Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...
Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 09:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Wino z jabłek

Postautor: siwy1121 » wtorek, 8 lip 2014, 18:40

Witam, pisałem już w tej sprawie do gr000bego, bo po tym co pisał wydaje się, że ma doświadczenie w kwestii wina jabłkowego, dzięki za wszystkie odpowiedzi :respect:. Ja nastawiłem 30l z jabłek, nie jestem pewien, ale to chyba reneta.
Przepuściłem owoce przez sokowirówkę, sok wlałem do balona, dosłodziłem, ale kwaśne jak cholera, niestety nie posiadam kwasomierza. Postanowiłem - zdaje się, że niesłusznie - dodać ok 5-6 litrów wody :oops:.Teraz się zastanawiam czy potrzebnie dodałem tej wody, zastosowałem Fermiviny, które obniżają poziom kwasów nawet do 30% (przynajmniej tak twierdzi producent), zastanawiam się też czy zbyt kwaśny moszcz zamiast rozcieńczać wodą można potraktować węglanem wapnia, żeby zejść do pożądanego poziomu kwasów.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Wald » środa, 9 lip 2014, 19:15

W tym roku jabłek nie ruszałem. W ubiegłym, te z których ja robiłem, miały 6 g/l kwasu i sporo cukru, rewelacja :ok:
Jęzorem tego nie sprawdzisz, bo jedno zagłusza drugie (kwas z cukrem). Można przyjąć, że słodsze, dojrzałe mają mniej kwasu, ale ile sprawdzisz tylko pomiarem.

U Jana są tanie papierki http://alkohole-domowe.pl/product-pl-68 ... usowe.html. Pomiar co stopień pH, ale już coś wiadomo. Możesz też zakupić 5 mb za ok 25 zł, z dokładnością co 0,5 st w zakresie od 0,5 do 5,5 pH.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

Autor tematu
siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 09:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: siwy1121 » czwartek, 10 lip 2014, 05:25

Ale papierkami będę znał tylko ph, a nie g/l.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5350
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: Zygmunt » czwartek, 10 lip 2014, 10:10

Możesz to miareczkować, ale to jak przesadzanie kwiatków koparką. Dodawaj po małej porcji do zamierzonego efektu. Paiętaj jednak, że drożdże lubią kwasne środowisko!

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

WacekJ
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 29 cze 2014, 11:39
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: WacekJ » czwartek, 10 lip 2014, 14:33

siwy1121 pisze:Ale papierkami będę znał tylko ph, a nie g/l.

Od lat używam -
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... pa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165994&sortuj=kod
http://www.winiarz.pl/index.php?page=sh ... 1&Itemid=9


ciekawa.forumowiczka
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 25 lip 2014, 11:31
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: ciekawa.forumowiczka » piątek, 25 lip 2014, 11:33

Wino z jabłek jest doskonałe na letnie wieczory, nigdy nie piłam czegoś tak dobrego ;)
Tylko interesujące blogi z przepisami- http://kuchenne-rewolucje.com


gbodek
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 6 lip 2014, 09:49
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gbodek » czwartek, 4 wrz 2014, 07:53

Hej, mam prośbę o pomoc.
2 tygodnie temu zrobiłem nastaw: wyszło 15 litrów nastawu w tym: 1,5 litra wody i 1,8kg cukru, reszta to sok z jabłek (piros, sokowirówka) zmierzyłem 21Blg. Sam sok miał 15 Blg. Celowałem w okolice 12% ale nie mam pojęcia czy dobrze policzyłem :(
Na drugi dzień dolałem jeszcze 3,5 litra samego soku, Blg15 ot taki impuls :)
Nastaw popracował, od kilku dni jest spokój, wszystko wygląda dobrze ale mam 2 pytanie:
1. Jaką moc % (orientacyjnie) będzie miało moje wino, przy założeniu, że końcowe Blg wynosi 0 (zmierzyłem, jest 0). Obawiam się, że chyba wyjdzie coś bardzo słabego.
2. Gdybym chciał jeszcze podnieść zawartość alkoholu o np: 1-2 % (do planowanych 12%) to czy i co powinienem zrobić? A może dać sobie spokój i zostawić jak jest?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gr000by » czwartek, 4 wrz 2014, 07:58

W tej chwili masz wino o mocy około 11%. Jeżeli chcesz uzyskać nieco mocniejsze wino, to zlej część nastawu (1-2 litry), dodaj 400g cukru i rozpuść delikatnie podgrzewając, a po rozpuszczeniu ostudź i dolej do reszty wina - wtedy wyjdzie ci wino około 12%.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


gbodek
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 6 lip 2014, 09:49
Załączniki
Re: Wino z jabłek

Postautor: gbodek » czwartek, 4 wrz 2014, 08:13

Bardzo dziękuję za błyskawiczną i fachową odpowiedź :)


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość