Temperatura par na alembiku

Destylatory miedziane zwane alembikami.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: haze72 »

Witam wszystkich i przepraszam za brak polskiej czcionki.
Wreszcie ruszyłem pierwszy raz na alembiku. 23 litry wina białego.
Pierwszy odpęd- ok 6,5 litra destylatu, ale... proces 'kapania' nie chciał ruszyć, zanim termometr (rtęciowy)
zainstalowany tuz przy szczycie łabędziej szyi nie wskazywał 82-85 stopni Celsjusza. Przy 74 stopniach pary nic się nie dzieje. Czy to normalne?
Pozdrawiam i jeśli opis problemu jest niejasny proszę o info!
haze72

[Mod.]
Nie pisz białym wierszem.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 sie 2014, 09:30 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Post poprawiony.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Temperatura par

Post autor: aronia »

Widać braki w podstawowej wiedzy: czysty alkohol wrze w 78,3(pod ciśnieniem normalnym). Temperatura wrzenia roztworów alkoholowo-wodnych zawiera się w przedziale 78,3 -100 stopni.
Wszytko dokładnie widać na wykresie:
Wykres.jpg
Poczytaj jeszcze trochę odnośnie destylacji metodą pot-still.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

Stracilem odpowiedz , jeszcze raz.
Temperatura wrzenia np. metanolu lub innych frakcji jest ponizej 70 stopni.. I te pary sa czescia pierwszego odpedu.. stad moje watpliwosci.
haze72

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Temperatura par

Post autor: aronia »

Ale tych innych są znikome ilości. Dodatkowo przy destylacji nie otrzymujesz pojedynczych substancji, a ich mieszaniny. Przy aparatach "generujących" większą liczbę półek można dokładniej rozdzielić/oczyścić te mieszaniny, ale przy wykorzystaniu alembika jest to raczej nie możliwe.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

Rozumiem. Czyli to, ze kapanie rozoczyna sie przy ok 85 stopniach jest ok?
Dzieki za info. Teorii troche lyknalem- ale w rzeczywistosci nie jestem tego tak pewien:))
haze72
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Temperatura par

Post autor: Emiel Regis »

haze72 pisze:Czyli to, ze kapanie rozoczyna sie przy ok 85 stopniach jest ok?
Spójrz jeszcze raz na tabelę, 'kapanie' w tej temp. oznacza, że miałeś w zbiorniku roztwór o zaw. 34% alk. jeśli termometr pokazuje dokładną i rzeczywistą temp.
Na prostym sprzęcie, żeby zobaczyć temp. 78*C podczas destylacji, musiałbyś wlać do kotła spirytus.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Temperatura par

Post autor: mirek109 »

aronia pisze: przy wykorzystaniu alembika jest to raczej nie możliwe.

Tego nie rozumiem. Ja mam właśnie alembika ala pot still i zaczyna kapać przy temperaturze około 66 stC. Przy lekko ponad 70 stC zaczyna się lać. Zaznaczam że termometr jest prawie na szczycie deflegmatora. To wszystko przy rozgrzewaniu. Kiedy temperaturę ustabilizuję na 73 stC to tylko kapie, kapie i kapie :)

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Temperatura par

Post autor: aronia »

To muszę Cię zmartwić, bo ten termometr nie mierzy realnej temperatury w tamtym miejscu patrząc na dane teoretyczne. Może być wiele powodów: niewłaściwie zamontowany czujnik, brak izolacji czujnika lub po prostu źle działający termometr. Czujnik w tamtym miejscu powinien mierzyć w środku przekroju oraz być odizolowany od otoczenia i materiału z którego zrobiony jest alembik.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Temperatura par

Post autor: lesgo58 »

Kapanie - gdy na szczycie deflegmatora mamy temp. 85*C nie oznacza, że destylujemy wsad 34%.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Temperatura par

Post autor: aronia »

Oznaczałoby to wtedy, gdyby zachodziła pojedyncza destylacja: to co odparuje z wrzącej cieczy jest od razu odbierane i skraplane. Tylko w przypadku alembików itp. zachodzi skraplanie na ściankach i wzmocnienie par(poprzez wymianę masy i ciepła skroplin i par) przez co uzyskujemy mocniejszy destylat niż wynika to z % wsadu, który destylujemy. Temperatura w tamtym miejscu może oznaczać, że ciecz którą uzyskamy po skropleniu tych par ma około 77,5%(według zamieszczonego wykresu).
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

Termometr jest zainstalowany w górnej części alembika, ponad deflegmatorem. Mierzona jest temperatura na środku rury.
Pierwszy odpęd dał alkohol 41% (pomiar w temperaturze ok 25 stopni).
Mam obawy o drugi odpęd - jaka temperatura par powinna być utrzymywana, czy w ogóle zwracać na to uwagę czy też kierować się wyłącznie zapachem i smakiem destylatu.. szkoda mi schrzanić robotę:)
Pozdrawiam,
haze72
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Temperatura par

Post autor: Emiel Regis »

Tak, trzeba wziąć poprawkę na refluks. Tylko jak to zrobić, skoro nie znamy mocy grzania.
Sytuacja przeze mnie opisana miałaby miejsce przy bardzo mocnym grzaniu.

Ps.
W trakcie procesu kieruj się smakiem i zapachem, nie utrzymasz stałej temp. na alembiku.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Temperatura par

Post autor: lesgo58 »

haze72 pisze: Mam obawy o drugi odpęd - jaka temperatura par powinna być utrzymywana, czy w ogóle zwracać na to uwagę czy też kierować się wyłącznie zapachem i smakiem destylatu.. szkoda mi schrzanić robotę:)
Tylko smakiem i zapachem. No i dobrym i robionym na bierząco pomiarem mocy tego co kapie. Musisz założyć sobie jakie widełki mocy Ciebie interesują.
Nie bój się schrzanić. Tylko próbuj. Bez prób niczego nie osiągniesz. Odlewaj destylat do pojedyńczych butelek i później porównasz.
Największą uwagę zwróć na moc grzania. W tym elemencie jest największe pole do popisu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

Drugi odpęd. Wypływ destylatu już przy temperaturze ok 74 stopni - ostry zapach, nieprzyjemny.
Przy 82 stopniach ustabilizował się wypływ coraz smaczniejszego destylatu ok 75% - serce.
Przy dojściu do 55% zaczął pachnieć nieco błotniście (temp 85-86 stopni) - oddzielne naczynie do ok 25%. Od początku grzałem bardzo powoli (doprowadzany do szału przez termostat grzałki..).
Teraz serce sobie odpoczywa - dam mu parę tygodni.
Później chciałbym dodać trochę wiórków dębu - pytanie czy przed czy po rozcieńczeniu do docelowej mocy?
Czy praktykujecie jakieś dosładzanie destylatu np. karmelem?

Ogólne wrażenia z moim urządzeniem - jestem super zadowolony!!! Czysta przyjemność:))
Pozdr,

haze72

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Temperatura par

Post autor: aronia »

Następnym razem przed publikacją sprawdź czy temperatury, które podałeś zgadzają się z % na wykresie z poprzedniej strony, bo jakoś się to rozjeżdża. Termostat raczej do wywalenia, albo do umiejętnego podpięcia - umieszczenie czujnika w odpowiednim miejscu. Odnośnie dębienia i przepisów smakowych polecam opcję szukaj np. pod hasłami przepalanka lub tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/szybki ... 10247.html .
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

Dokładnie! Rozjeżdżają się - i to mnie bardzo zdziwiło! Zupełnie inaczej działał pierwszy i drugi odpęd. Celowo to zapisywałem. Drugi odpęd był bardzo stabilny ale temperatury zupełnie niepasujące do pierwszego odpędu... Warunki obu pędów były podobne.
haze72

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Temperatura par

Post autor: aronia »

Wrzuć foto umiejscowienia termometru, bo tu podejrzewam przyczynę takich wskazań.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

Jeśli chodzi tylko o drugi odpęd - vs wykres.
Nie dyskutuję z fizyką:). Jednak (pomijam dokładność pomiarową termometru i alkoholomierza) wyniki były jakie były.. 82 stopnie i ok 75% mocy.. co mam zrobić - ten stan trwał stabilnie ok 1h.. oczywiście w trakcie zastanawiałem się jak się ma do tego wykres (wydruk dzielnie dzierżyłem w dłoni cały czas) - cóż, mniej więcej .. ok, muszę to spokojnie przeanalizować:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

Zdjęcie w załączeniu..
haze72
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

teraz jest. Termometr mierzy mniej więcej w środku rury (wewnątrz)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Temperatura par

Post autor: gr000by »

Ja bym ten termometr umieścił przed wlotem do łabędziej szyi, w miejscu schodzenia się czapy w rurkę. Byłby to trochę bardziej rzeczywisty pomiar temperatury - tutaj masz już schładzające się pary po wyjściu z deflegmatora, przed wejściem do chłodnicy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Temperatura par

Post autor: lesgo58 »

Mnie zastanawia po co Wam potrzebny jest dokładny pomiar par w alembiku?
Powiedziałbym wprost, że i bez pomiaru temp. par damy radę przeprowadzić odpowiednią destylację.
Sama papuga i doświadczenie operatora w operowaniu mocą grzania i cięciu serca powinna załatwić całą sprawę.
Temperatury ja bym pozostawił "spirytusiarzom" :D :respect:
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Temperatura par

Post autor: gr000by »

Do smakówek przydają się temperatury, żeby nie robić papugi ;). Można pracować na jednym lub/i drugim, zależy co kto lubi :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

soltys
100
Posty: 138
Rejestracja: sobota, 9 lut 2013, 13:10
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: woj. Podkarpackie
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Temperatura par

Post autor: soltys »

aronia pisze: Temperatura wrzenia roztworów alkoholowo-wodnych zawiera się w przedziale 78,3 -100 stopni
Ten drobny błąd powielany jest dziesiątki razy na tym forum. Azeotrop etanol-woda ma temperaturę wrzenia niższą od temperatur wrzenia jego składników. Jest azeotropem dodatnim i wrze w temperaturze 78,1 st C. Wg mnie to powinna być symboliczna temperatura stabilizacji kolumny. Przedział, temperatur wrzenia roztworów wodno-etanolowych w warunkach normalnych to 78,1-100,0 st. C.
http://home.agh.edu.pl/~dabek/Rownowaga_ciecz-para.pdf
Jeżeli spożywamy alkohol - nie pijemy
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Temperatura par

Post autor: JanOkowita »

Dla pełnej kontroli procesu warto w alembiku przeprowadzić dwie modyfikacje:

- zamontować termometr tablicowy LCD z sondą w kopule tuż przed ujściem do łabędziej szyi
- przerobić alembik na grzanie elektryczne wraz z regulatorem mocy - taką usługę robi nasz zaprzyjaźniony Producent kolumn http://destylatorymiedziane.pl/pl/
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Temperatura par

Post autor: Zygmunt »

Można elektroniczny, można i rtęciowy w osłonie mosiężnej- co kto lubi.

Obrazek
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

Jest rteciowy w oslonie mosieznej.
Wolalbym nie przerabiac alembika tylko kupic grzalke/plyte bez termostatu a z regulaorem..
haze72
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Temperatura par

Post autor: Zygmunt »

Praktycznie takich na rynku nie ma, jednak w łatwy sposób można je przerabiać omijając termostat. Przewody w środku kuchenek są na konektorach, wystarczy odpiąć pokrętło i sąsiadujące elementy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

W stopce widzę stronę www. Zainteresowała mnie miedziana kolumna elite. Czy rura miedziana nie musi być ocieplona?
haze72
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par

Post autor: haze72 »

Nie doczytałem jednego z postów nt. rozcieńczania surówki - może dlatego (m.in.) miałem problem z oddzieleniem przedgonów od surówki przy drugim odpędzie... Nie mogłem złapać momentu. Może brak doświadczenia..
Z pogonami było (chyba) prościej. Zobaczymy - teraz leżakuje sobie, potem dąb i rozcieńczanie.. może trochę rodzynek.

Przedgonów od serca... Sorry, późno...

@gr000by
Jak długo trzymasz zalane rodzynki - mniej więcej?

[MOD] Scalone.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: gr000by »

Czym zalane? Wódką/destylatem? Nastawem (w nastawie)? Miodem pitnym?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: haze72 »

Destylat z wina gronowego..:) do dojrzewania..
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: gr000by »

4-10 tygodni, rodzynki powinny wcześniej być dobrze sparzone wrzątkiem, żeby usunąć z ich powierzchni olej i inne konserwujące syfy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: haze72 »

ile dałbyś na 2,5l alkoholu (przed rozcieńczaniem)?,
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: gr000by »

50-100g na 4l 50-60% wsadu do dębienia/po dębieniu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: haze72 »

Perfect. No to jadziem:) Dzięki za info!
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: haze72 »

Rodzynki 2 tydzień w środku.. Zapach coraz lepszy, szczególnie po paru minutach od otwarcia galoniku:)
Widzę jednak, że rodzynki:
1. dają trochę "mętków" - mam nadzieję, że łatwo to odfiltrować
2. pojawia się widoczny 2 centymetrowej wysokości pasek innej gęstości destylatu - czy wymieszanie będzie skuteczne, czy po jakimś czasie ponownie pojawią się dwie "gęstości" destylatu?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: Pretender »

Wypłukałeś rodzynki w goràcej wodzie? Rodzynki mogły być pokryte olejem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
haze72
50
Posty: 92
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 18:13
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: haze72 »

tak, przelałem i wypłukałem trzy razy wrzątkiem..
może będzie dobrze:)

BePe
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 17 kwie 2018, 10:13
Re: Temperatura par na alembiku

Post autor: BePe »

Odświeżę temat bo mam trochę wątpliwości. Chciałbym mieć odczyt temp w alembiku, ale nie chciałbym go niepotrzebnie nawiercać itp. Jak byście zainstalowali tam termometr bez znaczących przeróbek? Lepiej przełożyć na łączeniu wylotu i zanurzyć w cieczy czy muszę jednak zrobić otwór w deflegmatorze? A może na szyi? :scratch:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alembiki”