Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: środa, 2 lip 2014, 11:07
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Witam,
wiem, że mnóstwo jest takich tematów i przeszedłem wiele z nich lecz chciałbym zapytać i sprawdzić o poprawność mojego działa z nastawem z jabłek.
1. Jabłka ~14kg, przeszly przez sokowirówkę 2 razy, troszkę pulpy przeszło razem z sokiem do szklanego naczynia (wyszło około 10 litrów w sumie).
2. Cukier - 2KG
3. Zadane drożdże Coobra Mega Pack ( około 70 gram)
4. Otwór przykryty tylko kuchenną szmatą złożoną na pół i ściśniętą na szyjce gumką recepturką
5. Odstawione około 6 lipca, 3 dni później wsypane 1KG cukru
6. 4 dni temu sprawdzałem BLG = 11
Teraz moje pytanie:
Czy bardzo ten nastaw spieprzyłem czy może wszystko jest ok ?
Oraz jeśli dalej będzie wysokie blg to zadać ponownie drożdże czy czekać ?
Wzorowałem się TROCHĘ na Owocowe brandy dla początkujących.
wiem, że mnóstwo jest takich tematów i przeszedłem wiele z nich lecz chciałbym zapytać i sprawdzić o poprawność mojego działa z nastawem z jabłek.
1. Jabłka ~14kg, przeszly przez sokowirówkę 2 razy, troszkę pulpy przeszło razem z sokiem do szklanego naczynia (wyszło około 10 litrów w sumie).
2. Cukier - 2KG
3. Zadane drożdże Coobra Mega Pack ( około 70 gram)
4. Otwór przykryty tylko kuchenną szmatą złożoną na pół i ściśniętą na szyjce gumką recepturką
5. Odstawione około 6 lipca, 3 dni później wsypane 1KG cukru
6. 4 dni temu sprawdzałem BLG = 11
Teraz moje pytanie:
Czy bardzo ten nastaw spieprzyłem czy może wszystko jest ok ?
Oraz jeśli dalej będzie wysokie blg to zadać ponownie drożdże czy czekać ?
Wzorowałem się TROCHĘ na Owocowe brandy dla początkujących.
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 lip 2014, 21:26 przez wesyr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Tylko trochę "spieprzyłeś", za dużo cukru. Drożdże już nic nie pomogą. Jeśli jeszcze nie wyklarowało, dolej dwa litry wody i zaczekaj. Zejdzie poniżej zera bez problemu. Jeśli nastaw jest już klarowny, wstawiaj to do gotowania, a po wystudzeniu zaszczep jeszcze raz drożdżami.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Z drożdżami się nie popisałeś, ilość cukru(po dodaniu tego 1 kg) też trochę duża jak na 10l soku. Zamiast dodawać drożdży szybko dodałbym soku, żeby obniżyć Blg. A w między czasie jeszcze raz przeczytaj temat - na 10l soku(15l pulpy) było maks 2 kg cukru, bo wyjdzie Ci bimberek jabłkowy, a nie brandy jabłkowe.
P.S. Ogranicz trochę [Enter]
P.S. Ogranicz trochę [Enter]
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: środa, 2 lip 2014, 11:07
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Dzięki za szybkie odpowiedzi
Dolałem aktualnie 2 litry wody, więc teraz czekanie. Szczerze powiem, że zamysł był bardziej bimberkowy niż brandy, są to także moje pierwsze przygody takiego typu rzeczami (wcześniej jedynie kilka warek).
Mam nadzieję, że cokolwiek z tego wyjdzie
Co do gatunku jabłek:
Też się zdziwiłem, że aż tyle soku wyszło pojechałem na targ powiedziałem Pani "te ładnie wyglądają chciałbym 15kg"
Dolałem aktualnie 2 litry wody, więc teraz czekanie. Szczerze powiem, że zamysł był bardziej bimberkowy niż brandy, są to także moje pierwsze przygody takiego typu rzeczami (wcześniej jedynie kilka warek).
Mam nadzieję, że cokolwiek z tego wyjdzie
Co do gatunku jabłek:
Też się zdziwiłem, że aż tyle soku wyszło pojechałem na targ powiedziałem Pani "te ładnie wyglądają chciałbym 15kg"
-
- Posty: 102
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
- Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Ropczyce
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Trzeba było dać bayanusy. Ja przekonałem się że jednak czas fermentacji robi swoje. Teraz mam właśnie nastwione wino z porzeczki, jabłek i śliwek czekam jeszcze na gruszki i winogrona. Wszystko sobie ładnie bulgocze powoli, jeszcze parę tygodni część pójdzie do butelek a reszta na rureczki
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Ja aktualnie nastawiłem 10 l soku z jabłek do tego litr wody w którym rozpuściłem 2kg cukru. Razem wyszło 21blg. Zaprawiłem bayamusami i odżywką kombi.
Aktualnie ładnie pracuje. Za tydzień,jak zejdzie blg do 12-14blg chce dać jeszcze 2 kg cukru.
Wszystko chce przegonić. Nie kosztowałem jeszcze z jabłek. Warto ?
Aktualnie ładnie pracuje. Za tydzień,jak zejdzie blg do 12-14blg chce dać jeszcze 2 kg cukru.
Wszystko chce przegonić. Nie kosztowałem jeszcze z jabłek. Warto ?
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Witam.
Jako nowicjusz bardzo mi miło powitać wszystkich.
Robię aktualnie ten nastaw na brandy jabłkowe i nastaw pięknie pracuje. Boję się trochę dodać ten dodatkowy cukier bo nie chcę żeby coś się zmieniło. Może mi ktoś podpowiedzieć co będzie jak nie dodam i jak dodam dodatkowy cukier? Do nastawu zużyłem 20l soku i 2 kg cukru. Drożdże od Jana okowity do nastawów owocowych.
Pozdrawiam
Piter
Jako nowicjusz bardzo mi miło powitać wszystkich.
Robię aktualnie ten nastaw na brandy jabłkowe i nastaw pięknie pracuje. Boję się trochę dodać ten dodatkowy cukier bo nie chcę żeby coś się zmieniło. Może mi ktoś podpowiedzieć co będzie jak nie dodam i jak dodam dodatkowy cukier? Do nastawu zużyłem 20l soku i 2 kg cukru. Drożdże od Jana okowity do nastawów owocowych.
Pozdrawiam
Piter
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Skoro użyłeś całej paczki drożdży turbo do owoców to nawet jak dodasz ten dodatkowy cukier to i tak będziesz miał wydmuchane aromaty z nastawu. Drożdże turbo do owoców dajemy w ilości 1 paczka na przynajmniej 50l nastawu, a docelowo na 75-100l. I naprawdę dadzą sobie radę, piszę o tym regularnie, ale jakoś nikt mi nie wierzy...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
grOOOby
Dzięki za odpowiedź Chodziło mi bardziej o sens dodawania tego dodatkowego cukru?
Ogólnie co radzisz przy takim nastawie jak mój ? Wiem ze pewnie wyjdzie raczej bimber jabłkowy ale skoro już mam i pracuję to co można jeszcze zrobić ?
Zaczekać i przepędzić aż zacier stanie, czy dodać ten dodatkowy cukier i poczekać jeszcze i dopiero zagotować?
Pozdro
Piter
Dzięki za odpowiedź Chodziło mi bardziej o sens dodawania tego dodatkowego cukru?
Ogólnie co radzisz przy takim nastawie jak mój ? Wiem ze pewnie wyjdzie raczej bimber jabłkowy ale skoro już mam i pracuję to co można jeszcze zrobić ?
Zaczekać i przepędzić aż zacier stanie, czy dodać ten dodatkowy cukier i poczekać jeszcze i dopiero zagotować?
Pozdro
Piter
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Jak dodasz cukru to zwiększy Ci się ilość otrzymanego produktu, ale obniży jakość - zamiast Calvadosa/Brandy będzie bardziej bimber o posmaku jabłka(im więcej cukru tym mniejszy posmak). Jeżeli chcesz dużo i "żeby kopało" to syp cukier, bo super jakości przy tym nastawie już raczej nie uzyskasz. Następny nastaw postaraj się zrobić lepiej.
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Proporcje są dobre, drożdże z pożywką ciut za mocne, ale nie dyskwalifikowałbym z tego powodu nastawu.
Ee tam, powstrzymałbym się od takowych kategorycznych stwierdzeń. Nie wiemy w jakim pojemniku i warunkach (temp.) odbywa się fermentacja.aronia pisze: super jakości przy tym nastawie już raczej nie uzyskasz.
Proporcje są dobre, drożdże z pożywką ciut za mocne, ale nie dyskwalifikowałbym z tego powodu nastawu.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Ja bym uważał z takim stwierdzeniem. Mieszanki turbo do owoców są bardzo mocne, co pozwala na 3-4 krotne powiększenie nastawu bez uszczerbku na jakości i tempie pracy.
Do tego nastawu nie dodawałbym już więcej cukru jak to ma jakkolwiek smakować jabłkiem, licząc że w soku jabłkowym jest 100g/l cukrów to po dodaniu 2kg cukru wyszło ok. 200g/l cukru startowego, a więc wystarczająco dużo. Poczekałbym aż drożdże przerobią cały cukier i nastaw się trochę sklaruje, a drożdże osiądą na dnie i dopiero wtedy przystąpiłbym do destylacji.
Do tego nastawu nie dodawałbym już więcej cukru jak to ma jakkolwiek smakować jabłkiem, licząc że w soku jabłkowym jest 100g/l cukrów to po dodaniu 2kg cukru wyszło ok. 200g/l cukru startowego, a więc wystarczająco dużo. Poczekałbym aż drożdże przerobią cały cukier i nastaw się trochę sklaruje, a drożdże osiądą na dnie i dopiero wtedy przystąpiłbym do destylacji.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
2 tygodnie temu, znów nastawiłem jabłka.
10 l soku wyciśnięte na sokowirówce plus kilo odpadu z wywirowanych owoców dla smaku. Bez cukru, drożdże bayanusy. Dziś fermentacja prawie się zakończyła. Chcę uzyskać najlepszej jakości produkt, dlatego zależy mi na popełnieniu jak najmniejszej ilości błędów. Proszę o informację kiedy i czy w ogóle zlewać znad osadu jak BLG będzie na 0? Nie chcę by zapach drożdży przeszedł do dobroci.
10 l soku wyciśnięte na sokowirówce plus kilo odpadu z wywirowanych owoców dla smaku. Bez cukru, drożdże bayanusy. Dziś fermentacja prawie się zakończyła. Chcę uzyskać najlepszej jakości produkt, dlatego zależy mi na popełnieniu jak najmniejszej ilości błędów. Proszę o informację kiedy i czy w ogóle zlewać znad osadu jak BLG będzie na 0? Nie chcę by zapach drożdży przeszedł do dobroci.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Jak drożdże zakończyły pracę, to zlewaj co klarowne znad osadu, tak żeby pozbyć się wytłoków owocowych. Potem zostaw to do sklarowania i zlej i to dopiero destyluj.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Panowie. Ile byscie dali cukru na 100l soku z jabłek? Koleś twierdzi że na wyciśnięcie litra soku potrzebuje 5kg jablek czyli według niego wyciśnie mi ich 500kg. Ja na 10kg dawalem 0,5kg cukru czyli tu by wyszło 25kg. Wydaje mi sie troche dużo jak na ilość soku ale na 500kg jabłek właśnie tyle dawałem i dobry towarek wychodził. Ma być z tego calvados przechowywany długie lata w beczce. Drożdże oczywiście winne biowinu.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Ja zacząłbym od zmierzenia Blg tego soku i wtedy się zastanowił nad tym dodatkiem cukru - zależy Ci na jakości to cukru jak najmniej.
A tak swoją drogą to coś słabą wydajność z kg ma ten "koleś": http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... ml#p112324. Jeżeli przed wyciskaniem rozdrabnia można spróbować ją poprawić dodatkiem pektoenzymu.
A tak swoją drogą to coś słabą wydajność z kg ma ten "koleś": http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... ml#p112324. Jeżeli przed wyciskaniem rozdrabnia można spróbować ją poprawić dodatkiem pektoenzymu.
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Ja wiem czy słabą. Aronia, popatrz sobie na te świerze soki w tych kartonach z kranikiem po 3 albo 5l Jest na nich napisane że litr soku powstaje z 4kg jabłek. Co do cukru to wiem jak to jest bo już pare ton owoców przerobiłem i zawsze dawałem te 0,5kg bo inaczej wydajność słaba była a na smak myśle, że to nie wpłyneło. Ale zrobie jak piszecie i najpierw zmierze blg jak sok przyjedzie. A co do drożdży do cydru to czym sie różnią od winnych?
-
- Posty: 2916
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Kupuje czasem soki Vitasok i na stronie podają, że z 8kg uzyskują 5l soku.
http://vitasok.pl/jak-powstaje-sok
To chyba z suszonych albo zwiędniętych tłoczy. Lub chce Cię nieźle skroićziemba12345 pisze: Koleś twierdzi że na wyciśnięcie litra soku potrzebuje 5kg jablek czyli według niego wyciśnie mi ich 500kg.
Kupuje czasem soki Vitasok i na stronie podają, że z 8kg uzyskują 5l soku.
http://vitasok.pl/jak-powstaje-sok
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Na technologii wyciskania soków się nie znam, ale czy tam przypadkiem nie ma rozróżnienia na ten klarowny i ten z "szumem"?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
A te jabłka to jaka odmiana?, ale ogólnie i średnio, czy to będzie idared, czy szampion, golden itp. średnia powinna wyjść 2,5kg/1l soku. Chyba, że jabłka dziko rosnące, to mniej. Przy okazji: czy dodatek cukru, nie powoduje ostrego, mocniejszego smaku?. W moim odczuciu powoduje, nawet odrobina, ale to chyba zależy też, od sprzętu, kalwados kalwadosowi nie równy
nie jestem alkoholikiem, ale mocno lubię kosztować, to co piję
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
To znaczy, że w skład wchodziły jabłka różnych odmian, z których każda przeznaczona jest do produkcji cydru.
Żeby zrobić dobry cydr, trzeba użyć jabłek różnych odmian i mieszać ich smaki, z których główne to kwaśny, gorzki i słodki.
Tutaj masz kilka fotek ze zbiorów i tłoczenia w 2013r- http://alkohole-domowe.com/forum/zbiory ... 11004.html
Żeby zrobić dobry cydr, trzeba użyć jabłek różnych odmian i mieszać ich smaki, z których główne to kwaśny, gorzki i słodki.
Tutaj masz kilka fotek ze zbiorów i tłoczenia w 2013r- http://alkohole-domowe.com/forum/zbiory ... 11004.html
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Coś mi się wydaje, że koledze nie chodzi o wiedzę - jak robi się cydr w Normandii. Porównywanie wydajności soku z jabłek też mija się z celem, bo w Normandii robią sok od razu na świeżych jabłkach. A te jak wiadomo mają najwięcej soku w sobie.
Kolega z kolei ma jabłka albo z chłodni albo z przechowalni. Jeśli jabłka nie były przechowywane w kontrolowanej wilgotności to na pewno straciły z kilkanaście jak nie kilkadziesiąt procent wilgotności. Dlatego wydajność czystego soku na poziomie jaki opisuje jest jak najbardziej prawdopodobna.
Chociaż porównując do tego co ja otrzymywałem z takich samych jabłek to ciut mała. Ale to może dlatego, że ja nie wyciskałem tak skrupulatnie i dostało się trochę musu. Miałem 45 litrów mętnego soku z 65kg jabłek.
Następna rzecz to dodatek cukru.
Masz do wyboru dwie opcje:
- pierwsza to zrobienie tylko na samym soku. Otrzymasz z 8 litrów 50% destylatu. Ale destylatu bardzo aromatycznego i smacznego. Sam musisz ocenić czy zadowala Ciebie taka wydajność.
- opcja druga to dodatek cukru. Proponujesz 25kg. Moim zdaniem za dużo. Za mocno "rozwodnisz" urobek. Pozostanie Ci tylko wódka ze śladowym posmakiem jakiś owoców. Powinieneś dać 1kg cukru na każde 10 litrów soku (a nie 10kg jabłek). Mając 100l daj tylko 10kg cukru.
Tak więc te podstawowe 8 litrów destylatu powiększy Ci się o następne 8 litrów pochodzące z cukru. Razem będziesz miał nawet 16 litrów 50% destylatu. Jeśli trafisz na dobrą odmianę to powinieneś otrzymać nawet smaczny destylat. Ale z jabłkami to już tak jest - loteria.
Spróbuj zostawić trochę soku. Wykorzystasz go do zaprawienia destylatu. Tak na próbę. Obiecuję Ci ciekawe rezultaty.
Taka zaprawka może uratować nie jeden niezbyt udany destylat. Robiłem takie próby z różnymi nieudanymi destylatami. Bardzo dobry rezultat otrzymałem zaprawiając destylat śliwkowy i wiśniowy. Poza poprawą smaku także ciekawe zabarwienie.
Kolega z kolei ma jabłka albo z chłodni albo z przechowalni. Jeśli jabłka nie były przechowywane w kontrolowanej wilgotności to na pewno straciły z kilkanaście jak nie kilkadziesiąt procent wilgotności. Dlatego wydajność czystego soku na poziomie jaki opisuje jest jak najbardziej prawdopodobna.
Chociaż porównując do tego co ja otrzymywałem z takich samych jabłek to ciut mała. Ale to może dlatego, że ja nie wyciskałem tak skrupulatnie i dostało się trochę musu. Miałem 45 litrów mętnego soku z 65kg jabłek.
Następna rzecz to dodatek cukru.
Masz do wyboru dwie opcje:
- pierwsza to zrobienie tylko na samym soku. Otrzymasz z 8 litrów 50% destylatu. Ale destylatu bardzo aromatycznego i smacznego. Sam musisz ocenić czy zadowala Ciebie taka wydajność.
- opcja druga to dodatek cukru. Proponujesz 25kg. Moim zdaniem za dużo. Za mocno "rozwodnisz" urobek. Pozostanie Ci tylko wódka ze śladowym posmakiem jakiś owoców. Powinieneś dać 1kg cukru na każde 10 litrów soku (a nie 10kg jabłek). Mając 100l daj tylko 10kg cukru.
Tak więc te podstawowe 8 litrów destylatu powiększy Ci się o następne 8 litrów pochodzące z cukru. Razem będziesz miał nawet 16 litrów 50% destylatu. Jeśli trafisz na dobrą odmianę to powinieneś otrzymać nawet smaczny destylat. Ale z jabłkami to już tak jest - loteria.
Spróbuj zostawić trochę soku. Wykorzystasz go do zaprawienia destylatu. Tak na próbę. Obiecuję Ci ciekawe rezultaty.
Taka zaprawka może uratować nie jeden niezbyt udany destylat. Robiłem takie próby z różnymi nieudanymi destylatami. Bardzo dobry rezultat otrzymałem zaprawiając destylat śliwkowy i wiśniowy. Poza poprawą smaku także ciekawe zabarwienie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
@ziemba12345
Poproś o sok z musem, nie powinien to być sok klarowny.
Polecam Ci podzielić nastaw na dwie części. Pierwszą, z dodatkiem cukru, destyluj w kilka tygodni po zakończeniu fermentacji.
Drugą, bez dodatku cukru, fermentuj jak cydr.
Kiedy będziesz już miał gotowy destylat z pierwszej części, wtedy zlej drugą ostatni raz znad osadu, połącz z destylatem, wlej do szczelnego naczynia wypełniając go po brzegi, a następnie zapomnij na pół roku.
Po tym czasie destyluj całość.
Jeśli chcesz mieć prawdziwy Calvados, wtedy zapomnij o radach typu 'dodaj sok do destylatu', dobry destylat obroni się sam, czasem wymaga tylko odrobiny czasu żeby uwypuklić swoje zalety.
Wiedza o tym, jak wyglądają procedury w światowej stolicy jabłecznika na pewno nie zaszkodzi komuś, kto ma plany związane z jabłkami.
Poproś o sok z musem, nie powinien to być sok klarowny.
Polecam Ci podzielić nastaw na dwie części. Pierwszą, z dodatkiem cukru, destyluj w kilka tygodni po zakończeniu fermentacji.
Drugą, bez dodatku cukru, fermentuj jak cydr.
Kiedy będziesz już miał gotowy destylat z pierwszej części, wtedy zlej drugą ostatni raz znad osadu, połącz z destylatem, wlej do szczelnego naczynia wypełniając go po brzegi, a następnie zapomnij na pół roku.
Po tym czasie destyluj całość.
Jeśli chcesz mieć prawdziwy Calvados, wtedy zapomnij o radach typu 'dodaj sok do destylatu', dobry destylat obroni się sam, czasem wymaga tylko odrobiny czasu żeby uwypuklić swoje zalety.
Jabłka po zbiorach, a przed tłoczeniem leżakują ok miesiąca, co powoduje większą wydajność ilościową i jakościową soku (cukier).lesgo58 pisze:Coś mi się wydaje, że koledze nie chodzi o wiedzę - jak robi się cydr w Normandii. Porównywanie wydajności soku z jabłek też mija się z celem, bo w Normandii robią sok od razu na świeżych jabłkach. A te jak wiadomo mają najwięcej soku w sobie.
Wiedza o tym, jak wyglądają procedury w światowej stolicy jabłecznika na pewno nie zaszkodzi komuś, kto ma plany związane z jabłkami.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Reszta pozostaje milczeniem...Mam nadzieję, że przy okazji nie wystąpiła żadna wysypka u Ciebie.
No nareszcie dałeś się pociągnąć za język.Emiel Regis pisze: Polecam Ci podzielić nastaw na dwie części. Pierwszą, z dodatkiem cukru, destyluj w kilka tygodni po zakończeniu fermentacji.
Drugą, bez dodatku cukru, fermentuj jak cydr.
Reszta pozostaje milczeniem...Mam nadzieję, że przy okazji nie wystąpiła żadna wysypka u Ciebie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 631 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Niestety mi z prasy wychodzi klarowny. Z musem to miałem z sokowirówki ale na pewno do niej nie wrócę bo 3 spaliłem. Jak sądzisz może wbrew zaleceniom przefermentować rozdrobnione jabłka ze 3-4 dni w miazdze i potem odciskać? Albo zetrzeć parę jabłek i dorzucić do soku?Emiel Regis pisze: Poproś o sok z musem, nie powinien to być sok klarowny.
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Emiel, jak przedestyluje pierwsza czesc a druga bedzie jeszcze chodzic to i tak zlac je razem czy poczekac aż druga przestanie pracować? Czy to naczynie to może być beczka która uszczelnie gumową uszczelką czy musi byc balon? Ila zamówić tego soku, żeby wyszło mi ok. 40l destylatu 60%? Beczka bedzie miala ok. 30l i bedzie stala w bardzo wilgotnym pomieszczeniu takze po latach beda ubytki w procentach i ilosci dlatego chce zrobic moc na zapas.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Po tym jak przestanie pracować, po drugim zdaniu znad osadu, tak jakbyś lewarował wino. Dodatek wysokoooktanowego, jabłkowego alko ma niejako zakonserwować ten drugi nastaw by się nie popsuł w trakcie stania (stąd też uwaga o wlaniu "pod korek"). Zdecydowanie lepszy do tego leżakowania byłby szklany balon, w beczce duża powierzchnia nastawu będzie miała kontakt z powietrzem. Musi go być nad nim jak najmniej. To odstanie ma na celu dojrzewanie nastawu i poprawę jego walorów smakowych. Ewentualnego osadu, jeśli takowy by się pojawił też bym się przed destylacją pozbył. 40 litrów destylatu 60% to 24 litry czystego etanolu. Przyjmij że z 1 kg cukrów otrzymasz go ~0,5 litra (jeśli wyjdzie więcej to fajnie, zagospodarujesz urobek do czego innego). Stąd wynika że potrzebujesz mieć w nastawie około 48 kg cukrów. Musisz sprawdzić ile ich będzie w samym soku, i z tego wyliczyć ile surowca będzie potrzebne, oraz ile ewentualnie dodać cukru. Obstawiam że sok będzie miał ok. 100g własnych cukrów na litr.
-
- Posty: 513
- Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Ok, wielkie dzieki Lootzek. Robiąc sposobem Emiela, potrzebował bym balonów na ok. 200l nastawu do leżakowania przez te pół roku. Czyli już wszystko wiem. Potrzebuje 300l soku. 150l nastawiam na cydr a 150 na destylat z dodatkiem 1kg cukru na 10l. Powiedz mi jeszcze tylko, czy ten destylat przed dodaniem do cydru pedzić dwa razy, czyli na gotowo, czy raz i ciągnąć praktycznie do zera?
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Nastaw z jabłek (~Calvados) - weryfikacja poprawności
Może źle się wyraziłem z tym musem, chodziło mi o to, że sok nie powinien być czysty i klarowny jak ze sklepu.
Ps. Z innej beczki, popraw swoje posty używając krajowej pisowni, za olewanie polskich znaków grozi ponowna, bezterminowa akceptacja.
Dlaczego wbrew zaleceniom? To normalne, że jabłka po rozdrobnieniu traktuje się enzymem i zostawia na kilka dni. Można dodać odrobinę piro, drożdże dopiero po tłoczeniu.Szlumf pisze: Jak sądzisz może wbrew zaleceniom przefermentować rozdrobnione jabłka ze 3-4 dni w miazdze i potem odciskać? Albo zetrzeć parę jabłek i dorzucić do soku?
Może źle się wyraziłem z tym musem, chodziło mi o to, że sok nie powinien być czysty i klarowny jak ze sklepu.
Poczekaćziemba12345 pisze:Emiel, jak przedestyluje pierwsza czesc a druga bedzie jeszcze chodzic to i tak zlac je razem czy poczekac aż druga przestanie pracować?
Może być beczka, choć balon byłby lepszy.ziemba12345 pisze: Czy to naczynie to może być beczka która uszczelnie gumową uszczelką czy musi byc balon?
Nie mam pojęcia ile Blg będzie miał Twój sok, nie doradzę Ci.ziemba12345 pisze:Ila zamówić tego soku, żeby wyszło mi ok. 40l destylatu 60%? Beczka bedzie miala ok. 30l i bedzie stala w bardzo wilgotnym pomieszczeniu takze po latach beda ubytki w procentach i ilosci dlatego chce zrobic moc na zapas.
Jeśli masz kolumnę, to ciągnij do 30% a reszta na refluksie, a jeśli Pot Still to strip do zera.ziemba12345 pisze: czy ten destylat przed dodaniem do cydru pedzić dwa razy, czyli na gotowo, czy raz i ciągnąć praktycznie do zera?
Ps. Z innej beczki, popraw swoje posty używając krajowej pisowni, za olewanie polskich znaków grozi ponowna, bezterminowa akceptacja.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM