[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
-
- Posty: 1910
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
@olo 69, chyba nie dadzą rady. Ostatnio dałem 8 kg i 23l wody. Zdążyły tylko do -2 Blg i padły więc nie jest z nimi tak dobrze. Mam ich jeszcze 2 paczki i po wykorzystaniu nie wracam do nich więcej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Mi do gustu przypadł tylko destylat z nastawu potrójnego na Moskva Style (http://alkohole-domowe.com/forum/post81552.html#p81552), który pracował w niskiej temperaturze. Destylat z nastawu fermentującego w więcej niż 20*C miał bardzo charakterystyczny aromat i smak od-drożdżowy, którego nie potrafię dobrze opisać, a który nie bardzo pasował mi w alkoholu do nalewek, ale dobrze komponował się w przepalance, dając dość klasyczny, bimbrowy posmak w przepalance.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Ostatnio robiłem z przepisu na paczce i było 8 kg cukru na 21l wody i spokojnie przerobiło. A teraz mam 10 kg cukru na 27 l wody czyli w miarę proporcjonalnie (powinno być 26,25 l wody) do tamtego przepisu. Więc dlaczego miałoby nie przerobić ?drgranatt pisze:Moim zdaniem nie przerobią. Sprawdź cukromierzem Blg, jak nie przekroczy +22 to powinny dać radę.jozzek666 pisze:Psotnicy czy Moskva style przerobią 10kg cukru rozpuszczone w 27 l wody ?
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Fruktoza ??? Przecie to drogie No chyba ze jakiś dobry deal zrobiłeś, bo widziałem ze taki worek 25kg to potrafi kole 200 zł stać.jurek1978 pisze:Moim skromnym zdaniem przerobi bez problemu.
Ja cały czas robię 8 kg właśnie w 21 litrach wody i przerabia bez problemu ...
Jutro przyjeżdża do mnie fruktoza 4 x 25 kg więc najbliższe nastawy będą na Moskva + Fruktoza - zobaczymy jak to będzie pracować
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
W moim przypadku na pewno wpływ ma dunder, bo nim właśnie rozpuszczam cukier. Nie mama wody w "norze" a noszenie wody co chwilę do garażu trochę dziwnie wygląda (mieszkam w bloku). Następny nastaw zrobię na samej wodzie i wtedy zobaczę co i jak. Ale zaczynam szukać innych drożdży do cukrówek.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
@ramzol
Spróbuj tych:
http://destylacja.com/pl_PL/p/TURBO-STAR-3/596
A się nie zawiedziesz. Pracują równo. 10kg cukru/40 litów wody w 20*C otoczenia przerabiają równo w 5 dni. A 12 kg w 7 dni. Nigdy nie zatrzymały się powyżej -3blg.
Produkują znikome ilości przedgonów i pogonów. Przyjemnie pachną. Mnie to przypomina zapach wytrawnego wina musującego. Osadów z nastawu 46l jest zaledwie niecała szklanka.
Spróbuj tych:
http://destylacja.com/pl_PL/p/TURBO-STAR-3/596
A się nie zawiedziesz. Pracują równo. 10kg cukru/40 litów wody w 20*C otoczenia przerabiają równo w 5 dni. A 12 kg w 7 dni. Nigdy nie zatrzymały się powyżej -3blg.
Produkują znikome ilości przedgonów i pogonów. Przyjemnie pachną. Mnie to przypomina zapach wytrawnego wina musującego. Osadów z nastawu 46l jest zaledwie niecała szklanka.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
W zeszły weekend nastawiłem 5 nastawów w fermentorach 33L, po 9kg cukru i paczce Moskwiczy, dziś nastaw już ładnie przerobiony ale jeszcze mleko. Ale w smaku bardzo delikatny, wcześniej robiłem na T Vodka Star i T3 i tak łagodnego w smaku nastawu jeszcze nie miałem, jak to się przełoży na smak destylatu to będzie super.
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Lepiej potraktuj je substancją klarującą, żeby było przezroczyste do gotowania, bo bez tego zawsze będzie odrobine gorszy produkt. Moskwa przeznaczone są na 8 kg. cukru, a gdzieś w innym temacie " Które drożdże najlepsze " koledzy robili doświadczenia ze zwiększaniem ilości cukru ( tyle że na innych drożdżach) i z doświadczeń wynikało że to troche pogarszało to smak efektu końcowego.Jak przedestylujesz, napisz ile Ci wyszło spirytusu z 9 kilo, na Moskwiczach, i ile procent? No i jaki smak po rozcieńczeniu? Pozdrawiam Świątecznie.
I like noble drinks.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Drupi, od ponad dwóch lat robię cukrówki i wiem, że wskazanym jest nastaw sklarować przed destylacją. Fakt na Moskwiczach podają 8kg cukru na 21l wody co daje nastaw ok 27blg czyli dając proporcjonalnie więcej wody to spokojnie przerobiły i 16 kg cukru a nawet i więcej po dodaniu pożywki. Więc moje 9 to dla nich, żadna różnica. I konia z rzędem temu kto dostrzeże różnice w destylacie z 8 a 9 kg cukru w nastawie. Jak przedestyluję to napiszę co wyszło, ale to za jakiś czas.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Właśnie nastawy powiększone (a najlepiej jeszcze o obniżonym BLG startowym) ze zmniejszoną ilością drożdży dają łagodniejszy produkt - fermentacja zachodzi spokojniej, a przez to powstaje mniej produktów ubocznych. Klarowanie to jedno, ale najważniejsza jest temperatura fermentacji - nie oczekuj, że w 25-28*C drożdże dadzą super produkt, przy fermentacji w 16-19*C wychodzi najlepszy destylat, poświęciłem kilka ostatnich miesięcy na małe badanie wpływu temperatury fermentacji na jakość produktu końcowego i jak znajdę trochę czasu to napiszę o tym na forum.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
1kg cukru więcej z takim samym blg startowym raczej nie da różnicy w destylacie. Pomimo temperatury zadania drożdży 25-30*C, zapodałem w 22*C a stały w pomieszczeniu 20*C więc nastaw pracował na pewno spokojniej. I jak wspominałem wyszedł mi najdelikatniejszy jak do tej pory.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
To ja właśnie gram koncert z surówki na moskwiczach, spokojnie można nastawiać podwójny ja nastawiłem w beczce 60L 18kg cukru + 2 paczki, do fermentorów 33L dopełnione do 30L dałem 9kg cukru +jedna paczka. Wydajność dość dobra ok 5,5L serca z kega 50, późno w nocy stwierdzę ile wyszło po drugim brykaniu. Ogólnie drożdże ładnie pracowały i się dobrze sklarował nastaw, na dnie nieduży zwarty osad.
W smaku po pierwszym brykaniu całkiem przyzwoicie choć z lekka można było wyczuć bimbrowe smaki.
W smaku po pierwszym brykaniu całkiem przyzwoicie choć z lekka można było wyczuć bimbrowe smaki.
-
- Posty: 15
- Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Oj, popularne się zrobiły te drożdże
Kolej teraz na moje doświadczenie:
- 14 kg cukru
- woda do 21 Blg (dokładnie nie wiem ale całość ok. 60 l.)
- 1 paczka (słownie sztuk raz) Moskwiaków
- 2 łyżeczki fosforanu dwuamonowego
- ok. 2 kg żyta (skiełkowane 4 dni)
- temperatura startowa ok. 27 st.C
- temperatura otoczenia - Uwaga! - 9 do 11 st.C
- tak to zostawiłem na działce i wróciłem do domu
- po 12 dniach Blg zeszło do -2
Dzisiaj zlałem i niech się klaruje (na razie bez benetonitu)
Myślę, że z uwagi na temperaturę otoczenia nie dały radę przerobić całego cukru ale - 2 na jednej paczce i 14 kg cukru to i tak dobrze.
Kolej teraz na moje doświadczenie:
- 14 kg cukru
- woda do 21 Blg (dokładnie nie wiem ale całość ok. 60 l.)
- 1 paczka (słownie sztuk raz) Moskwiaków
- 2 łyżeczki fosforanu dwuamonowego
- ok. 2 kg żyta (skiełkowane 4 dni)
- temperatura startowa ok. 27 st.C
- temperatura otoczenia - Uwaga! - 9 do 11 st.C
- tak to zostawiłem na działce i wróciłem do domu
- po 12 dniach Blg zeszło do -2
Dzisiaj zlałem i niech się klaruje (na razie bez benetonitu)
Myślę, że z uwagi na temperaturę otoczenia nie dały radę przerobić całego cukru ale - 2 na jednej paczce i 14 kg cukru to i tak dobrze.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Przepraszam. Temperatura początkowa około 20 stopni woda. Mam zwykły termometr temu pisze około. Piwnica 10 stopni. 1 opakowanie Moswiczy, mały słoik koncentratu Majero czy jakoś tak. Blg początkowego nie mierzylem - 20kg cukru plus woda do 70l. (Jeśli dobrze policzylem blg 26 niecałe). Codziennie nie obserwowałem grzybków bo mam inne ciekawsze zajęcia. Po dobie podjęły ostrą pracę. Wnioski: Zakupiłem je hurtowo około 50 opakowań ze świeżej dostawy od Aresa i jakieś ferelne. Porównując do alcoteców 24 mniej śmierdzi przy pracy, ale więcej związków siarki. Porównuje te same nastawy i warunki. Dunder i tak został ponownie użyty.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 15
- Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Ja też nastawiłem i zapomniałem o nich na 12 dni. Reasumując to w moim odczuciu bardzo fajne drożdże. Używałem ich wcześniej ale zawsze zgodnie z recepturą. Po tym doświadczeniu, potwierdzonym zresztą przez Ciebie michal278 ,będę używał przynajmniej 15-16 kg cukru na jedną paczkę Moskva Style (ogranicza mnie pojemność fermentatora) . Jeżeli pogoda pozwoli to właśnie w niższych temperaturach. Nie wiem jeszcze co z tego wyjdzie po rurach bo sprzęt mam raczej na smakówki (delfegmator Cu 70 cm z wypełnieniem).
-
- Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Powiedzcie mi koledzy. Na docelowe gotowanie na keg-u 50 L ile dajecie cukru na 1 paczkę Moskva Style ?
Robiłem ostatnio na 12 kg i przerobiła 1 paczka błyskawicznie - to samo w piątek o 21:00 nastawiłem i wczoraj już było Blg z -1.
Nie wiem czy nie dać 13 lub 14 kg ? Do tego wody z 38-39 litrów. Tak co by mieć w keg-u około 47 litrów nastawu do gotowania.
Ktoś tak próbował ? No i kwestia ile dni to będzie przerabiać ? Bo jak długo to lepiej dać mniej cukru i gotować co tydzień
Robiłem ostatnio na 12 kg i przerobiła 1 paczka błyskawicznie - to samo w piątek o 21:00 nastawiłem i wczoraj już było Blg z -1.
Nie wiem czy nie dać 13 lub 14 kg ? Do tego wody z 38-39 litrów. Tak co by mieć w keg-u około 47 litrów nastawu do gotowania.
Ktoś tak próbował ? No i kwestia ile dni to będzie przerabiać ? Bo jak długo to lepiej dać mniej cukru i gotować co tydzień
-
- Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style
Wiesz -1 to było po 3 dniach niecałych. A ja potrzebuje co 7 dni gotować więc jeszcze mają czas . To było przy 12 kg. Co tydzień będę próbować zwiększać 13,14,15 kg wszystko na 1 paczce Moskva , bez pożywek do gotowania na 1 raz w keg-u 50 L i żeby przerobiło w te 5-6 dni. Zobaczymy jaką mają moc graniczną