Przechowywanie własnego chleba

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy

Post autor: ramzol »

Wpadłem wczoraj w Tesco na resztki wyprzedaży jakiejś dziwnej i kupiłem dwie foremki do wypieku chleba. Wcześniej wypiekałem jeden chlebek i zjadałem go w tygodniu. W weekend robiłem następny itd. Wczoraj upiekłem 3 sztuki i pewnie dzisiaj się rozejdą ;) Ale zastanawia mnie jak przechować taki domowy chleb na zakwasie. Żeby został jak najbardziej świeży, przez dłuższy okres czasu (2 tygodnie)
Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy to z miłą chęcią je poznam ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: eldier »

Tata mi coś kiedyś wspominał, że dawniej jak chleb się piekło raz na 2-3 tygodnie, to żeby pozostał świeży zawijało się go w wilgotną pieluchę. Tylko że wtedy to były "chleby" nie to co teraz. Średnica większa niż 50cm. Nie wiem jak prawdziwe są to informacje, bo znam je tylko z opowieści.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: Kamal »

Do zamrażarki, go wsadź. :-)
Obrazek

bbaarrtt
30
Posty: 32
Rejestracja: wtorek, 10 gru 2013, 11:08
Ulubiony Alkohol: Własny. ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: bbaarrtt »

Wilgotny materiał pomaga, chleb który normalnie na 2gi dzień robił się czerstwy spokojnie wytrzymywał kilka dni. Nie wiem natomiast czy na czas dłuższy niż tydzień też pomoże. Spróbować nie zaszkodzi. ;)
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: jajek12 »

Cześć. Ja mrożę. Piekę zawsze 2, pół się rozchodzi na ciepło :) , a dwie połówki do zamrażalnika. Na dzień dzisiejszy chyba nie ma lepszego sposobu (przynajmniej w bloku). Próbowałem trzymać w wilgotnej ściereczce, ale.... to nie to., lepiej zamrozić.
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: radius »

Ja, już od kilkunastu lat piekę chleb wyłącznie na zakwasie i zawsze mrożę nadmiarowe bochenki. Oczywiście po wystygnięciu. Odmrożony chlebem jest świeży, a po podgrzaniu w piekarniku smakuje jakby co dopiero był upieczony (no, prawie ;) )
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: ramzol »

Tak jak myślałem, własny miodek plus chlebek na zakwasie, dobre trunki i po dwóch chlebkach śladu nie ma :ok:
Następne będę mroził.
Dzięki bardzo za zainteresowanie :klaszcze:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: Pretender »

A smalczyk? ;)

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: Szlumf »

A na smalczyk chrupiący ogóras kiszony :D .
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: Kamal »

I zagrycha gotowa :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: ramzol »

Ta, ja by był smalczyk i ogórasy to zeżarli by trzeci ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: Pretender »

I kielonek śliweczki, ehhhh....
Zagoniłbym kochaną żonkę do zrobienia smalczyku, ale zaraz poród więc serca nie mam :D
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: drgranatt »

ramzol pisze:Ale zastanawia mnie jak przechować taki domowy chleb na zakwasie. Żeby został jak najbardziej świeży, przez dłuższy okres czasu (2 tygodnie)Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy to z miłą chęcią je poznam ;)
Ponieważ piekę małe bochenki zawsze mrożę chleb. Codziennie albo co drugi dzień wyjmuję i zawsze mam świeży. Co prawda nie jest już to ale zawsze. :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: klodek4 »

I impreza :D
Ja też robię co jakiś czas trzy bochenki i dwa mrożę....
Awatar użytkownika

Autor tematu
ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: ramzol »

@Pretender Mi teściowa ogarnia, palce lizać. Za nalewki :mrgreen:

drgranatt Gdzieś pytałem o te Twoje foremki. Bardzo ciekawe. Możesz podać wymiar??
Albo jeszcze lepiej wskazać sklep :D
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1843
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: drgranatt »

Moje foremki mają wymiar 150x100x70mm.
Trudno kupić w takim wymiarze ale zawsze można próbować. Ja kupiłem u siebie w hurtowni AGD i też musiałem czekać na nie kilkanaście dni. Płaciłem bodajże po 3 zł/szt.
@ramzol, poszukaj w necie, kiedyś widziałem takie lub bardzo podobne.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Matka Teresa
50
Posty: 95
Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Kontakt:
Re: Przechowywanie własnego chleba

Post autor: Matka Teresa »

Dobrym pomysłem na przechowywanie chleba są lniane worki, bez problemu do kupienia w necie. Używam od jakiegoś czasu i póki co nic lepszego nie znalazłem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”