lesgo58 napisał; Tak na szybko wklejam u-rurkę kol. zbynek z sąsiedniego forum. Do niedawna miałem identyczną, ale od momentu jak już rozkminiłem moją kolumnę - u-rurka nie jest mi potrzebna, więc ją wydałem
czyli nie muszę mieć tej u-rurki
U-Rurka
-
- Posty: 1
- Rejestracja: poniedziałek, 17 lis 2014, 22:39
- Podziękował: 3 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: U-Rurka
U mnie wyniosło ono 8 hPa, czyli 0,8% ciśnienia atmosferycznego. Ponieważ to nadciśnienie w zbiorniku wymusza przepływ par w górę wypełnienia, będzie zależało od wysokości kolumny, rodzaju wypełnienia, częściowo mocy grzania oraz parametrów wsadu (więc także etapu procesu). Im wyższa kolumna i mniej przewiewne wypełnienie tym to nadciśnienie będzie większe. Jednak są to tak śmiesznie niskie wartości, że przy poprawnie zbudowanym sprzęcie (z odpowietrzeniem) i przy poprawnej pracy (wlot do kolumny niezapchany pulpą owocową, itp.) nie ma co się go obawiać.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.