[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy

Post autor: olo 69 »

Będzie 27 blg do przerobienia, to może dadzą jednak radę, bo to silne drożdże. Lepiej by było dać 30 litrów wody i 10 kg cukru co dało by 25 blg.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1907
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: drgranatt »

@olo 69, chyba nie dadzą rady. Ostatnio dałem 8 kg i 23l wody. Zdążyły tylko do -2 Blg i padły więc nie jest z nimi tak dobrze. Mam ich jeszcze 2 paczki i po wykorzystaniu nie wracam do nich więcej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: ramzol »

Mi juz dwa razy do zera nie doszły przy podobnej konfiguracji co drgranatt a teraz na 5 stanęły.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: olo 69 »

U mnie te drożdże przerabiały cukier dobrze, ale zapach tych drożdży był dość intensywny i sobie je odpuściłem.
Pozdrawiam,olo 69

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: greg0004 »

Robiłem na nich tylko dwa nastawy-każdy z nich dał bardzo ostry destylat.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: gr000by »

Mi do gustu przypadł tylko destylat z nastawu potrójnego na Moskva Style (http://alkohole-domowe.com/forum/post81552.html#p81552), który pracował w niskiej temperaturze. Destylat z nastawu fermentującego w więcej niż 20*C miał bardzo charakterystyczny aromat i smak od-drożdżowy, którego nie potrafię dobrze opisać, a który nie bardzo pasował mi w alkoholu do nalewek, ale dobrze komponował się w przepalance, dając dość klasyczny, bimbrowy posmak w przepalance.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jozzek666 »

drgranatt pisze:
jozzek666 pisze:Psotnicy czy Moskva style przerobią 10kg cukru rozpuszczone w 27 l wody ?
Moim zdaniem nie przerobią. Sprawdź cukromierzem Blg, jak nie przekroczy +22 to powinny dać radę.
Ostatnio robiłem z przepisu na paczce i było 8 kg cukru na 21l wody i spokojnie przerobiło. A teraz mam 10 kg cukru na 27 l wody czyli w miarę proporcjonalnie (powinno być 26,25 l wody) do tamtego przepisu. Więc dlaczego miałoby nie przerobić ?
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Moim skromnym zdaniem przerobi bez problemu.
Ja cały czas robię 8 kg właśnie w 21 litrach wody i przerabia bez problemu ...
Jutro przyjeżdża do mnie fruktoza 4 x 25 kg więc najbliższe nastawy będą na Moskva + Fruktoza - zobaczymy jak to będzie pracować :)

manda89
30
Posty: 30
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2013, 17:28
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: manda89 »

Ja robię 13 kg cukru i wody tyle żeby było 22-23 blg i przerabia bez problemu do -4blg.
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jozzek666 »

jurek1978 pisze:Moim skromnym zdaniem przerobi bez problemu.
Ja cały czas robię 8 kg właśnie w 21 litrach wody i przerabia bez problemu ...
Jutro przyjeżdża do mnie fruktoza 4 x 25 kg więc najbliższe nastawy będą na Moskva + Fruktoza - zobaczymy jak to będzie pracować :)
Fruktoza ??? Przecie to drogie :) No chyba ze jakiś dobry deal zrobiłeś, bo widziałem ze taki worek 25kg to potrafi kole 200 zł stać.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

No ja miałem taniej niż sacharoza więc wiesz :)
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jozzek666 »

jurek1978 pisze:No ja miałem taniej niż sacharoza więc wiesz :)
To fajnie by było jak byś się źródłem podzielił :)
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

jozzek666 pisze:
jurek1978 pisze:No ja miałem taniej niż sacharoza więc wiesz :)
To fajnie by było jak byś się źródłem podzielił :)
Przyjedź na mazury to Ci zrobię herbaty z fruktozą :)
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: ramzol »

W moim przypadku na pewno wpływ ma dunder, bo nim właśnie rozpuszczam cukier. Nie mama wody w "norze" a noszenie wody co chwilę do garażu trochę dziwnie wygląda (mieszkam w bloku). Następny nastaw zrobię na samej wodzie i wtedy zobaczę co i jak. Ale zaczynam szukać innych drożdży do cukrówek.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: lesgo58 »

@ramzol
Spróbuj tych:
http://destylacja.com/pl_PL/p/TURBO-STAR-3/596
A się nie zawiedziesz. Pracują równo. 10kg cukru/40 litów wody w 20*C otoczenia przerabiają równo w 5 dni. A 12 kg w 7 dni. Nigdy nie zatrzymały się powyżej -3blg.
Produkują znikome ilości przedgonów i pogonów. Przyjemnie pachną. Mnie to przypomina zapach wytrawnego wina musującego. Osadów z nastawu 46l jest zaledwie niecała szklanka.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: olo 69 »

Też polecam te drożdże. ;)
Pozdrawiam,olo 69

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Mi bardzo pasują te drożdże Moskwa do cukrówki. Może wymagają żeby ich potraktować Np. Superklarem bo nastaw cukrowy sam by musiał długo się klarować na nich, ale smak destylatu wyszedł super.
I like noble drinks.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

W zeszły weekend nastawiłem 5 nastawów w fermentorach 33L, po 9kg cukru i paczce Moskwiczy, dziś nastaw już ładnie przerobiony ale jeszcze mleko. Ale w smaku bardzo delikatny, wcześniej robiłem na T Vodka Star i T3 i tak łagodnego w smaku nastawu jeszcze nie miałem, jak to się przełoży na smak destylatu to będzie super.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Lepiej potraktuj je substancją klarującą, żeby było przezroczyste do gotowania, bo bez tego zawsze będzie odrobine gorszy produkt. Moskwa przeznaczone są na 8 kg. cukru, a gdzieś w innym temacie " Które drożdże najlepsze " koledzy robili doświadczenia ze zwiększaniem ilości cukru ( tyle że na innych drożdżach) i z doświadczeń wynikało że to troche pogarszało to smak efektu końcowego.Jak przedestylujesz, napisz ile Ci wyszło spirytusu z 9 kilo, na Moskwiczach, i ile procent? No i jaki smak po rozcieńczeniu? Pozdrawiam Świątecznie. :)
I like noble drinks.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Drupi, od ponad dwóch lat robię cukrówki i wiem, że wskazanym jest nastaw sklarować przed destylacją. Fakt na Moskwiczach podają 8kg cukru na 21l wody co daje nastaw ok 27blg czyli dając proporcjonalnie więcej wody to spokojnie przerobiły i 16 kg cukru a nawet i więcej po dodaniu pożywki. Więc moje 9 to dla nich, żadna różnica. I konia z rzędem temu kto dostrzeże różnice w destylacie z 8 a 9 kg cukru w nastawie. Jak przedestyluję to napiszę co wyszło, ale to za jakiś czas.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: gr000by »

Właśnie nastawy powiększone (a najlepiej jeszcze o obniżonym BLG startowym) ze zmniejszoną ilością drożdży dają łagodniejszy produkt - fermentacja zachodzi spokojniej, a przez to powstaje mniej produktów ubocznych. Klarowanie to jedno, ale najważniejsza jest temperatura fermentacji - nie oczekuj, że w 25-28*C drożdże dadzą super produkt, przy fermentacji w 16-19*C wychodzi najlepszy destylat, poświęciłem kilka ostatnich miesięcy na małe badanie wpływu temperatury fermentacji na jakość produktu końcowego i jak znajdę trochę czasu to napiszę o tym na forum.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

1kg cukru więcej z takim samym blg startowym raczej nie da różnicy w destylacie. Pomimo temperatury zadania drożdży 25-30*C, zapodałem w 22*C a stały w pomieszczeniu 20*C więc nastaw pracował na pewno spokojniej. I jak wspominałem wyszedł mi najdelikatniejszy jak do tej pory.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Ciekaw jestem czy Moskwa nadaje się do nastawu łączonego np. podwójnego? Nie mam wiedzy i doświadczenia w stosowaniu pożywek. Ale chyba Moskwicze będą się zbyt mocno grzały w podwójnym nastawie. :roll:
I like noble drinks.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 258 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: boxer1981228 »

Teraz z jednej paczki nastawiłem 2 fermentatory po 5 kg cukru na każdy nie wiem ile wody bo lałem z prysznica pojemniki 25 l. Drożdże pracują aż miło.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

To ja właśnie gram koncert z surówki na moskwiczach, spokojnie można nastawiać podwójny ja nastawiłem w beczce 60L 18kg cukru + 2 paczki, do fermentorów 33L dopełnione do 30L dałem 9kg cukru +jedna paczka. Wydajność dość dobra ok 5,5L serca z kega 50, późno w nocy stwierdzę ile wyszło po drugim brykaniu. Ogólnie drożdże ładnie pracowały i się dobrze sklarował nastaw, na dnie nieduży zwarty osad.
W smaku po pierwszym brykaniu całkiem przyzwoicie choć z lekka można było wyczuć bimbrowe smaki.

PANWJ
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: PANWJ »

Oj, popularne się zrobiły te drożdże :D
Kolej teraz na moje doświadczenie:
- 14 kg cukru
- woda do 21 Blg (dokładnie nie wiem ale całość ok. 60 l.)
- 1 paczka (słownie sztuk raz) Moskwiaków
- 2 łyżeczki fosforanu dwuamonowego
- ok. 2 kg żyta (skiełkowane 4 dni)
- temperatura startowa ok. 27 st.C
- temperatura otoczenia - Uwaga! - 9 do 11 st.C
- tak to zostawiłem na działce i wróciłem do domu
- po 12 dniach Blg zeszło do -2
Dzisiaj zlałem i niech się klaruje (na razie bez benetonitu)
Myślę, że z uwagi na temperaturę otoczenia nie dały radę przerobić całego cukru ale - 2 na jednej paczce i 14 kg cukru to i tak dobrze.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

U mnie 20 kg cukru woda do 70l i 1 słoik koncentratu z biedry -14dni też -2.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

PANWJ
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: PANWJ »

michal278 trochę mało danych podajesz w swoim poście :( .
Nie ma co porównywać. Podałeś po jakim czasie do ilu blg zeszło. Nic o temperaturach, ilościach drożdży, początkowym blg. Może pokusisz się o wnioski ?

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Przepraszam. Temperatura początkowa około 20 stopni woda. Mam zwykły termometr temu pisze około. Piwnica 10 stopni. 1 opakowanie Moswiczy, mały słoik koncentratu Majero czy jakoś tak. Blg początkowego nie mierzylem - 20kg cukru plus woda do 70l. (Jeśli dobrze policzylem blg 26 niecałe). Codziennie nie obserwowałem grzybków bo mam inne ciekawsze zajęcia. Po dobie podjęły ostrą pracę. Wnioski: Zakupiłem je hurtowo około 50 opakowań ze świeżej dostawy od Aresa i jakieś ferelne. Porównując do alcoteców 24 mniej śmierdzi przy pracy, ale więcej związków siarki. Porównuje te same nastawy i warunki. Dunder i tak został ponownie użyty.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

mjr56
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2015, 00:09
Podziękował: 24 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: mjr56 »

michal278 pisze:Zapraszam jaglowo.com
Witaj, a Moc Biebrzy to na czym czarujesz?
pozdrawiam
mjr

PANWJ
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: PANWJ »

Ja też nastawiłem i zapomniałem o nich na 12 dni. Reasumując to w moim odczuciu bardzo fajne drożdże. Używałem ich wcześniej ale zawsze zgodnie z recepturą. Po tym doświadczeniu, potwierdzonym zresztą przez Ciebie michal278 ,będę używał przynajmniej 15-16 kg cukru na jedną paczkę Moskva Style (ogranicza mnie pojemność fermentatora) . Jeżeli pogoda pozwoli to właśnie w niższych temperaturach. Nie wiem jeszcze co z tego wyjdzie po rurach bo sprzęt mam raczej na smakówki (delfegmator Cu 70 cm z wypełnieniem).

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Nie czaruje Mocy Biebrzy. Jest to żyto same bez drożdży i cukru. Ale to czaruja trole w lesie. Czasem tylko się znajdzie buteleczke.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: olo 69 »

A dobry w smaku ten trunek? Znasz może dokładny przepis jak zacierają żyto? Bo z tego co wiem, to bez enzymów.
Pozdrawiam,olo 69

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Znam. Tylko jest to zastrzeżona receptura. Teraz będzie zgłoszona do unii. Więc niestety nie podzielę się. Wszystko opiera się na kielkowaniu żyta. Ale roboty od diabła.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

mjr56
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2015, 00:09
Podziękował: 24 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: mjr56 »

@Michal: powodzenia w pokonywaniu unijnej biurokracji (Y)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Za mnie to robi firma dzięki Bogu.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Powiedzcie mi koledzy. Na docelowe gotowanie na keg-u 50 L ile dajecie cukru na 1 paczkę Moskva Style ?
Robiłem ostatnio na 12 kg i przerobiła 1 paczka błyskawicznie - to samo w piątek o 21:00 nastawiłem i wczoraj już było Blg z -1.
Nie wiem czy nie dać 13 lub 14 kg ? Do tego wody z 38-39 litrów. Tak co by mieć w keg-u około 47 litrów nastawu do gotowania.
Ktoś tak próbował ? No i kwestia ile dni to będzie przerabiać ? Bo jak długo to lepiej dać mniej cukru i gotować co tydzień :)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Ja daję na paczkę MS 9kg cukru i dopełniam do 30L mam 27 blg. Ale -1 to mało u mnie zjeżdżają do -5. To jak leję do kega ok 45l to alko z 13,5 kg. Możesz spróbować jak mówisz powinny przerobić, najwyżej jakiejś pożywki dodasz.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Wiesz -1 to było po 3 dniach niecałych. A ja potrzebuje co 7 dni gotować więc jeszcze mają czas :). To było przy 12 kg. Co tydzień będę próbować zwiększać 13,14,15 kg wszystko na 1 paczce Moskva , bez pożywek do gotowania na 1 raz w keg-u 50 L i żeby przerobiło w te 5-6 dni. Zobaczymy jaką mają moc graniczną :)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Jak dasz dużo cukru to przerobić, przerobią ale jakość spadnie. Destylat będzie ostry zobaczysz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”