powinien być dostarczony.

Dostarczenie pożywki bogatej w aminokwasy w okresie zafermentowania (1 etap fermentacji),
sprzyja syntezie białek komórkowych i stymuluje w umiarkowanym stopniu rozmnażanie się drożdży.
Jest to szczególnie pożądane w późniejszych etapach fermentacji.
W tym czasie komórka drożdżowa posiada tendencję do magazynowania aminokwasów,
które będą wykorzystane w późniejszych etapach fermentacji.

Podanie w tym czasie azotu nieorganicznego (DAF) jest niewskazane,
ponieważ hamuje on przyswajanie aminokwasów i silnie pobudza rozmnażanie co w konsekwencji
prowadzi do dużej liczby słabo odżywionych komórek drożdżowych.
W przypadku brzeczek bardzo ubogich zaleca się dodanie niewielkiej ilości azotu
nieorganiczego (ok. 15 % całej dawki DAF), dopiero po upływie 24-48 godzin od zaszczepienia.
Ma to na celu umożliwienie pobrania azotu organicznego.

W wyniku zwiększania stężenia etanolu błona komórkowa drożdży staje się coraz bardziej przepuszczalna dla jonów H+
i zaczynają one w niekontrolowany sposób przeciekać z powrotem do komórki.
W praktyce oznacza to, że komórka musi coraz więcej "płacić" za usuwanie H+ nie mając nic w zamian.
Ponieważ nie może kontrolować biernie wnikających jonów H+ blokuje transport aminokwasów,
w ten sposób oszczędza energię, a aminokwasy uprzednio pobrane ma zmagazynowane w komórce.

Gdy stężenie alkoholu osiągnie ok. 4-5% zostaje znacznie hamowane pobieranie aminokwasów
i głównym źródłem azotu dla drożdży staje się azot nieorganiczny (NH4+).
Zaprzestanie pobierania azotu amonowego następuje w późniejszych etapach fermentacji.

Rekomendowany poziom YAN dla trójniaka wynosi ok 350 mg/l,
natomiast w homogennej brzeczce miodowej piątaka (1:4) jest 35 mg/l YAN
co dla brzeczki trójniaka (1:2) daje wartość 58 mg/l YAN
i trzeba uzupełnić azot w trakcie pierwszej połowy fermentacji o wartość ok. 290 mg/l YAN

cdn.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: Szlumf »

@ inblue.
Możesz podać przykłady pożywek z azotem organicznym i nieorganicznym?
A może dasz się namówić na poradnik z harmonogramem dla różnego rodzaju nastawów (piwo, wino, cukrówka, owocówki), zacierów (zboża, ziemniaki) i różnych drożdży (piekarnicze, winiarskie suche i w płynie, gorzelniane, aktywne, turbo w powiększonych nastawach)?
Coś łopatologicznego z uwzględnieniem łatwo dostępnych pożywek.
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Teoretycznie sprawa jest prosta - w brzeczce należy podnieść YAN o wartość 290 mg/l
w pierwszej połowie fermentacji alkoholowej.
W praktyce wzrost zawartości azotu powoduje, że drożdże zmieniają profil smakowo-zapachowy
końcowego produktu poprzez produkcję związków ubocznych.
Jak w większości przypadków, także tutaj należy zachować umiar i wybrać wartości pośrednie.
Załączone zrzuty z badań jakie były przeprowadzone prezentują zmiany sensoryczne odfermentowanych nastawów.
Za najkorzystniejszy poziom YAN uznano wartości oscylujące w przedziale 320 mg/l.
Niski poziom YAN sprzyja produkcji prostych win w których mogą wystąpić problemy z fermentacją (zatrzymanie), natomiast umiarkowane poziomy YAN powodują, że w efekcie końcowym aromat jest czystszy i bardziej owocowy.
Wysokie poziomy YAN mogą jednak prowadzić do nadmiaru estrów, które nie zawsze są pożądane (octan etylu).

Uzupełnianie azotu w nastawie zaleca się przeprowadzać etapami i tak:

1. Podczas uwadniania drożdży (opcjonalnie) można je dokarmić stosując specjalne termohydrolizaty (np. GO-FERM), aby umożliwić im już na tym etapie przyswojenie części aminokwasów.
Nie wolno stosować równolegle związków zawierających azot nieorganiczny.
2. Przy zaszczepianiu.
Jest to główny moment w którym należy podać azot organiczny (ok. 60 % całej dawki).
W sytuacji gdy brzeczka posiada bardzo niską wartość YAN po ok. 24 - 48 godzinach podaje się 15% przewidzianej ilości DAF.
Brzeczka trójniaka jest brzeczką ubogą w azot i bogatą w cukry, więc sugerowałbym poczekać 48 godz.
żeby drożdże miały czas przyswoić aminokwasy.
3. Fermentacja w pełnym toku (aktywne wydzielanie pęcherzyków CO2 i blg spadł o ok. 3-4 jednostki).
Podanie pożywek zawierających azot organiczny (30% całej dawki), azot nieorganiczny (50% przewidzianej dawki).
4. Połowa fermentacji (spadek o około 10-12° Blg w stosunku do Blg początkowego).
Ostatni moment na podanie pożywek azot organiczny (20% całej dawki), azot nieorganiczny (35% przewidzianej dawki).
Wzrost drożdży jest już zatrzymany, ale zawartość alkoholu jest jeszcze na tyle niska, że drożdże mogą nadal pobierać azot.

Do uzupełnienia jest więc 320 mg/l - 60 mg/l = 260 mg/l YAN

Ułożenie dawkowania pożywek zależne jest od składu pożywek, czyli tego co producent w niej umieścił.
I tu pojawia się mała wątpliwość, ponieważ na odwrocie opakowania podał dawkowanie zgoła inne od tego co zostało wyliczone.
Producent podaje dawkowanie przeznaczone zazwyczaj dla moszczu gronowego
w którym są już cukry, aminokwasy, peptydy, kwasy organiczne, sole mineralne itp.
natomiast w brzeczce miodowej są cukry, cukry i... cukry.

cdn.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Pora na przegląd pożywek dostępnych komercyjnie na rynku.

1. Enartis Nutriferm Start
skład: difosforan amonowy 80%, celuloza 19,85%, tiamina (wit. B1) 0,15%

Dodatek 1 g/l zwiększa w nastawie YAN o 168 mg/l.

Powinna być stosowana nie wcześniej niż po 24-48 godzinach, oraz w późniejszych etapach fermentacji.

2. Enartis Nutriferm Supervit

skład: siarczan(VI) amonowy 61,8%, difosforan amonowy 33%, tiamina 0,2%;
pozostałe 5% - nieznane.

Dodatek 1 g/l zwiększa w nastawie YAN o 199 mg/l.

Powinna być stosowana nie wcześniej niż po 24-48 godzinach, oraz na późniejszych etapach fermentacji.

3. ENARTIS Nutriferm SPECIAL
skład: ściany komórkowe 40%, siarczan(VI) amonowy 37%, difosforan amonowy 20,9%,
węglan potasu 2%, tiamina 0,1%.

Dodatek 1 g/l zwiększa w nastawie YAN o 160 mg/l.

Powinna być stosowana nie wcześniej niż po 24-48 godzinach, oraz na późniejszych etapach fermentacji.

Pożywka zawierająca azot organiczny i nieorganiczny, tiaminę i oczyszczone ściany komórkowe.
Zaprojektowana z myślą ułatwienia fermentacji głównej i zapobieganiu blokowaniu (stuck) fermentacji.

4. Enartis Nutrirerm Arom
skład: termohydrolizat komórek drożdżowych 99,85%, tiamina 0,15%.

Nie udało się ustalić o jaką wartość zwiększa YAN dodatek pożywki w ilości 1 g/l.

Pożywka oparta o termohydrolizat komórek drożdżowych.
Zawiera azot jedynie w formie organicznej, oprócz tego zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe,
sterole, sole mineralne i witaminy.
Zalecane jest dodanie pożywki przy zaszczepieniu nastawu.
Pozwala utrzymać świeżość, aromat i złożoność wina.

5. Activit
skład: inaktywowane komórki drożdży (nieznany %),
difosforan amonowy (nieznany %), chlorowodorek tiaminy (0,1%).

Nie udało się ustalić o jaką wartość zwiększa YAN dodatek pożywki w ilości 1 g/l.

Pożywka została zaprojektowana specjalnie w celu uzupełnienia moszczu z średniej do wysokiej niedoboru azotu.
Stosunek azotu organicznego do amoniaku mineralnego umożliwia dobry wzrost drożdży, oraz dobre wsparcie aktywności fermentacyjnej.

6. Bioferm
skład: termohydrolizat komórek drożdżowych 100%

Dodatek 1 g/l zwiększa w nastawie YAN średnio o ok. 30 mg/l.

Pożywka oparta o termohydrolizat komórek drożdżowych.
Może być stosowana na każdym etapie fermentacji.
Zalecana jako podstawowa pożywka przy zaszczepianiu nastawu.
Pozostałe właściwości jak u Enartis Nutrirerm Arom (poz. 4).

7. Go-Ferm
skład: termohydrolizat komórek drożdżowych 100%

Dodatek 1 g/l zwiększa w nastawie YAN średnio o ok. 33 mg/l.

Pożywka zawierająca wyłącznie azot organiczny.
Przeznaczona głównie na odżywienie komórek drożdżowych podczas ich uwadniania.
Pozostałe właściwości jak u Enartis Nutrirerm Arom (poz. 4).

8. Pożywka B z witaminą B dla drożdży winiarskich (Biowin)
skład: difosforan amonowy (nieznany %), tiamina (nieznany %), dekstryny (nieznany %).

Pożywka zawierająca wyłącznie azot nieorganiczny.
Powinna być stosowana nie wcześniej niż po 24-48 godzinach, oraz na późniejszych etapach fermentacji.

Nie udało się ustalić o jaką wartość zwiększa YAN dodatek pożywki w ilości 1 g/l.

9. Pożywka Kombi Biowin (konfekcjonowana DSM Maxaferm)
skład: inaktywowane drożdże (60 %), difosforan amonowy (39,96 %), tiamina (0,04 %).

Nie udało się ustalić o jaką wartość zwiększa YAN dodatek pożywki w ilości 1 g/l.

Pożywka powinna być stosowana nie wcześniej niż po 24-48 godzinach od zaszczepienia,
oraz na późniejszych etapach fermentacji.

cdn.
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Przykładowe dawki pożywek dla 10 litrowego nastawu "czystego" trójniaka (blg = 33)
przyklady.jpg
Podane wyżej przykłady nie wyczerpują wszystkich możliwości stosowania pożywek,
lecz ukazują moment fermentacji w którym powinny być stosowane.

Analizując opis ulotek producentów można się zacząć zastanawiać,
czy drożdże są w stanie przyswoić i przetworzyć tak duże dawki - są.

W załączeniu zestawienie dla wybranych dostępnych handlowo szczepów drożdży.
Z tego zestawienia wynika, że średnio ulega konsumpcji około 77 % YAN.

O co więc chodzi z tymi limitami przy podawaniu DAF?

Głównie o zachowanie się drożdży.
Jeśli drożdże stwierdzą, że środowisko jest bogate we związki azotowe
to zaczynają przerabiać je na mocznik i wydzielać do nastawu,
bo w tej formie azot może być później przez nie bardzo łatwo pobrany ponownie.
Nie byłby to duży problem gdyby nie fakt,
że mocznik może reagować z etanolem tworząc karbaminian etylu.

Co jeszcze może się niepożądanego stać jeśli się "przedobrzy" ?

Wysokie wartości YAN prowadzą do wzrostu biomasy i wyższej temperatury nastawu
ze względu na zwiększenie wigoru fermentacji.
Innymi konsekwencjami mogą być zmętnienia o charakterze białkowym, tworzenie się amin biogennych,
oraz niestabilność mikrobiologiczna.

Nadmierna suplementacja DAF-em prowadzi do zakwaszenia nastawu,
ponieważ pobierają azot jako (NH4+) a zwracają do środowiska jon wodorowy (H+).

Przedawkowany DAF może nadawać słony smak wina,
jak również powoduje wytwarzanie dużych ilości octanu etylu.

cdn.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Azbest123
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 22 lis 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: mam charakter odkrywcy ,próbuje wszystkiego
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: Azbest123 »

Dzięki Inblue, że nam oczy otwierasz, wnioskując z twoich książkowych wiadomości, w ubogim nastawie (cukrówce,miodówce) najlepiej na początku fermentacji dodać termolizat drożdżowy ok:50% YAN, a po kilku dniach dodać DAF, żeby dorównać szybkości turbo w domowych warunkach za rozsądną cenie.
Wcześniej starałem się znaleźć informacje o pożywkach, ale szczegółowe informacje o strzeżone są tajemnicą handlową.
Jedno mnie tylko zastanawia : celuloza spełnia jakąś funkcje w pożywce, czy to jest tylko wypełniacz, żeby w torebce wydawało się więcej.?
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Celulozę dodaje się jako pochłaniacz niektórych toksycznych związków
produkowanych przez drożdże na późniejszych etapach fermentacji.
Jej rolę można umownie porównać do węgla aktywnego stosowanego do oczyszczania psotek.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Alternatywne źródła pożywek - tańsze zamienniki.

Zanim zacznę - umówmy się, że nie wolno stosować tych pożywek (jeśli o tym jawnie nie wspominam)
do miodów pitnych i win, natomiast do nastawów z przeznaczeniem na termouszlachetnianie
poniższe pozycje będą jak najbardziej OK.

1. Substytuty azotu nieorganicznego.
Dobrą alternatywą jest mieszanina nawozów - siarczanu amonu http://twojogrod.org.pl/nawozy/siarczan-amonu/
i difosforanu amonu http://www.aurepio.pl/nawozy-fosforowe/ ... onowy-s236 - szukać i pytać w sklepach ogrodniczych.

Powyższe dwa nawozy zmieszać ze sobą w stosunku 65:35 (fosforan:siarczan) i gotowe.

2. Zol krzemionkowy - wspomaga środowisko w którym pracują drożdże można kupić np. taki
http://destylacja.com/pl_PL/p/ZOL-KLAR-100ML/2183
Sam zol (bez żelatyny) może stanowić około 2% dodawanej pożywki np. DAF 9,8 g + zol 0,2 g

3. Termolizat drożdżowy - azot organiczny.
Do przygotowania termolizatu potrzebne będą drożdże piekarskie ("drożdże babuni").
Przygotowanie polega na rozpuszczeniu drożdży (ok. 20 g w 100 ml wody),
a następnie ogrzewaniu w temperaturze 90-110°C przez 10-30 min.
Po tym czasie temperaturę obniża się do ok. 55°C
i utrzymuje się ją przez ok. 48 godzin mieszając zawartość co 5-6 godzin.
Do nastawu wlewa się jedynie klarowny płyn, osadu drożdżowego nie dodaje się.
Można stosować jako suplement w początkowym etapie fermentacji w miodach pitnych i winach.
Nie należy przekraczać dawki 5 ml / litr nastawu.

4. Tabletki drożdżowe (preparaty farmaceutyczne) - np. taki specyfik
http://www.doz.pl/apteka/p20105-Dromin_ ... owy_30_szt
zawiera drożdże, witaminy i celulozę.
Nie przekraczać dawki 3 tabletek na 10 litrów nastawu.

Jeśli macie jeszcze jakieś sprawdzone pomysły - piszcie proszę w wątku.

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: Szlumf »

A co z przecierem pomidorowym?
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Szlumf pisze:A co z przecierem pomidorowym?
Pracuję nad tym.
Naskrobię jak tylko uda mi się ustalić jego skład chemiczny z wiarygodnego źródła.
Pożywki to przy tym był pikuś... :cry:

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: Szlumf »

Zmartwiła mnie uciążliwość otrzymywania prawidłowego termolizatu drożdżowego. Czemu ma służyć to trzymanie go przez 48 godzin w 55*C? Może potrzebny efekt da się osiągnąć inaczej?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: Zygmunt »

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: michal278 »

Przecier pomidorowy to potas głównie. Posiada też właściwości buforujące, alkalizujące, sklad taki jak pomidorów tylko skoncentrowany. Mówiłem oczywiście o tym domowym.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Szlumf pisze:Zmartwiła mnie uciążliwość otrzymywania prawidłowego termolizatu drożdżowego. Czemu ma służyć to trzymanie go przez 48 godzin w 55*C? Może potrzebny efekt da się osiągnąć inaczej?
Niestety nie - autoliza jest czasożerna.

Muszę się jednak uderzyć w pierś i Was przeprosić za podanie
błędnego przepisu - tak to jest jak się korzysta z opracowań osób trzecich :/

Poniżej właściwy przepis:

W 250 ml wody rozpuścić 200g drożdży babuni.
Otrzymane mleczko doprowadzić do wrzenia (100 oC) przez 20 minut.
Termolizat wyjąć i zostawić do ostygnięcia do temp. 50 oC.
Zakwasić kwasem siarkowym do pH = 5,6;
rozpuścić w nim kolejne 20g drożdży babuni.
Całość przetrzymywać w temperaturze 50 oC przez 24 godziny,
następnie podnieść temperaturę do 65 oC i utrzymywać ją przez 18 godzin.
Po tym okresie dodać wodę do 500 ml i mieszać intensywnie parę minut.
Podnieść temperaturę do 80 oC i utrzymywać przez 9 godzin.
Końcowo odwirować/zlać. Część płynną traktować jako ostateczny produkt.

W załączeniu źródło informacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

Przecier pomidorowy.
skład: przecier pomidorowy wykonany w warunkach domowych 100%

Dodatek 10 g / l zwiększa w nastawie średnio o 40 mg YAN /l.

Pożywka powinna być stosowana w początkowym stadium fermentacji.
Zawiera głównie wolne aminokwasy (azot organiczny), oraz jest częściowo źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Optymalna wielkość dawki to 35 g /l.
W nastawach cukrowych jeśli jest jedyną pożywką powinna być stosowana wraz z dodatkiem
kwasku cytrynowego.

Przybliżona zawartość ilościowa aminokwasów - poniżej.
tomato_freeamino.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: michal278 »

A gdzie informacja o minerałach?? http://world-population.net/food/pl/k199k25
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: lesgo58 »

inblue pisze:
Szlumf pisze:Zmartwiła mnie uciążliwość otrzymywania prawidłowego termolizatu drożdżowego. Czemu ma służyć to trzymanie go przez 48 godzin w 55*C? Może potrzebny efekt da się osiągnąć inaczej?
Niestety nie - autoliza jest czasożerna...
@inblue
Mógłbyś odnieść się do tego? Jest to cytat z postów kolegi Filtrator z sąsiedniego forum.
Filtrator pisze:Kiedyś w swojej praktyce naukowej zajmowałem się troszeczkę tym tematem. Słynne szwedzkie "norsk turbo" zawiera właśnie ekstrakt drożdżowy (wnętrza komórek drożdzy) do pożywek stosuje się lizat drożdżowy uzyskiwany np przez homogenizację,
Liza (rozkład) drożdzy wysoką temperaturą wydaje mi się nienajlepszym pomysłem bo dłużej działajaca temperatura zdezaktywuje enzymy i witaminy, które mają być pożywką dla drożdży więc lepiej drożdze rozrobić z wodą i na kilka minut do blendera w ten sposób mechanicznie rozbijemy komórki uwalniając treść komórkową (nie za długo coby się nie podgrzały) a potem stosować jako pożywkę...

...Jak już pisałem robiłem eksperymenty z otrzymaniem ekstraktu drożdżowego i stosowałem z powodzeniem homogenizację mechaniczną (w dodatku w bardzo rozcienczonej hodowli drożdży) można stosować również lizę enzymatyczną najprosciej chyba lizozymem, liza termiczna (jak pokazały doświadczenia powyżej) jest również możliwa, liza za pomocą obniżonego ciśnienia (ale trzeba obniżyć ciśnienie poniżej prężności pary wodnej w danych warunkach czyli zwykłe pompki wodne raczej odpadają) a co do blendera komórki rozbija nie tylko uderzenie mechaniczne ale również zmiany ciśnienia, kawitacja (wystarczy obejżeć sobie diagarmy przebiegu ciśnień wokół lopatek dowolnej pompy wirnikowej) efekt jest taki że pod mikroskopem po kilku minutach homogenizacji nie uświadczysz całej komórki a metoda taka jest moim zdaniem najprostsza (poza tym nie niesie ryzyka dezaktywacji enzymów) i jakby co zawsze można powiedzieć : "kochanie właśnie robię sobie wzmacniający koktail drożdżowy" a ja bardzo lubię proste metody po wekendzie postaram się sparawdzić jaki jest minimalny czas miksowania drożdży w blenderze kasia...

...a co do blendera kuchennego to po około minucie miksowania mieszniny 100g drożdży + 100 cm3 wody nie byłem w stanie znaleźć w mieszanianie całej komórki drożdży ( za pomocą mikroskopu optycznego)...
Zachęcony stosuję osobiście tę metodę i dodaję w/w lizat do nastawu cukrówki fermentującej na zwykłych drożdżach babuni.
P.S. Zródło : http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?p=1312#1312
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: inblue »

lesgo58,

Tak jak pisałem już wcześniej - ja jestem otwarty na nowe metody,
tylko fajnie by było, gdyby to ktoś rzetelnie przetestował i opisał np.:

- blender taki a taki,
- miksować tyle czasu,
- temperatura... itp.

Wszyscy byśmy na tym skorzystali.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: klepa »

Trójniak to, trójniak tamto, a jak to jest z zacierami? Sprzedawcy zachęcają do sypania proszku, a literatura podaje, że wystarczą same ziarenka.
Ty, "w niebieskim"... Ty wiesz, o co chodzi. ;)

1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 18:23
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: 1kaczucha »

Mój trójniaczek miał na starcie 29Blg, jakiś mało słodki miód chyba (słonecznikowy). Nastawiłem go na Bayanusach z dodatkiem Activitu - ile nie pamiętam. Zapewne tyle, ile było w instrukcji (10g + 10g?)
Ilość nastawu 50l.
Wystartował w tempie takim, że rurkę chciało urwać. Po dwóch dniach przez pierwsze 5tygodni pracował w temp. 14-16°C, potem (do teraz) ok 3tyg 20-22°C.
Przez ten czas Blg zjechało do 19 i w rurce ruchy są raz na 2 do 4 min.
Czy to dobry czas na dodanie DAF (poza zlaniem i napowietrzeniem)?
Czy DAF i DAP to jest to samo?
Znalazłem akurat w szafce taką torebeczkę, niegdyś otrzymaną do zakupionych drożdży (fot.)
Obrazek

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 16 sty 2019, 12:02 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: acurlydrug »

A nastawiałeś proporcjonalnie w odpowiednich jednostkach - woda i miód w LITRACH?
U winiarzy piszą, że druga porcja pożywki kiedy blg spadnie o 8-10 stopni.

1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 18:23
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: 1kaczucha »

17 Ltr miodku, a jest wszystkiego 50 l.
Czyli wychodzi na to, że to ta chwila mniej więcej...
W zeszłym roku w podobnej sytuacji (stop na 15) robiłem restart i zjechałem do 8, ale po ilości łącznie dodanego miodu, to bliżej do dwójniaka mu już było i pożywki tam trochę weszło...
DAF i DAP to to samo?
Ostatnio zmieniony środa, 16 sty 2019, 13:37 przez 1kaczucha, łącznie zmieniany 21 razy.

Deso
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 19:06
Podziękował: 4 razy
Re: Pożywki, rodzaj i czas dodawania.

Post autor: Deso »

(tak wiem, temat odkopuję ale jest chyba nadal bardzo aktualny i przydatny)

Ostatnio staram się zgłębić trochę lepiej temat pożywek, odżywiania drożdży.
Czy ktoś stosował poniższe pożywki, może coś o nich powiedzieć i rozwiać moje wątpliwości co do ich podobieństwa do innych opisywanych wcześniej:

FERMAID O
(wg opisu janlubera.pl: Fermaid O to mieszanka inaktywowanych drożdży bogatych w azot organiczny. Fermaid O nie zawiera soli amonowych (DAP) i mikroelementów.)
- czy jest to pożywka zbliżona składem i właściwościami do opisywanej na forum: Springferm ( Bioferm ) ?


SIHA PROFERM ® Plus
(wg opisu janlubera.pl: jest to nowy, zoptymalizowany produkt składający się z kombinacji wodorofosforanu dwuamonowego, siarczanu amonowego, witaminy B 1 i spreparowanych ścianek komórkowych drożdży, stworzony w celu zapewnienia najbardziej optymalnych warunków dla rozwoju drożdży odpowiedzialnych za prawidłowe procesy fermentacyjne.)
- czy jest to pożywka zbliżona składem i właściwościami do opisywanej na forum: Activit ?


pożywka Zimovit
(wg opisu janlubera.pl: Pożywka Zimovit składa się z fosforanu dwuamonowego, siarczanu amonu, wit.B1(tiaminy), mikroelementów i mikrocząstek celulozy, która jest nośnikiem dla drożdży, pozwalającym prowadzić równomierną fermentację w całym zakresie.)
- czy jest to pożywka zbliżona składem i właściwościami do opisywanej na forum: Kombi Biowin?

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”