Destylacja Wina
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Destylacja Wina
Jednokrotna destylacja- więcej smaków ale dłuższy czas leżakowania żeby je uzyskać, wymaga też większych umiejętności w operowaniu sprzętem.
Dwukrotna- destylat 'gładszy' i zdatny prędzej do picia.
Pisane na podst. doznań pochodzących z kubków smakowych.
Dwukrotna- destylat 'gładszy' i zdatny prędzej do picia.
Pisane na podst. doznań pochodzących z kubków smakowych.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Destylacja Wina
Też niedawno destylowałem młode wino głogowe, po powąchaniu i spróbowaniu urobku myślałem że utworzę nowy design na ścianach pracowni
Szukałem wszędzie info, bo nie wiedziałem czy to jakiś mój błąd czy głóg tak ma.
Nic nie znalazłem, ale ostatnio smak i zapach zaczyna się ładnie układać, coś chyba z tego będzie.
Destylowane jednokrotnie.
Szukałem wszędzie info, bo nie wiedziałem czy to jakiś mój błąd czy głóg tak ma.
Nic nie znalazłem, ale ostatnio smak i zapach zaczyna się ładnie układać, coś chyba z tego będzie.
Destylowane jednokrotnie.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Destylacja Wina
A ja mam takie pytanie (keg + miedziany deflegmator wypełniony pierścieniami ratschinga, pseudo zimne palce) ponieważ do tej pory "puszczałem" tylko cukrówki. Czy przy destylacji owocówki wyciągnąć z deflegmatora wypełnienie czy je zostawić? Na pewno odepnę zimne palce. Chodzi mi o uzyskanie jak najlepszego smaku a nie o ilość i moc.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Destylacja Wina
Wszystko zależy jak będziesz prowadził proces. Tutaj masz trochę o uzyskiwaniu smakówek na kolumnie http://alkohole-domowe.com/forum/zloty- ... t9001.html, a tutaj konkretny przykład na porzeczkach http://alkohole-domowe.com/forum/jak-us ... t9093.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Destylacja Wina
Według mnie węgiel na pewno nie, a co do wypełnienia to na swoim przykładzie powiem, że smakowe puszczam tylko na miedzi. Całkowicie pustej kolumny bym nie stosował, ale z ilością wypełnienia też bym nie przesadzał. Ale swój "sposób/złoty środek na smakówki" musisz znaleźć sam, bo to co smakuje jednej osobie dla innej może być nie do wypicia.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: sobota, 7 kwie 2012, 22:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)lubię gotować wszystko
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 2 razy
Re: Destylacja Wina
AAbratek+ 35cm z wypełnieniem miedzianym, na smakówki rewelacja. Polecam
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 wrz 2014, 18:45 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Powód: interpunkcja
-
- Posty: 304
- Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Destylacja Wina
Odświeżając temat chciałbym się dopytać czy destylować smakówki tylko na ~30 katalizatora z miedzią czy dodać jeszcze ok. 50cm przedłużki z głowicą aabratkową ? Przedłużkę wypełnić zmywakami czy zostawić pustą ? Proszę o radę bardziej doświadczonych. Mam sporo różnego rodzaju win i chciałbym je przpędzićszymon7 pisze:AAbratek+ 35cm z wypełnieniem miedzianym, na smakówki rewelacja. Polecam