Witam,
w czwartek popełniłem swoją pierwszą nalewkę z owoców czarnego bzu.
1 kg owoców zasypałem 300 g cukru w słoju wieczorem w czwartek. W piątek około 16 zalałem to 1.4 l 70 % alkoholu. Dziś rano spostrzegłem lekką piankę na obwodzie słoja. Czy to możliwe że owoce sfermentowały po niecałej dobie ? Czy idzie to jakoś uratować? Wydaje mi się że tak duże stężenie alkoholu powinno zabić drożdże... więc może ta pianka to coś normalnego? Dodam, że słoik jest zakręcony zwykłą zakrętką od momentu zalania alkoholem, wcześniej był przykryty tylko gazą. Wstawiam zdjęcia owej piany.
Czy to fermentacja?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czy to fermentacja?
To może być piana tworząca się z powietrza w owocach oraz niewielkich ilości CO2, które wytworzyły dzikie drożdże przez te dzień, gdy owoce nie były zalane alkoholem. Nie martw się o nalewkę, wszystko będzie , alkohol w takiej ilości poradził sobie z wszystkim co żyje w środku słoja .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.