Nastaw 1000L na T48

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy

Post autor: tomberry »

Witam

Od dłuższego czasu bawię się z nastawami cukrowymi w beczkach 220litrów, zaczyna mnie to niestety męczyć. Na wiosnę mam w planie uruchomić zbiornik 1000litrów. Do tej pory stosowałem jedną paczkę T48 na jakieś 170litrów i wyniki były zadowalające tzn. po dwóch tygodniach cukier zostawał przerobiony. To było jednak tylko 170litrów a T48 to przecież nie tylko drożdże ale także pożywka i witaminy. W związku z tym pytanie czym te brakujące dodatki zastąpić, oraz w jakich ilościach, zwłaszcza na wiosnę gdy owoców brak.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: ramzol »

Zapytam tak troszkę może dziwnie. Czy nastawy 1000 litrowe to dla Ciebie to jeszcze hobby czy sposób na życie?
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

stuf
250
Posty: 298
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: stuf »

@Ramzol.. zadajesz nieco niewygodne pytania ;)
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: ramzol »

Hmm. Tak z ciekawości. taki jestem. Najpierw pisze potem... Ja zrobił bym porządne MD z aktywnych w 10l wiadrze do tego pożywki z 0,5 kg i do nastawu. Tylko jak się spier... to będzie bolało. Paczka na 170l to na 1000l 5 paczek da radę. Tylko kto to wypije :D
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Lootzek »

Pomożemy.. :P
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Zygmunt »

Przy tej objętości musisz też pomyśleć o jakimś chłodzeniu, drożdże mogą paść od temperatury.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: gr000by »

Ja bym zastosował jeszcze jakieś mieszadło, żeby drożdże nie osiadały na dnie pod koniec fermentacji. Oprócz tego chłodzenie aktywne i pasywne, bo duże nastawy łatwiej się przegrzewają niepilnowane.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: herbata666 »

Największym problemem będzie schłodzenie takiej objętości, a jak padną to będziesz miał nie lada problem. Na 1000l objętości będzie potrzeba 220-250kg cukru. Później po sklarowaniu trzeba by to przelać do drugiego takiego samego zbiornika. Ja osobiście spróbował bym z 4-5 paczkami drożdży Coobra Mega Pack do tego jakaś pożywka w postaci Activit albo rozgotowanych drożdży piekarniczych. Ale jest bardzo duże ryzyko że coś może się nie zgrać.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

liyo78
100
Posty: 146
Rejestracja: poniedziałek, 16 maja 2011, 09:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny wyrób
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: mazowieckie
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: liyo78 »

Przy tej ilości jak to słusznie zauważył kolega @Ramzol to już nie hobby
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: olo 69 »

A ja myślę, że kolego po prostu jaja sobie zrobił. A jeśli nie, to niech wstawia do pięciu beczek po 220 litrów i będzie miał to co chce.
Pozdrawiam,olo 69

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Na 1000l to dalej będzie hobby, jedynie nie trzeba będzie co chwile beczki nastawiać - po prostu planuję mieć z tym spokój na cały rok. Do maszyny wchodzi mi 45litrów więc beczka 220 to tylko 4 destylacje i wynik ~20Litrów spirytusu i trochę przedgonów na zimowy płyn do spryskiwaczy i rozpalanie grila.
Czy to dużo czy mało? Hmm u mnie to wygląda mniej więcej tak: tu literek za ziemniaki, tu literek za kiełbasę, tu literek za jajka, tu mamusi na ajerkoniak a kolega też by chciał a ten drugi to nalewki, sam oczywiście też jakieś naleweczki, na sobotę czysta potem przychodzą święta...itd. 20 litrów znika.
Problem temperatury w beczce 220 nie istnieje, ładuję jedną paczkę t48 i idzie oczywiście dłużej niż podaje instrukcja, ale czas nie jest dla mnie aż tak ważny. Nie mam natomiast doświadczenia z dużym nastawem a zniszczenie takiej ilości cukru było by niewskazane. Najchętniej wrzuciłbym jedną paczkę T48 plus jakaś tania pożywka naturalna (właśnie jaka?). Czas nie jest tu istotny niech sobie idzie nawet miesiąc czy dwa.

ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: ufik666 »

Bój się Boga. ;)

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: greg0004 »

:respect: Są kegi 100L, jak masz prąd 3-fazowy to pomyśl o takim, a napewno ułatwi Ci to pracę. 1000L to sporo, ja robię małe nastawy 45-90L i nigdy nie było przegrzania nastawu, na 90L daję 2 paczki ale to jeszcze jest mały nastaw. Teraz jest odpowiednia temperatura na takie ilości to próbuj, ja na Twoim miejscu dał bym same drożdże bez żadnych innych dodatków, dla pewności żeby nie przedobrzyć to nie więcej jak 1 paczka na 100L i powinno dać radę, jak nie przerobi to cukier da się odzyskać. Przy takiej ilości jednak może, ale nie musi się przegrzać! Ale aromatu na całą okolicę :respect:
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Lootzek »

A co do pożywek, to może przecier/koncentrat pomidorowy albo przegotowane drożdże, takie zwykłe piekarnicze?
Awatar użytkownika

KS2507
400
Posty: 416
Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 18:47
Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
Ulubiony Alkohol: Czysty.
Status Alkoholowy: Destylator
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 67 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: KS2507 »

Do takiej ilości przydał by się keg 100L i kolumna 76.1mm albo nawet 88.9mm,grzałka 3x2kw lub 2 szt 2x2kw :)
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL

https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: ramzol »

olo 69 pisze:... A jeśli nie, to niech wstawia do pięciu beczek po 220 litrów i będzie miał to co chce.
Wydaje mi się że to najbardziej bezpieczne rozwiązanie. Co do spirytusu to mi tez ciągle brakuje, ale 1000l nastaw :o Masakra. Bał bym się, że się spier... w jednym fermentatorze. Z drugiej strony to może i dobry pomysł. 1000literków skończy robić, tydzień urlopu, ugotowane i z głowy. Na miesiąc ;) bo drugi tysiąc już kończy :mrgreen:
Powodzenia i z ciekawością będę wypatrywał końca tej opowieści. :klaszcze:
Myślę, że temperatura na zewnątrz jak najbardziej sprzyja i rozwiąże problem ugotowania drożdży.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Zarkan
30
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 12 lis 2013, 21:18
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Zarkan »

Powiem dość ciekawy eksperyment. Chociaż bałbym się tego ugotowania. Mnie przy obecnych temperaturach potrafi się podnieść temperatura i to dość znacznie.
Z drugiej strony przy takim powiększeniu na jedną paczkę i tylko pożywce w stylu przecier może okazać się, że nie będą tak chętnie cukru przerabiać? jak normalnie i nie będzie to groziło przegrzaniem?.

To autor miał na myśli? MANOWAR

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

No nic na wiosnę będzie próba T48 plus jakieś stare przeciery pomidorowe jako pożywka, zbiornik już czeka na osadzenie w wygodnym miejscu podwórka.

A co do maszyny i większych ilości to mam taką stalową bekę 200litrów, planuję dorobić do niej wieko z rurą 60.3 a w niej przegrody jak w kolumnie bakakob z tym że bez refluksu i bez wypełnienia. Od góry będzie można zastosować istniejącą chłodnicę z abratka a pod beczką palić drzewem. W ten sposób powinno się udać zrobić "stripping run" od razu na 100 może 150 litrach a otrzymaną w ten sposób 70-siątke kierować dopiero do właściwej maszyny.

rmskupaut
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 26 lip 2014, 15:20
Podziękował: 3 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: rmskupaut »

Ja w sobotę robię nastaw 500 litrów na grzybkach Coobra6.Zopisu znalezionego w sieci wynika że sie nadają do dużych nastawów.

Kod: Zaznacz cały

Drożdże gorzelnicze do dużych nastawów- nawet 500L !!! 

Coobra 6 Magnum to specjalna mieszanka drożdży gorzelniczych, pożywki, witamin i mikroelementów przeznaczona do szybkiej fermentacji nastawów cukrowych. Specjalne drożdże do dużych nastawów nawet 500L - czas fermentacji 2-3 dni!!!

Instrukcja: 6kg cukru należy rozpuścić w 21L ciepłej wody, po ostudzeniu nastawu do temperatury ok. 30°C dodać zawartość torebki intensywnie mieszając przez 1 minute, fermentacje przeprowadzić w temperaturze 20-30°C. Optymalna temperatura fermentacji to 25°C. Czas fermentacji to 2-3 dni.

 
Objętość nastawu 	
Ilość wody 	
Ilość cukru 	
Ilość opakowań Coobra 6 	
Temp. przy
starcie fermentacji 	
Optymalna temp.
otoczenia 	
Dopuszczalna temp. otoczenia 

25 litrów 	
21l 	
6kg 	
1 	
 30°C 	
25°C 	
20 - 30°C 

100 litrów 	
85l 	
24kg 	
4 	
22°C 	
22°C 	
15 - 25°C 

200 litrów 	
171l 	
48kg 	
8 	
20°C 	
20°C 	
10 - 25°C 

500 litrów 	
428l 	
120kg 	
15	
20°C	
15°C	
10 - 20°C

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Ok nastaw nastawiony, 250kg cukru, parę kilo zmielonych jabłek, 5 paczek T-48, idzie aż miło, wzrostu temperatury na razie nie zanotowałem. Pozostaje czekać :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Kamal »

O kurcze aleś się zagospodarował między drzewami z mauzerem. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: jurek1978 »

250 kg cukru na raz ? Szacun.
Mam nadzieję że miałeś to w 10 x 25 kg workach a nie w 250 paczuszkach po 1 kg :)

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: boxer1981228 »

jurek1978 pisze:250 kg cukru na raz ? Szacun.
Mam nadzieję że miałeś to w 10 x 25 kg workach a nie w 250 paczuszkach po 1 kg :)

Cofnij się jedną stronę i zobacz zdjęcie.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: jurek1978 »

Dzięki boxer1981228. Pisałem z pracy i tu mam przyblokowane niektóre serwisy ze zdjęciami.
Luknąłem teraz na komórce i szacun pełen 250 paczuszek ! Kurde jak to wymieszać ?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: aronia »

Jak wymieszać - pakujesz pojemnik "na pakę" i robisz objazd po miejscowości - im więcej dziur w drodze tym lepiej, a najlepiej jeździć po polnych drogach. :D
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: jurek1978 »

Hehehe no żarcik dobry :) A ciekawe jak na serio.
No i co tydzień 250 kg cukru i w pobliskiej Biedronce zaczynają się podejrzliwie patrzeć :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Kamal »

Może myślą, że do cukierni na wypieki :D
Może kolega lał wodę do betoniarki i potem cukier spał. Wymięszał i do mauzera. :D
K.
Obrazek

Autor tematu
tomberry
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 14:49
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomberry »

Wiertarka plus mieszadło zrobione z rurki, ale i tak kupa roboty. Ważne jest to że narobiłem się raz i o ile wszystko pójdzie dobrze będzie święty spokój na dłużej.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: jurek1978 »

Jak sam to będziesz pić to nawet na pół roku Ci starczy !

tomhas
250
Posty: 253
Rejestracja: poniedziałek, 12 lip 2010, 21:53
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: tomhas »

Awatar użytkownika

magius
200
Posty: 202
Rejestracja: niedziela, 18 maja 2014, 18:46
Krótko o sobie: Mały, pokręcony...
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: magius »

Nie to żebym się czepiał, ale tak zapytam...
Drożdżaki nie będą miały zbyt dużego stężenia cukru przy takiej objętości zbiornika? 250kg cukru to około 175l cieczy. Zbiornik ma 1000l zatem wejdzie do niego max 825l wody przy tej ilości cukru. 825/250 daje w przybliżeniu stosunek 3,3l wody na 1kg cukru. Z tego czego się trzymałem, najlepsze warunki będą mieć robaczki przy stosunku 4l wody na 1kg cukru.
Jeżeli się mylę i wprowadzam w błąd - proszę o poprawkę.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: jurek1978 »

Będzie dobrze. Standardowa proporcja na drożdżach turbo to 8 kg cukru i 21 litrów wody. Czyli 2,625 litra wody na 1 kg cukru. U niego będzie 3,3 litra wody na 1 kg cukru więc proporcje dobre.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Kamal »

Jedna z moich ulubionych polskich komedii. :D
K.
Obrazek

puszosław
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 12:36
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: puszosław »

Witam. I ja się udzielę. Zastanawia mnie jak najlepiej przetworzyć taką ilość. Dla mnie to średnio wyobrażalne-u mnie grzanie 25l na raz trwa 8-9h. Zakładając że kolega ma z 900l do przerobienia to 36 procesów. Jaki trzeba miec sprzęt by to przerobic?

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: boxer1981228 »

@puszosław autor tematu napisał w jednym z postów że do jego maszynki wchodzi 45 litrów. Troszkę sobie przy tym posiedzi :)

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: aronia »

Panowie chyba pominęliście ten post: http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... ml#p112181 - co innego robić szybki odpęd takiej ilości, co innego "lepszą" surówkę do ponownego przepuszczenia, a co innego jak się robi tylko "na raz" i po pierwszym gotowaniu chce się otrzymać najwyższą jakość - w każdym przypadku czas przerobu 1 zbiornika będzie inny.
Zakładacie też, że wszystko zostanie ugotowane od razu - można też traktować to jako "rezerwa" i po prostu jak się będzie kończyć zapas w barku - pójść i odlać odpowiednią ilość na wsad do zbiornika, a reszta będzie czekać na następny raz powoli się coraz lepiej klarując.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: boxer1981228 »

@aronia, jak zwykle na straży, no tak ten post mi umknął. Co nie zmienia faktu że rozmach niesamowity ja tu się borykam z problemami zaworków a tu kolega mauzera nastawia. A tak tylko pytając czy po zakończonej fermentacji nie trzeba by tego zlać do klarowania do innego zbiornika? I potem po klarowaniu ponownie przelać z nad osadu żeby to wszystko nie zaśmierdło? No chyba że w tym samym zbiorniku grawitacyjnie ale potem i tak trzeba zlać z nad osadu. Ale z tym chyba nie będzie problemu skoro kolega dysponuje takim sprzętem.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: Lootzek »

Jak się postara, to dwa odpędy dziennie zrobi, w 10-12 dni przerobi sobie wszystko na surówkę nad którą potem może potem dowolnie długo czarować ;) przynajmniej ja bym się do tego tak zabrał, ale jaki ma plan naprawdę, to mam nadzieję że nam tu zdradzi :) Dla mnie to jakaś kosmiczna ilość, bo operuję przy nastawach dolnym zakresem liczb dwucyfrowych :P

puszosław
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 12:36
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: puszosław »

Ja rozumiem tłumaczenie, że woli kolega zrobić raz a dużo, niż kilka razy po trochę. Mnie też denerwuje, że nastawiam w pojemnikach po 25L. mam takie 2, później spędzam 2 dni żeby to ogarnąć. Wolał bym jakiś sprzęt, żeby to zrobić na raz np ze zbiornikiem 50L ale boje się, że czas wydłużył by się dwukrotnie a siedzieć przy sprzęcie 16 godzin mi się nie uśmiecha (jeśli się mylę to mnie poprawcie). Może coś źle robię, a może powinienem zwiększyć średnice (obecnie CU 54)?

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Nastaw 1000L na T48

Post autor: golec269 »

Witaj tomberry. Super ekserymetr-dawno nie było takich emocj, wszyscy Ci kibicujemy. Czy mógłbyś robić pomiary chociaż jeden raz dziennie: tempereturę i blg nastawu-przy jakiej temperaturze otoczenia?
Poświęcisz się dla potomnych :klaszcze: Może koledzy coś podpowiedzą odnośnie pomiarów-w końcu niecodziennie robi się nastaw 1000l.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”