Pasztet pieczony - potrzebny przepis
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Pasztet pieczony - potrzebny przepis
Ja robie <> taką porcję:
- łopatka 4kg,
- podgardle 1.5-2kg, ew. TŁUSTY boczek, albo pół na pół
- wątróbka drobiowa 0.5-1kg, ew. wieprzowa ale max 0.5kg
DUŻO przysmażonej cebuli lekko zrumienionej.
Łopatka do gara, podgardle do fryzjera - ogolić resztki włosów, razem do gara dusić do miękkości.
Ale naprawdę do miękkości. Wątrobę podsmażam osobno.
Mięsa, wątrobę, mielę. Potem do miednicy, dodaje smażoną cebulkę, przyprawy - sól, pieprz etc.
Ważne są dodatki - ja dodaje suszone / wędzone śliwki, dość grubo krojone.
Wymieszaną masę do foremek, na 1/2h do piekarnika 160stC. Albo do słoików i pasteryzacja.
Wersja foremkowa po owinięciu szczelnie folią do zamrażarki. Po odmrożeniu można na 15min
do piekarnika i jest nówka sztuka
Pasztet moim zdaniem musi być tłusty i pieczony. Tłusty bo tłuszcz to zdrowie - źródło witamin i smaku.
Pieczenie ze względu na smak - reakcja Millarda czyni cuda...
AHA - podgardle OCZYWIŚCIE mielę razem ze skórą
Smacznego
Dobrze trafiłeśDurik pisze:Potrzebuje jakiś sprawdzony i nieskomplikowany przepis na pasztet...
Ja robie <> taką porcję:
- łopatka 4kg,
- podgardle 1.5-2kg, ew. TŁUSTY boczek, albo pół na pół
- wątróbka drobiowa 0.5-1kg, ew. wieprzowa ale max 0.5kg
DUŻO przysmażonej cebuli lekko zrumienionej.
Łopatka do gara, podgardle do fryzjera - ogolić resztki włosów, razem do gara dusić do miękkości.
Ale naprawdę do miękkości. Wątrobę podsmażam osobno.
Mięsa, wątrobę, mielę. Potem do miednicy, dodaje smażoną cebulkę, przyprawy - sól, pieprz etc.
Ważne są dodatki - ja dodaje suszone / wędzone śliwki, dość grubo krojone.
Wymieszaną masę do foremek, na 1/2h do piekarnika 160stC. Albo do słoików i pasteryzacja.
Wersja foremkowa po owinięciu szczelnie folią do zamrażarki. Po odmrożeniu można na 15min
do piekarnika i jest nówka sztuka
Pasztet moim zdaniem musi być tłusty i pieczony. Tłusty bo tłuszcz to zdrowie - źródło witamin i smaku.
Pieczenie ze względu na smak - reakcja Millarda czyni cuda...
AHA - podgardle OCZYWIŚCIE mielę razem ze skórą
Smacznego
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 lip 2019, 18:38 przez PierwszyWolnyLogin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy