Witam, pisałem już w tej sprawie do gr000bego, bo po tym co pisał wydaje się, że ma doświadczenie w kwestii wina jabłkowego, dzięki za wszystkie odpowiedzi . Ja nastawiłem 30l z jabłek, nie jestem pewien, ale to chyba reneta.
Przepuściłem owoce przez sokowirówkę, sok wlałem do balona, dosłodziłem, ale kwaśne jak cholera, niestety nie posiadam kwasomierza. Postanowiłem - zdaje się, że niesłusznie - dodać ok 5-6 litrów wody .Teraz się zastanawiam czy potrzebnie dodałem tej wody, zastosowałem Fermiviny, które obniżają poziom kwasów nawet do 30% (przynajmniej tak twierdzi producent), zastanawiam się też czy zbyt kwaśny moszcz zamiast rozcieńczać wodą można potraktować węglanem wapnia, żeby zejść do pożądanego poziomu kwasów.
Wino z jabłek
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino z jabłek
W tym roku jabłek nie ruszałem. W ubiegłym, te z których ja robiłem, miały 6 g/l kwasu i sporo cukru, rewelacja
Jęzorem tego nie sprawdzisz, bo jedno zagłusza drugie (kwas z cukrem). Można przyjąć, że słodsze, dojrzałe mają mniej kwasu, ale ile sprawdzisz tylko pomiarem.
U Jana są tanie papierki http://alkohole-domowe.pl/product-pl-68 ... usowe.html. Pomiar co stopień pH, ale już coś wiadomo. Możesz też zakupić 5 mb za ok 25 zł, z dokładnością co 0,5 st w zakresie od 0,5 do 5,5 pH.
Jęzorem tego nie sprawdzisz, bo jedno zagłusza drugie (kwas z cukrem). Można przyjąć, że słodsze, dojrzałe mają mniej kwasu, ale ile sprawdzisz tylko pomiarem.
U Jana są tanie papierki http://alkohole-domowe.pl/product-pl-68 ... usowe.html. Pomiar co stopień pH, ale już coś wiadomo. Możesz też zakupić 5 mb za ok 25 zł, z dokładnością co 0,5 st w zakresie od 0,5 do 5,5 pH.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Wino z jabłek
Możesz to miareczkować, ale to jak przesadzanie kwiatków koparką. Dodawaj po małej porcji do zamierzonego efektu. Paiętaj jednak, że drożdże lubią kwasne środowisko!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Wino z jabłek
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod
http://www.winiarz.pl/index.php?page=sh ... 1&Itemid=9
Od lat używam -siwy1121 pisze:Ale papierkami będę znał tylko ph, a nie g/l.
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod
http://www.winiarz.pl/index.php?page=sh ... 1&Itemid=9
-
- Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 25 lip 2014, 12:31
-
- Posty: 21
- Rejestracja: niedziela, 6 lip 2014, 10:49
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Wino z jabłek
Hej, mam prośbę o pomoc.
2 tygodnie temu zrobiłem nastaw: wyszło 15 litrów nastawu w tym: 1,5 litra wody i 1,8kg cukru, reszta to sok z jabłek (piros, sokowirówka) zmierzyłem 21Blg. Sam sok miał 15 Blg. Celowałem w okolice 12% ale nie mam pojęcia czy dobrze policzyłem
Na drugi dzień dolałem jeszcze 3,5 litra samego soku, Blg15 ot taki impuls
Nastaw popracował, od kilku dni jest spokój, wszystko wygląda dobrze ale mam 2 pytanie:
1. Jaką moc % (orientacyjnie) będzie miało moje wino, przy założeniu, że końcowe Blg wynosi 0 (zmierzyłem, jest 0). Obawiam się, że chyba wyjdzie coś bardzo słabego.
2. Gdybym chciał jeszcze podnieść zawartość alkoholu o np: 1-2 % (do planowanych 12%) to czy i co powinienem zrobić? A może dać sobie spokój i zostawić jak jest?
2 tygodnie temu zrobiłem nastaw: wyszło 15 litrów nastawu w tym: 1,5 litra wody i 1,8kg cukru, reszta to sok z jabłek (piros, sokowirówka) zmierzyłem 21Blg. Sam sok miał 15 Blg. Celowałem w okolice 12% ale nie mam pojęcia czy dobrze policzyłem
Na drugi dzień dolałem jeszcze 3,5 litra samego soku, Blg15 ot taki impuls
Nastaw popracował, od kilku dni jest spokój, wszystko wygląda dobrze ale mam 2 pytanie:
1. Jaką moc % (orientacyjnie) będzie miało moje wino, przy założeniu, że końcowe Blg wynosi 0 (zmierzyłem, jest 0). Obawiam się, że chyba wyjdzie coś bardzo słabego.
2. Gdybym chciał jeszcze podnieść zawartość alkoholu o np: 1-2 % (do planowanych 12%) to czy i co powinienem zrobić? A może dać sobie spokój i zostawić jak jest?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Wino z jabłek
W tej chwili masz wino o mocy około 11%. Jeżeli chcesz uzyskać nieco mocniejsze wino, to zlej część nastawu (1-2 litry), dodaj 400g cukru i rozpuść delikatnie podgrzewając, a po rozpuszczeniu ostudź i dolej do reszty wina - wtedy wyjdzie ci wino około 12%.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.