Przechowywanie własnego chleba
-
Autor tematu - Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Wpadłem wczoraj w Tesco na resztki wyprzedaży jakiejś dziwnej i kupiłem dwie foremki do wypieku chleba. Wcześniej wypiekałem jeden chlebek i zjadałem go w tygodniu. W weekend robiłem następny itd. Wczoraj upiekłem 3 sztuki i pewnie dzisiaj się rozejdą Ale zastanawia mnie jak przechować taki domowy chleb na zakwasie. Żeby został jak najbardziej świeży, przez dłuższy okres czasu (2 tygodnie)
Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy to z miłą chęcią je poznam
Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy to z miłą chęcią je poznam
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba
Tata mi coś kiedyś wspominał, że dawniej jak chleb się piekło raz na 2-3 tygodnie, to żeby pozostał świeży zawijało się go w wilgotną pieluchę. Tylko że wtedy to były "chleby" nie to co teraz. Średnica większa niż 50cm. Nie wiem jak prawdziwe są to informacje, bo znam je tylko z opowieści.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba
Cześć. Ja mrożę. Piekę zawsze 2, pół się rozchodzi na ciepło , a dwie połówki do zamrażalnika. Na dzień dzisiejszy chyba nie ma lepszego sposobu (przynajmniej w bloku). Próbowałem trzymać w wilgotnej ściereczce, ale.... to nie to., lepiej zamrozić.
Pozdrawiam. jajek12
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
Autor tematu - Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
Autor tematu - Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba
Ponieważ piekę małe bochenki zawsze mrożę chleb. Codziennie albo co drugi dzień wyjmuję i zawsze mam świeży. Co prawda nie jest już to ale zawsze.ramzol pisze:Ale zastanawia mnie jak przechować taki domowy chleb na zakwasie. Żeby został jak najbardziej świeży, przez dłuższy okres czasu (2 tygodnie)Jeżeli macie jakieś sprawdzone przepisy to z miłą chęcią je poznam
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
Autor tematu - Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Przechowywanie własnego chleba
Moje foremki mają wymiar 150x100x70mm.
Trudno kupić w takim wymiarze ale zawsze można próbować. Ja kupiłem u siebie w hurtowni AGD i też musiałem czekać na nie kilkanaście dni. Płaciłem bodajże po 3 zł/szt.
@ramzol, poszukaj w necie, kiedyś widziałem takie lub bardzo podobne.
Trudno kupić w takim wymiarze ale zawsze można próbować. Ja kupiłem u siebie w hurtowni AGD i też musiałem czekać na nie kilkanaście dni. Płaciłem bodajże po 3 zł/szt.
@ramzol, poszukaj w necie, kiedyś widziałem takie lub bardzo podobne.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 95
- Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
- Kontakt: