pomoc przy recepturze :)
-
Autor tematu - Posty: 28
- Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 22:18
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam,
mam pytanie odnośnie receptury na czwórniaka. Pozwolę sobie wpisać tutaj jej fragment "Ostudź płyn i przelej do plastikowego wiadra (8 l ). Dodaj kwasek, enzym pektolityczny i uzupełnij wodą do objętości ok. 4l. Możesz dodac pirosiarczyn. Przykryj szczelnie i odstaw na 24 godziny"
I tutaj jest moje pytanie, a mianowicie czy powinno się to robić w szczelnie zamkniętym wiadrze z rurką fermentacyjną czy bez niej ?
Będzie to mój pierwszy trunek i chcę kupić cały osprzęt, ale się zastanwiam, czy do pierwszej fermentacji nie lepsze by było poprostu samo wiadro fermentacyjne o pojemności np. 10 l + kilka balonów 5 l dla kolejnych fermentacji. Jakby niepatrzeć w pokoju kilka balonów będzie się lepiej prezentować niż kilka wiader... Jakiej objętości wiadro lub balon dla pierwszej fermentacji polecacie?
Zaznaczam, że dopiero zaczynam przygodę i na chwilę obecną nie mam zamiaru robić hurtowych ilości.
Zdaję sobię sprawę z tego, że dla Was to są trywialne pytania... dla mnie jednak to jest jeszcze magia
Pozdrawiam
mam pytanie odnośnie receptury na czwórniaka. Pozwolę sobie wpisać tutaj jej fragment "Ostudź płyn i przelej do plastikowego wiadra (8 l ). Dodaj kwasek, enzym pektolityczny i uzupełnij wodą do objętości ok. 4l. Możesz dodac pirosiarczyn. Przykryj szczelnie i odstaw na 24 godziny"
I tutaj jest moje pytanie, a mianowicie czy powinno się to robić w szczelnie zamkniętym wiadrze z rurką fermentacyjną czy bez niej ?
Będzie to mój pierwszy trunek i chcę kupić cały osprzęt, ale się zastanwiam, czy do pierwszej fermentacji nie lepsze by było poprostu samo wiadro fermentacyjne o pojemności np. 10 l + kilka balonów 5 l dla kolejnych fermentacji. Jakby niepatrzeć w pokoju kilka balonów będzie się lepiej prezentować niż kilka wiader... Jakiej objętości wiadro lub balon dla pierwszej fermentacji polecacie?
Zaznaczam, że dopiero zaczynam przygodę i na chwilę obecną nie mam zamiaru robić hurtowych ilości.
Zdaję sobię sprawę z tego, że dla Was to są trywialne pytania... dla mnie jednak to jest jeszcze magia
Pozdrawiam
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: pomoc przy recepturze :)
Z powodzeniem możesz nastawiać od razu w balonie. Pojemniki fermentacyjne, czyli wiadra z tworzywa, są tańsze i lepsze do fermentacji w miazdze.
Sposób przygotowania nastawu z miodu nie różni się od tych owocowych na wino. Inny jest tylko surowiec. Sporo dowiesz się z tematu http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html . Napisz co planujesz zrobić (jaki miód) i w jakiej ilości, pomożemy. Jeśli (jak piszesz) jesteś kompletnie zielony, poczytaj o miodach na stronie: http://alkohole-domowe.com/miod-pitny/i ... ch-pitnych . Znajdziesz tam sporo informacji o gatunkach miodu pitnego.
Sposób przygotowania nastawu z miodu nie różni się od tych owocowych na wino. Inny jest tylko surowiec. Sporo dowiesz się z tematu http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html . Napisz co planujesz zrobić (jaki miód) i w jakiej ilości, pomożemy. Jeśli (jak piszesz) jesteś kompletnie zielony, poczytaj o miodach na stronie: http://alkohole-domowe.com/miod-pitny/i ... ch-pitnych . Znajdziesz tam sporo informacji o gatunkach miodu pitnego.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 282
- Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: pomoc przy recepturze :)
Ciężko się pracuje na 5L. Raczej ta objętość do fermentacji "cichej" i "dojrzewania". Optymalnym rozwiązaniem są 4-5 sztuk balonów 10-12l + kilka 5/3l na dojrzewanie, do tego polecam 1,5l baniaki od Carlo Rossi. U mnie postawienie 30l+ graniczy z cudem a 3x10l bez większego problemu. Wiadro fermentacyjne przydatne głównie do fermentacji "burzliwej" jak fermentujesz z "częściami stałymi", łatwiej odłowić z niego "śmieci".
http://latawce.phorum.pl
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: pomoc przy recepturze :)
Spróbuj dopasować korki stożkowe, np. te dostępne w wielu rozmiarach w Euro-Winie. Nowych pasujących nakrętek nie widziałem w żadnym sklepie, nie pasują również te z innych butelek. Więc pozostaje dalej szukać lub kupić korki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: pomoc przy recepturze :)
O ile się nie mylę, to wszystko włoskie szkło i są do nabycia po ok 1,10 zł za sztukę (zakrętka z dozow. do but Gallone 31,5x24), tylko trzeba wydłubać część która wchodzi do butelki. Są też 31,5x18 mm (typowa do galonów 0,5 oraz 1 l, jak również butelek kwadratowych - typu Marasca) po pół złotego. Bez problemu kupisz także 35 mm do 1,5 i 2 litrowych. Schody zaczynają się przy 5 litrowych, z zakrętką 39 mm, tych faktycznie nie znalazłem i sam potrzebuję.radius pisze:A może wiesz gdzie kupić takie nakrętki
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 28
- Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 22:18
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: pomoc przy recepturze :)
Powiedzcie mi jak to jest. Stosująć przepis na wyrób miodu pitnego o objetości 10 l wykorzystuje balon o objetosci 15 l. Co pozniej z wielkością balona podczas klarowania. Balon musi być zalany pod korek. Kupuję w takim razie 2 balony o obj. 5 l kazdy. Pierwszy balon będzie zalany pod korek natiomiast drugi będzie miał mniej np. 4 l. Co zrobić żeby uzupełnić do 5 l pod sam korek drugi balon ?