mam pytanie odnośnie receptury na czwórniaka. Pozwolę sobie wpisać tutaj jej fragment "Ostudź płyn i przelej do plastikowego wiadra (8 l ). Dodaj kwasek, enzym pektolityczny i uzupełnij wodą do objętości ok. 4l. Możesz dodac pirosiarczyn. Przykryj szczelnie i odstaw na 24 godziny"
I tutaj jest moje pytanie, a mianowicie czy powinno się to robić w szczelnie zamkniętym wiadrze z rurką fermentacyjną czy bez niej ?
Będzie to mój pierwszy trunek i chcę kupić cały osprzęt, ale się zastanwiam, czy do pierwszej fermentacji nie lepsze by było poprostu samo wiadro fermentacyjne o pojemności np. 10 l + kilka balonów 5 l dla kolejnych fermentacji. Jakby niepatrzeć w pokoju kilka balonów będzie się lepiej prezentować niż kilka wiader... Jakiej objętości wiadro lub balon dla pierwszej fermentacji polecacie?
Zaznaczam, że dopiero zaczynam przygodę i na chwilę obecną nie mam zamiaru robić hurtowych ilości.
Zdaję sobię sprawę z tego, że dla Was to są trywialne pytania... dla mnie jednak to jest jeszcze magia

Pozdrawiam