Żubrówka
-
Autor tematu - Posty: 111
- Rejestracja: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:28
- Krótko o sobie: Hmmmmm.
Ci co mnie znają wiedzą.
:). - Ulubiony Alkohol: Swojej produkcji. Piwo
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Żubrówka
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.
1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.
Pozdrawiam
ZBYSZEK
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.
1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje wodce swoisty zapach i smak.
Pozdrawiam
ZBYSZEK
-
- Posty: 112
- Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
- Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
- Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Żubrówka
Nigdy nie robiłem Żubrówki, aż wstyd się przyznać, choć przywiozłem kiedys nieco trawki z Białowieży. Słyszałem jednak o innym przepisie, że ową trawę powinno sie wpierw pociąć i zaparzyć, jak zwyką herbatę i dopiero taki napar dodawać do rozcięczonej do 40% psoty. Czy ktoś w taki sposób próbował?
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
-
- Posty: 64
- Rejestracja: niedziela, 22 lis 2009, 11:34
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Unia Europejska
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Żubrówka
Ja zalałem trawę 80% i drugi nastaw 95% kolor bardzo mi się podoba nie jest taki jak kupny tylko jak czcionka , podejrzewam że nie wolno za długo tak macerować żubrówki bo mi się zrobił płyn do naczyń.
Jak potrząsnę mocno to się robi taka piane że aż mnie śmiech bierze.
W smaku jest dobra.
Czy ktoś wie jaki jest powód tego pienienia?
Pozdrawiam Robert.
Jak potrząsnę mocno to się robi taka piane że aż mnie śmiech bierze.
W smaku jest dobra.
Czy ktoś wie jaki jest powód tego pienienia?
Pozdrawiam Robert.
-
- Posty: 112
- Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
- Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
- Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Żubrówka
Jak się dużo zmieniło od września Robiłem żubrówkę, robiłem - a jakże! Dwie garści trawy wrzuciłem do 5 litrowego gąsiorka, zalałem psotą 40% i po miesiącu miałem lux cymes wódeczkę! A! Dodałem łyżeczkę czy dwie cukru. Trawa była suszona. Ale... A to już inny temat
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
-
- Posty: 180
- Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Żubrówka
Cytat z TVN24.pl:
"PAP Life donosi, że Unia Europejska chce ograniczyć używania cynamonu w produkcji żywności. Inicjatywa jest spowodowana wynikami badań, które wykazały w przyprawie dużą zawartość toksycznej kumaryny. Jej nadmierne spożycie może powodować marskość wątroby.
Gdyby unijnym urzędnikom udałoby się to zrobić to najwięcej straciłyby firmy cukiernicze m.in. w Danii, gdzie ogromną popularnością cieszą się cynamonowe ciastka. Problem mieliby też Polacy ponieważ kumaryna jest składnikiem wielu roślin, w tym trawy żubrowej dodawanej do każdej butelki, lubianej nad Wisłą, żubrówki. "
Lekko się wkurwiłem, UE zaczyna mnie irytować. Ponieważ popularny drink "szarlotka" stał się chyba niewygodny niektórym producentom w UE.
"PAP Life donosi, że Unia Europejska chce ograniczyć używania cynamonu w produkcji żywności. Inicjatywa jest spowodowana wynikami badań, które wykazały w przyprawie dużą zawartość toksycznej kumaryny. Jej nadmierne spożycie może powodować marskość wątroby.
Gdyby unijnym urzędnikom udałoby się to zrobić to najwięcej straciłyby firmy cukiernicze m.in. w Danii, gdzie ogromną popularnością cieszą się cynamonowe ciastka. Problem mieliby też Polacy ponieważ kumaryna jest składnikiem wielu roślin, w tym trawy żubrowej dodawanej do każdej butelki, lubianej nad Wisłą, żubrówki. "
Lekko się wkurwiłem, UE zaczyna mnie irytować. Ponieważ popularny drink "szarlotka" stał się chyba niewygodny niektórym producentom w UE.
Lubię to co naturalne
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Żubrówka
A propos żubrówki; będę miał do rozdania "trochę"trawy żubrowej. Szukajcie ogłoszenia w "Targowisku" http://alkohole-domowe.com/forum/za-fre ... 11027.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Żubrówka
Swego czasu, w 83 - 84 roku, znajoma miała w ogródku takie zioło, małe listki o zapachu żubrówki.
Zaprawiałem nim mój bimberek. Jako bimberek był taki sobie. Ale w sklepowej wódce było całkiem niezłe.
Kojarzy ktoś może nazwę. Może jest do kupienia i chodowania w ogródku na własne potrzeby.
Zaprawiałem nim mój bimberek. Jako bimberek był taki sobie. Ale w sklepowej wódce było całkiem niezłe.
Kojarzy ktoś może nazwę. Może jest do kupienia i chodowania w ogródku na własne potrzeby.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Żubrówka
Robię Żubrówkę tylko trochę inaczej jak poprzednicy.
Opakowanie trawy takiej jak można kupić w forumowym sklepie zalewam 0,5l spirytusu 96%. Do tego dosypuję 3 łyżki stołowe cukru i wystawiam na tydzień do macerowania. Po tygodniu dodaję po 30ml do butelki czystej wódki i dodatkowo wkładam źdźbło trawy( raczej już jako walor estetyczny). Po dwóch dniach, jak się przegryzie jest lepsza od sklepowej.
Opakowanie trawy takiej jak można kupić w forumowym sklepie zalewam 0,5l spirytusu 96%. Do tego dosypuję 3 łyżki stołowe cukru i wystawiam na tydzień do macerowania. Po tygodniu dodaję po 30ml do butelki czystej wódki i dodatkowo wkładam źdźbło trawy( raczej już jako walor estetyczny). Po dwóch dniach, jak się przegryzie jest lepsza od sklepowej.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 353
- Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
- Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
- Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Żubrówka
Cześć. A ja robię żubrówkę z .......... liści wiśni. Od kilku sezonów. I uwierzcie - nie jeden się nabrał . Na 0,5 l 2-3- liście namoczyć przez 3 dni. Tu już można poeksperymentować. Najdłużej trzymałem 7 dni, ale jak dla mnie była już "za bardzo". Trzymając dłużej, aż liście zrobią się brązowe, otrzymujemy trochę za zielone. Teraz zrobiłem z młodych listków z czubka gałęzi i ma piękny zielony kolor jak miętówka. Kto dziabnie, to zdziwiony , że nie miętowe . Polecam, będziecie mile zaskoczeni.
Pozdrawiam. jajek12
Pozdrawiam. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Żubrówka
Listówka to smaczny napitek. A z wiśni, i tym bardziej z czarnej porzeczki to już top...,
Ale trzeba wyczuć odpowiedni moment na zrywanie listków.
Ale trzeba wyczuć odpowiedni moment na zrywanie listków.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Żubrówka
To przez ten upał - u mnie dzisiaj przekroczyło 28*C.
Na zachodzie ponoć mają gorzej...
Na zachodzie ponoć mają gorzej...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Żubrówka
Żubrówkę robię inaczej. Zalewam 1 trawkę 0.5 l 45%. Odlewam z tego szklankę . Łyżkę cukru palę na mocny karmel nad kuchenką gazową. Jak ostygnie wkladam do szklanki i wędruje ona do lodówki na 2 dni celem rozpuszczenia karmelu. Potem tylko połączyć i 2-3 miesiące czekać.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Żubrówka
Oj, nie byłaby
JanOkowita pisze:Około 5 gram
Około 5 gramów
Błędną formę słyszmy permanentnie nie tylko w sklepach spożywczych, ale i w radiu czy w telewizji. Mowa tu oczywiście o „gram”.
Poprawną formą jest "gramów". Gram to mianownik liczby pojedynczej, podobnie jak kilogram, a z tym jakoś nikt nie ma kłopotu – nikt nie mówi – 100 kilogram.
Doskonale wyjaśnił to prof. Jerzy Bralczyk
SPIRITUS FLAT UBI VULT