Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
misiek1
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 09:38
Załączniki
Jak klarować cytrynówkę

Postautor: misiek1 » sobota, 6 gru 2014, 14:12

Witam. Mam mały problem z cytrynówką. Jest dość kwaśna i mętna a po kilku dniach mimo przefiltrowania przez filtr do kawy zbiera się na górze zawiesina. Przelałem wszystko z powrotem do słoików i czekam. W słoikach jest od 3 dni i zaczyna się już zbierać ta zawiesina na gorze. Czy jest jakiś sposób na pozbycie się tej zawiesiny i na skuteczne wyklarowanie cytrynówki? W sumie z tego ok. 8 l i miałem nadzieję, że uda mi się z niej zrobić cudeńko ( smaczne i klarowne) na lata - stosunkowo małe mam zapotrzebowanie na nalewki , więc liczę , że jak ich dużo zrobię w krótkim czasie to mi zostaną na lata. Ale z tego co wyczytałem na forach muszę mieć cierpliwość tylko nie wiem co z tym zrobić. Spróbować zebrać tą zawiesinę przy dość dużych stratach? Ale co z klarownością? Użyłem wódki zrobionej ze spirytusu. Czy mam ją zostawić w piwnicy na kilka miesięcy i wtedy grawitacyjnie się sklaruje? I czy każdą nalewkę mogę trzymać w piwnicy latami?( jeśli tak to czy jest jakaś ich górna granica jeśli chodzi o leżakowanie ) . Bardzo proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam


Rabat 5%
Alembik Miedziany with Arm 15 litrów (1473)
Cena: 948.99 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: gr000by » niedziela, 7 gru 2014, 08:22

Wstaw ją do zimnego pomieszczenia na jakieś 2 tygodnie. Jak ci się rozdzieli na osad i "kożuch", to ściągnij wężykiem środkową, klarowną część nalewki. Zostaw ją w spokoju znów na 2 tygodnie, jeżeli jeszcze raz się rozdzieli to zrób jak poprzednio. Nieklarowną część zlej razem do wysokiej i wąskiej butelki na 2-4 tygodnie, jak ci się rozdzielą to ściągnij wężykiem klarowną część do dolania do reszty, a nieklarowną część znów wlej do wysokiej i wąskiej butelki. W ten sposób nie będziesz musiał się bawić co kilka dni w zlewanie i filtrowanie, które nie jest do końca skuteczne. Dopiero jak uzyskasz skoncentrowane osady zacznij bawić się w filtry do kawy - uzyskany z nich płyn znów odstaw do klarowania, bo część osadu na pewno przejdzie przez filtr.
Co do leżakowania nalewek polecam ci temat dlugowiecznosc-nalewek-likierow-t11393.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Puncik
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2013, 10:06
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: Puncik » niedziela, 7 gru 2014, 11:14

Wczoraj do 4l cytrynówki dałem 0,5l miodówki. I po dobie sklarowało ekstra. Nawet tego na celu nie mialem chciałem dosłodzić cytrynówkę a jeszcze pięknie miód sklarował;-)

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 690
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: olo 69 » niedziela, 7 gru 2014, 11:32

Mi i moim znajomym smakuje najlepiej cytrynówka nie sklarowana. Dlatego zamiast cukru specjalnie dodaję do niej miód. Taka żółtawo-mętna i w miarę świeża moim zdaniem smakuje najlepiej.
Robię jej niedużo i wypijamy ją zawsze dosyć szybko, bo zauważyłem, że czym starsza tym gorsza.
Dłużej może stać wyklarowana, ale według mnie to nie jest to.
Pozdrawiam,olo 69


Autor tematu
misiek1
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 09:38
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: misiek1 » niedziela, 7 gru 2014, 13:18

Mam litrowe butelki po sokach - szklane. To wystarczy jeśli chodzi o cytrynówkę?
Ale czy jeśli nalewki już sklarowane wleję w butelki po wódce i zakręcę je oryginalnymi korkami od wódki i wstawię do piwnicy w ciemne miejsce to wytrzymają mi z całym swoim dobrodziejstwem smaku i aromatu jakieś 8 czy 9 lat? Piwnica jest ogrzewana jak to w blokach. Czy może kupić jakieś inne korki?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: gr000by » niedziela, 7 gru 2014, 13:48

Nie wiem czy ktokolwiek tyle wytrzymał ze swoimi nalewkami. 8-9 letnie to widziałem tylko dereniówki kochanka Kranei. Moje nalewki mają średnio 1,5-2 lata, a rekordzistką jest wiśniówka z 2009r. Cytrusy mają to do siebie, że średnio nadają się do długiego przechowywania - po 8-9 latach mogą być nijakie w smaku. I nie ważne czy użyjesz nowych zakrętek czy oryginalnych, nawet bez dostępu powietrza w trunku zachodzą powolne przemiany fizykochemiczne i zmienia się jego smak, zapach, czasami barwa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


jakub2001
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 4 lis 2013, 12:20
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: jakub2001 » niedziela, 7 gru 2014, 14:45

gr000by pisze:Nie wiem czy ktokolwiek tyle wytrzymał ze swoimi nalewkami.


Wytrzymał i widział.
Mam sporo takich nalewek. Mimo stania w piwnicy zmieniają bardzo kolor i smak.
Np. jeżyna 2006 jest mocno herbaciana czyli jasna. Smak daleki od świeżej. Ale interesująca. Mam sporo od roku 2003. Tylko pytanie o spirytus na którym były wtedy robione?
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 gru 2014, 17:39 przez jakub2001, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jajek12
300
Posty: 337
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: jajek12 » niedziela, 7 gru 2014, 17:19

Cześć. Z mojego doświadczenia powiem tak: im starsza nalewka tym bardziej zmienia smak i kolor, raczej na niekorzyść. Nie robię dużo, ale wiśniową, pigwową i żurawinową zawsze. Truskawkową robiłem 4 lata temu i jeszcze buteleczkę mam, ale już jest przeznaczona do ponownego przerobu. Trudno mi znaleźć smak i zapach truskawek w tej nalewce po 4 latach. Pigwowa 3 letnia straciła aromat. Oczywiście to moje odczucia. Nalewki trzymane w domu. Myślę, że nie są to produkty do długiego przetrzymywania. Zresztą znam gości, którzy robią nalewki od kilku lat i starszych jak 2 lata nie mają. Oczywiście - każdy może popróbować i trzymać próbki...... jak długo się da :). Rok temu też robiłem cytrynówkę i wczoraj konsumowana rozczarowała. Smak i zapach daleki od początkowego. Cytrynówki, nie klarowałem tylko filtrowałem przez gazę i..... tyle.

Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates


jakub2001
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 4 lis 2013, 12:20
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: jakub2001 » niedziela, 7 gru 2014, 17:38

Trochę się nie zgodzę.
10-letnia wiśnia, pigwa, czarna porzeczka(z dodatkiem liści lub bez), czarny bez są wyborne.
Owoce miękkie jak truskawka, malina, jeżyna dużo tracą ale są interesujące.
Nalewki młode to jak sok połączony z alkoholem. Z czasem smaki się zmieniają.
Popatrzcie na roczną, 10-letnią i starszą whisky np.

Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 193
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 17:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: grzesieksz7 » niedziela, 7 gru 2014, 18:43

Whisky to destylat, a nie nalewka. Podobno nie każde wino się nadaje na przechowywanie, ciekawe jak będzie smakował Tokaj, który 9lat temu ostałem na 18? ;) Mam próbki po 0,3 z przed 2 lat nalewek, na razie nie otwieram. Zobaczymy co będzie. Chrześniakowi i jego siostrze na pełnioletnie urodziny odstawiłem po 5 l wina porzeczkowego starszego niż oni i śliwowicy, nie mogę się doczekać aż będą mieć 18 ;p
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!


jakub2001
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 4 lis 2013, 12:20
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: jakub2001 » niedziela, 7 gru 2014, 19:02

grzesieksz7 pisze:Whisky to destylat, a nie nalewka.


Dziękuję!!! :D :D :D
Ale nawet ja się starzeję!!! :D :D :D


Autor tematu
misiek1
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 09:38
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: misiek1 » poniedziałek, 8 gru 2014, 07:59

Wychodzi na to , że mój pomysł z długim leżakowaniem nalewek jest lekko nie trafiony. A może mi ktoś, z szanownego grona forumowiczów, podpowiedzieć które nalewki z mojego zbioru muszą być pierwsze skonsumowane a które mogą zostać najdłużej?
Są to: cytrynówka, mandarynkowa, wiśnia, malina, jeżyna, rodzynkowa, farmaceutów, ananasowa, gruszkowa, imbirówka, miodowa, śliwkowa, pomarańcza z kawą, likier( pomarańcze,cytryny i przyprawy), pieprzowa, bakaliowa, pigwa.
Część klaruje się a reszta jeszcze maceruje. W pierwszym zamyśle miały być gotowe na maj 2015 ale jak później się doczytałem ,że powinny poleżakować długi czas, to planowałem ich spożycie za 7-8 lat na komunię córy. Z góry dziękuję za pomoc i za wyrozumiałość.Pozdrawiam

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: gr000by » poniedziałek, 8 gru 2014, 08:31

Pierwsze skonsumuj nalewki na cytrusach, potem pigwową, gruszkową i jeżynową, a na końcu pozostałe. Długie leżakowanie nie oznacza 7-8 lat, spokojnie wystarczy kilka miesięcy. W maju 2015 bez problemu możesz spożyć wszystkie owocowe nalewki, z tego względu że dość szybko dojrzewają. Najtrwalsze są nalewki na miodzie oraz przyprawach, mogą spokojnie leżeć dłużej niż te z owoców.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 193
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 17:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: grzesieksz7 » poniedziałek, 8 gru 2014, 18:06

Nikt nie mówi, że jest nie trafiony, każdy ma inne smaki :) Każda nalewka jest inna, ciężko przewidzieć co i jak będzie po kilku latach ;)
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!

Awatar użytkownika

Ryba64
100
Posty: 147
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: Ryba64 » poniedziałek, 8 gru 2014, 18:21

misiek1 pisze: ... planowałem ich spożycie za 7-8 lat na komunię córy. ...


:?: Zawsze myślałem, że to święto bezalkoholowe - ale pewnie nowe czasy nastały :oops:
Lubię to co naturalne


Autor tematu
misiek1
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 2 gru 2014, 09:38
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: misiek1 » poniedziałek, 8 gru 2014, 19:05

Kurczę zostawiłbym po jednej butelce 0,5 l na dłużej . A czy ktoś sprawdzał ile może nalewka na cytrusach najdłużej postać bez strat walorów smakowych? 2 , 3 lata a może dłużej? Dotrwała może komuś do 5 lat?


CornBlumenBlau
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 15 lut 2015, 09:52
Ulubiony Alkohol: Preferuje dobre trunki domowe
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Siradiensis
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: CornBlumenBlau » wtorek, 30 sty 2018, 20:43

Odgrzeję kotleta.
Cytrynówkę można trzymać kilka lat, bez zmian smakowych. Jest jeden warunek, musi być idealnie wyklarowana. Klarowanie trwa długo, zatem trzeba cytrynówkę przygotować tak, by jak najmniej zmętniała. Ja swoją cytrynówkę robię na samych skórkach z wyszorowanych i sparzonych cytryn oraz dosładzam cukrem. Lubię jak jest klarowna, wręcz krystaliczna o słomkowo żóltym odcieniu. Stosowałem rady niejednego znawcy, ale zawsze robiły się mętnemi trzeba było kilku tygodni na klarowanie grawitacyjne.
Teraz robię tak : rozrabiam destylat, dosładzam syropem z cukru (30g/1l), tak aby uzyskać pożądaną moc (u mnie 41%) i zostawiam tak na 24h do przegryzienia. Nastepnego dnia szoruję i parzę we wrzątku 5-7 cytryn (porcja na 5l) i obieram cieniutko z żóltej skórki. Po następnych 24h można pozbyć się skórek. Cytrynówka będzie klarowna, ale dla pewności można przecedzić, by nic w niej nie pływało. Wychodzi cudna, aromatyczna, nie przesłodzony ulepek i co najważniejsze klarowna.
W takim stanie jest już gotowa do picia, a równie dobrze można ją przechowywać przez długi czas, bez obaw o zmianę smaku.
Polecam ten sposób amatorom cytrynówki.

Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 103
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Kontakt:
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: DoktorPio » wtorek, 30 sty 2018, 23:39

Cytrynówka ma myć niesklarowana mętna !
Klarowana cytrynówka to profanacja ! Wszelkie lemoniady, napoje ,drinki na bazie cytryny a nawet herbata są nieklarowne mętne to i cytrynówki też :D

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5172
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: radius » środa, 31 sty 2018, 11:24

DoktorPio pisze:Cytrynówka ma myć niesklarowana mętna !

Bzdura :(
Moja cytrynówka na niefiltrowanym soku, sama bardzo ładnie się klaruje i jest to najlepsza cytrynówka (z przepisu, wg którego ją zrobiłem), jaką do tej pory piłem :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


imar42
30
Posty: 37
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 16:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Olsztyn
Załączniki
Re: Jak klarować cytrynówkę

Postautor: imar42 » środa, 31 sty 2018, 16:07

@CornBlumenBlau To co zrobiłeś jest bardziej zbliżone do Limoncello niż do cytrynówki. Cytrynówka zawiera w sobie zarówno wyciąg ze skórki, ale i kwaśny sok. To właśnie ten sok powoduje mętnienie nalewki. Ja swojej cytrynówki nigdy nie klaruję. Moim zdaniem cytrynówka powinna być mętna! Jedynie przecedzam sok przez dość gęste sito aby pozbyć się "okruchów" miąższu. Przed spożyciem wstrząsnąć i tyle. 8-)

De gustibus non est disputandum!

Jeden wybierze ogórki, drugi - ogrodnika córkę :hahaha:
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość