U-Rurka

Deflegmatory, odstojniki, zawory, filtry...

wer1
50
Posty: 61
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 12:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Pigwówka
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: wer1 »

lesgo58 napisał; Tak na szybko wklejam u-rurkę kol. zbynek z sąsiedniego forum. Do niedawna miałem identyczną, ale od momentu jak już rozkminiłem moją kolumnę - u-rurka nie jest mi potrzebna, więc ją wydałem

czyli nie muszę mieć tej u-rurki
alembiki
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7330
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: U-Rurka

Post autor: radius »

A to jest pytanie czy stwierdzenie, bo bez znaków interpunkcyjnych za cholerę nie wiadomo :?: :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT

wer1
50
Posty: 61
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 12:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Pigwówka
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: U-Rurka

Post autor: wer1 »

Oczywiście, że to było pytanie. A o znakach interpunkcyjnych faktycznie zapomniałem.

rudolfrudolf
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 17 lis 2014, 22:39
Podziękował: 3 razy
Re: U-Rurka

Post autor: rudolfrudolf »

Szanowni Koledzy,
Proszę o informację o spotykanym w praktyce ciśnieniu w zbiorniku podczas procesu. Czy zależy ono od takich czynników jak np. Wysokość kolumny, rodzaj wypełnienia czy etap procesu?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: U-Rurka

Post autor: gr000by »

U mnie wyniosło ono 8 hPa, czyli 0,8% ciśnienia atmosferycznego. Ponieważ to nadciśnienie w zbiorniku wymusza przepływ par w górę wypełnienia, będzie zależało od wysokości kolumny, rodzaju wypełnienia, częściowo mocy grzania oraz parametrów wsadu (więc także etapu procesu). Im wyższa kolumna i mniej przewiewne wypełnienie tym to nadciśnienie będzie większe. Jednak są to tak śmiesznie niskie wartości, że przy poprawnie zbudowanym sprzęcie (z odpowietrzeniem) i przy poprawnej pracy (wlot do kolumny niezapchany pulpą owocową, itp.) nie ma co się go obawiać.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Osprzęt”