DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: pawgin »

JACK DANIELS BLACK LABEL (FOTORELACJA Z PRZYGOTOWANIA ZACIERU)

Przepis od kolegi radius
Od początku.

Mój fermentator
Obrazek
Beczka po kapuscie 120 l

Proporcje wg przepisu:
16 kg kukurydzy
2, 4 kg żyta
1, 6 kg slodu wedzony
A teraz dodatki (troche zmodyfikowalem przepis)
1 kg cukru na każde 10 l wody w sumie 10 kg
2 kg jęczmienia
10 l gęsciny pozostałość po Wujku Jessi
Drozdze: 2x Coobra Whisky Yeast plus 1x Moskwa Style

Obrazek
Kukurydza do śrutowania. Wymyśliłem urządzenie do tego celu. Nie mam możliwości kupienia śrutowanej kukurydzy wiec pocięte blaszki zaostrzone nalozylem na pręt oddzielajac i skrecajac jednocześnie nakretkami. Do tego wiertarka wysoko obrotowa i śrutownik za darmo.
Obrazek

Teraz slodowanie. Czynność to musialem ze względu na warunki podzielić na dwa razy. Wszystko do 20 l garnka z 10 l wody 70*C i na taboret gazowy. Po chwili dodalem enzym AlphaAmylazy i grzalem w 65*C 1, 5h. Między czasie próba jodowa z płynem Lugola. Obrazek
Obrazek
I tak 2 razy. Wszystko wylądowało w beczce wraz z 20 litrami syropu (10kg cukru), dunder 15 l po Wujku Jessi reszta woda (z kranu ale mam naprawdę dobrą)
Efekt 6 godzin pracy.
Obrazek

Blg na starcie 20. Mam nadzieje że drożdży wystarczy bo dalem ich w sumie na 75 l zacieru a mam koło 100 l. Coś pewnie drożdży złapie z Wujka Jessi. Mam taka nadzieje.

Taraz pytania.
Jak długo fermentowac?
Proszę również o sugestie jak coś nie tak zrobiłem.

Dzięki z uwagę

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić :P
promocja
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Tego cukru mogłeś nie dawać, wyjdzie ci bardziej bimbrowy destylat z takiego wzmacnianego zacieru. Fermentuj tak długo, aż drożdże nie zejdą do ok. 0 BLG. Zamiast Moskva + Whisky mogłeś użyć Fermioli, poradziłyby sobie śpiewająco, a przynajmniej mogłeś nie dodawać Moskvy, mimo że dodałeś cukru - Whisky dałyby sobie z nim radę, tylko zajęłoby im to trochę więcej czasu. Ta ilość drożdży spokojnie wystarczy do przerobienia nawet większych zacierów, więc się o to nie bój.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: olo 69 »

Coś ta śruta jakoś słabo zmielona się wydaje. Im drobniej tym lepiej się scukrza.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawgin »

Dobra wiadomość jeżeli chodzi i te drożdże, mam jeszcze dwie paczki na kolejny nastaw który na pewno zrobię bez użycia cukru.
Nie wiem kolego olo 69 na jakim zdjęciu widzisz źle ześrutowane składniki, bo jeżeli chodzi o moją maszynkę do śrutowania to wychodzi prawie że mąka kukurydziana. Oczywiście kilka ziaren się uchowa przed wiertarką ale to jakiś ‰ całego nastawu. Prawdopodobnie sugerujesz się ostatnim zdjęciem pełnej beczki w której na wierzchu pływa trochę rodzynek pozostałość po Wujku Jessi który połączyłem z nowym nastawem.

Teraz muszę wymyślić jakąś prasę do oddzielenia całej dobroci od ziaren.
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kokornik »

Kolego Pagwin,
W tej beczce masz prawie po brzegi zacieru. Ucieknie, jak tylko ruszy fermentacja burzliwa. Ja bym odlał, albo chociaż antypiany dał.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Pretender »

Niekoniecznie. Jeśli temperatura będzie niska to fermentacja nie musi być aż tak bardzo burzliwa. Mimo to trzeba obserwować nastaw aby nie uciekł z beczki.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawgin »

Pierwsze dwa dni fermentacji rzeczywiście burzliwe. Poziom w beczce podniósł się krytycznie do samego rantu. Trochę zamieszałem i gruby kożuch z piany rozwarstwił się i nastaw wrócił do pierwotnego poziomu. Dalej bez zmian. Jeżeli chodzi i temperaturę otoczenia wacha się miedzy 19-22ºC więc chyba spoko. Pozdrawiam

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawgin »

Dobra dobra. Zazwyczaj piszę z telefonu i słownik sugeruje wyraz. Oczywiście że się waha. Poprawna polszczyzna rzecz święta

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawgin »

Witam ponownie
Po tygodniu fermentacji blg mojego zacieru -3.
Wczoraj puściłem pierwsze 35l i po 6 godzinach pracy wyszło 5l 55% bazy do whisky. Oczywiście pierwsze 150ml na podpałkę resztę ściągałem do 40%. Aktualnie robi się kolejna partia proces przebiega jak wczoraj.
Odlałem z mojej beczki 70l zacieru. W teorii zostało jeszcze 50l. Co rzadkie zlałem jeszcze przez sitko wyszło jakieś 18l. Reszta to gęstwina jak niżejObrazek
Resztę wlałem (wsypałem) do nylonowego worka na ekogroszek i zacząłem wciskać. Wycisnąłem kolejne wiaderko 20l. I teraz pytanie jest to bardzo mętne. Klarować jakoś czy gotować?
Dodam że jest to czyste bez ziaren ale takie jakby mąki ktoś dosypał. Nie ukrywam że czasu mam mało i chciałbym to w nocy puścić. Zobaczę co się odstoi do wieczora.
Próby smakowe urobku pozytywne. Mój przepis z cukrem chyba wypalił bo czuć tylko kukurydze a nie typowy zapach bimbru przy cukrówkach.
Wyjdzie mi w sumie po rozwodnieniu po 3 koncertach 18l 45% bazy.
Proszę o jakieś sugestię na dalsze zaprawienie tego urobku. Mam różne dęby oraz syrop klonowy.
Pozdrawiam.


Zapomniałem zapytać. Czy z resztą gęstwiny można coś jeszcze zrobić?


Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 16 kwie 2014, 19:56 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: pisownia!
Bo pić to trza umić :P

makos0075
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 19 lis 2011, 21:51
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: makos0075 »

Witam kolegów.
Otrzymałem od znajomego sporo jęczmienia, którego część słodowałem i zatarłem zgodnie ze sztuką.
próba jodowa nie wyszła...(w sumie 3 próby słodowania) blg 0. Jak się później okazało jęczmień nie był browarniany. Zostało mi jeszcze sporo materiału więc czy taki nieudany słód można potraktować po prostu enzymem scukrzajęcym? Przepraszam jeśli temat był już poruszany.
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawgin »

Spróbuj z enzymem. Ale pamietaj trzymaj się sztywno zasad słodowania. Na pewno jest tam cukier trzeba o niego powalczyć.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
Bo pić to trza umić :P

marcin_ek6
30
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: marcin_ek6 »

Ja z proporcji 5,5 kg kukurydzy, 0.8kg żyta, 0,7kg słodu jęczmiennego i 35 litrów wody uzyskałem litr 65% serca, 100ml do śmieci i 200ml do następnego razu. Zacierałem bez dodatku enzymów i nie mam pewności czy ta wydajność jest ok? Po drugie jest rozbieżność co do temperatur zacierania w przepisie 62 – 64 stopnie, w instrukcji z piwo.org podają 67-68 stopni. Generalnie psota wyszła de lux. Za kilka dni robię kolejny raz i większe ilości więc proszę o porady.

Nie ma rozbieżności 62* to przerwa maltozowa - tworzą się cukry zdolne do fermentacji 72* to przerwa dekstrynująca - daje cukru zapewniające smak. 67-68* to kompromis i takie zacieranie na leniucha. Na zacier do destylacji zdecydowanie 60-62* - MANOWAR
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawgin »

Wydajność słaba 3 l to minimum serca takiego 65%. Mi wg tych proporcji właśnie tyle wychodzi. Slabo zatarte.

Piszę z telefonu więc przepraszam za gramatykę :-)
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Zacieranie w 62-64*C prowadzi do uzyskania praktycznie samej maltozy, cukru łatwo przyswajalnego przez drożdże, a zacieranie w 67-68*C prowadzi do uzyskania oprócz maltozy także cukrów niefermentowalnych, przez co zmniejsza się wydajność. Możesz wrzucić ziarno niesłodowane do wody o temperaturze 70*C i po zejściu do 64-65*C dodać słodu, przez co skleikuje się na start więcej skrobi z ziarna.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

Ja dodam 3 grosze. Są różne rodzaje zacierania. Najczęściej zaciera się infuzyjnie. Więcej można poczytać na piwo wiki w wątku http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

A o czym, jak nie o tym pisałem? 62-64*C dla słodu to przerwa scukrzająca maltozowa, która decyduje o ilości łatwo fermentującego cukru w zacierze. Skrobia w ziarnie niesłodowanym nieco trudniej się kleikuje, dlatego polecam wstępne skleikowanie takiego ziarna, a później dopiero dodanie słodu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: michal278 »

No tak kolego grooby, tylko tam jak kawa na ławie wyłożone jest dlaczego jaka temperatura..
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

marcin_ek6
30
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: marcin_ek6 »

Cześć! I dupa wyszła z zacierania dzisiaj :bardzo_zly: , te same proporcje co poprzednio, grzanie według zalecenia kol Gr000by, czyli woda do 70 st, ziarno, jak temp. spadła do 64 st wsypałem słód. Zacierałem 2,5 godziny i próba jodowa wyszła pozytywna. Chyba jakieś lipne ziarno mam, albo słód do kitu, albo coś partolę. Poradźcie co to może być?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Do próby jodowej używaj tylko płynu Lugola (jod rozpuszczony w roztworze jodku potasu), bo tylko on daje poprawne wyniki. Jodyna (jod w alkoholu) bardzo często dawała mi (i nie tylko) pozytywne wyniki w niemal całkowicie scukrzonych zacierach. Poczytaj o tym tu http://alkohole-domowe.com/forum/post95372.html#p95372. Jeżeli tylko masz słód kupiony, a nie robiony samodzielnie, to powinien sobie bez problemu poradzić przez 2,5h w 62-64*C z 10krotnym dodatkiem ziarna - ja zacierając słód na piwo mam negatywną próbę jodową po kilkunastu minutach w 62-64*C (tylko ten zakres trzeba utrzymywać, bo jak temperatura spadnie poniżej 60*C to scukrzanie idzie wolniej).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

maciekmac
5
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek, 31 paź 2011, 14:08
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: maciekmac »

Ile razy destylujecie zacier z przepisu na Jacka Danielsa ?

Szinek
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 16 maja 2014, 17:51
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Szinek »

Cześć wszystkim,
od jakiegoś czasu warzę piwo w domu i już 10 warek za mną.
Przeglądając pewien sklep hydrauliczny, zobaczyłem, że oferują również drożdże gorzelnicze.
I tutaj wpadłem na pomysł, żeby zamiast 8kg cukru użyć go np. 5kg, a dodatkowo jeszcze słody.
Myślałem nad pilzneńskim (3kg) i karmelowym jasnym ze Strzegomia (również 2kg), co dawałoby z cukrem łącznie ~35°Blg.
Zacierałbym w 63°C przez 40 minut i w 72°C przez 20 minut.
Drożdże Double Snake C48 lub Alcotec Turbo C3.

Jak myślicie, jest sens? Oraz czy taka cukrówka po fermentacji jest gotowa do spożycia? Nie wymaga destylowania? Szczerze mówiąc, to nie zagłębiałem się w ten temat, po prostu taka myśl wpadła i postanowiłem zapytać.

Pozdrawiam

marcin_ek6
30
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: marcin_ek6 »

Mam taki płyn kupiony w eurowinie, ale nie o to chodzi. Dzisiaj sprawdziłem blg i wyszło 6 czyli poracha na maxa. Myślę,że to wina odmiany kukurydzy, może być bardziej białkowa, a nie energetyczna, przez to ma mniej skrobi.

karkan
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 13 lis 2013, 23:09
Podziękował: 5 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: karkan »

Gdzie kupujecie kukurydze jęczmień itp. ?

Napisane z mojej Nokii 3210.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Pretender »

Na rynku wiejskim.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Lootzek »

Szinek pisze: czy taka cukrówka po fermentacji jest gotowa do spożycia? Nie wymaga destylowania? Szczerze mówiąc, to nie zagłębiałem się w ten temat, po prostu taka myśl wpadła i postanowiłem zapytać.
Cześć. Wypić to pewnie się da, ale raczej bez przyjemności, pytanie jak dużo można bezpiecznie i nie wiadomo czy, oraz jakie skutki uboczne spowoduje taka uczta (rozstrój układu pokarmowego?).
Drożdże turbo, jak sama nazwa wskazuje, dedykowane są szybkiemu przerobieniu nastawu/zacieru. Są napakowane pożywkami i mikroelementami, co samo z siebie wpłynie na smak, dodatkowo pracują szybko a więc niezbyt czysto, produkując sporo odpadów. Przy destylacji nie ma to większego znaczenia, kolumna i tak odsieje syfki ale do bezpośredniego spożycia raczej szkoda zdrowia, surowca i pracy.

pawelklin
10
Posty: 16
Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2013, 21:45
Krótko o sobie: Mieszkaniowy psotnik, po fazie spirytusowej poznający świat destylacji prostych.
Ulubiony Alkohol: Nalewki owocowe.
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Szamotuły
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawelklin »

Szinek napisał(a):
czy taka cukrówka po fermentacji jest gotowa do spożycia?
Jak chciałbyś przygotować alkohol na bazie cukrówki bez destylacji, to zamiast drożdży turbo możesz użyć zestawu SPIRIT Base KIT (np. z aukcji http://www.allegromat.pl/aukcja160160). Zgodnie z opisem z 1,63 kg cukru powinieneś, po trzech dniach i przeprowadzeniu dość skomplikowanej procedury, uzyskać do 5 litrów "czystego" alkoholu 20%.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

Smacznego.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

karkan
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 13 lis 2013, 23:09
Podziękował: 5 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: karkan »

A czy taka kukurydza co mają w rolniczych do karmienia zwierząt może być?

Napisane z mojej Nokii 3210.

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Może być, koniecznie dobrze ześrutowana.

pawelklin
10
Posty: 16
Rejestracja: niedziela, 8 wrz 2013, 21:45
Krótko o sobie: Mieszkaniowy psotnik, po fazie spirytusowej poznający świat destylacji prostych.
Ulubiony Alkohol: Nalewki owocowe.
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Szamotuły
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawelklin »

Apropo whiskey z Tennessee, wczoraj na TV4 leciał 46 oddcinek Galileo Extra, przedstawiający produkcję whiskey Jack Daniels. Całkiem ciekawy. Oprócz produkcji samego trunku pokazano przygotowanie drewna na beczki, produkcję samych beczek, magazynowanie i nie wiem co jeszcze (bo czas na oglądanie mi się skończył).
Dla chętnych powtórka w TV4 w poniedziałek 26 maja o godzinie 9.00 (http://www.teleman.pl/tv/Galileo-EXTRA-46-620525), choć i w internecie można znaleźć ten odcinek.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Pretender »

Poszukaj na necie megafabryki jack daniels. To samo, inny lektor ;D

romam
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 16 kwie 2014, 13:14
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: romam »

Jak dodaję syrop klonowy to mi mętnieje,czy robię coś nie tak ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Bardzo delikatne zmętnienie może wystąpić, ale raczej nie powstanie "mleko" (no, chyba że masz kiepski destylat).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

romam pisze:Jak dodaję syrop klonowy to mi mętnieje,czy robię coś nie tak ?
Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu.
Myślę że...
To z przepisu na pierwszej stronie :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: waz_2000 »

Popełniłem i ja w końcu pierwszy destylat tego typu. Coś ala Jack D. Poszedłem trochę na łatwiznę i oto mój przepis:
5kg ześrutowanej kukurydzy
4kg słodu

Nastawiłem 4 fermentatory w tej proporcji otrzymując po rozcieńczeniu 11L 50% serca.
Dochodzę już ze smakówkami do pewnej wprawy bo kiedyś oddzielałem serce posiłkując się a to temperaturą a to mocą a dziś tylko nosem. Ale początek i koniec destyluję do osobnych butelek i oceniam dopiero po kilku dniach.

Wydajność taka sobie, żeby była lepsza to kukurydza musiała by być zmielona na mąkę. A wtedy nie dał bym rady wysładzać przez filtrator z oplotu.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Witam mam zamiar zmajstrować swoją pierwszą łychę. I tu pytanie a propos kukurydzy. Chcę nabyć worek 25 kg na znanym portalu aukcyjnym. Sprzedający ma dwie opcje grubo i drobno śrutowaną. Którą kupić? Dodam że mam zamiar popełnić zarówno wujka jessiego jak i pobawić się w zacieranie.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

pawgin
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 25 lut 2014, 14:03
Krótko o sobie: Najważniejsza jest rodzina (żona i córka) To dla nich muszę się starać
Ulubiony Alkohol: Whisky Szkocka Chivas Regal 12 Year Old
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: pawgin »

Kupuj drobno. Raczej napewno to nie będzie mąka. Ja wszystko zacieram razem i nic nie filtruje. Wszystko razem fermentuje.
Bo pić to trza umić :P
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Trener »

Po miesiącach poszukiwań jęczmienia i nieprzespanych nocach ;) w końcu udało mi się namierzyć coś takiego w bydgoskim kauflandzie
WP_20141004_001.jpg
Jak tylko wrócę do domu, zacieram :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

sokal6
50
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
Ulubiony Alkohol: burbon
Status Alkoholowy: Zaciermistrz
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: sokal6 »

Ja podobną kasze z lidla zacierałem pól roku temu i ostatnio próbowałem to całkiem całkiem szkocka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”