DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: pawgin »

Zacieranie z enzymami? Zagotować dodać enzymy i zacierać? Czy dodajecie jeszcze słód? Nie wiem tylko czy to się oplaca. Taka kasza koło 2, 50 zł kosztuje. Do tego enzymy i robota. Chyba lepiej tylko z kukurydzy i slodu
Bo pić to trza umić :P
alembiki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Albo upolować jęczmień niesłodowany, ześrutować go i zacierać - ale trzeba mieć jeszcze dostęp do takiego jęczmienia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Trener »

Tylko enzymami. Stosuję te w płynie. Kasza kosztowała 1.98 zł, roboty z tym trochę będzie, ale po wcześniejszych trunkach wiem, że efekty końcowe są warte poświęceń. Poza tym to hobby więc cena i czas nie grają roli :)
W dużym mieście z dostępem do jęczmienia raczej krucho :(
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Spróbuj wspomóc się OLX-em, z tego co widziałem jęczmienia na razie nie brakuje...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawgin »

Jak ktoś potrzebuje zwykłego jeczmienia to śmiało pisać.
Bo pić to trza umić :P

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Ja zacierałem enzymami z butelek bez słodu. I raz też zrobiłem bez zacieranie z dodatkiem cukru w proporcji jak na jassiego. Po pół roku oby dwa bardzo dobre. Zacierany bardziej podchodzi pod szkocką. Z cukrem też ma taki posmak, ale jest bardziej płytki w smaku.

harry13
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 6 paź 2014, 21:37
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: harry13 »

Witam, mam takie pytanie o ten słód jęczmienny - ma on być ciemny czy jasny?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Jasny. Słody ciemne (karmelowe, palone) nie są aktywne enzymatycznie i wymagają zacierania słodem jasnym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawgin »

Sklepowy JD jest taki ciemny, wręcz czarny. Czy ten kolor to od beczki czy czymś go jeszcze pociemniają? Ewentualnie czym mógłbym przyciemnić mojego Jacka bez szkody dla smaku?
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Użyj szczap mocno opalanych i mocno pieczonych (więcej tych pierwszych), one nadają bardzo ciemną barwę. Szybszą metodą jest całkowite skarmelizowanie cukru i dodanie ciemnego (aż gorzkiego w smaku, ale nie przypalonego!) karmelu do uzyskania pożądanej barwy. Ja osobiście używam pierwszej metody, z pierwszego moczenia szczap w destylacie wyszedł mi bardzo ciemny trunek, którego część zostawiłem do porównań w dalszej produkcji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

harry13
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 6 paź 2014, 21:37
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: harry13 »

Witam wszystkich.
Jako początkujący mam takie pytanie odnośnie słodu jęczmiennego, przeczytałem już kilka przepisów i trochę mi to namieszało w głowie. Ziarno należy namoczyć i tu jest pytanie moje czy tylko namoczyć pozbyć się wody rozsypać na płasko i tylko spryskiwać wodą co jakiś czas czy rozsypać na płasko w jakimś naczyniu i zalać wodą by w wodzie sobie kiełkowała? Jak długo ma tak leżakować? Następnie czy po tym etapie ma być suszone w piekarniku? Jeśli tak, to najlepiej w jakiej temperaturze i jak długo bo również widziałem kilka opcji? Czy też może nie suszyć w żadnym piekarniku tylko od razu je zmielić? Kolejne pytanie to czy mielić ją z kiełkami czy oddzielić kiełki od ziarna i samo ziarno zmielić? Jeśli ktoś już to wykonywał to prosił bym o rady.

Zarkan
30
Posty: 31
Rejestracja: wtorek, 12 lis 2013, 21:18
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zarkan »

Sam osobiście nie dawno zakończyłem destylacje zacieru na JD. Co prawda prawie nie doszła ona skutku ze względu na mocne zniechęcenie filtrowaniem, które zajęło mi prawie 4 dni. Co do samego wyniku, co prawda spodziewałem się całkiem innego zapachu, ale może on się zmieni z czasem (póki co słyszałem opinie o słodkim zapachu, poprzez migdałowy aż po moją opinie czyli zapach zboża) jednakże po 3 tygodniach kolor z użyciem szczap mocno opalonych jest zaledwie herbaciany z użyciem torebki po 5 użyciu co najmniej. W smaku pomimo krótkiego leżakowania automatycznie nachodzi porównaniu do whiskey, ale jednakże na obecną chwile trudno porównać mi do jakiejś konkretnego trunku sklepowego. Mimo wszystko uważam to za całkiem ciekawy eksperyment i wiem jedno. Nigdy więcej tak drobno ześrutowanej kukurydzy :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

@harry13 Ziarno namaczasz w wodzie, (już nie pamiętam na ile czasu. Musisz poszukać na forum) następnie rozsypujesz je cienko na jakieś blasze. Trzymasz to w ciemnym, miejscu. W temp. jak dobrze pamiętam, to coś chyba między 18*C - 22*C. Ziarno jak będzie mieć kiełki na długość 3/4 ziarna, to dajesz słód do suszenia. Niektórzy suszą w piecykach, ale oryginalnie słód suszony jest dymem torfowym. Po wysuszenie słód wrzuć do sita, i mienszaj, kiełki powinny wylecieć przez dziury w nim.
Mi kiedyś jak nie chciało się suszyć słodu żytniego, to go zmieliłem i do wiadra z wodą i cukrem + drożdżami. Smak produktu końcowego w miarę na "+". Ale niech.na ten temat wypowie się ktoś mądrzejszy. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: panta_rei »

W końcu znalazłem chwilkę na Whiskey ;-) Dwie porcje zatarte, pięknie pachną w czasie fermentacji.
Moje proporcje:
4kg drobno mielonej kukurydzy
2kg Słodu wędzonego Bruntal
2kg mąki żytniej razowej

Kukurydza i żyto skleikowane, potem wszystko razem zaciera się w moim magicznym kociołku. Wspomagam się enzymami, bo coś ten wędzony słód ma słabą siłę distatyczną, po takim zatarciu mam 23-24 litry zacieru 21°Blg z ziarnem oczywiście, bo sie wysładzać nie chciało ;-) Za parę dni destylacja, a na święta pierwsze degustacje.
A to mój piękny kociołek!
http://youtu.be/wM4wZqG1e98

P.S. Drożdże gorzelnicze, ale cholera nazwy nie pamiętam, bo dawno były kupowane a opakowania nie mam :-/
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: szatajoh »

Gratuluje kociołka napisz parę słów o konstrukcji mieszadła. :punk:
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: panta_rei »

Kociołek typowy dla piwowarstwa domowego, rzecz świetna do zacierania, jak również do warzenia, zrobiłem na nim pewnie koło 20-25 warek.
Do zacierów na łyskacze troszkę za mały, ale w sumie na jeden fermentor wystarcza. Mieszadło własnej konstrukcji i własnej roboty. Całość w galerii: http://www.piwo.org/gallery/image/5559-dscn4431/
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: szatajoh »

panta_rei pisze:Kociołek typowy
Mieszadło własnej konstrukcji i własnej roboty. Całość w galerii: http://www.piwo.org/gallery/image/5559-dscn4431/
Mam podobny kociołek i wiem jak męczące i nudne jest mieszanie.
Interesuje mnie napęd, silnik i przekładnia z wycieraczek 12V czy się mylę ?

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

Minęło pół roku jak dębię whisky własnej produkcji. Dąb dałem głównie mocno opalony. Odlałem próbkę 0.2l i dębię dalej. Pytanie mam takie - jak długo trunek się układa po zakończeniu dębienia?
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: szatajoh »

roku
ddmarcin pisze:Minęło pół roku jak dębię whisky własnej produkcji. Dąb dałem głównie mocno opalony. Odlałem próbkę 0.2l i dębię dalej. Pytanie mam takie - jak długo trunek się układa po zakończeniu dębienia?
Do 12 lat. A czasmi dłuźej.
Ja wytrzymuję max pół roku.
pzdr. sj.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawgin »

Tyle czasu ile nie zdążysz go wypić. Ale spróbuj za 10 lat i opisz :-D
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

szatajoh
200
Posty: 234
Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: szatajoh »

ko produkcje
pawgin pisze:Tyle czasu ile nie zdążysz go wypić. Ale spróbuj za 10 lat i opisz :-D
Nie dam rady mam za małą produkcje.
Produkuje max do 1 l na cykl jestem amatorem hobystą.
qwite-pigwa

jabłko
.sliwka
sj

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

Chyba coś nie rozumiem. Dębić w beczce lub ze szczapami dużo lat. Ale chodzi mi o to jak rozleję do butelek gotową whisky, po zakończeniu dębienia, to ile trzeba poczekać żeby bukiet się ułożył i smak który pozostał, był już niezmienny. Pytam bo to co odlałem kilka miesięcy temu to cały czas smak się zmienia.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Kilka miesięcy to mało, pół roku to minimum by zaczęło być pijalne, z rok by zaczęło być dobre, a potem będzie już tylko lepiej ;). Przykład na świeżo: Dwa lata temu, zrobiłem nalew na orzechach. Istna esencja. Wykorzystałem z 1/3 a reszta przestała sobie spokojnie na półce, bo dobre tylko jako zaprawka do czegoś. Przedwczoraj odwiedził mnie znajomy, amator smaków przeróżnych. Kiedy się dowiedział że mam takie "likarstwo co mordę wykręca", zażyczył sobie spróbować. Nalałem mu kielicha, patrzę a ten drobnymi łyczkami sączy i tylko mlaszcze jakie dobre. Z niedowierzaniem nalałem i sobie, no i faktycznie, mocno orzechowe, ale nic nie wykręciło, a smak.. Klękajcie narody! Nie do uwierzenia na słowo, co czas robi z naszymi wyrobami, trzeba samemu spróbować :D
Awatar użytkownika

Roger
250
Posty: 253
Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Roger »

Jak we wszystkim obowiązuje zasada 3 Z-et "ZZZ" - tylko rozwinięcie inne :

Zrobić
Zbunkrować
Zapomnieć

;)
Pozdrawiam

Robert ;)
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć :(

ddmarcin
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 5 gru 2013, 22:37
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: ddmarcin »

W grudniu planuje rozpocząć serię zacierań na JD. Kukurydza + żyto + słód, wspomagał się będę enzymami. Zacieranie z wykorzystaniem dundru około 75% oraz drożdże fermiole. Chcę uzyskać co najmniej 20 litrów gotowego wsadu ponieważ mam 4 szklane bańki pięciolitrowe. Przygotowałem dąb surowy, śr. pieczony, opalony a także śr. pieczony moczony w winie wiśniowym i winogronowym po 4 miesiące. Pytanie mam dotyczące sposobu destylacji. Mam keg + katalizator 20cm fi 63mm wypełniony miedzianymi sprężynkami i od razu głowica Abratka. Czy destylować raz powoli np. 3 krople na sekundę dzieląc przedgon, serce i pogon, może destylować dwa razy, pierwszy szybko i wszystko razem do końca, następnie rozcieńczyć czystą wodą i dopiero dzielić na przedgon, serce i pogon. A może jakiś inny trzeci sposób i np. przepuścić przez tubę wypełnioną węglem drzewnym. Czekam na porady
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Tutaj masz podane jedno z rozwiązań http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... t9400.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Wczoraj zacierałem kukurydzę na Jacka. Wszystko po kolei jak trzeba tylko że drożdże uwodniłem nie 10-15 tylko około 30 minut aż zrobiła się piana i wyleciała z kubka. Dodałem je jak zacier miał około 30 st. Odstawiłem do piwnicy . Dzisiaj rano sprawdzam nie pracuje. W sobotę robiłem też zacier to zaraz po dodaniu drożdży zaczął pięknie pracować. W piwnicy jest około 16 st. Czy nie za zimno ? Zacieram Fermiolami.
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Witam krótkie pytanie. Korzystał ktoś z Was z tego słodu: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstw ... astle_5_kg ? Warte swojej ceny czy zostać przy pilzneńskim?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

johnny_88
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 16 gru 2014, 20:31
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: johnny_88 »

Witam wszystkich. Jako, że po raz pierwszy zabieram się do robienia swojego whisky od podstaw (wcześniej bawiłem się w zaprawienie bimbru płatkami dębowymi i owocami) to mam kilka pytań dotyczących przepisu na Jacka Danielsa.

1) Czy używacie jakiś konkretnych odmian zbóż (kukurydzy i żyta) i jaki rodzaj słodu jęczmiennego?
2) Ile dodajecie syropu klonowego?

Z góry dziękuję za pomoc :)

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Ja używam tego co dam radę kupić w mojej okolicy.

Syropu klonowego daje 25-40ml na 5l destylatu o mocy 65-70%.

johnny_88
2
Posty: 3
Rejestracja: wtorek, 16 gru 2014, 20:31
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: johnny_88 »

Dzięki za odpowiedź. A jeśli chodzi o filtrowanie przez klonowy węgiel drzewny - czy ma to jakiekolwiek walory smakowe, czy chodzi o oczyszczenie destylatu?

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Pewnie chodzi o jedno i drugie. Ja nie mam dostępu do takiego węgla, więc nie wiem jaka jest dokładnie różnica w smaku.

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: euphorbia1 »

Zaczynam swoja pierwszą whisky. Słód wędzony torfem i zacieranie w kadzi /podobnie jak piwo / Następnie dwukrotne gonienie na alembiku. Urobek do beczki dębowej /np. Pawłowianka. Jeżeli nie będzie pełna, czy można dolewać na kilka razy. Co z ubytkiem naturalnym - uzupełniać go? Po zlaniu dalsze starzenie w balonie szklanym aby nie przedębić. Czy beczka po jednokrotnym opróżnieniu nadaje się jeszcze do dalszego użytku? A może uzbierać 50 litrów i starzeć dowolnie długo?
In vino feritas
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ad.1. Można dolewać na kilka razy.
Ad.2. Możesz lecz nie musisz, uzupełniać dawki dla aniołów.
Ad.3. Oczywiście, że się nadaje do dalszego użytku.
Ad.4. "Dowolnie długo", to raczej przy 2 zalaniu. Ponieważ świeża beczka oddaje szybko swoje aromaty.
Obrazek
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Mam pytanie o filtrowanie po fermentacji.Jak na razie korzystałem z worka filtracyjnego opisywanego już na forum ale korzystał ktoś z Was już z prasy do owoców? Sprawdzi się też przy kukurydzy i zbożu?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: panta_rei »

Sprawdza się, ja filtruję w prasie, ale daję jeszcze "worek" ze starej poszewki na poduszkę.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

A jaką masz jej pojemność?
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Ja prasowałem kukurydzę.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: panta_rei »

jakieś 12-15l, gdzieś tu na forum są jej fotki

http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=8609
Pozdrawiam, Sławomir

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Moja od Jana i ma 5l.

Smakuje i próbuje, sklepowej nie kupuje.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”