Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Fascynujący temat. Przewinął się już na sąsiednim forum, ale jak zabłysł tak zniknął.
Chyba forum woli dyskutować o jakości wody w kranie i supermarketach niż pochylić się nad tak świetnym zjawiskiem jakim jest wymrażanie wody. I to pod wieloma aspektami.
Chyba forum woli dyskutować o jakości wody w kranie i supermarketach niż pochylić się nad tak świetnym zjawiskiem jakim jest wymrażanie wody. I to pod wieloma aspektami.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Od razu pamięć wody. W pierwszym i drugim przypadku stan przesycenia wody rozpuszczonymi substancjami mineralnymi trwał za krótko i osad nie mógł powstać, a nawet jak powstawał to ulegał później ponownemu rozpuszczeniu. W trzecim przypadku stan przesycenia trwał długo, z tego względu, że podczas topnienia lodu, otaczająca go woda ma temperaturę równą zeru stopni i wytrącanie nadmiaru związków mineralnych trwało dłużej niż w 1. i 2. przypadku. Nie znając dokładnego składu wody, nie można ocenić czy będzie się rozpuszczał po ponownym ogrzaniu wody, czy nie, dlatego jakby co zlewaj wodę znad osadu jak najszybciej.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ostrzegam przed wodę, OAZA z bidronki ponieważ chyba zmieniło im się ujęcie (zwiększyła się ilość minerałów). Trafiają się jeszcze butelki z mniejszą ilością minerałów. Niestety ja ostatnio się zgapiłem i po dobraniu wódeczki, powstało lekkie mleko. Wodą TESCO też dobierałem, ale tym gatunkiem który ma wyszczególnione minerały na opakowaniu. Może być tez woda ARO, na przykład z Makro.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 4905
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Woda Aro z Makro. To jak przefiltrowana woda z kałuży. Zwyczajnie bosko. Może wyjaśnię zasadę produktów dedykowanych dla konkretnych marketów: Bez podawania nazw tychże marketów.
Jest to najgorszy syf, masakra oraz rozcieńczanie a potem zagęszczane badziewie. Tyle w temacie spożywki.
Tematem przewodnim jest woda do rozcieńczania, więc, ja do zrobienia nastawu używam wody ze źródła którą przywożę sam. Kiedyś koncentrowałem się jedynie na rozcieńczaniu dobrą wodą, teraz na tejże wodzie nastawiam. Woda wodzie nierówna, wiele kranówek się zwyczajnie nadaje, niewiele nadaje się jedynie do podlewania.
A zamrażanie? bardzo ciekawe i rozwijające zagadnienie. Nie jestem ani fizykiem ani chemikiem ale jestem święcie przekonany że w procesie zwykłego zamrożenia potrafią się wytrącać związki które potrafią zmętnić nasz z wielkim mozołem wykapaną dobroć.
Jest to najgorszy syf, masakra oraz rozcieńczanie a potem zagęszczane badziewie. Tyle w temacie spożywki.
Tematem przewodnim jest woda do rozcieńczania, więc, ja do zrobienia nastawu używam wody ze źródła którą przywożę sam. Kiedyś koncentrowałem się jedynie na rozcieńczaniu dobrą wodą, teraz na tejże wodzie nastawiam. Woda wodzie nierówna, wiele kranówek się zwyczajnie nadaje, niewiele nadaje się jedynie do podlewania.
A zamrażanie? bardzo ciekawe i rozwijające zagadnienie. Nie jestem ani fizykiem ani chemikiem ale jestem święcie przekonany że w procesie zwykłego zamrożenia potrafią się wytrącać związki które potrafią zmętnić nasz z wielkim mozołem wykapaną dobroć.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Proponuję Koledze dokładnie przeczytać tytuł tematu, nie piszę że woda czyt to z M... czy to z innego marketu jest idealna i lecznicza, tylko podaje nazwę wody która nie powoduje zmętnienia urobku po dorobieniu.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 25
- Rejestracja: środa, 6 lip 2011, 11:47
- Krótko o sobie: realizuję marzenia
- Ulubiony Alkohol: jałowcówka z wermutem i oliwką
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
@makos0075 a zwróciłeś może uwagę w jakim towarzystwie mrozisz wodę? Może taka położona na marchewkę mieć inne właściwości niż ta którą mrozisz z mięsem.
Zwróciliście może uwagę na to jak woda zmienia smak po przegotowaniu? Z twardej się jakieś sole wytrącają, może właśnie przegotowanej wody warto użyć do zamrażania?
Zwróciliście może uwagę na to jak woda zmienia smak po przegotowaniu? Z twardej się jakieś sole wytrącają, może właśnie przegotowanej wody warto użyć do zamrażania?
coraz większa ślinka płynie z ust, dziki rośnie smak!
-
- Posty: 121
- Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Makos super sprawa z tym wymrażaniem wody, trzeba będzie wypróbować. Napisz czy smak po rozrobieniu też jest odpowiedni po takiej mrożonej. Ja również nie mam problemu z mętnieniem, stosowałem kilka rodzai wody i tylko woda Kryształ Żywiecki jak dla mnie daje neutralny smak i zero zmętnienia.
-
- Posty: 25
- Rejestracja: środa, 6 lip 2011, 11:47
- Krótko o sobie: realizuję marzenia
- Ulubiony Alkohol: jałowcówka z wermutem i oliwką
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Jasne makos0075, przeczytam to jeszcze i może w końcu załapię o co chodzi... tylko wiesz, skoro dałeś odnośnik do tej strony to myślałem że masz temat na tyle opracowany że na te moje pierwsze pytania coś chociaż podrzucisz. Próby mogę sobie robić, jednak widzę pewną trudność w obiektywnych pomiarach (w warunkach mojej kuchni) m.in. takich parametrów jak napięcie powierzchniowe,
własności biologiczne, przewodnictwo elektryczne, tzw. stała dielektryczna czy postać widm spektroskopowych. A o to się chyba wszystko rozchodzi.
Nic to. Wygląda na to że trzeba zrobić eksperyment, powołać komisję i średnia z gardeł wybierze odpowiednią wodę.
sija
spid
własności biologiczne, przewodnictwo elektryczne, tzw. stała dielektryczna czy postać widm spektroskopowych. A o to się chyba wszystko rozchodzi.
Nic to. Wygląda na to że trzeba zrobić eksperyment, powołać komisję i średnia z gardeł wybierze odpowiednią wodę.
sija
spid
coraz większa ślinka płynie z ust, dziki rośnie smak!
-
- Posty: 13
- Rejestracja: piątek, 28 mar 2014, 00:35
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Beskid Wyspowy
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Witajcie,
Zaciekawił mnie temat wody strukturyzowanej, więc zamroziłem trochę mojej kranówy. Woda jest z małego górskiego ujęcia - bardzo smaczna
Dzisiaj rozmroziłem jej trochę i rozrobiłem tak na 0,7 pod zaprawkę. Jestem bardzo zadowolony z efektu, nie wiem czy to przez mrożenie, ale wizualnie sklepówka.
Zachęcam każdego do spróbowania - oraz opisania.
Pozdrawiam serdecznie.
Zaciekawił mnie temat wody strukturyzowanej, więc zamroziłem trochę mojej kranówy. Woda jest z małego górskiego ujęcia - bardzo smaczna
Dzisiaj rozmroziłem jej trochę i rozrobiłem tak na 0,7 pod zaprawkę. Jestem bardzo zadowolony z efektu, nie wiem czy to przez mrożenie, ale wizualnie sklepówka.
Zachęcam każdego do spróbowania - oraz opisania.
Pozdrawiam serdecznie.
"Każdy podaje najpierw dobre wino, a gdy goście sobie podpiją, gorsze. Ty przechowałeś dobre wino aż dotąd"
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Dzięki kolego gr000by bo o to mi chodziło. Jeśli ktoś ma problem ze zmętnieniem a nie ma wypróbowanej butelkowanej marki to dlaczego miałby nie skorzystać z tej właściwości podczas rozmrażania. Jeśli ktoś może polepszyć swój destylat tą metodą to cieszę się, że mogłem pomóc.
A jeśli chodzi o artykuł to dlaczego miałbym nie dać temu wiary. Naukowcy ten temat badali i jeśli to udowodnili to jest to powtarzalne. Mając siły i środki zapewne można to odtworzyć. Cały artykuł rozchodzi się o kąt wodorów względem tlenu więc jeśli po odmrożeniu wody uzyskuje się ten kąt najbardziej właściwy a być może organizm reaguję lepiej na taką wodę to czemu nie... Niewykluczone też, że kąt po "zanieczyszczeniu" wody alkoholem ponownie ulegnie zmianie.
Tak wiec wracając do tematu - jeśli komuś woda kranowa zmętnia destylat to proponuję zobaczyć czy nie wytrąca się osad na dnie z wody podczas powolnego odmrażania.
A jeśli chodzi o artykuł to dlaczego miałbym nie dać temu wiary. Naukowcy ten temat badali i jeśli to udowodnili to jest to powtarzalne. Mając siły i środki zapewne można to odtworzyć. Cały artykuł rozchodzi się o kąt wodorów względem tlenu więc jeśli po odmrożeniu wody uzyskuje się ten kąt najbardziej właściwy a być może organizm reaguję lepiej na taką wodę to czemu nie... Niewykluczone też, że kąt po "zanieczyszczeniu" wody alkoholem ponownie ulegnie zmianie.
Tak wiec wracając do tematu - jeśli komuś woda kranowa zmętnia destylat to proponuję zobaczyć czy nie wytrąca się osad na dnie z wody podczas powolnego odmrażania.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Bez voodoo i homeopatii na forum proszę. Kąt między wodorami w dipolu wody wynosi ~104*, w lodzie ~108* i proszę tego nie "uwłaściwiać".Cały artykuł rozchodzi się o kąt wodorów względem tlenu więc jeśli po odmrożeniu wody uzyskuje się ten kąt najbardziej właściwy a być może organizm reaguję lepiej na taką wodę to czemu nie... Niewykluczone też, że kąt po "zanieczyszczeniu" wody alkoholem ponownie ulegnie zmianie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Potwierdzam - cząsteczkom nie trzeba nic "uwłaściwiać", same to robią dla odpowiedniego stanu, w którym się znajdują. Nie pamięć wody, tylko inne zjawiska występujące w przyrodzie, rządzą takim a nie innym stanem po rozmrażaniu wody...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Potwierdzam. Jeszcze nie miałem takiego osadu. Powstał dzień po rozrobieniu i ciekawe ile jeszcze zrzuci...herbata666 pisze:Ostrzegam przed wodę, OAZA z bidronki ponieważ chyba zmieniło im się ujęcie (zwiększyła się ilość minerałów).
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Żadna cząsteczka, ani atom nie są nieruchome. Cały czas drgają, zmieniają swoje kąty. Zatrzymanie ruchów atomów w TEORII może mieć miejsce w temperaturze zera bezwzględnego. Kąt w cząsteczce wody nie jest stały, ciągle się zmienia na skutek drgań zginających i rozciągających, nie zmienia się znacząco (do kilku stopni), ale jednak.
Tak więc teorie o zmianie kąta w cząsteczce wody na stałe z powodu obecności innych cząsteczek uważam, za absurdalną i zahaczającą o voodoo.
Tak więc teorie o zmianie kąta w cząsteczce wody na stałe z powodu obecności innych cząsteczek uważam, za absurdalną i zahaczającą o voodoo.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Cześć. Chyba większość z nas ( a może wszyscy?) doświadczyli tego zjawiska Ale ostatnio doznałem, hmm ........... nie wiem jak to nazwać - zaskoczenie, olśnienie - nie wiem. Odkąd do rozcieńczania stosuję wodę destylowaną, tylko raz mi wyszło mleko i to po 2 dniach dopiero. No i właśnie od kilku psoceń zacząłem obserwować taką rzecz. Przy rozcieńczaniu kranówą do drugiego psocenia nigdy nie zmętniało! A przecież wlewam dużo tej wody, byle szybciej, rozcieńczam do 20-25%, a gotowy produkt potrafi zmętnieć przy 45% Na ostatnie 4 razy nie zmętniało ani raz po dolaniu znacznej ilości wody ( do drugiego razu). Jak próbuje sobie przypomnieć, to chyba nigdy nie zmętniało. Zaglądam przecież i mierzę %. Oczywiście, że próbowałem na gotowo rozcieńczyć kranówą. I oczywiście Czyżbym po jednym razie miał produkt lepszy niż po drugim? No nie. Moje kubki smakowe tego nie potwierdzają. Pomyślcie teraz jak to u Was było. Czy kojarzycie zmętnienie, lub nie, gdy rozcieńczacie do drugiego razu? Jestem ciekaw. Zaobserwujcie jak to jest.
Pozdrawiam. jajek12
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Witam,
a u mnie jest tak, że jak mieszam destylat z wodą to trochę mętnieje, no ale już po dniu robi się klarowny, a biały osad opada na dno naczynia. Wie ktoś co to może być? Ten osad jest dość twardy i nie odmywa się przez zwykłe spłukanie butelki. Dodam tylko, że wszystko robię zgodnie z zaleceniami, tzn. używam wody Żywiec do rozcieńczania, odbieram przedgony i pogony, mam dobre wężyki. W sumie to nie jest to jakieś bardzo uciążliwe, bo mogę poczekać te kilka dni i zlać jak się sklaruje, ale po prostu chciałbym wiedzieć co to za osad. A może to ma związek z wodą której używam do robienia nastawu? Używam do tego wody z kranu, a ta z tego co wiem jest twarda i zawiera sporo kamienia.
a u mnie jest tak, że jak mieszam destylat z wodą to trochę mętnieje, no ale już po dniu robi się klarowny, a biały osad opada na dno naczynia. Wie ktoś co to może być? Ten osad jest dość twardy i nie odmywa się przez zwykłe spłukanie butelki. Dodam tylko, że wszystko robię zgodnie z zaleceniami, tzn. używam wody Żywiec do rozcieńczania, odbieram przedgony i pogony, mam dobre wężyki. W sumie to nie jest to jakieś bardzo uciążliwe, bo mogę poczekać te kilka dni i zlać jak się sklaruje, ale po prostu chciałbym wiedzieć co to za osad. A może to ma związek z wodą której używam do robienia nastawu? Używam do tego wody z kranu, a ta z tego co wiem jest twarda i zawiera sporo kamienia.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ostatnimi czasy woda żywiecka się pogorszyła. Rozcieńczone wódki zrzucają osad który osadza się nawet na sciankach. Dlatego od roku używam tylko i wyłącznie wody domowej filtrowanej Brittą.
Rodzaj wody użytej do nastawu nie ma wpływu na powstawanie osadu. Bo wszelki stałe zanieczyszczenia pozostają po rektyfikacji w zbiorniku.
Rodzaj wody użytej do nastawu nie ma wpływu na powstawanie osadu. Bo wszelki stałe zanieczyszczenia pozostają po rektyfikacji w zbiorniku.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 70
- Rejestracja: poniedziałek, 23 wrz 2013, 12:45
- Krótko o sobie: Okazyjny smakosz trunków...
- Ulubiony Alkohol: burbon
- Status Alkoholowy: Zaciermistrz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ja testowalem swgo czasu rozne wody i teraz rozrabiam tylko destylowaną. Jak pilnuje procesu i nie jadę do niskich procetow przy odbiorze to nie mam zadnych problemów z klarownoscią. Ostatnio nie mialem destylowanej i rozrobilem spiryt do nalewki z aquarelem to od razu mleko sie zrobilo.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Jak biały osad i sam opada to raczej jest to związane z zawartością minerałów w wodzie którą rozcieńczasz. Następnym razem spróbuj użyć wody o niskiej(niższej od tej aktualnie używanej) zawartości minerałów/destylowanej/demineralizowanej i napisz czy pomogło.Netpaker pisze:Witam,
a u mnie jest tak, że jak mieszam destylat z wodą to trochę mętnieje, no ale już po dniu robi się klarowny, a biały osad opada na dno naczynia.
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Myślałem że Żywiec to jednak pewniak, no ale może się myliłem. Destylowaną nie będę rozrabiał, bo podobno niezdrowa. Może przetestuję jeszcze jakieś inne wody. Chociaż troszkę się zdziwiłem, bo rozrabiając kranówką miałem bardzo podobne efekty jak z Żywcem. Dlatego pomyślałem że to może jednak nie jest wina wody. No ale ten szybko opadający osad... Dam znać jak znajdę jakieś rozwiązanie.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Niezdrowa jak pijesz ją zamiast zwykłej- chodzi o minerały. Do rozcieńczania spirytusu się nada, chociaż kupowana destylowana jest wodą demineralizowaną, która w wódce jest wyraźnie wyczuwalna jako "chemiczna". Więc można, nie zabije, ale polecana nie jest.Destylowaną nie będę rozrabiał, bo podobno niezdrowa.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Po rozrobieniu spirytusu przepuszczoną przez niego kranówką, nie ma najmniejszego zmętnienia. Po prostu kryształ Sama woda w smaku bije na głowę te z marketów (choć przed filtracją kranówka jest nieciekawa).
Zasugerowawszy się postem lesgo58 kupiłem taki oto "czajniczek" http://www.allegromat.pl/aukcja164097lesgo58 pisze:Dlatego od roku używam tylko i wyłącznie wody domowej filtrowanej Brittą.
Po rozrobieniu spirytusu przepuszczoną przez niego kranówką, nie ma najmniejszego zmętnienia. Po prostu kryształ Sama woda w smaku bije na głowę te z marketów (choć przed filtracją kranówka jest nieciekawa).
Wszystko zależy od tego na którą partię trafisz. Aby się nie powtarzać: http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... 5-177.htmlgrzewo1 pisze:Woda z biedronki jest bardzo dobra do rozcieńczania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ja też korzystam z kranówki przepuszczonej przez podobny dzbanek i na zmętnienie nie narzekałem do czasu zużycia się wkładu(przestał już cokolwiek przepuszczać) - z braku nowego rozcieńczyłem bezpośrednio wodą z kranu i zmętnienie wyszło super, ale po kilku dniach osad opadł.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 23:53
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Odpowiedź nasuwa się sama. Przyczyną może być wiązanie minerałów znajdujących się w wodzie przez nasz "alkohol", lub nierozpuszczone w dodanej wodzie fuzle zawarte w alkoholu. Wiązanie minerałów znajdujących się w wodzie przez nasz "alkohol" zatrzymamy używając wody demineralizowanej, która ich poprostu nie zawiera.
W fuzlach oprócz rozpuszczalnych są też nierozpuszczalne w wodzie cuda np.: "Są to m.in. alkohol amylowy, alkohol izobutylowy, alkohol propylowy oraz estry, ketony i kwasy organiczne. Razem tworzą ciecz nazywaną olejem fuzlowym, charakteryzującą się przykrym smakiem i zapachem. Jednym ze sposobów na zminimalizowanie fuzli jest ograniczenie temperatury w jakiej fermentuje nastaw do wartości około 20°C."
http://moonshine-still.republika.pl/fermentacja.html
"Okazuje się, że anetol rewelacyjnie rozpuszcza się w mocnym alkoholu, natomiast prawie wogóle nie rozpuszcza się w słabych alkoholach i w wodzie. Powoduje to, że podczas rozcieńczenia uzo wodą anetol gwałtownie wytrąca się w postaci małych kropelek. Kropelki te mają średnicę około mikrometra i rewelacyjnie rozpraszają światło, co powoduje, że obserwujemy mocne zmętnienie roztworu."
http://fiztaszki.pl/node/76
"Temperatura wrzenia alkoholi rośnie ze wzrostem długości łańcucha a maleje ze wzrostem jego rozgałęzienia. Niższe alkohole dobrze rozpuszczają się w wodzie, ze względu na hydrofilowe własności grupy wodorotlenowej, w miarę wzrostu długości łańcucha rozpuszczalność maleje z uwagi na hydrofobowe własności części węglowodorowej. Wyższe alkohole i wszystkie alkohole aromatyczne są nierozpuszczalne w wodzie."
http://farmacja.cm-uj.krakow.pl/~mkz/AN ... NICZNA.pdf
W fuzlach oprócz rozpuszczalnych są też nierozpuszczalne w wodzie cuda np.: "Są to m.in. alkohol amylowy, alkohol izobutylowy, alkohol propylowy oraz estry, ketony i kwasy organiczne. Razem tworzą ciecz nazywaną olejem fuzlowym, charakteryzującą się przykrym smakiem i zapachem. Jednym ze sposobów na zminimalizowanie fuzli jest ograniczenie temperatury w jakiej fermentuje nastaw do wartości około 20°C."
http://moonshine-still.republika.pl/fermentacja.html
"Okazuje się, że anetol rewelacyjnie rozpuszcza się w mocnym alkoholu, natomiast prawie wogóle nie rozpuszcza się w słabych alkoholach i w wodzie. Powoduje to, że podczas rozcieńczenia uzo wodą anetol gwałtownie wytrąca się w postaci małych kropelek. Kropelki te mają średnicę około mikrometra i rewelacyjnie rozpraszają światło, co powoduje, że obserwujemy mocne zmętnienie roztworu."
http://fiztaszki.pl/node/76
"Temperatura wrzenia alkoholi rośnie ze wzrostem długości łańcucha a maleje ze wzrostem jego rozgałęzienia. Niższe alkohole dobrze rozpuszczają się w wodzie, ze względu na hydrofilowe własności grupy wodorotlenowej, w miarę wzrostu długości łańcucha rozpuszczalność maleje z uwagi na hydrofobowe własności części węglowodorowej. Wyższe alkohole i wszystkie alkohole aromatyczne są nierozpuszczalne w wodzie."
http://farmacja.cm-uj.krakow.pl/~mkz/AN ... NICZNA.pdf
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Co do minerałów się zgodzę, ale nie zgodzę się co do zawartości anetolu i alkoholi aromatycznych w destylacie (aczkolwiek przykład na zmętnienie dobry). Jeżeli mętnieje to tylko i wyłącznie przez alkohole wyższe (głównie amylowy i izoamylowe oraz ich estry), bo to one występują w największej ilości w kiepskich destylatach.
Posiadam wynik badania bimbru na chromatografie, ale podzielę się nim dopiero jak go odkopię wśród danych. Od razu będzie wiadomo na co zwalić winę za ewentualne zmętnienia, bo naprawdę nieciekawe związki wchodzą w skład bimbru...
Posiadam wynik badania bimbru na chromatografie, ale podzielę się nim dopiero jak go odkopię wśród danych. Od razu będzie wiadomo na co zwalić winę za ewentualne zmętnienia, bo naprawdę nieciekawe związki wchodzą w skład bimbru...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: środa, 15 paź 2014, 23:53
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Przytoczę cytat sokal6:
"Ja testowalem swego czasu rozne wody i teraz rozrabiam tylko destylowaną. Jak pilnuje procesu i nie jadę do niskich procetow przy odbiorze to nie mam zadnych problemów z klarownoscią. Ostatnio nie mialem destylowanej i rozrobilem spiryt do nalewki z aquarelem to od razu mleko sie zrobilo."
I to jest clou całej sprawy. Używać demineralizowanej wody, dbać o dobre warunki fermentacji (temperatura, dobre drożdże, rzeczywiste zakończenie fermentacji, zlanie znad osadu) i pędzić temperaturą wrzenia alkoholu etylowego 78-82 stopnie, a nie jechać wysoko z temperaturą żeby wyciągnąć nawet 15% wtedy już ze wszystkimi brudami.
I kolejna ciekawostka: http://chem.arch.ug.edu.pl/~januszm/mat ... fenole.pdf
Zrobiłem 1,25 litra psoty 90% z wina rodzynkowego. Maszyneria szklana: mała szklana kolumna ze szklanymi rurkami i termometrem + deflegmator szklany + szklana chłodnica. Wszystko na wężykach silikonowych zasilane z szybkowara 20l postawionego na gazie. Pierwsze 100 ml psoty do zlewu. Gdy temperatura wzrosła do 83 stopni koniec roboty.
Po przeczytaniu tych postów postanowiłem zrobić próbę mieszania z wodą. Do strzykawki lekarskiej zaciągnąłem 30 ml psoty + 50 ml wody z kranu. Zamieszałem i kryształ, żadnej zmiany.
"Ja testowalem swego czasu rozne wody i teraz rozrabiam tylko destylowaną. Jak pilnuje procesu i nie jadę do niskich procetow przy odbiorze to nie mam zadnych problemów z klarownoscią. Ostatnio nie mialem destylowanej i rozrobilem spiryt do nalewki z aquarelem to od razu mleko sie zrobilo."
I to jest clou całej sprawy. Używać demineralizowanej wody, dbać o dobre warunki fermentacji (temperatura, dobre drożdże, rzeczywiste zakończenie fermentacji, zlanie znad osadu) i pędzić temperaturą wrzenia alkoholu etylowego 78-82 stopnie, a nie jechać wysoko z temperaturą żeby wyciągnąć nawet 15% wtedy już ze wszystkimi brudami.
I kolejna ciekawostka: http://chem.arch.ug.edu.pl/~januszm/mat ... fenole.pdf
Zrobiłem 1,25 litra psoty 90% z wina rodzynkowego. Maszyneria szklana: mała szklana kolumna ze szklanymi rurkami i termometrem + deflegmator szklany + szklana chłodnica. Wszystko na wężykach silikonowych zasilane z szybkowara 20l postawionego na gazie. Pierwsze 100 ml psoty do zlewu. Gdy temperatura wzrosła do 83 stopni koniec roboty.
Po przeczytaniu tych postów postanowiłem zrobić próbę mieszania z wodą. Do strzykawki lekarskiej zaciągnąłem 30 ml psoty + 50 ml wody z kranu. Zamieszałem i kryształ, żadnej zmiany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 13
- Rejestracja: poniedziałek, 3 lis 2014, 18:11
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Z rodzinnego doświadczenia wiem żeby nigdy nie rozcieńczać spirytusu wodą kranową a tym bardziej mineralną. Sama nazwa mówi mineralna z minerałami to normalne że wytrącą się w kontakcie ze spirytusem. Ludzie to mylą myśląc że do ich doskonałego spirytusu musi być doskonała woda i biorą najdroższą mineralną. Mineralną jest do bezpośredniego spożycia a nie rozcieńczania tak delikatnego i wymagającego związku jak alkohol w dodatku 96%. Z doświadczenia wiem również że twarda woda również powoduje zmętnienie. Można to sprawdzić podczas parzenia herbaty, musi wyjść idealnie klarowna wtedy ok jeśli nie to twarda. Z drugiej strony bardzo dobry spirytus rozcieńczał znajomy przy mnie wodą kranówką i to chyba z wodociągów była woda, zmętnienie nastąpiło na chwilę i wódka była klarowna choć tak ostra że plapę wykrzywiało. Zawsze najlepiej rozcieńczać wodą destylowaną/zdemineralizowaną. Woda przegotowana nigdy nie jest tak oczyszczona/wyjałowiona jak zdemineralizowana, to tylko alternatywa typu z braku laku i kit dobry. Wlej przegotowaną wodę do przeźroczystego i czystego imbryka zostaw na noc i zobacz jak będzie wyglądać. Nawet na lustrze wody można zaobserwować powłokę kamienia i innych składników. Co do trunków z domieszką owoców/owocówek to w zależności od użytych owoców nastąpi wytrącenie "olejków". Nigdy nie piłem rozcieńczonej śliwowicy i nawet nie zamierzam, bo gruszkówkę i śliwowicę pije się taką mocną, odpowiednio schłodzona a nie zmrożona wchodzi jak eliksir życia.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Jeżeli jedynym kryterium jest brak mętnienia, to jak najbardziej. Jeżeli smak wódki- w żadnym wypadku. Dobra woda to podstawa smaku każdej wódki gatunkowej.Zawsze najlepiej rozcieńczać wodą destylowaną/zdemineralizowaną. Woda przegotowana nigdy nie jest tak oczyszczona/wyjałowiona jak zdemineralizowana, to tylko alternatyw
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Byłem w gorzelni i widziałem na własne oczy . Woda trzeciorzędowa (oligoceńskiej niestety nie znaleźli), filtrowana, odżelaziana, odmanganiana, zmiękczana, traktowana węglem aktywnym i na koniec puszczona przez filtr odwróconej osmozy. W smaku super, chociaż jak dla mnie zbyt mocno "odmineralizowana", bo sam robię wódkę na kranówce (http://mpwik.rzeszow.pl/index.php/woda/jako-wody), a na zmętnienia dalej się nie uskarżam.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5374
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 664 razy
- Kontakt:
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Jakieś równanie tej reakcji? Chlor z wody z etanolem? Chlorale w butelce tworzysz?W wodzie sieciowej znakduje się chlor, wchodząc w reakcje z etanolem plwoduje zmętnienie.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Woda z Biedronki powiadasz?... http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... 5-177.html
Odkąd stosuję taki "czajniczek" http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... 5-189.html nie wiem co to zmętnienie, a używam tylko kranówki.
Odkąd stosuję taki "czajniczek" http://alkohole-domowe.com/forum/co-moz ... 5-189.html nie wiem co to zmętnienie, a używam tylko kranówki.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.