Czy to fermentacja?

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Adams92
30
Posty: 32
Rejestracja: czwartek, 4 kwie 2013, 11:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz

Post autor: Adams92 »

Witam,
w czwartek popełniłem swoją pierwszą nalewkę z owoców czarnego bzu.
1 kg owoców zasypałem 300 g cukru w słoju wieczorem w czwartek. W piątek około 16 zalałem to 1.4 l 70 % alkoholu. Dziś rano spostrzegłem lekką piankę na obwodzie słoja. Czy to możliwe że owoce sfermentowały po niecałej dobie ? Czy idzie to jakoś uratować? Wydaje mi się że tak duże stężenie alkoholu powinno zabić drożdże... więc może ta pianka to coś normalnego? Dodam, że słoik jest zakręcony zwykłą zakrętką od momentu zalania alkoholem, wcześniej był przykryty tylko gazą. Wstawiam zdjęcia owej piany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czy to fermentacja?

Post autor: gr000by »

To może być piana tworząca się z powietrza w owocach oraz niewielkich ilości CO2, które wytworzyły dzikie drożdże przez te dzień, gdy owoce nie były zalane alkoholem. Nie martw się o nalewkę, wszystko będzie :ok:, alkohol w takiej ilości poradził sobie z wszystkim co żyje w środku słoja ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
Adams92
30
Posty: 32
Rejestracja: czwartek, 4 kwie 2013, 11:47
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 1 raz
Re: Czy to fermentacja?

Post autor: Adams92 »

To mnie uspokoiłeś, dzięki! :poklon;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”