Risto77
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam wszystkich.
Od pewnego czasu produkuję to i owo...
Początkowo zacząłem na pożyczonym sprzęcie z zrobionym całkowicie z nierdzewki i kolumnie wys.100cm bez wypełnienia + deflegmatory szklane x2 + dość wydajna chłodnica. Max jaki udało mi się osiągnąć to 86% po 2 krotnej retyfikacji.
Wtedy zacząłem moje poszukiwania i kupiłem destylator na kegu 50 z kolumną miedzianą fi 42mm także bez wypełnienia za to z taboretem gazowym, 2x deflegmator, chłodnica szklana i gąsior 54l.
Całość kupiłem za 300PLN. Żałuję do dziś Tutaj max wynik to 84%
Nadszedł kres moim męczarniom. Zdecydowałem się na zakup destylatora z prawdziwego zdarzenia:
- keg 50 w otulinie z gumy
- grzałki el.
- kolumna z nierdzewki 120 cm fi 70mm
- wypełnienie pryzmatyczne + pryzmatyczne miedziane jako filtr katalityczny
- głowica abratek
- 2 pomiary temp
Mam zamiar, w końcu osiągnąć wynik godny tego forum
Jak już go osiągnę, to wtedy mogę zrobić z nim " wszystko ":
- cytrysówkę
- whiskey
- miętówkę
itd, itp
Przyjmuję na klatę wszelką krytykę i nie obrażam się za niewybredne komentarze
Tak więc do dzieła Forumowicze...
Od pewnego czasu produkuję to i owo...
Początkowo zacząłem na pożyczonym sprzęcie z zrobionym całkowicie z nierdzewki i kolumnie wys.100cm bez wypełnienia + deflegmatory szklane x2 + dość wydajna chłodnica. Max jaki udało mi się osiągnąć to 86% po 2 krotnej retyfikacji.
Wtedy zacząłem moje poszukiwania i kupiłem destylator na kegu 50 z kolumną miedzianą fi 42mm także bez wypełnienia za to z taboretem gazowym, 2x deflegmator, chłodnica szklana i gąsior 54l.
Całość kupiłem za 300PLN. Żałuję do dziś Tutaj max wynik to 84%
Nadszedł kres moim męczarniom. Zdecydowałem się na zakup destylatora z prawdziwego zdarzenia:
- keg 50 w otulinie z gumy
- grzałki el.
- kolumna z nierdzewki 120 cm fi 70mm
- wypełnienie pryzmatyczne + pryzmatyczne miedziane jako filtr katalityczny
- głowica abratek
- 2 pomiary temp
Mam zamiar, w końcu osiągnąć wynik godny tego forum
Jak już go osiągnę, to wtedy mogę zrobić z nim " wszystko ":
- cytrysówkę
- whiskey
- miętówkę
itd, itp
Przyjmuję na klatę wszelką krytykę i nie obrażam się za niewybredne komentarze
Tak więc do dzieła Forumowicze...
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77
Przemyślane częściowo.
Ogrzewanie na pewno elektryczne. Początkowo nad OVM myślałem, ale w tej cenie wolałem większą średnicę kolumny.
Doszły mnie głosy, że keg taki gumowany może śmierdzieć przy gotowaniu. Prawda to?
Proszę o rzeczową odpowiedź. Jeśli ktoś nie posiada lub nie posiadał takiego to niech nie gdyba.
Ogrzewanie na pewno elektryczne. Początkowo nad OVM myślałem, ale w tej cenie wolałem większą średnicę kolumny.
Doszły mnie głosy, że keg taki gumowany może śmierdzieć przy gotowaniu. Prawda to?
Proszę o rzeczową odpowiedź. Jeśli ktoś nie posiada lub nie posiadał takiego to niech nie gdyba.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Risto77
Jak będziesz gazem ogrzewał to może i śmierdzieć jak będziesz "palił gumę", ale przy elektrycznym ogrzewaniu nic nie czułem.
Do takiej średnicy najlepsza byłaby grzałka potrójna: 3x1,5 lub 3x2kW i w takim wypadku podpięcie pod różne fazy. Sprzedawce poproś o dospawanie nypla w odpowiednim miejscu, gdybyś jednak zmienił zdanie co do obniżonego odbioru - później resztę sam dasz już radę założyć.
Do takiej średnicy najlepsza byłaby grzałka potrójna: 3x1,5 lub 3x2kW i w takim wypadku podpięcie pod różne fazy. Sprzedawce poproś o dospawanie nypla w odpowiednim miejscu, gdybyś jednak zmienił zdanie co do obniżonego odbioru - później resztę sam dasz już radę założyć.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Risto77
Wziernik raczej nie pomoże w stabilizacji, zobaczysz tylko jak kolumna będzie się zalewać, choć na początku pomaga i to znacznie. Później jak opanujesz co i jak wykorzystasz jako telewizorristo77 pisze: Poważnie zastanawiam się nad wziernikiem bo nie do końca rozumiem jak prawidłowo wystabilizować kolumnę bez niego.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Risto77
. Zacier ze starych kompotów i dżemów.[/quote]
CZy coś tam zacierałeś? Wiem że się czepiam ale jak nie zaczniesz od początku posługiwać się właściwym określeniem to zostanie już tak na wieki. Zrobiłeś NASTAW nie żaden zacier. Trzymamy kciuki za pierwszy raz.
CZy coś tam zacierałeś? Wiem że się czepiam ale jak nie zaczniesz od początku posługiwać się właściwym określeniem to zostanie już tak na wieki. Zrobiłeś NASTAW nie żaden zacier. Trzymamy kciuki za pierwszy raz.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Risto77
Na zacier musisz zatrzeć zboże słodem lub enzymami i dopiero dodajesz drożdży, a nastaw robisz poprzez wymieszanie wody, owoców, cukru i ew. innych dodatków i potem dodajesz drożdży.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77
Aaa, teraz wszystko jasne.
Wczoraj odbyła się próba generalna Nakapało 4,8litra "eliksiru". Jestem w szoku w jakiej żyłem nieświadomości.
Sprzęt bardzo prosty w obsłudze. Grzałki tak dobrane, że nie trzeba regulatora.
Wrzuciłbym fotkę całej aparatury ale forum nie obsługuje dużego rozmiaru.
Wczoraj odbyła się próba generalna Nakapało 4,8litra "eliksiru". Jestem w szoku w jakiej żyłem nieświadomości.
Sprzęt bardzo prosty w obsłudze. Grzałki tak dobrane, że nie trzeba regulatora.
Wrzuciłbym fotkę całej aparatury ale forum nie obsługuje dużego rozmiaru.
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77
Posta to jeszcze napiszę ale zdjęć nie przerobię bo nie umiem
Wkleję linka z ogłoszeniem:
http://allegro.pl/aabratek-160-destylat ... 23654.html
Tylko wymiary inne, takie jak pisałem na początku.
Jak ktoś jeszcze się nie zdecydował, to z dziką satysfakcją mogę polecić P. Adama z Łomży. Służy dobrą radą właściwie o każdej porze Cierpliwości w człowieku co nie miara. Odpowiada na wszystkie nurtujące pytania, nawet te na które odpowiedzi są oczywiste.
Sprzęcik naprawdę godny uwagi i wart swojej ceny. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko korka do ponownego zalania kega.
Wkleję linka z ogłoszeniem:
http://allegro.pl/aabratek-160-destylat ... 23654.html
Tylko wymiary inne, takie jak pisałem na początku.
Jak ktoś jeszcze się nie zdecydował, to z dziką satysfakcją mogę polecić P. Adama z Łomży. Służy dobrą radą właściwie o każdej porze Cierpliwości w człowieku co nie miara. Odpowiada na wszystkie nurtujące pytania, nawet te na które odpowiedzi są oczywiste.
Sprzęcik naprawdę godny uwagi i wart swojej ceny. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko korka do ponownego zalania kega.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Risto77
Oczywiście, są to dodatki które wydajność kolumny, poprawiają jakość, ale niezbędne nie są żeby uzyskać przyzwoity spirytus, prawda?
A tak zupełnie prywatnie, dla mnie, czy kolumna 120 cm, taka jak u Risto77 wystarczy na OVM? Czy przy przy wypełnieniu sprężynkami te 100 cm wypełnienia poniżej odejścia par wystarczy? Pytam, bo spawacz już na samym finiszu spierniczył mi kolumnę i chyba muszę zacząć budować cały dół poniżej głowicy od początku. :/
A tak zupełnie prywatnie, dla mnie, czy kolumna 120 cm, taka jak u Risto77 wystarczy na OVM? Czy przy przy wypełnieniu sprężynkami te 100 cm wypełnienia poniżej odejścia par wystarczy? Pytam, bo spawacz już na samym finiszu spierniczył mi kolumnę i chyba muszę zacząć budować cały dół poniżej głowicy od początku. :/
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Risto77
Osobiście stosowałem nieco ponad 80cm sprężynek KO pod OVMem i wyniki były bardzo zadowalające. Po dodaniu bufora przybyło około 15cm sprężynek KO pod OVMem i wyniki jeszcze bardziej się poprawiły.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 310
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Risto77
Niech Kolega weźmie udział w wymianie próbek lub podjedzie na jakieś lokalne spotkanie i wtedy zobaczy o co chodzi z bezwonnym spirytusem. Mój sąsiad miał to samo. Najpierw miał odstojniki i kane na mleko i mówił, że jest dobre i wszytskim smakuje. Przesiadka z odstojników na palce i rewelacja, nie wiedział że tak się da w domu. Teraz to wszytskich pozamiata. No lepiej nie mogło już być... aż napił się mojego.
-
Autor tematu - Posty: 54
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Risto77
Na pewno nie pomoże w tym OVM czy regulator.
OK ale co to ma do smaku i zapachu ? Przecież wystarczy puścić 2x i będzie rewelka.gr000by pisze:Dołożyłbym przynajmniej OVM i prosty przepływomierz. Dopiero potem pomyślałbym o buforze, żeby przyspieszyć odbiór końcówki.
Na pewno nie pomoże w tym OVM czy regulator.
Są takie spotkania ? Chętnie spróbuję czegoś co może mnie zaskoczyć.jpiwek pisze:Niech Kolega weźmie udział w wymianie próbek lub podjedzie na jakieś lokalne spotkanie i wtedy zobaczy o co chodzi z bezwonnym spirytusem.