Witam ponownie Panów ekspertów.
Własnie po 6 tygodniach dokonałem pierwszego obciagu wina. Na mój smak jest ono zbyt słodkie i słabe (zacząłem od dzikich drożdży, potem dodałem matkę drożdżową Burgunda). Nie zmierzyłem poziomu cukru i alkoholu, bo w oferowanym sprzęcie piszą, że wskazania alkoholomierza dla win słodkich są niedokładne. Winko jeszcze słabo bluka, a w 50 L balonie była 2-3 cm warstwa osadu z drożdży.
I teraz pytam Szanownych Ekspertów: jak sprawić, aby moc winka wzrosła? Jakiego dobrego sprzetu użyć, aby w miarę dokładnie zmierzyć poziom cukru i alkoholu?
Nie chciałbym dolewać spirta, bo to popsuje smak ..... Może dałoby sie zainicjować jeszcze jedną fermentację: jakieś turbo drożdże i niech sie dzieje wola nieba!!???
Co Wy na to????
Jak wzmocnić moc wina?
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak wzmocnić moc wina?
Zacznij od tego: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Moc liczysz na podstawie różnicy we wskazaniach cukromierza - nie chce Ci się na kartce to tu masz kalkulator: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... &tid=19130
A co do wina to czas, czas, czas... Jak jeszcze pracuje to się wzmocni, a dodawanie kolejnych drożdży/restart na razie nie ma sensu i może spowodować więcej szkody niż pożytku.
Moc liczysz na podstawie różnicy we wskazaniach cukromierza - nie chce Ci się na kartce to tu masz kalkulator: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... &tid=19130
A co do wina to czas, czas, czas... Jak jeszcze pracuje to się wzmocni, a dodawanie kolejnych drożdży/restart na razie nie ma sensu i może spowodować więcej szkody niż pożytku.
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Jak wzmocnić moc wina?
A ja na to:
Przerabiałem podobny temat - tylko dla sprawdzenia mej teorii
Część wina poddałem destylacji i to co otrzymałem zmieszałem z pozostałą częścią wina
Uznałem że wino to Matka, destylat to córka wiec w rodzinie zostaje.
Wynik końcowy - super, według koleżeństwa spożywającego
Moje zdanie się nie liczy bo wiadomo że każda sójka chwali swój ogonek
Tak spróbuj i podziel się wynikami
DITERUS pisze: jak sprawić, aby moc winka wzrosła?
Nie chciałbym dolewać spirta, bo to popsuje smak ..... Może dałoby sie zainicjować jeszcze jedną fermentację: jakieś turbo drożdże i niech sie dzieje wola nieba!!???
Co Wy na to????
A ja na to:
Przerabiałem podobny temat - tylko dla sprawdzenia mej teorii
Część wina poddałem destylacji i to co otrzymałem zmieszałem z pozostałą częścią wina
Uznałem że wino to Matka, destylat to córka wiec w rodzinie zostaje.
Wynik końcowy - super, według koleżeństwa spożywającego
Moje zdanie się nie liczy bo wiadomo że każda sójka chwali swój ogonek
Tak spróbuj i podziel się wynikami
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Jak wzmocnić moc wina?
A ja powiem tak. Robiłem wino z czarnej porzeczki (http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p105437), o zawartości około 2/3 soku z czarnej porzeczki, reszta woda + cukier. To wino doprowadziłem do około 15-16% (poszło na to około 270g/l cukru w nastawie), dodałem spirytusu dobrej jakości (dokładniej spirytusu neutralnego) do mocy 21-23% (nie pamiętam dokładnie) i dosłodziłem cukrem, a cukromierz wskazuje 6,5 BLG po wrzuceniu do tego wina. Kwaśne jest niemiłosiernie, ale takie miało być w planach, dosłodzę je jeszcze do smaku przed butelkowaniem. Dodatku spirytusu po 2 tygodniach nie było już czuć, wino za to grzeje jak wanna pełna wrzątku i ciężko będzie wypić lampkę, bez uwalenia się do łóżka .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jak wzmocnić moc wina?
Dokładniej mówiąc, pomiar będzie błędny, nie da się tego zmierzyć. Do wytrawnych są kapilary, ale te są właśnie niedokładne.DITERUS pisze: wskazania alkoholomierza dla win słodkich są niedokładne.
Przeczytaj tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/pierws ... 23-20.htmlDITERUS pisze: Winko jeszcze słabo bluka,
Znaczy przechodzi do cichej fermentacji. Coś jeszcze ruszy, ale nie będzie to efekt którego oczekujesz.DITERUS pisze: a w 50 L balonie była 2-3 cm warstwa osadu z drożdży.
Nie ma innego sposobu jak napisali koledzy. Restart, czyli wznowienie fermentacji, też przecież zwiększy ilość alkoholu. Oczywiście udany restart dodatkowo obniżyłby poziom cukru, ale nie jest to takie proste. Po pierwsze, będzie ciężko to rozruszać. Po drugie, mniej słodkie nie mogą być mocne, a jeszcze może przeszkadzać poziom kwasu. Nie wiem co masz i jak robiłeś. Zacznij od czytania tego, co radzi aronia, tam znajdziesz wzajemne proporcje cukru, kwasu i alkoholu dla różnych rodzai win.DITERUS pisze: jak sprawić, aby moc winka wzrosła?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Re: Jak wzmocnić moc wina?
Dziękuję za wszelkie rady; wskazana lektura bardzo pomogła zrozumieć problem.... Mirek109, Twoja oferta jest kusząca, tym bardziej że 1 obciąg rozłożyłem na 30L i 10 L balony. Niestety nie mam sprzętu do destylacji (jakieś propozycje???)
Winko jest z ciemnych winogron; pulpa wrzucona do balona na początku września; po 6 dniach oddzielona od moszczu; no i po kolejnych 6 tygodniach pierwszy raz zlana.
Gdzie i jaki cukromierz / alkoholomierz kupić?
Nastaw 37 L winogron niebieskich; potem dodałem 5L wody + 5 kg cukru. Po oddzieleniu w butli pozostało ok 40L moszczu; który własnie zlałem do dwóch butli: 30L i 5L (butli 10L).
Winko jest z ciemnych winogron; pulpa wrzucona do balona na początku września; po 6 dniach oddzielona od moszczu; no i po kolejnych 6 tygodniach pierwszy raz zlana.
Gdzie i jaki cukromierz / alkoholomierz kupić?
Nastaw 37 L winogron niebieskich; potem dodałem 5L wody + 5 kg cukru. Po oddzieleniu w butli pozostało ok 40L moszczu; który własnie zlałem do dwóch butli: 30L i 5L (butli 10L).
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 lis 2014, 13:51 przez DITERUS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Jak wzmocnić moc wina?
To co napisałeś o nastawie jest w porządku. Bardziej interesuje nas ile od początku było soku, ile wody, ile cukru i ewentualnie dodatki w kolejnych porcjach.
Po cukromierz zajrzyj do sklepu https://alkohole-domowe.pl/cat-pl-38-mi ... zniki.html , jest kilka do wyboru. Na początek wystarczy ten najtańszy. Skala od zera do trzydziestu w zupełności wystarcza. Z doświadczenia podpowiem, że przydaje się kilka. Sam mam lepsze i te tańsze też. Korzystam ze wszystkich. Jeśli planujesz na dłużej się tym zająć, możesz później zainwestować w lepszy sprzęt.
Po cukromierz zajrzyj do sklepu https://alkohole-domowe.pl/cat-pl-38-mi ... zniki.html , jest kilka do wyboru. Na początek wystarczy ten najtańszy. Skala od zera do trzydziestu w zupełności wystarcza. Z doświadczenia podpowiem, że przydaje się kilka. Sam mam lepsze i te tańsze też. Korzystam ze wszystkich. Jeśli planujesz na dłużej się tym zająć, możesz później zainwestować w lepszy sprzęt.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!