Czas na prawdziwą kolumnę, ale niską
-
Autor tematu - Posty: 168
- Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
- Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
- Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czas na prawdziwą kolumnę, ale....
Tylko niska głowica. Tak do 25cm wysokości. Bardzo dobre wypełnienie. I najważniejsze - dobry operator.
I będziesz cieszył się spirytusem lux.
I będziesz cieszył się spirytusem lux.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Czas na prawdziwą kolumnę, ale....
Jeżeli na mini-stillu da się otrzymać dobrej jakości produkt to nie widzę problemu przy tych 153 cm. Oczywiście w miarę możliwości "tnij" cm na głowicy(niska puszka, młot), bezwzględnie najlepsze wypełnienie. Pomyślałbym na Twoim miejscu nad kolumną z miedzi(oszczędność cm na katalizator) i buforem, a co do obniżonego VM/LM to w zależności od konfiguracji, bo wysokość może być za mała i zamiast wartości dodanej będą straty.
-
Autor tematu - Posty: 168
- Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
- Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
- Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Czas na prawdziwą kolumnę, ale....
Jak miedź z OVM to nie wiem nad czym się zastanawiasz - gotowe rozwiązania już są: http://alkohole-domowe.com/forum/sklep- ... ml#p106268 , więc albo kupujesz albo robisz na wzór tego swoją kolumnę.
Jak chcesz OVM to bierz od razu bufor - jak nie teraz to kiedyś i tak w niego zainwestujesz i będziesz "pluł sobie w brodę(jeśli masz)", że tak późno go dorobiłeś.
Jak chcesz OVM to bierz od razu bufor - jak nie teraz to kiedyś i tak w niego zainwestujesz i będziesz "pluł sobie w brodę(jeśli masz)", że tak późno go dorobiłeś.
-
- Posty: 416
- Rejestracja: środa, 3 paź 2012, 18:47
- Krótko o sobie: Konstruktor fajnych maszynek
- Ulubiony Alkohol: Czysty.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 67 razy
- Kontakt:
Re: Czas na prawdziwą kolumnę, ale....
Przerabiając keg DIN 50L na poziomy zyskujemy ponad 200mm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Destylatory kolumny rektyfikacyjne 96.6%
INOXSTILL.PL
https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw
INOXSTILL.PL
https://allegro.pl/uzytkownik/inoxstill?order=m
https://www.youtube.com/channel/UCrw1QktBqnANXCuz_nOQBxw
-
- Posty: 2379
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Czas na prawdziwą kolumnę, ale....
Dwie miski nierdzewne (65cm średnicy) złożone do kupy mają 60l pojemności i 32cm wysokości. Jeszcze mniej niż poziomy keg 50l.
A jak pokombinujesz to można dołożyć 1 mniejszą w środek i mieć "pseudo" płaszcz do gotowania gęstego. Można też kombinować z niziutkim buforem z kolejnej miski, grzanym przez wierzch miski głównej a nie rurę wewnętrzną (bo krótka). Tylko nie wiem jak będzie z % skroplin w takim buforze ale chyba niski % można zrekompensować większą objętością. A miski występują od małych do 70cm średnicy i są stosunkowo tanie. Ja za 2 szt 65cm zapłaciłem na targu 70zł. Co prawda pojawi się problem cienkiej blachy ale jakiś prosty stojak z paru kątowników go powinien rozwiązać.
A jak pokombinujesz to można dołożyć 1 mniejszą w środek i mieć "pseudo" płaszcz do gotowania gęstego. Można też kombinować z niziutkim buforem z kolejnej miski, grzanym przez wierzch miski głównej a nie rurę wewnętrzną (bo krótka). Tylko nie wiem jak będzie z % skroplin w takim buforze ale chyba niski % można zrekompensować większą objętością. A miski występują od małych do 70cm średnicy i są stosunkowo tanie. Ja za 2 szt 65cm zapłaciłem na targu 70zł. Co prawda pojawi się problem cienkiej blachy ale jakiś prosty stojak z paru kątowników go powinien rozwiązać.
-
Autor tematu - Posty: 168
- Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
- Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
- Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Czas na prawdziwą kolumnę, ale....
Kega już mam zrobionego, 35l, ocieplony z grzałkami i spustem wiec już nic innego nie wchodzi w grę.
Widzę że dobrym wyjściem będzie wyprowadzka z podziemia (mojej piwnicy) do wyższego pomieszczenia.
Na razie zbieram surowiec Cu. Myślę ze tak jak w przypadku mojego potstilla by Radius wszystko (no prawie) uzbieram na złomowisku.
Widzę że dobrym wyjściem będzie wyprowadzka z podziemia (mojej piwnicy) do wyższego pomieszczenia.
Na razie zbieram surowiec Cu. Myślę ze tak jak w przypadku mojego potstilla by Radius wszystko (no prawie) uzbieram na złomowisku.
Bo pić to trza umić
-
- Posty: 1311
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Czas na prawdziwą kolumnę, ale....
Na złomie można sporo zaoszczędzić, jak się ma trochę czasu i złom blisko.
Co prawda za 54 CU będzie trzeba trochę pewnie polatać, ale za te pieniądze. Jak fi 42 wyrwałem takie odcinki 3x2m i do tego redukcje, mufy, trójniki. Aż mi się oczy świeciły
Wysokości na pewno starczy żeby się napić dobrej czystej wódzi. Powodzenia w łowach
Co prawda za 54 CU będzie trzeba trochę pewnie polatać, ale za te pieniądze. Jak fi 42 wyrwałem takie odcinki 3x2m i do tego redukcje, mufy, trójniki. Aż mi się oczy świeciły
Wysokości na pewno starczy żeby się napić dobrej czystej wódzi. Powodzenia w łowach
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 168
- Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
- Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
- Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Czas na prawdziwą kolumnę, ale....
No właśnie kolego. Na złomie naprawdę cuda można spotkać a ja jestem regularnie na jednym złomowisku 2-3 razy w tygodniu. Na początku było ciężko Pana Złomiarza przekonać abym mógł się trochę rozejrzeć ale jak obiecałem litra mojego Jack Danielsa to po dostarczeniu psoty, następnym razem pokazał mi karton z kształtkami "nówkami" i zaczął liczyć mi po cenie skupu.
Mod.
Proszę nie cytować postu poprzedzającego w całości!
Mod.
Proszę nie cytować postu poprzedzającego w całości!
Bo pić to trza umić