Destylacja Wina


Autor tematu
jarwit
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 15 gru 2012, 11:46

Post autor: jarwit »

Witam. Mam pytanie ...

Ile razy trzeba przepsocić wino (na klumnie z zimnymi palcami) , żeby destylat był dobry do spożycia ?? Wystarczy raz czy jest konieczność destylowania wielokrotnie ??


Z góry dziękuje i pozdrawiam.
promocja
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: radius »

Co wg ciebie oznacza "dobry do spożycia" :?: Chcesz uzyskać spirytus czy winiak? W obu przypadkach, przy odpowiednio prowadzonym procesie, destylat będzie "dobry do spożycia" ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: Durik »

Ja się też dopiero uczę, ale z doświadczenia widzę że po drugim razie destylat jest znacznie "lepszy" i mocniejszy. No i wazne jest złapanie osobno przedgonów no i pogonów.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: Emiel Regis »

Jednokrotna destylacja- więcej smaków ale dłuższy czas leżakowania żeby je uzyskać, wymaga też większych umiejętności w operowaniu sprzętem.
Dwukrotna- destylat 'gładszy' i zdatny prędzej do picia.
Pisane na podst. doznań pochodzących z kubków smakowych.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

baltic80
100
Posty: 136
Rejestracja: niedziela, 15 sty 2012, 16:10
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: baltic80 »

W zeszłym roku na Pot Stillu puszczałem winiaka z głogu, który jako winiak mi średnio smakował.
Jako uzyskana gorzałka był smakowity już po pierwszym gonieniu, jest to opinia nie tylko moja, ale również znajomych.
"Co to za wódka? Taka dobra, słodkawa, popijać nie trzeba :D "
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: Emiel Regis »

Też niedawno destylowałem młode wino głogowe, po powąchaniu i spróbowaniu urobku myślałem że utworzę nowy design na ścianach pracowni :womit:
Szukałem wszędzie info, bo nie wiedziałem czy to jakiś mój błąd czy głóg tak ma.
Nic nie znalazłem, ale ostatnio smak i zapach zaczyna się ładnie układać, coś chyba z tego będzie.
Destylowane jednokrotnie.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: heniu1980 »

A ja mam takie pytanie (keg + miedziany deflegmator wypełniony pierścieniami ratschinga, pseudo zimne palce) ponieważ do tej pory "puszczałem" tylko cukrówki. Czy przy destylacji owocówki wyciągnąć z deflegmatora wypełnienie czy je zostawić? Na pewno odepnę zimne palce. Chodzi mi o uzyskanie jak najlepszego smaku a nie o ilość i moc.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: gr000by »

Wszystko zależy jak będziesz prowadził proces. Tutaj masz trochę o uzyskiwaniu smakówek na kolumnie http://alkohole-domowe.com/forum/zloty- ... t9001.html, a tutaj konkretny przykład na porzeczkach http://alkohole-domowe.com/forum/jak-us ... t9093.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Destylacja Wina

Post autor: klodek4 »

W/g mnie, jak potraktujesz "pot stillowo" to winko, to leć to dwa razy, ja puszczałem zawsze dwa razy a na warsztat szły nawet najpodlejsze gatunki wina, włącznie z tymi z kartonika za 0,40 €, po odpowiednim ułożeniu się trunki wychodziły całkiem całkiem.

heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: heniu1980 »

Dzięki za podpowiedzi ale nikt nie odpowiedział na pytanie USUNĄĆ WYPEŁNIENIE PRZY DESTYLACJI WINA OWOCOWEGO CZY NIE???? Mam zamiar puszczać 2 razy. I jeszcze jedno pytanie czy stosować "czyszczenie" węglem aktywnym przepuszczoną psotę? Czy nie zepsuje to smaku?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: aronia »

Według mnie węgiel na pewno nie, a co do wypełnienia to na swoim przykładzie powiem, że smakowe puszczam tylko na miedzi. Całkowicie pustej kolumny bym nie stosował, ale z ilością wypełnienia też bym nie przesadzał. Ale swój "sposób/złoty środek na smakówki" musisz znaleźć sam, bo to co smakuje jednej osobie dla innej może być nie do wypicia.

heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: heniu1980 »

Ok dzięki i to jest odpowiedź na moje pytanie ;-)
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Destylacja Wina

Post autor: klodek4 »

Nie musisz usuwać wypełnienia, o węglu zapomnij :)

szymon7
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 7 kwie 2012, 22:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)lubię gotować wszystko
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: dolnośląskie
Podziękował: 2 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: szymon7 »

AAbratek+ 35cm z wypełnieniem miedzianym, na smakówki rewelacja. Polecam
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 wrz 2014, 18:45 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja

Imbir
300
Posty: 304
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 16:40
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Destylacja Wina

Post autor: Imbir »

szymon7 pisze:AAbratek+ 35cm z wypełnieniem miedzianym, na smakówki rewelacja. Polecam
Odświeżając temat chciałbym się dopytać czy destylować smakówki tylko na ~30 katalizatora z miedzią czy dodać jeszcze ok. 50cm przedłużki z głowicą aabratkową ? Przedłużkę wypełnić zmywakami czy zostawić pustą ? Proszę o radę bardziej doświadczonych. Mam sporo różnego rodzaju win i chciałbym je przpędzić :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja wina i piwa”