Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
wesyr
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 2 lip 2014, 11:07
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: wesyr »

Witam,

wiem, że mnóstwo jest takich tematów i przeszedłem wiele z nich lecz chciałbym zapytać i sprawdzić o poprawność mojego działa z nastawem z jabłek.

1. Jabłka ~14kg, przeszly przez sokowirówkę 2 razy, troszkę pulpy przeszło razem z sokiem do szklanego naczynia (wyszło około 10 litrów w sumie).
2. Cukier - 2KG
3. Zadane drożdże Coobra Mega Pack ( około 70 gram)
4. Otwór przykryty tylko kuchenną szmatą złożoną na pół i ściśniętą na szyjce gumką recepturką
5. Odstawione około 6 lipca, 3 dni później wsypane 1KG cukru
6. 4 dni temu sprawdzałem BLG = 11

Teraz moje pytanie:
Czy bardzo ten nastaw spieprzyłem czy może wszystko jest ok ?
Oraz jeśli dalej będzie wysokie blg to zadać ponownie drożdże czy czekać ? :)
Wzorowałem się TROCHĘ na Owocowe brandy dla początkujących. :)
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 lip 2014, 21:26 przez wesyr, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Wald »

Tylko trochę "spieprzyłeś", za dużo cukru. Drożdże już nic nie pomogą. Jeśli jeszcze nie wyklarowało, dolej dwa litry wody i zaczekaj. Zejdzie poniżej zera bez problemu. Jeśli nastaw jest już klarowny, wstawiaj to do gotowania, a po wystudzeniu zaszczep jeszcze raz drożdżami.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: aronia »

Z drożdżami się nie popisałeś, ilość cukru(po dodaniu tego 1 kg) też trochę duża jak na 10l soku. Zamiast dodawać drożdży szybko dodałbym soku, żeby obniżyć Blg. A w między czasie jeszcze raz przeczytaj temat - na 10l soku(15l pulpy) było maks 2 kg cukru, bo wyjdzie Ci bimberek jabłkowy, a nie brandy jabłkowe.
P.S. Ogranicz trochę [Enter]
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Pretender »

Jaki to gatunek jabłek? Uzyskałeś niezłą wydajność z 14 kg ;D

Autor tematu
wesyr
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 2 lip 2014, 11:07
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: wesyr »

Dzięki za szybkie odpowiedzi :)
Dolałem aktualnie 2 litry wody, więc teraz czekanie. Szczerze powiem, że zamysł był bardziej bimberkowy niż brandy, są to także moje pierwsze przygody takiego typu rzeczami (wcześniej jedynie kilka warek).
Mam nadzieję, że cokolwiek z tego wyjdzie :)
Co do gatunku jabłek:
Też się zdziwiłem, że aż tyle soku wyszło :D pojechałem na targ powiedziałem Pani "te ładnie wyglądają chciałbym 15kg" :D

heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: heniu1980 »

Trzeba było dać bayanusy. Ja przekonałem się że jednak czas fermentacji robi swoje. Teraz mam właśnie nastwione wino z porzeczki, jabłek i śliwek czekam jeszcze na gruszki i winogrona. Wszystko sobie ładnie bulgocze powoli, jeszcze parę tygodni część pójdzie do butelek a reszta na rureczki :freak:
Awatar użytkownika

noplus
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 22 sie 2014, 18:23
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: noplus »

Ja aktualnie nastawiłem 10 l soku z jabłek do tego litr wody w którym rozpuściłem 2kg cukru. Razem wyszło 21blg. Zaprawiłem bayamusami i odżywką kombi.
Aktualnie ładnie pracuje. Za tydzień,jak zejdzie blg do 12-14blg chce dać jeszcze 2 kg cukru.

Wszystko chce przegonić. Nie kosztowałem jeszcze z jabłek. Warto ?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Wald »

Calvados z tego nie wyjdzie, ale może dobra wódka jabłkowa. Dodając więcej cukru chcesz popełnić ten sam błąd co autor tematu. Przeczytaj całość od początku, tylko ze zrozumieniem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

sawik
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 27 wrz 2014, 09:30
Podziękował: 4 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: sawik »

Witam.
Jako nowicjusz bardzo mi miło powitać wszystkich.
Robię aktualnie ten nastaw na brandy jabłkowe i nastaw pięknie pracuje. Boję się trochę dodać ten dodatkowy cukier bo nie chcę żeby coś się zmieniło. Może mi ktoś podpowiedzieć co będzie jak nie dodam i jak dodam dodatkowy cukier? Do nastawu zużyłem 20l soku i 2 kg cukru. Drożdże od Jana okowity do nastawów owocowych.
Pozdrawiam
Piter
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: gr000by »

Skoro użyłeś całej paczki drożdży turbo do owoców to nawet jak dodasz ten dodatkowy cukier to i tak będziesz miał wydmuchane aromaty z nastawu. Drożdże turbo do owoców dajemy w ilości 1 paczka na przynajmniej 50l nastawu, a docelowo na 75-100l. I naprawdę dadzą sobie radę, piszę o tym regularnie, ale jakoś nikt mi nie wierzy...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

sawik
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 27 wrz 2014, 09:30
Podziękował: 4 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: sawik »

grOOOby

Dzięki za odpowiedź :) Chodziło mi bardziej o sens dodawania tego dodatkowego cukru?
Ogólnie co radzisz przy takim nastawie jak mój ? Wiem ze pewnie wyjdzie raczej bimber jabłkowy ale skoro już mam i pracuję to co można jeszcze zrobić ?
Zaczekać i przepędzić aż zacier stanie, czy dodać ten dodatkowy cukier i poczekać jeszcze i dopiero zagotować?
Pozdro
Piter

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: aronia »

Jak dodasz cukru to zwiększy Ci się ilość otrzymanego produktu, ale obniży jakość - zamiast Calvadosa/Brandy będzie bardziej bimber o posmaku jabłka(im więcej cukru tym mniejszy posmak). Jeżeli chcesz dużo i "żeby kopało" to syp cukier, bo super jakości przy tym nastawie już raczej nie uzyskasz. Następny nastaw postaraj się zrobić lepiej.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Emiel Regis »

aronia pisze: super jakości przy tym nastawie już raczej nie uzyskasz.
Ee tam, powstrzymałbym się od takowych kategorycznych stwierdzeń. Nie wiemy w jakim pojemniku i warunkach (temp.) odbywa się fermentacja.
Proporcje są dobre, drożdże z pożywką ciut za mocne, ale nie dyskwalifikowałbym z tego powodu nastawu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: gr000by »

Ja bym uważał z takim stwierdzeniem. Mieszanki turbo do owoców są bardzo mocne, co pozwala na 3-4 krotne powiększenie nastawu bez uszczerbku na jakości i tempie pracy.
Do tego nastawu nie dodawałbym już więcej cukru jak to ma jakkolwiek smakować jabłkiem, licząc że w soku jabłkowym jest 100g/l cukrów to po dodaniu 2kg cukru wyszło ok. 200g/l cukru startowego, a więc wystarczająco dużo. Poczekałbym aż drożdże przerobią cały cukier i nastaw się trochę sklaruje, a drożdże osiądą na dnie i dopiero wtedy przystąpiłbym do destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

sawik
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 27 wrz 2014, 09:30
Podziękował: 4 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: sawik »

Dzięki za odpowiedzi
Odczekam aż skończy się praca drożdży i przegotuję nastaw. Dam znać co wyszło
Awatar użytkownika

noplus
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 22 sie 2014, 18:23
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: noplus »

2 tygodnie temu, znów nastawiłem jabłka.
10 l soku wyciśnięte na sokowirówce plus kilo odpadu z wywirowanych owoców dla smaku. Bez cukru, drożdże bayanusy. Dziś fermentacja prawie się zakończyła. Chcę uzyskać najlepszej jakości produkt, dlatego zależy mi na popełnieniu jak najmniejszej ilości błędów. Proszę o informację kiedy i czy w ogóle zlewać znad osadu jak BLG będzie na 0? Nie chcę by zapach drożdży przeszedł do dobroci.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: gr000by »

Jak drożdże zakończyły pracę, to zlewaj co klarowne znad osadu, tak żeby pozbyć się wytłoków owocowych. Potem zostaw to do sklarowania i zlej i to dopiero destyluj.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

noplus
10
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 22 sie 2014, 18:23
Podziękował: 1 raz
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: noplus »

Nie dodawaj cukru do nastawu. Max możesz dosypać 0,5 kg na 20 l. Im więcej cukru w nastawie tym gorszy (bimbrowy) smak destylatu. Drożdże - ja daję bayamus wg dawek na opakowaniu i jest ok.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Panowie. Ile byscie dali cukru na 100l soku z jabłek? Koleś twierdzi że na wyciśnięcie litra soku potrzebuje 5kg jablek czyli według niego wyciśnie mi ich 500kg. Ja na 10kg dawalem 0,5kg cukru czyli tu by wyszło 25kg. Wydaje mi sie troche dużo jak na ilość soku ale na 500kg jabłek właśnie tyle dawałem i dobry towarek wychodził. Ma być z tego calvados przechowywany długie lata w beczce. Drożdże oczywiście winne biowinu.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: JanOkowita »

Dlaczego drożdże winne Biowinu ? Ja bym użył drożdży do cydru, tak jak to się robi w ojczyźnie Calvadosa.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: aronia »

Ja zacząłbym od zmierzenia Blg tego soku i wtedy się zastanowił nad tym dodatkiem cukru - zależy Ci na jakości to cukru jak najmniej.
A tak swoją drogą to coś słabą wydajność z kg ma ten "koleś": http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... ml#p112324. Jeżeli przed wyciskaniem rozdrabnia można spróbować ją poprawić dodatkiem pektoenzymu.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Kamal »

Jak chcesz prawdziwego calvadosa, to bez cukru, drożdże do cydru, sklarowanie, kilka miesięcy leżakowania cydru i dopiero na rurki. ;-)
Obrazek

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Ja wiem czy słabą. Aronia, popatrz sobie na te świerze soki w tych kartonach z kranikiem po 3 albo 5l Jest na nich napisane że litr soku powstaje z 4kg jabłek. Co do cukru to wiem jak to jest bo już pare ton owoców przerobiłem i zawsze dawałem te 0,5kg bo inaczej wydajność słaba była a na smak myśle, że to nie wpłyneło. Ale zrobie jak piszecie i najpierw zmierze blg jak sok przyjedzie. A co do drożdży do cydru to czym sie różnią od winnych?

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: wawaldek11 »

ziemba12345 pisze: Koleś twierdzi że na wyciśnięcie litra soku potrzebuje 5kg jablek czyli według niego wyciśnie mi ich 500kg.
To chyba z suszonych albo zwiędniętych tłoczy. Lub chce Cię nieźle skroić ;)
Kupuje czasem soki Vitasok i na stronie podają, że z 8kg uzyskują 5l soku.
http://vitasok.pl/jak-powstaje-sok
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Zygmunt »

Na technologii wyciskania soków się nie znam, ale czy tam przypadkiem nie ma rozróżnienia na ten klarowny i ten z "szumem"?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Emiel Regis »

1l z 5kg jabłek to jak dla mnie lekko naciągane liczby.
Przyjmuje się, że z 25kg worka jabłek cydrowych otrzymuje się 11-13l soku, co daje buteleczkę pysznego calvadosu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

daath1
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2010, 20:35
Podziękował: 5 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: daath1 »

A te jabłka to jaka odmiana?, ale ogólnie i średnio, czy to będzie idared, czy szampion, golden itp. średnia powinna wyjść 2,5kg/1l soku. Chyba, że jabłka dziko rosnące, to mniej. Przy okazji: czy dodatek cukru, nie powoduje ostrego, mocniejszego smaku?. W moim odczuciu powoduje, nawet odrobina, ale to chyba zależy też, od sprzętu, kalwados kalwadosowi nie równy ;)
nie jestem alkoholikiem, ale mocno lubię kosztować, to co piję
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Emiel Regis »

daath1 pisze:A te jabłka to jaka odmiana?
Mieszanka odmian jabłek cydrowych z Normandii we Francji.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

daath1
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2010, 20:35
Podziękował: 5 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: daath1 »

Nic z tego nie rozumiem, nie mam pojęcia co oznacza: mieszanka odmian jabłek cydrowych? :bezradny:
nie jestem alkoholikiem, ale mocno lubię kosztować, to co piję
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Emiel Regis »

To znaczy, że w skład wchodziły jabłka różnych odmian, z których każda przeznaczona jest do produkcji cydru.
Żeby zrobić dobry cydr, trzeba użyć jabłek różnych odmian i mieszać ich smaki, z których główne to kwaśny, gorzki i słodki.

Tutaj masz kilka fotek ze zbiorów i tłoczenia w 2013r- http://alkohole-domowe.com/forum/zbiory ... 11004.html
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Kamal »

Piszą w necie, że nawet ponad 40 różnych odmian jabłek, używa się do produkcji calvadosa. :-)
Obrazek

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Ja użyje jednej odmiany:-) Zrobie tak jak mowicie z tymi drożdżami cydrowymi i cukrem, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzisiaj zamawiam pierwszą setke soku. Beczka tez już zamówiona.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: lesgo58 »

Coś mi się wydaje, że koledze nie chodzi o wiedzę - jak robi się cydr w Normandii. Porównywanie wydajności soku z jabłek też mija się z celem, bo w Normandii robią sok od razu na świeżych jabłkach. A te jak wiadomo mają najwięcej soku w sobie.
Kolega z kolei ma jabłka albo z chłodni albo z przechowalni. Jeśli jabłka nie były przechowywane w kontrolowanej wilgotności to na pewno straciły z kilkanaście jak nie kilkadziesiąt procent wilgotności. Dlatego wydajność czystego soku na poziomie jaki opisuje jest jak najbardziej prawdopodobna.
Chociaż porównując do tego co ja otrzymywałem z takich samych jabłek to ciut mała. Ale to może dlatego, że ja nie wyciskałem tak skrupulatnie i dostało się trochę musu. Miałem 45 litrów mętnego soku z 65kg jabłek.
Następna rzecz to dodatek cukru.
Masz do wyboru dwie opcje:
- pierwsza to zrobienie tylko na samym soku. Otrzymasz z 8 litrów 50% destylatu. Ale destylatu bardzo aromatycznego i smacznego. Sam musisz ocenić czy zadowala Ciebie taka wydajność.
- opcja druga to dodatek cukru. Proponujesz 25kg. Moim zdaniem za dużo. Za mocno "rozwodnisz" urobek. Pozostanie Ci tylko wódka ze śladowym posmakiem jakiś owoców. Powinieneś dać 1kg cukru na każde 10 litrów soku (a nie 10kg jabłek). Mając 100l daj tylko 10kg cukru.
Tak więc te podstawowe 8 litrów destylatu powiększy Ci się o następne 8 litrów pochodzące z cukru. Razem będziesz miał nawet 16 litrów 50% destylatu. Jeśli trafisz na dobrą odmianę to powinieneś otrzymać nawet smaczny destylat. Ale z jabłkami to już tak jest - loteria.
Spróbuj zostawić trochę soku. Wykorzystasz go do zaprawienia destylatu. Tak na próbę. Obiecuję Ci ciekawe rezultaty.
Taka zaprawka może uratować nie jeden niezbyt udany destylat. Robiłem takie próby z różnymi nieudanymi destylatami. Bardzo dobry rezultat otrzymałem zaprawiając destylat śliwkowy i wiśniowy. Poza poprawą smaku także ciekawe zabarwienie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Emiel Regis »

@ziemba12345
Poproś o sok z musem, nie powinien to być sok klarowny.
Polecam Ci podzielić nastaw na dwie części. Pierwszą, z dodatkiem cukru, destyluj w kilka tygodni po zakończeniu fermentacji.
Drugą, bez dodatku cukru, fermentuj jak cydr.
Kiedy będziesz już miał gotowy destylat z pierwszej części, wtedy zlej drugą ostatni raz znad osadu, połącz z destylatem, wlej do szczelnego naczynia wypełniając go po brzegi, a następnie zapomnij na pół roku.
Po tym czasie destyluj całość.
Jeśli chcesz mieć prawdziwy Calvados, wtedy zapomnij o radach typu 'dodaj sok do destylatu', dobry destylat obroni się sam, czasem wymaga tylko odrobiny czasu żeby uwypuklić swoje zalety.
lesgo58 pisze:Coś mi się wydaje, że koledze nie chodzi o wiedzę - jak robi się cydr w Normandii. Porównywanie wydajności soku z jabłek też mija się z celem, bo w Normandii robią sok od razu na świeżych jabłkach. A te jak wiadomo mają najwięcej soku w sobie.
Jabłka po zbiorach, a przed tłoczeniem leżakują ok miesiąca, co powoduje większą wydajność ilościową i jakościową soku (cukier).
Wiedza o tym, jak wyglądają procedury w światowej stolicy jabłecznika na pewno nie zaszkodzi komuś, kto ma plany związane z jabłkami.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: lesgo58 »

Emiel Regis pisze: Polecam Ci podzielić nastaw na dwie części. Pierwszą, z dodatkiem cukru, destyluj w kilka tygodni po zakończeniu fermentacji.
Drugą, bez dodatku cukru, fermentuj jak cydr.
No nareszcie dałeś się pociągnąć za język. :klaszcze:
Reszta pozostaje milczeniem...Mam nadzieję, że przy okazji nie wystąpiła żadna wysypka u Ciebie. :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Szlumf »

Emiel Regis pisze: Poproś o sok z musem, nie powinien to być sok klarowny.
Niestety mi z prasy wychodzi klarowny. Z musem to miałem z sokowirówki ale na pewno do niej nie wrócę bo 3 spaliłem. Jak sądzisz może wbrew zaleceniom przefermentować rozdrobnione jabłka ze 3-4 dni w miazdze i potem odciskać? Albo zetrzeć parę jabłek i dorzucić do soku?

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Emiel, jak przedestyluje pierwsza czesc a druga bedzie jeszcze chodzic to i tak zlac je razem czy poczekac aż druga przestanie pracować? Czy to naczynie to może być beczka która uszczelnie gumową uszczelką czy musi byc balon? Ila zamówić tego soku, żeby wyszło mi ok. 40l destylatu 60%? Beczka bedzie miala ok. 30l i bedzie stala w bardzo wilgotnym pomieszczeniu takze po latach beda ubytki w procentach i ilosci dlatego chce zrobic moc na zapas.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Lootzek »

Po tym jak przestanie pracować, po drugim zdaniu znad osadu, tak jakbyś lewarował wino. Dodatek wysokoooktanowego, jabłkowego alko ma niejako zakonserwować ten drugi nastaw by się nie popsuł w trakcie stania (stąd też uwaga o wlaniu "pod korek"). Zdecydowanie lepszy do tego leżakowania byłby szklany balon, w beczce duża powierzchnia nastawu będzie miała kontakt z powietrzem. Musi go być nad nim jak najmniej. To odstanie ma na celu dojrzewanie nastawu i poprawę jego walorów smakowych. Ewentualnego osadu, jeśli takowy by się pojawił też bym się przed destylacją pozbył. 40 litrów destylatu 60% to 24 litry czystego etanolu. Przyjmij że z 1 kg cukrów otrzymasz go ~0,5 litra (jeśli wyjdzie więcej to fajnie, zagospodarujesz urobek do czego innego). Stąd wynika że potrzebujesz mieć w nastawie około 48 kg cukrów. Musisz sprawdzić ile ich będzie w samym soku, i z tego wyliczyć ile surowca będzie potrzebne, oraz ile ewentualnie dodać cukru. Obstawiam że sok będzie miał ok. 100g własnych cukrów na litr.

ziemba12345
500
Posty: 513
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: ziemba12345 »

Ok, wielkie dzieki Lootzek. Robiąc sposobem Emiela, potrzebował bym balonów na ok. 200l nastawu do leżakowania przez te pół roku. Czyli już wszystko wiem. Potrzebuje 300l soku. 150l nastawiam na cydr a 150 na destylat z dodatkiem 1kg cukru na 10l. Powiedz mi jeszcze tylko, czy ten destylat przed dodaniem do cydru pedzić dwa razy, czyli na gotowo, czy raz i ciągnąć praktycznie do zera?
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności

Post autor: Emiel Regis »

Szlumf pisze: Jak sądzisz może wbrew zaleceniom przefermentować rozdrobnione jabłka ze 3-4 dni w miazdze i potem odciskać? Albo zetrzeć parę jabłek i dorzucić do soku?
Dlaczego wbrew zaleceniom? To normalne, że jabłka po rozdrobnieniu traktuje się enzymem i zostawia na kilka dni. Można dodać odrobinę piro, drożdże dopiero po tłoczeniu.
Może źle się wyraziłem z tym musem, chodziło mi o to, że sok nie powinien być czysty i klarowny jak ze sklepu.
ziemba12345 pisze:Emiel, jak przedestyluje pierwsza czesc a druga bedzie jeszcze chodzic to i tak zlac je razem czy poczekac aż druga przestanie pracować?
Poczekać
ziemba12345 pisze: Czy to naczynie to może być beczka która uszczelnie gumową uszczelką czy musi byc balon?
Może być beczka, choć balon byłby lepszy.
ziemba12345 pisze:Ila zamówić tego soku, żeby wyszło mi ok. 40l destylatu 60%? Beczka bedzie miala ok. 30l i bedzie stala w bardzo wilgotnym pomieszczeniu takze po latach beda ubytki w procentach i ilosci dlatego chce zrobic moc na zapas.
Nie mam pojęcia ile Blg będzie miał Twój sok, nie doradzę Ci.
ziemba12345 pisze: czy ten destylat przed dodaniem do cydru pedzić dwa razy, czyli na gotowo, czy raz i ciągnąć praktycznie do zera?
Jeśli masz kolumnę, to ciągnij do 30% a reszta na refluksie, a jeśli Pot Still to strip do zera.

Ps. Z innej beczki, popraw swoje posty używając krajowej pisowni, za olewanie polskich znaków grozi ponowna, bezterminowa akceptacja.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”