Aby węgiel wykonał swoją pracę o 50% nawet 100% muszą byś spełnione pewne warunki:
Właściwości czyszczące węgla wzrastają gdy czyszczony płyn nie ma możliwości spływać przy ściankach filtra i gdy utworzopne jest 'wiele' warstw czyszczących węgla. dlatego materiały sugerujące wykonanie filtra nakłaniają aby średnica filtra byłe nie mniejsza jak 40mm (większa lepsza) a jego wysokość (ilość 'warstw czyszczących) była nie mniejsza niż 1500mm (1.5m) - jest to jakieś sugerowane minimum.
Przemysłowo płyny oczyszcza się wpuszczając czyszczony płyn od dołu z odbiorem u góry - jest łatwiej kontrolować szybkość filtrowania. Szybkośc foltrowania określa się jako ilość pojemności filtra na godzinę.Dla nas jest to kłopotliwe i możemy się zgodzić na filtrowanie z góry w dół.
Najistotniejsza jest szybkość przepływu filtrowanego alkoholu. O ile wodę można czyścić w filtrze np 150-200m (40mm) wysokim o tyle alkohol wymaga wysokiego filtra (min. 1.5m)
Dla porównania szybkości. Mamy rurę (filtr zawierający węgiel) 40mm 1.5 m wysoką (około 1.7 L węgla). Wodę można filtrować z szybkością 3 x 1.7L na godzinę = 5L/h. Alkohol filtrujemy z maksymalną szybkością 0.25 x 1.7L = ~0.4L/h. Im wolniej tym efektywniej zapewniamy poprawne czyszczenie.
Węgiel przed załadowaniem go alkoholem musi być zwilżony wodą. Sugeruje się, że pozostawienie węgla zanurzonego w naczyniu z gorącą wodą na 1 godzinę zwiększa efektywność o 50%. Nie należy wsypywać suchego węgla do rury i potem nalać alkohol bo powstaje duża ilość miejsc pustych (powietrze) i tylko część węgla jest używana (bańki pozostaną beż względu na mieszanie czy ubijanie). Najlepiej zostawić węgiel w wodzie na 24 godziny 'wlać' płynny do filtra, dodać aby woda była zaraz ponad powierzchnią węgla i podłączyć naczynie z alkoholem, odkręcić zawór odbioru 2-3 krople na sekundę, sprawdzać kiedy leci woda i jak pojawi się ślad alkoholu zmienić naczynia. Gdy wleje się już wszystek alkohol należy dolać do filtra 1L - 1.5L wody aby 'popchnął' zatrzymany alkohol. Odbierać aż zacznie pojawiać się woda. W ten sposób zmniejszamy straty alkoholu pozostałego w węglu.
Są jeszcze inne metody polepszania filtrowanie ale one powodują koszty (np. kupowanie pudru węglowego i dodawanie do alkoholu przygotowanego do filtrowania).
O ostanie uwagi - wielkość ziaren. Sugeruje się aby uzywać węgiel o ziarnie maksimum 1.5mm. Ja używam mieszankę 1 - 1.5mm węgla z kamienia węgielnego.
Jakość węgla - ktoś pytał czy można używać węgiel do filtrów akwariowych. Nie radzę. Jest on marnej jakości, po produktem wyjściowym są często zwęglone kości zwierząt (problem dla wegetarianów) i inne odpadki nie koniecznie mile przez nas widziane.
Juliusz
Zwiększenie efektywności węgla aktywowanego.
Wszystko o polepszaniu destylatów węglem.
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik