Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy

Post autor: chprzemo »

Witam,

Mam mały dylemat dotyczący przechowywania towaru....
W tym roku udało mi się wypsocić śliwowicę i destylat jabłkowy, chciałbym skierować trunki do leżakowania zlane do dam 5l i umieścić w pomieszczeniu gdzie na 100% wejdzie mróz. Oczywiście mury trochę uchronią to pomieszczenie przed mrozami, ale zakładam najgorszą z możliwych opcji czyli mróz będzie taki jak za zewnątrz...

Moje pytania:
- zabezpieczać jakoś damy przed uszkodzeniem/pęknięciem?
- bardzo niska temp. (-30*C) nie wpłynie negatywnie na urobek?

pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
koncentraty wina

liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 09:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Post autor: liyo78 »

Spokojnie -nic im się niestanie.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Post autor: wawaldek11 »

Możesz spokojnie zostawić w takich warunkach na przechowanie.
Tylko nie zamykaj/zakręcaj szczelnie dam. Przy zmianach temperatury zmienia się objętość alkoholu i w skrajnym przypadku może rozsadzić damę.
Ja tak straciłem 5 l destylatu słodowego - przy niskich temperaturach zamknąłem damę i gdy przyszła wiosna popękało denko i cały destylat popłynął do aniołów ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Post autor: chprzemo »

Posiadam damy z zamknięciem na kloszyk z uszczelniającą białą gumą...
Jak proponujecie zamknąć? Zostawić dosłownie szczelinę żeby był dostęp powietrza? Czy może między gumę a szkło wstawić np. kawałek wykałaczki żeby guma nie uszczelniła dokładnie damy?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Post autor: wawaldek11 »

Nie domykaj zamka tylko połóż korek na szyjce.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 gru 2014, 18:33 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Post autor: chprzemo »

Tak też zrobię.

Dziękuję za odpowiedzi:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 09:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Post autor: liyo78 »

Po prostu zamknij w temperaturze pokojowej i tyle -w niższej temperaturze objętość się zmniejszy więc nie grozi ci rozsadzeniem.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Post autor: wawaldek11 »

Ale możliwa jest implozja.
Pozdrawiam,
Waldek

liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 09:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Post autor: liyo78 »

Bez przesady -nie demonizuj. Ja swoje destylaty wielokrotnie wstawiałem do zamrażarki jak i wystawiałem na duże mrozy i nigdy mi się to nie zdarzyło.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Post autor: Pretender »

Ja kieruję się zasadą, że wytrzyma na minusie tyle ile ma %. Także -30 spokojnie wytrzyma, nic nie powinno się stać.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Post autor: wawaldek11 »

liyo78 pisze:Bez przesady -nie demonizuj. Ja swoje destylaty wielokrotnie wstawiałem do zamrażarki jak i wystawiałem na duże mrozy i nigdy mi się to nie zdarzyło.
Nie demonizuję tylko mam na uwadze swoje przykre doświadczenia. Zamarznięcia destylatu w dostępnych nam temperaturach nie obawiam się, tylko zmiany jego objętości przy znacznych wahaniach tych temperatur. Obawy rosną gdy naczynie jest wypełnione pod korek. I trzeba pamiętać o wadach naczyń np.: nierówna grubość szkła, pęcherzyki powietrza.
Wiele zależy od użytego naczynia - inne siły działają na butelkę 0,5l, a inne na damę 5l.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Przechowywanie wyrobu gotowego na mrozie

Post autor: pokrec »

Na pół litrze objętość spirytusu zmienia się o jakieś 5 - 8 cm sześciennych przy spadku temperatury z ok. 80 do 20 stopni. Tak to na oko wygląda. Na pięciu litrach to będzie góra 50 ml. Właściwie niemal niezauważalna objętość o ile nie napełnimy flachy pod korek. Zostawić szklankę objętości powietrza pod korkiem przy zamykaniu w temp. pokojowej i nie ma o czym mówić.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”