Zaprezentujcie tu wasze pomysły na destylator i nie tylko. Może własne zbiory lub inne dzieła sztuki które warto pokazać światu...
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: ramzol » wtorek, 16 wrz 2014, 07:59

Urobek zależy od ilości cukru zamienionego przez "magiczną, tajemną siłę" w %.
1kg cukru buraczanego daje +- 0.5l 96%.
Minusem cukru buraczanego jest niestety( a może stety) bimbrowy posmak i zapach. W smakówkach chodzi o to żeby tego buraczanego cukru było jak najmniej, a powstały alkohol pochodził z cukrów występujących w owocach/zbożach. Wtedy właśnie wychodzą smaczne smakówki :mrgreen:

Jeżeli wiesz ile cukru było w nastawie to wiesz jaką masz wydajnoźść(BLG moszczu +cukier buraczany).
Poświęcaj każdą wolną chwilę na czytanie forum, a wszystko stanie się jasne.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: lesgo58 » wtorek, 16 wrz 2014, 08:33

Przyjmuje się że z 10kg owoców otrzymamy w przeliczeniu na spirytus brutto ok. 0,5-0,6 litra.
Albo licząc inaczej - możemy przeliczyć to na pijalny destylat. Da nam to ok. 0,5 litra 50% gotowego destylatu. Oczywiście po odcięciu przedgonów i pogonów. Są to wartości przybliżone i uśrednione i mogą się różnić w zależności od jakości surowca.
Dodanie więc cukru buraczanego to czasami zło konieczne( aby zwiększyć wydajność). Właśnie ze względu na specyficzny aromat i posmak jaki ze sobą niesie tego rodzaju cukier. Na czym polega różnica to można się dowiedzieć próbując Śliwowicy ortodoksyjnej i tej z dodatkiem cukru. Dlatego przyjmuje się, że dodatek 1-1,5kg/10kg owoców cukru nie powinien zakłócić zbyt mocno ducha owoców z których mamy nastaw.
Sytuację można częściowo uratować dodając glukozę. W tym przypadku oszczędzamy drożdże, gdyż nie muszą poświęcać swojej energii na rozkład sacharozy do cukrów prostych, przy okazji produkując mnóstwo ubocznych produktów.
A najlepszym rozwiązaniem zwiększającym wydajność - oczywiście moim zdaniem - jest dodatek wcześniej przygotowanego spirytusu (ideałem byłby spirytus zrobiony z nastawów owocowych). Po skończonej fermentacji dolewamy na każde 10kg owoców ok 0,5-0,75 l spirytusu i macerujemy nastaw przez ok. tydzień.
Eksperymentowałem w ten sposób w zeszłym roku - z bardzo dobrymi rezultatami.


facet08
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 2 gru 2013, 22:08
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: facet08 » poniedziałek, 22 wrz 2014, 22:17

@burczas nie wiem czy się mylę ale wężyki które mają kontakt z destylatem nie wyglądają na sylikonowe, jeśli tak, to powinieneś je jak najszybciej wymienić.


burczas
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 20 mar 2014, 10:48
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: burczas » wtorek, 23 wrz 2014, 20:07

Nie, nie mylisz się. To była taka prowizorka. Później ją usunąłem. Pierwszy słoik naleciał przez wężyk, a później już leciało normalnie jak podwyższyłem słoiki.


Maniecki
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 05:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: Maniecki » poniedziałek, 3 lis 2014, 08:39

Witam wszystkich. Wczoraj testowałem nowy instrument, który zbudowałem według instrukcji tutaj zamieszczonych.
Keg 50L, rura miedziana 2" długości 75cm. Dorzuciłem jeszcze 20cm kondensator do refluxu. W kegu 2 grzałki o mocy 1.5kW każda, jeden termometr u samej góry. Do rury wsadziłem 30cm siatki miedzianej i kilka druciaków z nierdzewki. Do kociołka wolałem około 15 litrów białego wina (rok temu postawiłem i fermentacja ustała więc dowaliłem drożdży i wino jakoś dziwnie smakowało) plus 20L nastawu ze skoncentrowanego soku z winogron (opiszę to kiedy indziej na forum).
Regulator miałem nie podpięty więc tylko mogłem jechać na pełnych obrotach lub 50%. Czas rozgrzewania około godziny. Gdy temperatura na szczycie poszła do góry włączyłem obie chłodnice i zacząłem odbierać przedgony. Po 250ml zmieniłem naczynie, i po kolejnych 200 zacząłem zbierać do butelki bo od tej pory nie czuć było acetonu.
Zaczynam odbierać serce, temp na szczycie 81oC, powoli zamykam reflux i temperatura rośnie dość szybko i przy 94oC włączam reflux ponownie. Myślę za dużo mocy i próbuję odłączyć jedną grzałkę. Po chwili destylat przestaje kapać i maszyna chodzi na pełnym refluxie. Gdy go zakręcam wszystko wraca do normy (81oC), ale zauważam, że powoli zaczyna rosnąć do ponad 90.
Czyżby te 1500w było za dużo do parametrów mojej maszyny?
Później wróciłem do dwóch grzałek i z minimalnym refluxem koncertowałem do końca. Odbiór bardzo szybki bo ponad 3L na godzinę voltarzu 85. Gdy odbierałem 4 liter to zacząłem wyczuwać lekki smrodek więc potraktowałem to jako pogony i zebrałem kolejne 3L na 80%
Podsumowując to jestem mile zaskoczony możliwościami (450ml przedgonów, 3L serca plus 3L ogonów w 3godz 20min razem z rozgrzewaniem) .Tylko gnębi mnie fakt, że muszę pracować z refluxem a te organki do owocówek mają być.

Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: pawgin » poniedziałek, 3 lis 2014, 11:45

Regulator się prosi. Ja jak lecę z pełnym regluksem to grzalka 1, 4kw plus grzalka 1, 4kw pod regulatorem ustawiona na 40% mocy. Jak robię owoce lub whisky to tylko jedna pod regulator i grzeje 80% mocy. No i tempo przy cukrowce to 1, 2l /h a whisky powoli staram się utrzymac 0, 8l/h wiec Twoje tempo za szybkie.
Bo pić to trza umić :P

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 3 lis 2014, 11:48

Jak kupisz regulator mocy i zaczniesz nim operować będziesz miał większą kontrolę nad procesem. A deko refluksu w odpowiednim momencie też nie jest niczym złym. Na Twoim miejscu jednak zmniejszyłbym ilość wypełnienia, a nawet nie dawałbym go wcale.


Maniecki
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 05:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: Maniecki » poniedziałek, 3 lis 2014, 13:01

Dziękuję za odpowiedź. Regulator już mam tylko nie podłączyłem, do tego ocieplić kega muszę i myślę jak by go tam zamontować . Potraktowałem ten koncert jako eksperymentalny , wnioski zostały wyciągnięte i przy następnym graniu będzie dużo zmian. wypełnienie zmienię i zostawię tylko katalizator miedziany i regulator podepnę.
Jaka temperatura powinna być na szczycie?
I co do prędkości odbioru to wiem że na dwóch grzałkach i z refluxem to wyciągnąłem ponad 3 litry na 85% i tak myślę żeby w ten sposób robić Pierwsze pędzenie i tylko oddzielić przedgony lub normalnie oddzielić frakcje. To co zrobiłem ostatnio to jedną butelkę rozrobiłem na 50% do testowania. W smaku nawet dobre, bimbrem nie zaciąga i czuć lekką słodycz z posmakiem winogron. W tym tygodniu mój ojciec przekaże próbki swoim znajomym z pracy Ale za bardzo nie mogę się nimi wzorować bo co Bym nie zrobił to zawsze chwalą nawet jeśli mi nie smakuje (widocznie lepszy towar robię niż ten bimber co oni za komuny w parnikach pędzili.

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4888
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 3 lis 2014, 14:04

Temperaturą na szczycie się nie przejmuj. Najpierw poeksperymentuj destylacji na prawdę prostej. Refluks używaj co najwyżej pod koniec serca.
Tylko kolumny nie ocieplaj. I destyluj na małej mocy grzania.
Reszta to eksperymenty i wyciąganie wniosków. Powodzenia.


liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: liyo78 » środa, 12 lis 2014, 17:08

Witam

Dokonałem lekkiej modyfikacji projektu i myślę nad wykonaniem koncepcji maszynki której refluks byłby zasilany z wyjścia chłodnicy.
still po modernizacji.jpg
Oczywiście byłoby jedno wyjście z chłodnicy i następnie trójnik i dwa zaworki sterujące. Dzięki nim będzie można regulować przepływ w refluksie, a przy okazji uzyskam oszczędność na mniejszym zużyciu wody ponieważ zasilanie będzie z chłodnicy, a nie oddzielnie zimną wodą.
Będę wdzięczny za sugestie dotyczące tego pomysłu.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


michal278
1550
Posty: 1574
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: Odp: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: michal278 » czwartek, 13 lis 2014, 13:47

Ja w kolumnie miałem wodę na głowice przez ovm, więc powinno dać radę.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: ramzol » czwartek, 13 lis 2014, 14:38

@liyo78Czytałeś czy tylko pobieżnie zobaczyłeś (jest różnica) http://alkohole-domowe.com/forum/miedziany-destylator-do-zbozowek-t7313-30.html#p74316
Sobie zobacz zdjęcia
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: liyo78 » czwartek, 13 lis 2014, 14:59

kolego @ramzol -oczywiście, że czytałem i znam maszynkę @radiusa którą wykonał. Siedząc nad koncepcją miedzianego CMa i oryginalnym schematem zastanawiałem się nad modyfikacją, która poprawi obsługę maszynki a przy okazji spowoduje, że będzie ona ekonomiczna w użytkowaniu. Według mojej koncepcji wykorzystujemy tak jak w oryginalnym schemacie wstępnie ogrzaną wodę na chłodnicy, a @radius zasila refluks zimną wodą i tu jest różnica:!:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 lis 2014, 17:42 przez liyo78, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1308
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: ramzol » czwartek, 13 lis 2014, 15:20

@liyo78 No tak może i zaoszczędzisz na wodzie( ile??). Proponuje aktywny obieg zamknięty. Pytanie co zrobisz jak będziesz chciał podbić % do maximum, ciepła woda nie pozwoli skroplić par alkoholu tak jak otwarcie zaworu z zimną wodą. Jeżeli masz kolumnę do sprytu (95+) i chcesz robić na tym smakówki to ok, może i oszczędzisz, na wodzie parę złociszy. Co w wypadku gdy będziesz potrzebował naprawdę mocnego refluksu??
Zmniejszysz grzanie do minimum i odbiór potrwa wieki ;)
Wydaje mi się, że w tym wypadku nie ma co poprawiać tego sprzętu. Ale jest to moje zdanie ;)
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.


liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: liyo78 » czwartek, 13 lis 2014, 17:21

@ramzol Po pierwsze mam dwie kolumny więc nie potrzebuję robić na tym sprzęcie spirytusu, a tylko i wyłącznie zamierzam robić smakówki z owoców i zboża. Po drugie jak będę chciał zwiększyć reflus to otworzę zaworek na dopływie refluksu i ewentualnie przytnę na chłodnicy, a jeśli to będzie jeszcze za mało zwiększę przepływ przez zasilanie (zapewne masz tak samo jak ja że nie wykorzystujesz pełnego ciśnienia zasilania) w wodę. Wydaje mi się, że projekt ten (podobnie jak rozwiązanie jakie przyjął @radius tylko on refluks i chłodnicę zasila oddzielnie) powinien się sprawdzić ponieważ założenia w działaniu są praktycznie jak na oryginalnym schemacie. Kolega @gr000by w opisie pracy na ZP http://alkohole-domowe.com/forum/smakowki-na-kolumnie-cm-sposoby-gr000by-ego-t11891.html który jest klasycznym CMem zasilił refluks bezpośrednio z wyjścia chłodnicy, a w moim przypadku zaworki pozwolą regulować przepływy i refluks. W najgorszym przypadku jakby się nie sprawdziło to rozwiązanie pozostanie korygowanie mocą grzania.


Maniecki
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 05:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: Maniecki » czwartek, 13 lis 2014, 18:59

Ja mam podobny sprzęt i 2 osobne zasilania zimnej wody i wspólny odpływ. Z tego co za obserwowałem to woda na wyjściu z refluxu jest ciepła jak zawór jest dosyć mocno odkręcony i wręcz gorąca jeśli nastawie mały reflux. Myślę, że jak wpuścisz do chłodniczki ciepłą wodę to stracisz na wydajności refluxu. No i jeśli będziesz potrzebował duży reflux to automatycznie musisz zwiększyć przepływ wody przez kondenser. Jak dla mnie to ten projekt ok, ale wygląda na bardziej skomplikowany. U mnie jest jeden dopływ zimnej wody z kranu zakończony trójnikiem, później dwa wężyki i 2 zaworki sterujące i jak na razie robi bez zarzutów. A ciepłą wodę używam do mycia baniaków i zrobienia kolejnych nastawów. Nawet ostatnio pranie nastawiłem bo podkręciłem zaworki tak, że woda była dość gorąca. Czyli straty wody minimalne. :mrgreen:

Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek, 14 lis 2014, 23:08 przez Maniecki, łącznie zmieniany 1 raz.


liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: liyo78 » czwartek, 13 lis 2014, 19:37

@Maniecki Czy dobrze widzę, że zasilanie refluksu zrobiłeś z góry a odpływ na dole?


Maniecki
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 05:16
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: Maniecki » czwartek, 13 lis 2014, 19:41

Na górze wspólny odpływ a na dole zasilanie.


darex
30
Posty: 38
Rejestracja: czwartek, 14 paź 2010, 14:07
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: darex » czwartek, 13 lis 2014, 20:25

Kolego @ Liyo78 mam dokładnie to samo rozwiązanie przy kolumnie półkowej z tą małą różnicą że w twoim projekcie wyjście gorącej wody jest na górze a u mnie dołem.Działa super już prawie 2 lata.Polecam


liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Załączniki
Re: Miedziany destylator do zbożówek

Postautor: liyo78 » czwartek, 13 lis 2014, 23:15

Dzięki kolego @darex -chyba zdecyduję się na realizację tego projektu.


Wróć do „Galerie destylatorów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości