Aabratek - "Dombo86" - pierwszy sprzęt
-
Autor tematu - Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Cześć wszystkim,
przedstawiam wam moje własnoręcznie stworzone urządzonko:
- keg 50l, obrany z gumy (w planach otulina z wełny mineralnej) z grzałką 2x2000 Watt
- regulator mocy Pamel PRD2U
- kolumna z nierdzewki, średnica 60,3mm
- katalizator z miedzianych sprężynek pryzmatycznych, 20 cm
- wypełnienie właściwe ze sprężynek pryzmatycznych z nierdzewki, 120 cm
- wziernik okrągły
- OVM z chłodnicą Liebiega: wysokość chłodnicy 50cm, rurka właściwa do odprowadzenia serca 1/2 cala
- głowica z chłodnicą z rurki karbowanej 250 cm
- wysokość całkowita 243 cm
- zwykła otulina do rur jako izolacja kolumny
Opinie i konstruktywna krytyka mile widziane
przedstawiam wam moje własnoręcznie stworzone urządzonko:
- keg 50l, obrany z gumy (w planach otulina z wełny mineralnej) z grzałką 2x2000 Watt
- regulator mocy Pamel PRD2U
- kolumna z nierdzewki, średnica 60,3mm
- katalizator z miedzianych sprężynek pryzmatycznych, 20 cm
- wypełnienie właściwe ze sprężynek pryzmatycznych z nierdzewki, 120 cm
- wziernik okrągły
- OVM z chłodnicą Liebiega: wysokość chłodnicy 50cm, rurka właściwa do odprowadzenia serca 1/2 cala
- głowica z chłodnicą z rurki karbowanej 250 cm
- wysokość całkowita 243 cm
- zwykła otulina do rur jako izolacja kolumny
Opinie i konstruktywna krytyka mile widziane
-
Autor tematu - Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Aabratek - "Dombo86" - pierwszy sprzęt
Tak, teraz już to wiem, jedynie w miejscach w których trzeba było wspawać mogłem usunąć gumę, ale też nie wiedział bym, czy przypadkiem by się przy tym nie zaczęła topić.gr000by pisze:Gumy z kega nie musiałeś zdzierać, już ona sama jest całkiem dobrą izolacją.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Aabratek - "Dombo86" - pierwszy sprzęt
@dombo86, też mam kega ogumowanego z dodatkami (spust, mufa 3/2', port termometru) i mam gumę wyciętą tylko w okolicy spawu. Jak będę miał możliwość to zrobię zdjęcia i wrzucę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Aabratek - "Dombo86" - pierwszy sprzęt
odnośnie 3) Masz owy bufor u siebie? Jeśli tak, to co on daje i jak należy go zbudować, masz może jakieś zdjęcia z pracy nad nim?
odnośnie 4) Czy te sondy będą wykrywać odpowiednią temperaturę i regulator automatycznie utrzyma ją na stabilnym poziomie? Pytam się, bo w tej materii mam prawie żadnego doświadczenia/wiedzy.
Ogólnie dopiero jestem po przegotowaniu wody z octem i czekam na swój pierwszy raz.
Początkowo miałem nieszczelności na rurkach doprowadzenia/odprowadzenia wody do chłodnicy Liebiega oraz jeden z portów na termometr był też nieszczelny, ale silikon akwarystyczny rozwiązał problemik.
Inną sprawą jest, że mam kabel zasilający zbyt cienki bo podczas pracy obu grzałek na 100% robi się naprawdę ciepły - zamierzam go zamienić na coś grubszego.
odnośnie 1) Rurka od refluxu kończy się ciut ponad złączem SMS poniżej - to stanowi moim zdaniem pewien problem aby wsypać tam sprężynki, które muszą być oparte np zmywakiem bądź czymś podobnym - czy może postąpić następująco? --> nadziać zmywak na rurkę i wsunąć na górę, wsypać sprężynki i jak najniżej owej rurki również nadziać zmywak i zablokować dzięki temu sprężynki między zmywakami?Szlumf pisze:Parę uwag.
1. Długi pionowy odcinek głowicy. Wypełnij go zmywakami lub sprężynkami.
2. OVM chyba za wysoko więc tym bardziej zrealizuj punkt 1.
3. Masz zapas wysokości więc dorób bufor.
4. Dokup sondy do regulatora i zainstaluj na 10-tej półce i w buforze.
odnośnie 3) Masz owy bufor u siebie? Jeśli tak, to co on daje i jak należy go zbudować, masz może jakieś zdjęcia z pracy nad nim?
odnośnie 4) Czy te sondy będą wykrywać odpowiednią temperaturę i regulator automatycznie utrzyma ją na stabilnym poziomie? Pytam się, bo w tej materii mam prawie żadnego doświadczenia/wiedzy.
Ogólnie dopiero jestem po przegotowaniu wody z octem i czekam na swój pierwszy raz.
Początkowo miałem nieszczelności na rurkach doprowadzenia/odprowadzenia wody do chłodnicy Liebiega oraz jeden z portów na termometr był też nieszczelny, ale silikon akwarystyczny rozwiązał problemik.
Inną sprawą jest, że mam kabel zasilający zbyt cienki bo podczas pracy obu grzałek na 100% robi się naprawdę ciepły - zamierzam go zamienić na coś grubszego.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Aabratek - "Dombo86" - pierwszy sprzęt
http://alkohole-domowe.com/forum/post78355.html#p78355
będziesz miał ogólny pogląd na sprawę.
Od tego aby utrzymać temp. na odpowiednim i jednakowym poziomie to jest operator.
Poczytaj ten temat:
http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
a zwłaszcza pierwsze 3 posty.
Poczytaj ten lik:dombo86 pisze:odnośnie 3) Masz owy bufor u siebie? Jeśli tak, to co on daje i jak należy go zbudować, masz może jakieś zdjęcia z pracy nad nim?
http://alkohole-domowe.com/forum/post78355.html#p78355
będziesz miał ogólny pogląd na sprawę.
Tak - będą wykrywać odpowiednią temperaturę. Po to je tam umieszczamy.odnośnie 4) Czy te sondy będą wykrywać odpowiednią temperaturę i regulator automatycznie utrzyma ją na stabilnym poziomie? Pytam się, bo w tej materii mam prawie żadnego doświadczenia/wiedzy.
Od tego aby utrzymać temp. na odpowiednim i jednakowym poziomie to jest operator.
Poczytaj ten temat:
http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
a zwłaszcza pierwsze 3 posty.
Ostatnio zmieniony sobota, 24 sty 2015, 13:53 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Aabratek - "Dombo86" - pierwszy sprzęt
Najlepiej byłoby skrócić tę rurkę- bo teraz masz niepracujący odcinek 20-25cm, więc tracisz na wysokości.Rurka od refluxu kończy się ciut ponad złączem SMS poniżej
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Aabratek - "Dombo86" - pierwszy sprzęt
Ale wówczas musiał bym rozcinać ponownie głowicę gdzieś w okolicy skośnego spawu aby móc obciąć tą rurkę, inaczej bym tego nie widział, wątpię aby tyle pracy miało sens...Zygmunt pisze:Najlepiej byłoby skrócić tę rurkę- bo teraz masz niepracujący odcinek 20-25cm, więc tracisz na wysokości.Rurka od refluxu kończy się ciut ponad złączem SMS poniżej
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Aabratek - "Dombo86" - pierwszy sprzęt
Odnośnie 1) - u siebie mam zasypaną głowicę, a najwyższe podparcie opiera się na górnej krawędzi tamki - tylko w Twoim przypadku wizjer należałoby przenieść wyżej, więc chyba łatwiej skrócić głowicę i rurkę powrotu
Odnośnie 3) Szlumf-owi chodziło raczej o ten bufor: http://alkohole-domowe.com/forum/stabil ... 10343.html - jak przeczytasz cały temat to będziesz miał wyrobiony pogląd na niego.
Odnośnie 4) Uszczelnienie takim silikonem lubi po jakimś czasie zacząć przepuszczać - pomyśl uszczelnieniu czujników wężykami silikonowymi. Odnośnie temperatury i regulatora jeszcze musisz doczytać np. http://alkohole-domowe.com/forum/regula ... 11386.html, bo wygląda na to, że nie do końca jeszcze rozumiesz działanie kolumny.
Odnośnie 3) Szlumf-owi chodziło raczej o ten bufor: http://alkohole-domowe.com/forum/stabil ... 10343.html - jak przeczytasz cały temat to będziesz miał wyrobiony pogląd na niego.
Odnośnie 4) Uszczelnienie takim silikonem lubi po jakimś czasie zacząć przepuszczać - pomyśl uszczelnieniu czujników wężykami silikonowymi. Odnośnie temperatury i regulatora jeszcze musisz doczytać np. http://alkohole-domowe.com/forum/regula ... 11386.html, bo wygląda na to, że nie do końca jeszcze rozumiesz działanie kolumny.
-
Autor tematu - Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Aabratek - "Dombo86" - pierwszy sprzęt
A jak myślicie - czy na początek powinienem jako początkujący być zadowolony z efektów pracy na tym sprzęcie bez wprowadzania proponowanych zmian, czy jest coś na tyle rażącego w nim, co by miało zdecydowanie negatywny wpływ na produkt końcowy, że należało by to zmienić bez żadnego "ale"?
Starałem się zanim przystąpiłem do pracy przy majesterkowaniu, dość sporo wątków na forum prześledzić, aby uniknąć błędów popełnianych już przez innych. Zakładam, że ten rok popracuję i wyczuję sprzęt raczej taki jaki jest - bez modyfikacji, a dalsze zmiany zostawię sobie na przyszłość.
Jak uważacie?
Starałem się zanim przystąpiłem do pracy przy majesterkowaniu, dość sporo wątków na forum prześledzić, aby uniknąć błędów popełnianych już przez innych. Zakładam, że ten rok popracuję i wyczuję sprzęt raczej taki jaki jest - bez modyfikacji, a dalsze zmiany zostawię sobie na przyszłość.
Jak uważacie?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Aabratek - "Dombo86" - pierwszy sprzęt
Spokojnie dasz radę pracować na tym sprzęcie. Bo sprzęt jest świetny. AS rady kolegów wynikały z tego że oni są już bardziej doświadczeni i wiedzą co można oczekiwać od sprzętu.
A jak na nim popracujesz z głową to za rok będziesz wiedział wszystko co go boli i jakie zmiany wprowadzić.
Każda destylacja to nowe doświadczenie, które pozwoli Ci zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi.
Niech moc będzie z Tobą...
A jak na nim popracujesz z głową to za rok będziesz wiedział wszystko co go boli i jakie zmiany wprowadzić.
Każda destylacja to nowe doświadczenie, które pozwoli Ci zrozumieć o co w tym wszystkim chodzi.
Niech moc będzie z Tobą...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego