Kukurydza, cukier i drozdze - tylko, i co wyjdzie :-)?

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
torgen
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 2 mar 2010, 22:50

Post autor: torgen »

Mam pytanie.
Mam 6 kg sruty kukurydzianej a chce zrobic z niej zacier, taki zeby wyszla z niej gorzalka ( nie lyskacz). Pytanie co wyjdzie z np. 3 kg srutu 3 kg cukru i lychy drozdzy t3 i 20 litrowego baniaka na wode? Czy takie proporcje na 20 litrowej banki moga byc i jaki z tego wyjdzie smak ?:-)
Pozdr all i czekam bo kusi mnie zeby to pomieszac:-)

[Mod.]
Następny post bez polskich znaków wyląduje w koszu!
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Kukurydza, cukier i drozdze - tylko, i co wyjdzie :-)?

Post autor: Lootzek »

Ale to wreszcie chcesz zrobić zacier czy nastaw z kukurydzą? Nawet jeśli nastaw, to wyjdzie kukurydziany bimberek, żeby nie zrobić z tego łychy, wystarczy że nie zadębisz trunku. A co do drożdży, użyłbym jakichś do zbożówek, albo choćby jakichś nie turbo, bo t3 opędzą cukier w moment i nastaw nie "naciągnie" kukurydzianych aromatów.
Napisz też na czym i w jaki sposób zamierzasz gotować.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Kukurydza, cukier i drozdze - tylko, i co wyjdzie :-)?

Post autor: ramzol »

Jeżeli zamierzasz zatrzeć kukurydzę to po co chcesz dać tam cukier?? Szkoda roboty, cukier wszystko popsuje. Jeżeli nie chcesz łychy to rób cukrówkę i na kolumnie ogarnij. Jeżeli chcesz zrobić bimberek o posmaku kukurydzy to droga jest tylko jedna http://alkohole-domowe.com/forum/latwy- ... -t212.html
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Autor tematu
torgen
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 2 mar 2010, 22:50
Re: Kukurydza, cukier i drozdze - tylko, i co wyjdzie :-)?

Post autor: torgen »

Moze zle napisalem. Mam zesrutowana kukurydze . Czy i co wyidzie jak zmieszam takowa z cukrem ,badz bez cukryu - nie wiem. I czy po takim mieszaniu wyjdzie alkohol co da sie wypic ? Chodzimi o takie mieszanie takiej kukurydzy jak z np. z ryzem i cukrem pozdro
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kukurydza, cukier i drozdze - tylko, i co wyjdzie :-)?

Post autor: Pretender »

Chłopie, weź się za czytanie, wszystko jest na forum!! Ze zmieszania kukurydzy i cukru alko nie otrzymasz.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Kukurydza, cukier i drozdze - tylko, i co wyjdzie :-)?

Post autor: Zygmunt »

Kukurydza zawiera skrobię (cukier złozony), której generalnie drożdże prawie nie ruszają. Zeżrą więc łatwo dostępny cukier buraczany (sacharozę), który są w stanie rozłożyć na fermentowane przez nie cukry proste. W przypadku skrobi, zawartej w ryżu, kukurydzy, zbożu, ziemniakach itp. potrzebne jest wstępne rozłożenie skrobi na cukry proste w procesie zwanym zacieraniem. Potrzebne do tego są enzmy- albo ze słodu, albo dodawane "z butelki" oraz odpowiednia temperatura.

Wymieszanie śruty z cukrem da więc efekt w postaci słabego nastawu cukrowego z kukurydzą. W smaku kukurydza pewnie będzie wyczuwalna, ale nieznacznie. Moc takiej mieszaniny tez nie będzie imponująca (5-7% w przypadku proporcji z 1go postu).
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
torgen
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 2 mar 2010, 22:50
Re: Kukurydza, cukier i drozdze - tylko, i co wyjdzie :-)?

Post autor: torgen »

O i o to mi chodzilo , dzieki, czyli jak rozumiem nie ma sansu nastawiac z cukrem. Pozdro
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Kukurydza, cukier i drozdze - tylko, i co wyjdzie :-)?

Post autor: radius »

Bez cukru, jeżeli nie zacierasz, także nie ma sensu.
P.S.
Jeżeli jeszcze raz napiszesz posta bez polskich znaków, wywalę ci go do kosza :x
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Kukurydza, cukier i drozdze - tylko, i co wyjdzie :-)?

Post autor: klodek4 »

Może koledze chodzi o kwas kukurydziany, zwany glutem :D

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Kukurydza, cukier i drozdze - tylko, i co wyjdzie :-)?

Post autor: rastro »

o... a ja myślałem że kukurydza to produkt bezglutenowy, a gluten to białko a nie kwas...
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”