Kłopoty z budową i eksploatacją aparatury, wybór właściwego sprzętu. Podstawowe pytania początkujących.
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4805
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: lesgo58 » wtorek, 20 sty 2015, 18:53

Tych zdjęć szukałem... :ok:
Teraz powinno być wszystko jasne...


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
prezes123456
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 16:20
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: prezes123456 » wtorek, 20 sty 2015, 19:22

lesgo58 pisze:
aronia pisze:W głowicach z Destylandii nie ma rurek przelewowych w tamce i wszystko co się skropli przechodzi przez tą konstrukcje z armatury.

I tak powinno być w refluksie zewnętrznym. Ja zmieniłbym kształtki na 1/4 i podłączył pod głowicą najpierw trójnik. Na końcu trójnika zawór odbiorczy. Na odgałęzieniu trójnika zamontował króciec i do niego rurkę silikonową, którą poprowadziłbym refluks z powrotem do kolumny.
Na takim refluksie spokojnie można zastosować system inżyniera. Ale to wymagałoby trochę innego sposobu podłączenia.

P.S. Znowuż Destylandia... :(



Mądre nie powiem. O takim podłączeniu nie myślałem :D . Możesz kombinować bardzo dobrzę. Jutro na pewno sprawdzę lecz zmiana kształtek na 1/4 nie da rady bez przerobienia głowicy , zaspawane w środku otwory są za małe. Lecz sam układ asortymetru sprawdzę na pewno bo mądże prawisz tylko na razie z tym co mam. Teraz akurat nie mogę bo jest stabilizacja :D . Zmieniłem na 75% mocy grzania czyli + 15%, powietrze w rurce istnieje ciągle czasem przelewając dobro na wziernik lecz przez tamkę z góry też przelatuje i to martwiące. Grzanie niby powinno być na 4KW u mnie 75% i leci górą :odlot: .


PETER29
850
Posty: 881
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: PETER29 » wtorek, 20 sty 2015, 19:41

Zmień wężyk tak żeby nie było złamania jak radzi lesgo58. Napisz może coś więcej o wypełnieniu jakie to sprężyny, jak je ubijałeś, ile dałeś w kolumnę?
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF


Autor tematu
prezes123456
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 16:20
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: prezes123456 » wtorek, 20 sty 2015, 20:11

PETER29 pisze:Zmień wężyk tak żeby nie było złamania jak radzi lesgo58. Napisz może coś więcej o wypełnieniu jakie to sprężyny, jak je ubijałeś, ile dałeś w kolumnę?


4,5 litra sprężynek od majstra model taki długi i tu nic ci wiecej nie powiem i 0,5 litra miedzianych. Ubijałem grawitacyjnie na początku a potem kijaszkiem nie za mocno. Niebawem dojdzie jeszcze katalizator bo VM na dole za duży i przeszkadza baniak. Przestawię miedz i dam jeszcze KO bo zrobi się miejsce a mi zostało literek. Załamania nie ma po prostu trzeba blache dać od góry a gumke na koniec. Zdjęcie nie za bardzo to pokazują lecz istota taka sama :D .


Szlumf
1850
Posty: 1881
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: Szlumf » wtorek, 20 sty 2015, 20:13

prezes123456 pisze:Grzanie niby powinno być na 4KW u mnie 75% i leci górą :odlot: .

To jaką w końcu masz moc grzałek? W pierwszym poście podałeś 1,4/2kW.


Autor tematu
prezes123456
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 16:20
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: prezes123456 » wtorek, 20 sty 2015, 20:23

Szlumf pisze:
prezes123456 pisze:Grzanie niby powinno być na 4KW u mnie 75% i leci górą :odlot: .

To jaką w końcu masz moc grzałek? W pierwszym poście podałeś 1,4/2kW.


Mam 1.4/2 tylko ktoś wcześniej pisał że powinienem mieć 4 kw.

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 425
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: gary1966 » wtorek, 20 sty 2015, 20:36

-inżynier.jpg

inżyniermod2v1.gif
t_aabratek_mod_768.jpg

Serwus, wyżej przykłady "patentu inżyniera", do poczytania tutaj:
system-inzyniera-t5294.html
Posiadam system inżyniera, nie próbowałem, zadowolony jestem z OLM.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Awatar użytkownika

KS2507
400
Posty: 410
Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 17:47
Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
Ulubiony Alkohol: Czysty.
Status Alkoholowy: Destylator
Kontakt:
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: KS2507 » wtorek, 20 sty 2015, 21:44

Do zbiornika 80L i kolumny 76.1 optymalna moc grzałek to 3x2kw rozgrzewasz 6kw a proces prowadzisz 4kw i odbierasz z prędkością 34ml/min czyli ponad 2l/h, ty grzejesz mocą ok 2.55kw więc powinieneś odbierać z prędkością 1.25l/h.
Jeśli producent jest skłonny do współpracy to poproś o wymianę grzałki i zwiększenie średnicy refluksu.
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL

https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: eldier » wtorek, 20 sty 2015, 21:52

Coś Ci się pomyliło, przy mocy 4kW odbiór na pewno jest większy niż 34ml/min. Według tabeli akasa dla wsadu 13% jest 42ml/min, a niektórzy odbierają nawet szybciej póki temperatura jest stabilna (Ci którzy tak robią wiedzą, że to o nich piszę ;))

Awatar użytkownika

KS2507
400
Posty: 410
Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 17:47
Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
Ulubiony Alkohol: Czysty.
Status Alkoholowy: Destylator
Kontakt:
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: KS2507 » wtorek, 20 sty 2015, 22:17

Według tabeli Akasa przy mocy 4kw i wsadzie 18% odbiór 54ml/min, przy mocy 10% 32ml/min wykorzystując max wydajność kolumny trzeba często korygować refluks a nie każdy ma na to czas.
Ja dla mocy 2kw odbieram z prędkością 1l/h bez korekty refluksu.
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL

https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw


Autor tematu
prezes123456
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 16:20
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: prezes123456 » wtorek, 20 sty 2015, 23:52

KS2507 pisze:Do zbiornika 80L i kolumny 76.1 optymalna moc grzałek to 3x2kw rozgrzewasz 6kw a proces prowadzisz 4kw i odbierasz z prędkością 34ml/min czyli ponad 2l/h, ty grzejesz mocą ok 2.55kw więc powinieneś odbierać z prędkością 1.25l/h.
Jeśli producent jest skłonny do współpracy to poproś o wymianę grzałki i zwiększenie średnicy refluksu.



Coś na pewno nie tak . Lece od 20:00 razem 3,5 godziny mam 8 litrów. Robiłem pewne testy podczas :D pracy maszyny wiec może lekko jest szybciej. Grzałki dałem na 70% , poczytałem na forum i znalazłem artykuł kolegi naszego ;) .
Cytuję .

Aby obliczyć wydajność kolumny należy po stabilizacji i odbiorze przedgonu odkręcić maksymalnie zawór odbioru i mierzyć ilość wypływającego destylatu w okresie jednej minuty. Pomiar robimy z ujścia w głowicy. Osoby posiadające tzw. jeziorko w głowicy muszą po odkręceniu zaworka odczekać chwilę aż się opróżni i dopiero wtedy podstawić naczynie pomiarowe.Np. przy kolumnie o śr. 60mm i mocy grzania 2000W oraz wsadzie o mocy ok. 12% przez minutę leci ok. 115ml. Co oznacza, że przy RR 1:4 możemy bezpiecznie dla stabilnej pracy kolumny i jakości destylatu odbierać 22ml – reszta wraca na wypełnienie.

Więc ja też ,u mnie wyszło 240 ml. Starałem się zrobić solidnie. Po około godzinie zrobiłem test inny , czas nabicia 0,5litra przez VM ,na maxa otwarty kulowy = 6min30 sec i jest flaszka ;) to akurat mi się spodobało lecz skok temp. wystąpił o 0,2 w ciągu paru minut wiec o takiej pracy ciągłej nie ma mowy.
Większość zwraca uwagę na te nieszczęsne 1/8 złącza i raczej racja. Jak miał bym grzałki 4KW to z tamki lało by się tak że było by mokro w koło nawet na podłodze :evil: .
W kolumnie po prostu zawsze przelewa się przez tamkę oraz jest powietrze i to na małych mocach a o większych mogę zapomnieć więc i armaty nie rozpędzę.
Jutro zadziałam z zamianą miejsc tych kolanek i zaworu, choć ze zdjęć wcześniejszych mam mieszane uczucia aby dać zaworek sterując na wypełnienie. W końcu może się samo przelać jak będzie dalej powietrze. No ale zrobię wszystko aby śmigała maszyna ma maxa :D

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4805
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: lesgo58 » środa, 21 sty 2015, 09:28

prezes123456 pisze:...
Więc ja też ,u mnie wyszło 240 ml. Starałem się zrobić solidnie. Po około godzinie zrobiłem test inny , czas nabicia 0,5litra przez VM ,na maxa otwarty kulowy = 6min30 sec i jest flaszka ;)

Albo robisz coś nie tak, albo masz zegarek popsuty, albo butelka ma inną pojemność, albo tak naprawdę nie wiesz z jaką mocą grzejesz. Tak że widzisz ile zmiennych trzeba brać pod uwagę aby dobrze poznać kolumnę.
Pierwsze pytanie, - w którym miejscu mierzyłeś wydajność? Nie czekając odpowiedzi - ja Ci podpowiem, że pomiar powinien być przeprowadzony w głowicy, ujściem LM. Moim zdaniem jest bardziej wiarygodne.
Następna sprawa. Piszesz, że mierząc w ciągu minuty poleciało Ci 240ml. A za chwilę piszesz, że w ciągu 6,5 minuty zleciało Ci zaledwie pół litra. Jeśli pomiar 240ml był przeprowadzony prawidłowo to w ciągu 6,5 minuty powinno Ci zlecieć aż 1560ml, co dawałoby wydajność kolumny rzędu 14,4 litra na godzinę.
Skłonny byłbym twierdzić, że ta druga wydajność też nie jest prawdziwa. A tylko cząstkowa. Gdyż mierzyłeś ją ujściem VM. A nie ma takiej opcji, żeby tym ujściem wylatywało wszystko co jest podawane z kotła.
Dlatego zmierz jeszcze raz wydajność. i zrób tak jak w cytowanym opisie. Tylko mierz na ujściu LM.
To tak na szybko, bo jest jeszcze kilka innych uwag dotyczących błędów, które wykonujesz.

P.S. Zorientowałem się, że prowadzisz proces z mocą ok. 2000W. I dobrze. Czy rzeczywiście jest to moc 2000W ? Musiałbyś zmierzyć watomierzem, bo moc grzałek może być przekłamana, a i sterowniki mogą redukować moc niezbyt dokładnie.
Przyjmijmy, że jest to moc 2000W. na mojej kolumnie przy tej mocy miałem wydajność ok. 125ml. Tak więc żaby rektyfikacja odbyła się prawidłowo z zachowaniem jakości powinieneś rozpocząć odbiór z prędkością 25ml. I stopniowo wraz z ubywaniem alkoholu ja zmniejszać. Jeśli tego nie zrobisz to spotkasz się z efektem, który zaobserwowałeś - czyli skokiem temperatur.


Autor tematu
prezes123456
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 16:20
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: prezes123456 » środa, 21 sty 2015, 14:15

Pierwszy pomiar wedle twojej metody z LM. Potem Butelka z VM na dole , zawór na maxa i to było w 6,5 minut ale z góry i tak się lało na wypełnienie i przez tamkę wiec musi być mniej. Wszystko mierzyłem ze stoperem i potem przelewałem do kubeczka ze skalą. Masz zrozumiały artykuł wiec pomiar prosty.
Co do mocy grzałek jakoś sprawdzę choć sprzętu brak. Starałem się wczoraj zalać kolumnę na starcie około 20 minut na maxa i zero reakcji wiec dałem moc do 70 %=2450Wat i zrobiłem standardowo. Wcześniej pracowałem na 60mm i była bardzo stabilna od początku do końca. Nie chlapało z tamki a czas poboru na litra wychodził tak samo.

Dzisiaj testy następne po modyfikacji położenia zaworu i trójnika. Uczucia mieszane bo jak przeleci przez tamke to po prostu 6mm za mało i dzwonie do majstra po przeróbki. Mam nadzieje że zrozumie problem i zrobi to w ramach reklamacji :?: . Wieczorem wstawię zdjęcie jak przerobie górę i opiszę po starcie reakcje.

[Mod.]
Nie cytujemy postu poprzedzającego w całości.


Zdjęcia po modyfikacji. Wynika tak z ostatnich zdjęć Zaworek musi być zawsze otwarty inaczej przeleję sie przez rurkę?? Coś mi się ten system nie widzi, Zaworek precyzyjny jest tak mały że bankowo wyleci górą skoro 6mm to mało a zaworek ma może 2mm. No nie wiem . Testować ???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4805
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: lesgo58 » środa, 21 sty 2015, 18:01

prezes123456 pisze:Pierwszy pomiar wedle twojej metody z LM.

No to jeszcze raz - pomiar pierwszy zrobiłeś źle. Nie ma takiej opcji żeby leciało 240ml/min przy mocy 2000W. Przed właściwym pomiarem powinieneś najpierw opróżnić jeziorko.
Przy drugiej próbie leciało wolniej bo miałeś tylko odbiór cząstkowy.
A część oparów, które mimo otwartego OVM przedostało się do skraplacza zostało skroplone i w postaci refluksu wracało na wypełnienie. Z tego co opisujesz to tak z połowę par odbierałeś a połowa wędrowała do góry.
Nie wiem czy spotkałeś się z tym tematem:
post80861.html#p80861
Jeśli nie - to poczytaj, a wiele spraw stanie się dla Ciebie jasnych.


Autor tematu
prezes123456
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 16:20
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: prezes123456 » środa, 21 sty 2015, 19:07

Tak czytałem od deski do deski.
Jeziorko opróżniałem około 15 sec. Ile powinienem ?
Dzisiejsze próby po modyfikacji układu fefluksu wedle zaleceń. Wszystko na nic.
Powietrze na maxa , urobek przelewa się przez tamkę oraz wylatuje wężykiem wyżej zaworka tak jak myślałem kłania się średnica przyłącza . Do całości urobek zaczyna wypływać przez chłodnice na samym końcu kolumny a to już przesada.
[Mod.]
Jeszcze raz informuję; nie cytujemy postu poprzedzającego w całości, bo po co?
Druga informacja; istnieje taka opcja jak "edytuj", nie piszemy postu pod postem.


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: aronia » środa, 21 sty 2015, 19:57

Jeżeli masz jeszcze zapał do kolejnych prób to podłącz tak jak tutaj: kolumna-abratek-76mm-zapowietrza-sie-pomocy-t12234-10.html#p116762 z tym że wężyk załóż bezpośrednio na mufę przy głowicy i bezpośrednio na trójnik(i zaciśnij tymi opaskami na wszelki wypadek). Proces przeprowadź na maksymalnej mocy grzałek, a prędkość odbioru z LM-a ustalaj tylko na podstawie stabilnej temperatury w dole kolumny. Zapowietrzanie wężyka zignoruj.


destylandia
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 11 paź 2014, 02:02
Lokalizacja: Padew Narodowa, Kraków
Kontakt:
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: destylandia » czwartek, 22 sty 2015, 08:10

Kolega niepotrzebnie dyskutuje na forum zamiast odesłać nam głowicę z akcesoriami do sprawdzenia. 1/4 cala to przekrój roboczy do przepływów około 600l/h wody (alkohol ma mniejszą lepkość) można więc stosować do mycia rąk w umywalce. 1/8 wystarczy w zupełności nawet z naszymi destylatorami TURBO1100 na rurze o średnicy 114,3mm 4''.
Cały problem tkwi w syfonowaniu refluksu zewnętrznego. Jeśli z jakichś przyczyn refluks jest utrudniony co objawia się obecnością dużej ilości powietrza w refluksie następuje zalanie głowicy a skropliny zaczynają sie przelewać do nasadki zamiast wracać na kolumnę. To jest po prostu zalanie głowicy w tym systemie.
Pomimo starań rzeczowego podejścia do tematu kolega jest wyraźnie początkującym eksperymentatorem, więc lepiej nie doradzać mu pracy na wysokich mocach grzania jak czynią to doświadczeni forumowicze. 3,4kW mocy roboczej wystarczy na destylację zbiorniku 80l i kolumnie 76,1mm. Oznacza jednak stosunkowo długie oczekiwanie na podgrzanie zestawu. Ustaliłem z kolegą, że ma dostep tylko do prądu jednofazowego więc nie możemu mu proponować 6kW.


Autor tematu
prezes123456
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 15 sty 2015, 16:20
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: prezes123456 » czwartek, 22 sty 2015, 14:55

Witam i na koniec tematu dodam. Winne syfonowanie głowicy.
Wszystko za sprawą pana spawacza , to tylko człowiek wiec wybaczyć trzeba.
Dystrybutor głowicę przyjmie bez żadnych problemów, pieniądze odda za głowice. Resztę sobie zostawiam i teraz muszę znaleźć nowego dostawce na głowicę 76,1. Wiec szukam.
Dziękuję wszystkim za pomoc oraz naszemu moderatorowi za wyrozumiałość i nie blokowanie wszystkich postów i moją niewiedzę.
Lecz od siebie dodam iż pierwszy post zablokowany przez moderatora działu zawierał dodatkowy opis: WADA KONSTRUKCYJNA GŁOWICY . :klaszcze: :poklon; :piwo:


rutas15
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 27 lis 2015, 09:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: rutas15 » sobota, 28 lis 2015, 18:50

Witam.
Wspomnę tylko, że jestem na tym forum nowym użytkownikiem, ale do rzeczy.
Mam zamiar budować kolumnę aabratek i kompletuję materiały. Jestem w posiadaniu zbiornika o pojemności ~20l (konwia ze stali nierdzewnej), która będzie podgrzewana taboretem gazowym.
Czy 76mm średnica rury będzie odpowiednia na budowę kolumny? Pytam o taką średnicę bo akurat mogę nabyć taki materiał w b. przystępnej cenie.
Czy lepiej zainwestować w cieńszą rurę?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Załączniki
Re: kolumna abratek 76mm zapowietrza się pomocy

Postautor: przemu87 » sobota, 28 lis 2015, 21:49

Może i być ale przy takiej pojemności zbiornika to więcej czasu stracisz na stabilizację i odbiór przedgonu niż na odbiór całego serca. A więc jak dla mnie to słabo sie to kalkuluje. Do takiej rury radził bym ci zbiornik 50+. pozdro
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ


Wróć do „Problemy i pytania”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości